ennka Re: Zagadka 51 29.10.13, 00:30 Nr 46 -skoro ktoś zły i sławny z Austrii, to tylko Hitler. To dom w Braunau nad Innem, w którym się urodził. Nr 47 -Schloss Hof przy granicy ze Słowacją. Nr 48 -Gmunden nad jez.Traunsee.Te porcelanowe dzwonki na ratuszu graja o każdej pełnej godzinie kuranty.Byłam ,widziałam ,słyszałam. Tu można poczytać o miejscowej porcelanie. Nr 49 - Most w Andau. Dlaczego znany ? "Latem i jesienią 1956 burgenlandczycy z nadgranicznych miejscowości przyjęli tysiące uciekinierów po rewolucji na Węgrzech, w czym szczególnie zasłynęli mieszkańcy wsi Andau (słynny most w Andau). W 1957 granica została uszczelniona (z urządzeniami alarmowymi, zasiekami i polami minowymi) i do 1989 pozostawała praktycznie martwa, stanowiąc część żelaznej kurtyny. Pola minowe usunięto w latach 1965-1971 na skutek licznych wypadków." Nr 50 - Tu mam problem , bo podobnych lini kolejowych jest w Austrii troche,ale stawiam na dolinę Zillertal. Nr 51 - Oczywiście Kitzbuhel. Odpowiedz Link
ennka Re: Ennko 16.11.13, 15:52 He,he,trochę Ci się znudziło wyszukiwanie zdjęć. Nie dziwię Ci się. W tej chwili nie mogę się zobowiązać,bo mam mnóstwo spraw na głowie ,bardzo ważnych życiowo. Na forum zaglądam regularnie,ale tylko przelotem. Sytuacja powinna się poprawić najdalej do końca roku,wtedy wrócimy do tematu. Spróbuję wcześniej ,ale nie wiem jak to będzie. Pozdrawiam serdecznie . Odpowiedz Link