Dodaj do ulubionych

Bilety w Wiedniu

30.04.14, 17:22
Mam pytanie - czy tygodniowy bilet na komunikacje miejska można kupić w inny dzień niż poniedziałek?Przyjeżdżamy we wtorek ,jesteśmy 5 dni i to by nas urządzało.
Drugie pytanie -czy zniżka emerycka obejmuje też obywateli innych państw?
Acha, czy do biletu tygodniowego potrzebne jest zdjęcie?
Będę wdzięczna za info, jeśli ktoś się orientuje.
Jedziemy 20 maja.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Bilety w Wiedniu 01.05.14, 21:34
      Nie można !!!

www.wienerlinien.at/eportal2/ep/channelView.do/pageTypeId/66526/channelId/-46648
      Zdjęcie nie jest potrzebne !

Zniżka emerycka jest od 60 lat i obejmuje obywateli innych państw, tak samo jak dzieci szkolne z Polski nie płacą za bilety, kiedy są ferie we Wiedniu !

• ennka Re: Bilety w Wiedniu 02.05.14, 00:21
        Wislok ,dzięki.
        Stronę z biletami znalazłam nie jedną,ale jest tam niejasność .
        Raz jest napisane , że bilet tygodniowy obowiązuje od poniedziałku do poniedziałku,a w innym miejscu , że tylko od poniedziałku do poniedziałku.
        Zastanawiam się więc , czy taki bilet można kupić tylko w poniedziałek , czy również we wtorek .Jasne ,że będzie on ważny tylko do poniedziałku.
        Np. w Paryżu karta Navigo ,jest też od poniedziałku do poniedziałku,ale można ją kupić do środy włącznie.
        Mam nadzieję ,że nie naplątałam za bardzo.
        Jeśli się orientujesz ,to będę wdzięczna za info.
        Pozdrawiam

• ennka Re: Bilety w Wiedniu 02.05.14, 00:23
          P.S. Jeszcze jedno - czy dobrze rozumiem ,że taki bilet uprawnia do przejazdów całą komunikacją w obrębie miasta.
          • wislok1 Re: Bilety w Wiedniu 02.05.14, 15:16
            Die Wochenkarte gilt für eine Kalenderwoche (von Montag 0.00 Uhr bis zum folgenden Montag 9.00 Uhr. Die Print-Wochenkarte ist übertragbar. Wochenkarten, die im Online-Ticketshop der Wiener Linien gekauft wurden, sind nicht übertragbar.

Wo gilt die Wochenkarte?

Die Wochenkarte gilt auf allen öffentlichen Verkehrsmitteln innerhalb Wiens (Zone 100). Mit dem Ticket können Sie beliebig viele Fahrten mit U-Bahn, Bim und Bus unternehmen. Ausgenommen sind spezielle Schnellbuslinien. In der Zone 100 stehen Ihnen auch die ÖBB (z.B. Schnellbahn) und die Wiener Lokalbahnen (bis Vösendorf-Siebenhirten) zur Verfügung.
            www.wienerlinien.at/eportal2/ep/channelView.do/pageTypeId/66526/channelId/-47239
            Bilet można kupić np. w środę. ale i tak jest ważny tylko do poniedziałku, do godziny 9 rano.
            Jest ważny w obrębie całego miasta Wiednia - Zone 100
            https://images.derstandard.at/2012/10/10/1348354332862.jpg
            • ennka Re: Bilety w Wiedniu 02.05.14, 16:36
              Dzięki wielkie.
              O to mi chodziło ,czy można kupić później niż w poniedziałek.
              To ,że ważny tylko do poniedziałku , to było jasne.
              Pozdrawiam
              • matizka Re: Bilety w Wiedniu 14.05.14, 11:34
                Czy to znaczy, że dzieci jeżdżą w wakacje wiedeńską komunikacją za darmo, bo tak jakoś kogoś powyżej zrozumiałam?
                • wislok1 Re: Bilety w Wiedniu 14.05.14, 20:34
                  Jak w Wiedniu są ferie szkolne, to wszystkie dzieci jeżdżą za darmo !!!

Ferie :
                  Wien, : Sobota, 28. 6. 2014 do Niedziela, 31. Sierpień 2014
                  www.wien.gv.at/bildung/stadtschulrat/beratung/ferien-13-14.html
                  Jak w Polsce
    • tomaczholo Re: Bilety w Wiedniu 27.07.21, 17:07
      Wielokrotnie korzystałem z różnych stron internetowych do kupowania biletów i zdałem sobie sprawę, że nawet nie wszystkie z nich są tak niezawodne, jak się wydaje. Często o tym myślałem i jeszcze nie zdecydowałem, co lepiej wykorzystać.
      • keglozzz Re: Bilety w Wiedniu 27.07.21, 17:31
        Wszystkim, którzy lubią podróże, radzę zawsze robić to szybko, łatwo i wygodnie. Można to zrobić, jeśli znajdziesz najbardziej wygodne i odpowiednie bilety, tak jak robię na tej stronie uniticket.pl/ Jest naprawdę pełen informacji i możesz szybko łatwo nawigować. Bardzo wygodny interfejs i wszystko działa zawsze bardzo szybko, więc myślę, że pomoże to każdemu podróżnikowi.
        • romanko89 Re: Bilety w Wiedniu 28.07.21, 15:03
          Korzystanie z takich stron jest dla mnie bardzo wygodne. To pozwala mi łatwo i szybko zejść z miejsca i gdzieś pojechać. Na przykład do innego kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka