Dodaj do ulubionych

Wieden a imigranci

26.01.16, 15:45
Hej,
Prosze o informacje dotyczaca obecnej sytuacji w Wiedniu.
Czy sytuacja imigrantow w Wiedni na tyle sie ustabilizowala, ze mozna mowic o bezpiecznym pobycie?
Chodzi o wycieczke dzieci (grupa okolo 50 osob).
Czy wszystkie atrakcje turystyczne sa dostepne dla zwiedzajacych.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Wieden a imigranci 28.01.16, 00:45
      Zawsze sytuacja była stabilna i NIGDY NIE BYŁO ŻADNEGO NIEZBEZPIECZEŃSTWA

Nie ma zagrożenia bezpieczeństwa we Wiedniu, a imigranci są w Niemczech czekając na azyl

Austria jest tylko dla nich krajem tranzytowym !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • galaxia Re: Wieden a imigranci 20.08.16, 22:24
        Nie wcale. We wrzesniu i październiku był zablokowany dworzec w Wiedniu i praktycznie nieprzejezdna granica w rejonie Salzburga i Passau.
        • wislok1 Re: Wieden a imigranci 20.08.16, 23:06
          Nieprawda
          Nie było tak

Kilkadziesiąt tysięcy imigrantów ostatecznie złożyło wnioski o azyl w Austrii, bo nie załapali się już do Niemiec.
          Albo złożyli tu i tam...
          Ilu z nich naprawdę przebywa w Austrii, trudno powiedzieć.
          W każdym razie są w większości grzeczni, siedzą w swoich ośrodkach dla azylantów...
          W Wiedniu mieszka trochę całkiem legalnych imigrantów z Afryki czy państw arabskich.
          Ponieważ Austriacy nie płacą hojnych zasiłków socjalnych jak Niemcy, to niektórzy imigranci handlują narkotykami, czasem między sobą się biją...
          W Polsce też są dilerzy, którzy między sobą się leją.
          W Wiedniu nie ma blokersów, kiboli i na ulicy wieczorem człowiek czuje się bezpieczniej niż w Warszawie
          • grazbed Re: Wieden a imigranci 22.08.16, 13:08
            Faktycznie, imigranci są na ogół grzeczni. Czasami jakaś bójka między nimi ale na ogół spokojni. Aczkolwiek przybyło ich baaardzo dużo od mojego ostatniego pobytu w Wiedniu, a nie byłam tam 3 lata.
            • wislok1 Re: Wieden a imigranci 22.08.16, 20:57
              W Wiedniu zawsze ich było sporo. W 2 dzielnicy, czyli Leopolstadt cudzoziemcy stanowią prawie połowę mieszkańców. I o dziwo jest tam wzorowy porządek.
              Konflikty często przebiegają nie na linii imigranci-Austriacy, a między imigrantami.
              Np. murzyni bardzo nie lubią Arabów, a Kurdowie Turków.
              Ci z prawem pobytu i ze stałą pracą wiedzą, że w dzisiejszych czasach lepiej nie podpaść władzom. Często utrzymują całe rodziny, które zostały w ich ojczystych krajach.
              Tak jak w Polsce wszelkie konflikty podsycają media oraz niektórzy politycy, które bardzo lubią straszyć "obcymi"

Największą grupą cudzoziemców w Austrii są ....Niemcy
    • wislok1 Re: Wieden a imigranci 28.01.16, 00:47
      Oczywiście wszystkie atrakcje turystyczne są dostępne i zawsze były !!!

Nigdy, w żadnych mediach nie było żadnych informacji o braku bezpieczeństwa we Wiedniu
      • wislok1 Re: Wieden a imigranci 28.01.16, 00:51
        Poza światem medialnym też nic złego się nie dzieje i nie wolno wpadać w panikę

• wislok1 Re: Wieden a imigranci 10.09.16, 22:05
          W czasie naszej ostatniej wizyty po raz pierwszy było dość niemiło w metrze...
          Wracaliśmy z centrum, do prawie pustego wagonu metra wsiadło kilku kompletnie pijanych ludzi w średnim wieku, płci męskiej, gadających po niemiecku i nie wyglądających na miejscowych, szybciej na turystów z Niemiec na gościnnych występach...
          Byli delikatnie mówiąc mało sympatyczni...
          Przeszliśmy do innego wagonu, gdzie siedzieli młodzi Turcy ( mieli koszulki swojego klubu sportowego z napisami po turecku ), wracający zapewne z treningu, mieli nawet piłki do nogi...
          I byli bardzo grzeczni...
          Czasem świat jest bardziej skomplikowany...
          • jusytka Re: Wieden a imigranci 12.09.16, 08:18
            Jest ogromna nagonka na imigrantów, oczywiste jest że trzeba mieć do tego dystans.
    • madzik986 Re: Wieden a imigranci 29.09.16, 12:18
      Tam chyba nie ma aż tak dużo imigrantów wink
      • wislok1 Re: Wieden a imigranci 29.09.16, 20:02
        Nie chcę tu robić czarny PR, ale ja najgorzej się czułem ostatnio w mieście Białystok, gdzie murzyna czy Araba 90% ludzi widziało tylko na obrazku...
        W centrum handlowym jacyś ogoleni na łyso kibole Jagiellonii rzucali bardzo głośno ku... i hu... i nikt z ochrony im nie zwrócił uwagi. Wieczorem grupki kiboli łaziły po Rynku...
        Generalnie nie chciałbym być w tym mieście kimś, kto ma inny kolor skóry niż śnieżnobiały...
    • grossvenediger Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 10:50
      Będę trochę przekorny. "I have read or browsed quite a few guidebooks for Vienna, including some that make suggestions for "off the beaten track" approaches to the Austrian capital. (...) in none of these books I have come across a single reference to the 10th district, Favoriten. I find that unfair - there are so many reasons why one could want to go to Favoriten: To get mugged; to get raped; to get molested by a gang of foreign teenagers - or simply to watch a bum take a decent poo in the public."

To cytat se świetnego przewodnika po Austrii i Wiedniu Tour My Contry www.tourmycountry.com/austria/vienna.htm

Moje doświadczenie jest takie, że Wiedeń jest bardzo bezpieczny. Jednak jest tam dużo imigrantów i dlatego niektórzy nazywają to miasto Perłą Bałkanów. W rezultacie, jak się zejdzie z głównych tras turystycznych, jest jakoś tak brudno w bałkańsko-tureckim stylu.
      Więcej krytycznych uwag o Wiedniu:
      filgorblog.blogspot.com/2016/10/schladmingdachstein-alpy-dla-wygodnych.html
      • aseretka Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 20:05
        A ja się z tym twierdzeniem zgadzam. Wiedeń już nie jest taki, jak 20 lat temu. Gdy byłam w tym mieście po raz pierwszy w 1995 r. byłam zachwycona czystością ulic, placów. Z roku na rok mój zachwyt się zmniejszał, a w tym roku to już zupełnie byłam zdegustowana widząc stosy śmieci w niektórych miejscach.
        • wislok1 Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 20:53
          W jakich miejscach są te stosy śmieci ?
          Konkretnie
          Na jakiej ulicy ?

• aseretka Re: Wieden a imigranci 19.10.16, 10:07
            Gdybym wiediała, że chcesz przeprowadzić inspekcję, to pozapisywałabym nazwy konkretnych ulic. wink
        • wislok1 Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 22:58
          Pomyliło się coś z Neapolem...
      • wislok1 Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 23:03
        " W rezultacie, jak się zejdzie z głównych tras turystycznych, jest jakoś tak brudno w bałkańsko-tureckim stylu."

Tu się nie zgodzę, zdarza się tak w opisywanym przez autora przewodnika Favoriten, ale generalnie miasto jest bardzo czyste...
        I w centrum, i na peryferiach, na trasach turystycznych, i poza nimi...

Nigdzie nie ma stosów śmieci, sami mieszkańcy Bałkanów też nie śmiecą, to szkodliwy stereotyp...
        W Wiedniu mieszkają np. tysiące Chorwatów, a Chorwacja jest czystym krajem...

Jak w każdym bardzo dużym mieście są miejsca bardziej lub mniej ładne.
        Ale jest bezpiecznie i czysto...

Pozostałe uwagi bardzo ciekawe i raczej się z nimi zgadzam
        • wislok1 Re: Wieden a imigranci 18.10.16, 23:05
          Ale poza oceną czystości w Wiedniu

naprawdę fajne, "świeże" spojrzenie na Wiedeń...
      • lainzberg Re: Wieden a imigranci 19.10.16, 20:52
        Sympatyczny opis

Mała uwaga: Dollfuss i Schuschnigg byli za austriacką Austrią, nie za niemiecką. Ale sami sobie strzelili w stopy likwidując socjaldemokratów. Rozczarowani ultrakonserwatyzmem wyborcy socjalistów zdecydowali się poprzeć narodowych socjalistów w 1938 i anschluss się udał.
        Po 1945 socjaldemokraci i ludowcy ( przedwojenni zwolennicy Dollfussa i Schuschnigga ) wyciągnęli wnioski z hostorii, zjednoczyli się i razem rządzili Austrią. I rządzą do dziś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka