kita32 19.10.13, 17:43 Kucharka ze mnie żadna. Obiady robi mąż, a coś odświętnego to robimy razem. Od ponad miesiąca coś nam tak zasmakowało, że robimy to 2 razy w tygodniu. Co takiego robimy i potem zjadamy? Odpowiedź podam w poniedziałek wieczorem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Re: zagadka kulinarna 19.10.13, 20:22 O matko!! Co kita gotuje z mężem 2 razy w tyg - paź mieczy Z ilu składników składa się potrawa - Słońce Na mojej karcie Słońce - mam cały układ słoneczny - czyli jest 8 planet i Słońce. Skoro jest to aż tyle składników obstawiam jakąś " włoszczyznę" - risotto albo spaghetti w paziu mieczy Odpowiedz Link
freya_v Re: zagadka kulinarna 19.10.13, 20:41 Królowa puchar i diabeł jedna gorąca karta podobnie jak u algarii więc to coś na gorąco smażonego/pieczonego królowa puchar to mogą być wcześniej ugotowane składniki.. Mi się na myśl nasuwa że to może być jakaś zapiekanka.. Taka z mięsem i warzywami Odpowiedz Link
babowa Re: zagadka kulinarna 19.10.13, 23:04 kochankowie, 3 miecze, kaplan pewnie sie wygłupie, ale co mi tam mnie sie to kojarzy z potrawa na goraco,duszona, sycaca, wymagajaca krojenia, czyli nie zupa a jakias porcja miesa i troce czasu przy tej konsumpcji spedzacie poleciałam bardzo w przestworza? Odpowiedz Link
kita32 Re: zagadka kulinarna 19.10.13, 23:20 Na razie nie mogę niczego konkretnego odpowiedzieć, ale każda z Was w coś świetnie trafiła Odpowiedz Link
prognosis Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 04:20 Fakt zasmakowało bardzo, aż tak, że kita o tym często myśli. (4 pucharów), A co takiego to 5 mieczy.. siekać, być górą, samo warzywko będzie smutne potrzebuje towarzystwa.. i tak towarzystwo warzyw bardzo pasujących do siebie, nic ekstrawaganckiego. Wielkie misz - masz, czyli (słońce) spaghetti, risotto albo coś? Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. Spać nie mogę i czytam fora, a Wasze bardzo mi się spodobało Pozdrawiam kita32 napisała: > Kucharka ze mnie żadna. Obiady robi mąż, a coś odświętnego to robimy razem. > Od ponad miesiąca coś nam tak zasmakowało, że robimy to 2 razy w tygodniu. > Co takiego robimy i potem zjadamy? > > Odpowiedź podam w poniedziałek wieczorem Odpowiedz Link
ja-tekla Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 06:03 witaj w klubie, babowa bo i ja chyba "odlecę", hihi...ale co tam! wylosowalam 7 monet i Słońce (!) 7 monet to plony, Slonce to tez ogrod, więc obstawiam sałatkę! smacznego, Kita Odpowiedz Link
babowa Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 09:51 i zaraz sie okaze ze prognosis wygra szczerze, to tez pomyslałam o duszonych warzywach, ale w głowie mi krzyczało, ze tym sie kita najada, prawie zapycha a ze ciezko papryka sie zatkac to postawiłam na konkret- mieso na zdrowy rozum, watpie by państwo Kita zajadali sie w kólko miesiwem, ale kto ich tam wie moze szykuja zapasy na zime? a w ogole, to skoro tak wam to smakuje, to prosze kita, po rozwiazaniu zagadki wrzuc przepis do jadłodajni u nas cukinia leda jest juz na biezaco Odpowiedz Link
leda-is-one Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 10:04 Królowa Buław- coś na gorąco,pikantnego.ze zdecydowanym smakiem.nawet ostrym.. może coś przyrządzane na grillu-wiodący składnik papryka. może szaszłyki jakieś warzywne,danie nie proste i nie byle jakie.hmmm przyszła mi do głowy karbonara,z papryką i boczkiem ale chyba nie ,bo buławiana o linie dbać musi nie wiem .ale żeby babowej i tekli nie było smutno to i ja spróbowałam Odpowiedz Link
kashaa_35 Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 10:21 3 buławy, 10 mieczy, cesarz.... Potrawa z warzyw, Może pieczecie pasztet. Odpowiedz Link
kita32 Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 11:40 Oczywiście, Babowo, przepis wrzucę do jadłodajni - jest bardzo prosty w porównaniu z tymi które widziałam w internecie. Dziewczyny, macie świetne karty! Odpowiedz Link
ja-tekla Re: zagadka kulinarna 20.10.13, 14:46 karty moze i swietne, ale interpretacja... tu takie niedomówienie, hihi... z mojej interpretacji sie naśmiewam, zeby nie bylo!!!! Odpowiedz Link
algaria prognosis 20.10.13, 15:44 A buszuj sobie u nas do woli o każdej porze dnia i nocy... witamy serdecznie Odpowiedz Link
kita32 Re: prognosis 20.10.13, 17:44 Tyle ludzi napisało już swoje odpowiedzi, strasznie korci mnie, by już podać rozwiązanie, ale zadając zagadkę napisałam, że odpowiedź dam w poniedziałek wieczorem - no i teraz nie wypada tego zmieniać... Na drugi raz nie będę pisać do kiedy... Odpowiedz Link
babowa Re: prognosis 20.10.13, 18:07 kita, dawaj odpowiedz dzis wieczorem toz to zabawa a nie byc albo nie byc zagadek jeszcze bedzie co niemiara sama jestem ciekawa czym sie tak zajadacie:0 Odpowiedz Link
algaria Re: prognosis 20.10.13, 18:29 to ja jeszcze obstawię coś z grzybami - ponoć ich wysyp w tym roku ... dawaj odpowiedź Odpowiedz Link
kita32 odpowiedź 20.10.13, 18:39 Piekę chleb na zakwasie Od dawna chciałam piec, bo nie lubię "puchatych" chlebów i synowi ktoś radził jeść taki chleb na jego problemy. No ale nigdy nie udało mi się zrobić zakwasu chociaż próbowałam z różnych przepisów. I jakieś 2 miesiące temu przypadkiem dowiedziałam się od znajomej, że ona dostała od kogoś zakwas i od tego czasu piecze sobie chleb regularnie. Obiecała mi odłożyć zakwas (czyli trochę surowego ciasta) - jak będzie piekła następne chleby. Trochę musiałam poczekać, ale zaopatrzyłam się w różne dodatki (mąki nawet miałam po jeszcze niedawnych niezbyt udanych próbach). Z początku nie mogłam utrafić żeby chleb wyszedł wysoki i miękki, ale nawet taki skurczony od zbyt długiego pieczenia każdy jeden był przepyszny. Teraz już mi się udają wysokie i miękkie. Zajadamy się nim, ale ostrożnie, bo ten chleb jest niesamowicie sycący. Algaria: Na mojej karcie Słońce - mam cały układ słoneczny - czyli jest 8 planet i Słońce. Skoro jest to aż tyle składników... ...składników jest mnóstwo - poza różnymi rodzajami mąk i otrębów, siemię lniane, ziarna słonecznika, amarantusa, sezamu, mak i można dokładać różnych dodatków do woli. Freya: Królowa puchar i diabeł jedna gorąca karta podobnie jak u algarii więc to coś na gorąco smażonego/pieczonego królowa puchar to mogą być wcześniej ugotowane składniki.. Mi się na myśl nasuwa że to może być jakaś zapiekanka.. Taka z mięsem i warzywam ....gorący, dość długo pieczony chleb - świetnie Freyo! A Królowa Pucharów to jak napisałaś - wcześniej przygotowane składniki - zakwas przechowywany w słoiku oraz mogą być również mąki odmierzane kubkiem, dodatki odmierzane szklanką. Super karty i bardzo dobra odpowiedź!!! Babowa: mnie sie to kojarzy z potrawa na goraco,duszona, sycaca, wymagajaca krojenia, czyli nie zupa a jakias porcja miesa i troce czasu przy tej konsumpcji spedzacie ....Zgadza się gorąco, chociaż potem stygnie. Zgadza się, że potrawa sycąca i zdecydowanie wymagająca krojenia . Nawet i czas się zgadza, bo ja lubię delektować się tym chlebem Odpowiedz Link
babowa Re: odpowiedź 20.10.13, 18:51 a tam trafiłam jak kula w płot mnie sie to krojenie z wysiłkiem skojarzyło, z praca prawie a chlebek mieciutki, puchaty mowisz dodaj prazonej cebuli, tez bedzie pyszny smacznegoooo i daj przepis, łacznie ze swoimi prywatnymi uwagami co do wykonania Odpowiedz Link
kita32 Re: odpowiedź 20.10.13, 19:19 Babowo, przepis już wrzuciłam do jadłodajni. Jest dużo wygodniejszy niż przepisy z internetu. Z zakwasem (gdy już się go ma), nic się nie robi, "nie dokarmia", tylko odkłada się trochę ciasta do słoiczka przy każdym pieczeniu. Chleb nie jest puchaty. Właśnie takich sztucznie puchatych nie lubię. Zanim wyczułam swoją kuchenkę (bez termometru) to chleb zbyt długo wypiekany był bardzo twardy, ale również był bardzo smaczny Teraz, jak krócej wypiekam, chleb jest miękki i taki jest cały czas dopóki nie zjemy - cały czas miękki i świeży. Odpowiedz Link
kita32 Re: odpowiedź 20.10.13, 18:58 Prognosis Fakt zasmakowało bardzo, aż tak, że kita o tym często myśli. (4 pucharów), A co takiego to 5 mieczy.. siekać, być górą, samo warzywko będzie smutne potrzebuje towarzystwa.. i tak towarzystwo warzyw bardzo pasujących do siebie, nic ekstrawaganckiego. Wielkie misz - masz, czyli (słońce) ...Zgadza się, często myślę, bo jem codziennie. Krojony, nic ekstrawaganckiego - zgadza się. Mnóstwo składników, wielkie misz-masz wymieszane w misce, potem odstałe i do pieca . Tekla: wylosowalam 7 monet i Słońce (!) 7 monet to plony, Slonce to tez ogrod, więc obstawiam sałatkę! Tekla, świetnie! Plony - złociste łany zboża dojrzewające w słońcu. Byłaś bardzo, bardzo blisko! Babowa cd: postawiłam na konkret- mieso Jak najbardziej! Potrawa konkretna, wręcz podstawowa. Mięsa nie jem już od ok. 20-u lat. A te wszystkie nasiona i ziarna w chlebie to jak mięso dla wegetarianina. Ja już niczego poza masłem do tego chleba nie dodaję - nie mam potrzeby. Ledo, jak wylosowałaś Królową Buław, to aż zobaczyłam łany zboża Kashaa 3 buławy, 10 mieczy, cesarz.... Potrawa z warzyw, Może pieczecie pasztet. .... Jest pieczona i ma dużo wspólnego z pasztetem (wygląd, krojenie, wieloskładnikowość).... Babowo, dzięki ze powiedziałaś, żebym nie czekała z odpowiedzią do poniedziałku, bo już siedziałam przed kompem jak na szpilkach W nagrodę za wzięcie udziału w zagadce - postawię karty uczestniczce, która zapyta o coś, co sama nie chce siebie pytać. Czasami ma się takie pytania. Odpowiedz Link
ja-tekla Re: odpowiedź 21.10.13, 04:16 taaa, byłam blisko! karty rzeczywiscie wyrazne ( teraz to widzę!), tylko moja interpretacja do kitu, hihi... zastanawiało mnie to Słonce, bo i i innych było.. Słonce - gorąco, czyli ...pieczenie...co ciekawe, większosc czuła, ze coś pieczonego! zagadka super, kita i z przepisu skorzystam! Odpowiedz Link
kita32 Re: odpowiedź 21.10.13, 10:36 Teklo, karty miałaś świetne i interpretację też blisko i w dobrym kierunku Odpowiedz Link
prognosis Re: odpowiedź 22.10.13, 01:28 No właśnie, słońce powinno mi się również z piecem albo maszynką do pieczenia skojarzyć , a tu o tym nie pomyślałam. I te łany wszelakiego zboża, dojrzewające w słońcu. Dziękuję też za miłe przyjecie do grona użytkowników forum Odpowiedz Link