28.10.13, 20:38
Jest pierwszą postacią jaką na swej drodze spotkał Głupiec. Sama nieraz poczułam jego możliwości na własnej skórze.

Znaczenie karty

Według Suligi

Aktywność, zdolność do kreacji, tworzenie. Witalność, zdrowie. Poszukiwanie nowych idei, wynalazczość, ciekawość świata. Oryginalność. Wolność, spontaniczność. Umiejętność oddziaływania na innych. Penetracja spraw duchowych. Silna wola, silny charakter. Poznanie siebie, poznanie swoich możliwości. Nauka, racjonalizacja, poznanie świata, wszechstronność.
Odwrócona:
Utrata zdrowia, energii. Brak silnej woli Nieostrożność w postępowaniu. Brak wyobraźni, brak wyczucia. Gadatliwość. Plotki Kuglarstwo oszustwo Wykorzystywanie ludzkich naiwności lub słabości. Destrukcja lub autodestrukcja. Siła powodująca złe skutki.

Według książki z 1989 r "Tarot"

Zręczność, dyplomacja, przenikliwość, bystrość, choroba, ból,strata, nieszczęście, sidła wrogów, wiara w siebie, siła woli, osoba pytająca jeśli jest to mężczyzna Odwrócona - Lekarz mędrzec, choroba psychiczna, hańba, niepokój

H. Banzhaf: "Klucze do Tarota"

Archetyp - twórca
Znaczenie ogólne - inicjatywa, aktywność, siła oddziaływania, mistrzostwo, dobre pomysły, siła tworzenia
Praca - dawanie i otrzymywanie ważnych i właściwych impulsów, odpowiednia ocena swojego zadania, dążenie do wyższych celów i ich osiągnięcie, posiadanie wielu talentów i zdolności
Relacje/uczucia - fascynacja, związek zbudowany pozytywnie, bycie aktywnym, zbliżenie się do drugiej osoby, przezwyciężenie problemów
Świadomość - proces poznania, oświecenie
Sfera ducha - Samopoznanie
Cel - umiejętność kierowania własnym losem
Cień - chuligan, manipulator, szarlatan
Odwrócona - destrukcja, oszustwo.

W Tarocie Snów
Ogólnie: Nauka, szkolenie, wiedza, zdrowy rozsądek, szanse. Wprowadzenie w życie myśli i planów

Tarot Metamorfoz
Mag przemienia świat swymi iluzjami poprzez to że wyświetla odbicia swojej silnej woli. Istnieje niebezpieczeństwo rozczarowania się swoimi własnymi fantazjami. Mag trzyma w rękach możliwość skoncentrowania wszystkich energii na przemianie

Astrologicznie: Merkury -planeta myślenia i komunikacji

W tarocie Osho Zen - karta Mag nazywa się EGZYSTENCJA

Dla mnie Mag to przede wszystkim manipulant. w talii Vice Versa stoi przodem do ludzi. ma na stoliku wszystkie atrybuty (asy) z Małych Wtajemniczeń czyli Małych Arkan i pokazuje im jak na prezentacji Manipuluje, zachęca, podpowiada, a gawiedź słucha Może jakiś Głupiec podejdzie i weźmie.. tylko co? Ano to co sam Mag mu da - jak będzie miły to da mu na drogę wszystkie asy , a jak Mag będzie miał humory ro da tylko jeden albo i wcale. Głupiec sam nie wie co ma w węzełku.
Mag posiada tajemnicę ale czy się z nią podzieli? On lubi mieć władzę... i niech myśli, że ją ma. wink
Obserwuj wątek
    • leda-is-one Re: 1 MAG 29.10.13, 06:50
      Ja lubię Maga, lubię go prawie we wszystkich pytaniach oprócz uczuć.Tu go nie rozumie,ja jestem otwarta i spontaniczna a on kręci,manipuluje,przeinacza.fakt ze jest mężczyzną przy którym się nie nudzimy,jeżeli Tarot postawi obok niego jeszcze fajne karty kielichowe np.lub piękny WA..chwilo trwaj!
      On -MAG jednak mi daje gwarancje że lekarz konkretny,prawnik z gadaniem i siłą przebicia itd.
      Właśnie ,,może powiem co kiedyś od jednej Wiedzmy się dowiedziałam i mi się zapamiętało.Mag w pytaniach o choroby oznacza szczególnie choroby gardła, ,uszu,oczu.Dlaczego?Bo Mag musi mieć gadane ,wiadomo,z racji swoich profesji i sposobu życia.Musi mieć uszy i oczy otwarte bo tu podpatrzy tam podsłucha.
      Czyli są to jego główne narzędzia wyrażania siebie i jak zachorują to bieda.

Algaria.talia Vice Versa mi się spodobała ostatnio ze względu na Maga,Maga widzianego od tyłu.on ma ogon w tej talii, my go normalnie nie widzimy.czyli kombinator,manipulant,wierzyć mu absolutnie nie można jeżeli jest na pozycji przeszkód to już zupełnie do bani,ogonem zakręci zamiecie jak bies.
      Może warto się w te karty zaopatrzyć?

"Myślę, więc jestem""wink
      • kita32 Re: 1 MAG 29.10.13, 11:55
        Dla mnie Mag to przede wszystkim kreatywność i energia. Gdy karta jest odwrócona, to te przymioty są przyhamowane, coś im przeszkadza, albo wykorzystywane są jakoś nieharmonijnie.
        • ja-tekla gdzie Mag bywa? 30.10.13, 07:07
          Temu arkanowi podlegają zakłady naprawcze, poligraficzne, drukarnie, punkty serwisowe, sklepy z narzędziami i elementami budowlanymi, sprzętem elektronicznym i komputerowym, szkoły zawodowe i techniczne oraz politechniki; środowiska uczniowskie i studenckie, kafejki internetowe (za E. Seydlitz).

• ja-tekla lubię Maga 30.10.13, 07:19
            Dla mnie to karta siły, kreatywnosci, odwagi. Maga cieszy nauka, nabywanie nowych umiejętnosci. Jest dumny ze swoich talentów!
            Co prawda, gdy Mag zmienia się w Magika to popisuje się, manipuluje, kombinuje; marnuje energię na bzdurki.
        • marza-nna Mag jako rada 30.10.13, 12:35
          Gdy karta MAG udziela rady to mówi:
          uwierz w siebie i swoje możliwosci, poznaj swoje mocne i słabe strony, zacznij działać, przestań być bierny, nikt nic za ciebie nie zrobi!
          To nie czas na słuchanie rad, nawet najlepszych, to czas na twoje działanie!

Gdy karta MAG ostrzega to mówi:
          a może narzucasz innym swoje poglądy i przekonania? Może ignorujesz inny punkt widzenia, nie słuchasz innych?
          Manipulacją, nieszczeroscią mozesz zrazić do siebie innych, stracić ich zaufanie!

• aderydy Mag-osoba 30.10.13, 16:17
            Pozytywna postać Maga:
            - twórca, pisarz, językoznawca, artysta
            - badacz, wynalazca, odkrywca, nowator
            - informatyk, projektant, architekt
            - handlowiec, doradca
            - ktoś, kto pracuje samodzielnie

Negatywna postać Maga:
            - zarozumiały męzczyzna
            - szarlatan, oszust
            - przywódca sekty
    • algaria Erotycznie 31.10.13, 13:25
      Według Tarot Decameron

I-Mag. Odłóżmy na chwilę na bok iluzje i stańmy twardo na ziemi. Praca i miłość o to są sekrety życia
      • leda-is-one Re: Erotycznie 31.10.13, 14:44
        oooooooo!!!!
        to ciekawe...a można prosić o obrazek?????

Tak edukacyjnie oczywisciewink
    • algaria Re: 1 MAG 31.10.13, 16:04
      Oto karta Mag z talii Pictorial Key

https://3.bp.blogspot.com/-SwfVwDPVfQc/UGbDq3HPRWI/AAAAAAAAADY/KBHY5t08PsM/s320/Obraz+058.jpg
    • algaria zdrowie 04.11.13, 20:44
      Na blogu tarot moja pasja znalazłam

Mag – chore gardło, Mag to bardzo często zdiagnozowanie czegoś i dalsze instrukcje
      • leda-is-one Re: zdrowie 04.11.13, 21:16

• algaria Re: zdrowie 04.11.13, 21:24
          Nie że nie chwale tylko przykład z cudzego też dałam tongue_out

Nie przesadzaj.. Tyś tu najważniejsza bo to Twój pomysł z całym projektem "ABC" i byłaś pierwsza ze zdrowiem tongue_out
          I Twe notatki są bardzo pomocne
          Także kobieto nie irytuj się i nie płacz bo ja bez Ciebie jak ziarnko piachu na pustyni wink
          • babowa Re: zdrowie 06.11.13, 16:44
            dobra,a ja do tekli mam pytanie
            bo ona w ktorejs karcie napisala o znaczeniu karty w sensie gdy ja sie lubil lub nie

mnie mag denerwuje
            nie smiejscie sie
            jak mi ten mag, w moich oczach zawsze magik,cwaniak taki,w kartach wychodzi, to ciezko mi idzie czytanie, bo on mnie tak bardzo irytuje
            no fizycznie prawie drania czuje,ze sie przyglada kpiaco
            oceniajaco?
            wyczekujaco?
            no nie poradze,ze tak z nim mam
            co to znaczy?
            • ja-tekla podoba/nie podoba... 07.11.13, 08:15
              babowa! mówisz-maszwink
              ale to podoba się/nie podoba karta - to ukazuje nasz stosunek do nas samych wink

Gdy karta Maga podoba się:
              Cieszy ciebie twoja energia, aktywność, silna wola.
              Jestes pewna siebie, świadoma swoich umiejętnosci i talentów.
              Potrafisz współpracować i działac asertywnie, dyplomatycznie.
              Ufasz sobie, wierzysz w siebie.
              Nie boisz się eksperymentować, zmiany ciebie nie przerażają.
              Znasz swoje słabe strony i wady.

Gdy Mag nie podoba się:
              Niechęć do aktywności, bierność.
              Trudności w podporządkowaniu się.
              Niewiara we własne siły, marnowanie własnych zdolności.
              Słabość woli, wahanie się i zwlekanie.
              Brak wyczucia i dyplomacji.
              Wykorzystywanie zaufania innych, ich słabości i błędów.
              Narzucanie swoich poglądów, przekonan, racji.

• babowa Re: podoba/nie podoba... 07.11.13, 21:31
                moze byc
                dzis na wszystko sie zgadzam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka