Dodaj do ulubionych

Puste karty

18.12.13, 15:04
Temat do dyskusji

Do większości talii Tarota zwykle dołączone są 2 dodatkowe tzw puste karty.. "Plecy" mają takie jak reszta kart, przód jest albo czysty albo z jakimiś rozkładami czy napisami...

Co z nimi robicie? Używacie, odkładacie? A jeśli używacie to jak je odczytujecie? Powinny być w talii czy obojętne?
Obserwuj wątek
    • leda-is-one Re: Puste karty 18.12.13, 17:22

• inguszetia_2006 Re: Puste karty 18.12.13, 18:14
      Witam
      Używam. I znaczą tyle: w tarocie - nie dostaniesz odpowiedzi, bo masz nieczyste intencje, nie dobry to moment, a w klasycznych - "pierdu, pierdu na osiołku", czyli nie powiem, nie powiem i co mi zrobisz?;-P A teraz anegdota. Jest impreza. Na imprezie mam karty, taka atrakcja rozumiecie;-D Wszyscy słuchają wróżb, zadają pytania, czasami śmieszne i odpowiadam zgodnie z tym, co widzę i jest ubaw po pachy momentami. I koleżanka ciągnie karty, zadaje pytania, inne słuchają z boku, i nagle pada podpowiedź od jednego słuchacza rzucona w kierunku osoby, która ciągnie karty: zapytaj kart, czy twoja córka ma jakieś rodzeństwo? Robię się blada jako wróżka, ale słowa pisnąć nie mogę. Ale koleżanka śmieje się i ciągnie kartę. I co? Biała. Nie dostaniesz odpowiedzi. Tak, tak... Mąż koleżanki od białej karty miał romans i mu się urodziło dziecko tydzień wcześniej. Niektórzy wiedzieli, w tym ja,zainteresowana nie wiedziała, ale to nie był moment na takie wredne podpuchy. Powiedziałam "życzliwej", że jak piśnie słowo to przyłożę jej, po prostu. I zamilkła wredna małpa. Ludzie są podli czasami.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Puste karty 18.12.13, 19:27
        Ja odkładam - nie używam Choć raz mi się zaplątały, bo trzymałam w pudełku z resztą - przetasowałam i sobie kładłam i co? i obie wyszły w krzyżu celtyckim ale już nie pamiętam na jakich pozycjach - zła byłam na siebie bo chciałam wiedzieć, koniecznie i to już natychmiast a tu taki "zonk".. ale karty mądrzejsze - powiedziały dość pytań w kółko o to samo.. wink
        Pomna nauczki teraz przed wróżbą sprawdzam czy białe delikwentki nie wplatały mi się w talię wink
        • kita32 Re: Puste karty 18.12.13, 21:00
          One (puste karty) są dodawane do talii, żeby można było zastąpić nimi zagubioną kartę, gdyby jakaś się zagubiła, albo zniszczyła. To bardzo dobry pomysł.

Ja karty trzymam w tekturowym pudełeczku, a tekturowe pudełeczko w plastikowym - takim o pasującej do kart wielkości - większym od mydelniczki, mniejszym od pudełeczka na szkolne śniadanie. (Mam taki nawyk zabezpieczania ważnych dla mnie rzeczy przed np. zalaniem przy podlewaniu kwiatów. No i jak gdzieś wyjeżdżam to zawsze z sobą biorę kary - "mydelniczka" je chroni przed zniszczeniem.) I te dodatkowe karty mam na zewnątrz tekturowego z kartami, ale wewnątrz tego plastikowego chroniącego je. Nie zgubią się, a do wróżenia ich nie używam.
          • freya_v Re: Puste karty 19.12.13, 17:37
            Ja takie karty trzymam w zapasie gdyby właśnie się jakąś zgubiła bądź zniszczyła.. Lepsze są te puste/białe bo można na niej namalować jakieś symbole z karty której nam brakuje bądź podpisać czy coś.. W niektórych taliach nie ma pustych kart tylko jakąś jedna z jakimś rysunkiem i taka karta wydaje mi się mało użyteczna bo może mieć ona jakiś swój wydźwięk.. Tak mi się wydaje/ nie wiem nie testowałam w praktyce ale widziałam kiedyś jak np wróżka Joanna używała tarota snów i tam jest karta z drzewem życia i interpretowała ją jakoś "po swojemu" tongue_out
            • ja-tekla Re: Puste karty 19.12.13, 19:35
              Rzeczywiście przewaznie to dwie puste karty...
              Jedna sluzy mi, jak Ledzie, jako zakladka do książek {mam ich już kilka}.
              Druga jest straznikiem talii, czyli wlasnie tą pusta karta "zamykam" talię.
    • prognosis Re: Puste karty 19.12.13, 20:23
      Ja odkładam, bywa że jednak wplączą się w moją talię, wówczas nie kładę kart dalej.
    • hoaxx Re: Puste karty 20.12.13, 15:16
      Ja odkładam na zapas, w razie gdyby któraś karta się zgubiła.
    • dobrawrozkajudyta Re: Puste karty 21.12.13, 02:12
      Kiedy uczyłam się Tarota, moja nauczycielka używała dwóch dodatkowych kart i tego mnie nauczyła. Jedna z nich, pusta, to tak zwana "Karta Boga", mówiąca o tym, że pytający sam ma wybrac właściwą drogę postępowania, ale, którąkolwiek wybierze, wyjdzie mu to na dobre. Druga zaś (z napisami lub narysowanym samodzielnie symbolem) to tzw. "Karta Mistrza", mówiąca o wielkich możliwościach, talencie, sile, zdrowiu, wspaniałym losie itp. (zależnie od tematu wróżby). Karta Mistrza ma też znaczenie w pozycji odwróconej. Mnie stosowanie tych kart pomaga we wróżeniu.
      • leda-is-one Re: Puste karty 21.12.13, 05:04
        W kartach Osho ZEN Tarot jest piękna Karta Mistrza,gotowa, jako dodatkowa karta w talii.Rzadko wyciągam tą talie do wróżenia,i tylko dla siebie, ale nigdy tej karty nie odkładam i tak ją odczytuje jak Ty Judyto napisałaśsmile
    • liki0 Re: Puste karty 24.12.13, 02:45
      W runach ta pusta karta karta nazywa się Wyrd. Wówczas kiedy wyciągnę tą kartę czy pojawi się ona w rozkładzie, daję sobie spokój. Wskazuje ona to nie ten czas, nie ta chwila, nie ten moment by spojrzeć w karty

algaria napisała:

> Temat do dyskusji
      >
      > Do większości talii Tarota zwykle dołączone są 2 dodatkowe tzw puste karty.. "P
      > lecy" mają takie jak reszta kart, przód jest albo czysty albo z jakimiś rozkład
      > ami czy napisami...
      >
      > Co z nimi robicie? Używacie, odkładacie? A jeśli używacie to jak je odczytujeci
      > e? Powinny być w talii czy obojętne?
      >
      >
      • algaria Re: Puste karty 24.12.13, 12:16
        Czyli przesłanie pustych kart czy to w Runach czy tarocie jest podobne- "ciii nic ci nie powiem"
        • prognosis Re: Puste karty 27.12.13, 02:02
          Kładę Runy i dokładnie tak samo odbieram runę Wyrd. Najlepiej wówczas dać sobie spokój, bo nic i tak nie powiedzą karty czy kamienie.

algaria napisała:

> Czyli przesłanie pustych kart czy to w Runach czy tarocie jest podobne- "ciii n
          > ic ci nie powiem"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka