Dodaj do ulubionych

Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka.

31.12.13, 11:42

Jeżeli już obgadujemy Mikołaja (ja nie zdążyłam na poprzednim razem) to zadaję zagadkę na którą położyłam karty niedawno - JAKI TO PREZENT? Jak on wygląda, czym się charakteryzuje?

Można interpretować -karty podaję w kluczu numerologicznym - albo położyć samemu.

Jedynka -13 Śmierć/odw.
Dwójka - 17 Gwiazda
Trójka -3 Buław /odw
Czwórka -8 Pentakli
Piątka - 10 Kielichów
Szóstka- 4 Kielichów/ odw
Siódemka -5 Buław
Ósemka - Q Mieczy
Dziewiątka -3/ odw (Władczyni)

Odpowiedź - w zależności od ilości chętnych - za parę dni.
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 31.12.13, 19:47
      Witam
      Co rozumiesz przez "klucz numerologiczny"? Tak, czy siak, wolę położyć swoje. Zresztą biorę je ze sobą na imprezę, to trzeba je rozruszać;-D Jak wygląda? 9 buław. Czym się charakteryzuje? Gwiazda. Do czego służy? Paź kielichów. Wychodzi na to, że to świeczka lub latarka. Ale ogień buław a światło gwiazd to odrębne sprawy. I ten paź kielichów... hm... Coś, co służy artyście lub osobie uduchowionej. Pomyślę jutro.
      Pzdr.
      Ing
    • freya_v Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 02.01.14, 19:17
      Ja też wyłożyłam swojetongue_out
      9 mieczy i wieża
      z czymś elektrycznym mi się to kojarzy więc obstawiam jakiś sprzęt, może jakiś odtwarzacz cd lub dvd, głośnikitongue_out suszarka do włosów mi jeszcze na myśl przyszła.. Suma kart cesarzowa więc mogło to być coś do pielęgnacji urodywink
    • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 02.01.14, 20:27
      Ja też wolę swoje karty
      Co to jest - 5 mieczy/ paź monet
      Jaki kształt - Papież, as monet
      do czego służy - 10 monet

Telewizor

Słuzy większej ilości ludzi - rodzinie
      • nagietek123 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 14:47
        Co to jest - Rycerz denarów (3 denary)
        Jaki kształt - Papież
        do czego służy - 10 kielichów (Wieża)
        No prezent, praktyczny jest ten prezent, ktos sie nad nim napracował, a efekt zadziwia starannością wykonania.
        Papież na określenie kształtu? Hmmm...
        1. Pierścionek zaręczynowy
        2. Wycieczka do Rzymu
        • algaria nagietku 03.01.14, 17:13
          Mi też papież wyszedł na kształt - i co? -jakaś komoda?
          I do czego służy wyszła mi pokrewna 10 monet
          • nagietek123 Re: nagietku 03.01.14, 17:30
            Raczej nie komoda, cos bardziej uduchowionego chyba wink
            • algaria Re: nagietku 03.01.14, 17:31
              oj tu na forum kiedyś papież pokazał komodę zamykaną na klucz big_grin

zestaw płyt z muzyką symfoniczną? jak uduchowione - chóry gregoriańskie ?
              • nagietek123 Re: nagietku 03.01.14, 17:41
                Chociaż te 3 denary to mi się kojarzą z jakimś wystylizowanym rzemieślniczym przedmiotem, więc może i komódka, albo i sekretarzyk z tajemnym schowkiem wink
                • algaria Re: nagietku 03.01.14, 17:42
                  a może skrzyneczka na biżu bądź skarby lub karty
                  • nagietek123 Re: nagietku 03.01.14, 20:31
                    Tez moze być: rzemieslnicza robota, zastosowanie "wysokie" wink
    • krakuskaa Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 14:50
      a o co chodzi w tym pytaniu? co to za szyfr????
      hmm, nie rozumiem tego pytania
    • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 20:59
      Witam
      Ok. Zrobię z klucza, który rozumiem po swojemu. Tylko że ja nie odwracam kart, ale jakoś dobrnę, mam nadzieję, mimo to.
      1. Śmierć - Coś, co jest stałe, nie przeistacza się, nie może być to więc modelina na przykład.
      2. Gwiazda - coś, co pozwala marzyć lub realizować marzenia, jest społecznie odbierane jako coś dobrego, prezent nie budzi szoku, zdziwienia, obrzydzenia etc.
      3. 3 buław - przedmiot nie służy podróżom, na pewno i spoglądaniu na daleki ląd, i nie służy do pałowania, albo sam nie podróżuje, nie będzie więc to rower;-P
      4. 8 pentakli - przedmiot do pracy to będzie, albo pracę ułatwiający znacznie, albo przysparzający domowi przyjaciół i pieniędzy
      5. 10 kielichów - nie służy ten przedmiot podróżom, przemieszczaniu się, jest czymś na miejscu, czymś stałym, w domu,biurze etc. , nie ma natury zmiennej, tylko stałą, nie będą to klocki ani samochód, ani motocykl
      6. 4 kielichów - przedmiot dobry dla domu, zdecydowanie, nie powoduje przesytu, nie nudzi się, ma swoje miejsce i cieszy właściciela
      7. 5 buław - zdecydowanie przedmiot, który sprzyja burzy mózgów,pobudza myślenie, a nawet sprzyja magicznym rytuałom, dużo się dzieje w 5 buław, a na tym miejscu to w ogóle
      8. Królowa mieczy - przedmiot służy intelektowi,na pewno, pozwala kolekcjonować informacje i je spożytkować.
      9. Cesarzowa - przedmiot nie jest "kobietą",nie wyraża się kobieco, nie służy kobietom tym kontekście, że nie są to malowidła, biżuteria ani nic w tym stylu.
      I co to będzie? Po tym kluczu, moim buławach, Gwieździe(ekran) etc. to musi być komputer, albo coś, na czym można pracować i bawić się też. Wychodzi raczej stacjonarny, bo nie podróżuje sam, choć sprzyja podróżom wirtualnym. Telewizor od biedy też by mógł być, pod warunkiem, że się wybiera programu edukacyjne przede wszystkim;-P
      Podpowiadaj, Camaretto. Będzie zabawniej i interaktywnie, bo zaginęłaś jak sen złoty.
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 21:32
        pomyślałam o samochodzie - rodzinny przestronny i siedzisz w nim jak papież na tronie
        • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 21:57
          algaria napisała:
          pomyślałam o samochodzie - rodzinny przestronny i siedzisz w nim jak papież na tronie
          Witam
          To nie może być samochód, bo z klucza nie wychodzi;-D To jest mocno stacjonarne. Odwrócona 3 buław o tym mówi.
          Pzdr.
          Ing
          • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 22:04
            a ja bym rzekła że skoro 3 buław w pozycji na wprost mówi o stabilizacji to dla mnie odwrócona mówi o ruchu.. ale ja nie używam odwróconych kart dlatego mogę się mylić
            • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 22:19
              algaria napisała:

> a ja bym rzekła że skoro 3 buław w pozycji na wprost mówi o stabilizacji to dla
              > mnie odwrócona mówi o ruchu.. ale ja nie używam odwróconych kart dlatego mogę
              > się mylić
              Witam
              O stabilizacji 3 buław? A nie 4 raczej? Trójki to raczej przeistaczanie się, dążenie do stabilizacji w czwórkach. Hm... I on (u Ridera) tak patrzy za morza dalekie, chce ruszyć.
              To jak odwrócona to nie będzie ruszał. Tak to sobie rozkminiłam;-D Zweryfikujemy te trójkę.
              Sama jestem ciekawa, co ona mówi w tym przypadku. Bo jednak przedmioty martwe nie mogą mieć atrybutów istot żywych i tarot trochę chodzi obok tematu.
              Pzdr.
              Ing
              • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 03.01.14, 22:25
                ale 3 to takie czekanie na impuls, na sygnał, na zawinięcie statków do portu by móc na nie wsiąść i w dalekie kraje płynąć.. lub stanie na brzegu i patrzenie jak odpływają - spóźnił się i ... pupsko trzeba wrócić do domu w 4 buław i znów czekać
                Jakoś mi nigdy 3 buław ruchu nie pokazała ... a właśnie oczekiwanie na to by móc się ruszyć.. to odwrócona chyba odwrotność

Mogłaby już rozwiązać tę zagadkę .. hop hop Camaretto - amaretto - z niecierpliwością czekamy

Chyba zaraz zadam swoja zagadkę tongue_out
    • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 04.01.14, 19:14
      Zadawaj, algario - właściwie już ją hyba zadałaś - wink
      Ja napiszę rozwiązanie. Mikołaj przyniósł mi skórzany żakiet - kurtkę.

1-Słońce - Śmierć /o
      Żakiet jest ze skóry a więc z nieżywego zwierza.
      2 -Gwiazda
      Jest pięknie wykończony - błyszczy wykonaniem, podszewką w różowawym kolorze.
      3. 3 B /o Ma mało możliwości przeróbki - trzeba go zaakceptować takiego jakim jest z całą jego prostotą. Nic się do niego nie doszyje, ani nie domaluje.
      4. Jest miłym i ciekawym dodatkiem do stroju - 8 Pentakli świadczy o tym ze jest dobrze solidnie rzemieślniczo wykonany, nie jest tanim bublem.
      5 - 10 K -wpada mi tylko do głowy że jest ładny - może dobrz oddziaływać na ludzi, zwłąszcza być może na płeć przeciwną? Albo że jest ciepły? W warunkach ludzkiej, ziemskiej pogody...
      6 - Ma naturalny, beżowy kolor. Stąd też potrzebuje ostrzejszych dodatków kolorystycznych harmonizujących z nim żeby nie wydał się nużący. Może też pasować do 7 - zahamowania, negatywne strony
      7 - tajemnica- 5B - kojarzy mi się z konkurencją, a więc i modą - a 7 z tajemnicą, oddziaływaniem podprogowym ale i modą - bo moda jest naswój sposób agresywna. Tak jakby było to jakieś zahamowanie?
      8. QM - to dobry strój biznesowy, prostota linii sprzyja spotkaniom intelektualnym, elegancji.
      Qobiety lubią się przecież stroić.. wink
      9. 3/o Władczyni - a to mnie też zmyliło - bo nagle ukazuje nam co innego - spodziewamy się po ciuchu 3 w naturalnej pozycji. Czyli "babskości". 9 to liczba Marsa, zakończenia... Być może tak jak pisałyście- nie jest typowo "babski" czy "męski" - ma neutralny, pełen prostoty charakter, o stylu decydują ostre dodatki. Nie jest to sukienka - to może naprowadzić " na cel" Nic mi innego do głowy nie wpadło -jest to praktyczny i elegancki prezent mikołajkowy wink

Najbliżej była chyba nagietek123 i freya na drugim.
      Teraz lecę rowiązywać zagadkę Algarii. Przepraszam, że mnie tak długo nie było na sieci. Miałąm trochę spraw do załatwienia 1 - m. in. rachunki za prąd. Nie mógłby kto z fusów albo może z kabli powróżyć dlaczego one są takie drogie, i dlaczego co faktura zwiększają się co najmniej o złotówkę?

Misiek
      • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 05.01.14, 12:25
        Witam
        Po twojej interpretacji stwierdzam, że jesteśmy jak ogień i woda;-P Odwrócona Śmierć to dla mnie życie, a nie skóra z nieżywego zwierza;-D
        Pzdr.
        Ing
        • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 05.01.14, 16:53
          Życie to dla mnie coś w rodzaju Sądu,pary Władców czyli rozmnażanie bądź uzdrowienie... Natomiast Śmierć kojarzy mi się ze śmiercią, Wieża z rozbiciem, ruiną, Diabeł ze złem, Słońce ze szczęściem i dzieciami (moja sąsiadka ma taka uroczą odmianę - "chcesz pyzów?") ; można to jednak interpretować jako zwierzę niedobite, kawałek wyprawiony nie zjedzony , pozostałość po nim. Jak sobie chcesz, bo kart nie wymyślałam tylko kładłam.
          Interpretacja odwróconych kart zawsze bywa kłopotliwa, wiele traktuje je jako karty " na odwrót" wiele osób nie - ja w swoim czasie czyli 20 lat temu korzystałam z Suligi ale to było dawno i od tego czasu przeczytałam jeszcze mnstwo książek.
          A tak w ogóle to może my JESTEŚMY astrologicznie jak ogień i woda - ja jestem woda big_grin
          • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 05.01.14, 18:39
            Ja woda, ja woda jak mnie słyszysz...

Lubię dyskutować z Inguszetią na widzenie kart, bo lubię jej zdanie przeciwne do mojego, bez negatywnych emocji, bez obrażania się wzajemnie -jednak w tym przypadku jestem z nią ręka w rękę, noga w nogę i pogląd w pogląd

A tak na serio to - nie stosuje odwróconych, ale jak już mi się wymsknie lewą stroną karta odwrócona to biorę jej odwrotność - zaprzeczenie (Tak - Nie) jako znaczenie - i tak Śmierć jest kartą przejścia, ewolucji, zmian, wszystko płynie i zmienia bieg - to dla mnie odwrócona Śmierć mówi o tym, że te zmiany nie nastąpią, brak ruchu, stabilizacja, trwałość w postanowieniach i beton w poglądach - nigdy bym nie wzięła odwróconej Śmierci jako zdechłe zwierze... jeśli już bym miała podciągać Śmierć pod śmierć to właśnie w pozycji prostej - jako zmiana życia na śmierć. - Ale to jest tak naciągana teoria, że aż zgrzyta jak piach między zębami. Karta Śmierci nigdy nie pokazuje śmierci jako zjawiska fizycznego - w tej karcie nikt nie umiera, nie przenosi się na łono Abrahama, nie odwiedza piekła, nieba, raju, czyśćca, nie schodzi z tego łez padołu. - i już...

W życiu bym nie wpadła na teorię Camaretto o odwróconej Śmierci... ale kurteczki gratuluje
            • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 06.01.14, 07:48
              Wpadłam właśnbie na ten "beton", coś przypiętego do tego łez padołu - a zdziwiona byłam sama, bo jak mówię nie wymyslałam ae kadłam więc interpretacja skórzanej kurtki i karty na pierwszym miejscu sama sie kojarzy. Miło że się włączyłaś bo wodę rzeczywiście słyszy się (ja szłyszę - big_grin) dużo lepiej i wyraźniej. Nigdy bym ze to nie wpadła na interpretację Śmierci jako życia- ale raczej jako "niedobicie" - historia na moim blogu właśnie
              blogu
              • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 06.01.14, 08:32
                ...wlaśnie o tym mówi i jaki jest mój stosunek do tej karty. Cholender, coś wcisnęłam nie ten guzik. Gdzieś indziej można edytować wypowiedzi, tu nie.

Nie kłóćcie się dziewczyny. Nie o karty. Bo już nie wiem o co tu chodzi.
                Mówiąc krótko, gdyby istniałą karta Butelka (dajmy na to Umiarkowanie) to w pozycji prostej interpretowałabym (interpretuje się jako umiar, umiarkowany sposób podejscia do pieniędzy,przyjemności życiowych, drobnostek, "niemałostkowość ") to odwróconą Butelkę (Z Żywą Wodą)zinterpretowłabym jako Butelczynę - czyli (Umiarkowanie w pozycji odwróconej) ciągoty do Butelki z Wodą Ognistą, brak umiarkowania w jedzeniu i piciu, czyli któryś grzech główny i inne rzeczy "dzięki którym " aniołami nie jesteśmy. Albo też - odwrotny syndrom jak anoreksja czy bulimia, célice z Opus Dei tu by mi pasowało, czyli autoagresywne techniki ascezy...

Moim zdaniem,jest to technika która rozszerza znaczeniowo możiwości kart. Jeśli coś nie daje komuś nic, to nie mus jej stosować ; karty można interpretować i stawiając w pozycji prostej, jestem przeciwna tylko tzw. "swawolnej interpretacji dowolnej", czyli jak mi wychodzi 10 Pentakli to znaczy że chałupa jej się spali a innym razem że rodezina domek zbudowała. Można tym sposobem moim zdaniem narobić krzywdy klientowi, bo przy dużej dowolności interpretacji łatwo o błąd, omyłkę, i nie zawsze kończy się o na "wpadce" i wesołości.

A tak to z Bogiem - czy jak wielu wierzy - z Boginią
                • algaria Cam 06.01.14, 12:53
                  Nie wiem czy zauważyłaś .. ale tu na forum omawiamy poszczególne karty AW - wrzucam raz na tydzień jakąś nową - I Twoje spostrzeżenia właśnie czy to o Śmierci - choć jej jeszcze nie zaprezentowałam lub o Umiarkowaniu - które jest - bardzo by się tam przydały... bo poza "standardowymi" znaczeniami - warto dopisać w wątkach właśnie także swoje- swoje czucie- swoje doświadczenia z daną kartą..
                  Także zapraszam Cię bo Twoje spostrzeżenia, pierwsze myśli, są bardzo ciekawe i ważne

My się tu nie kłócimy o karty... my na tym forum w ogóle nie kłócimy mimo opinii awanturnic wink
                  Wymiana poglądów na poziomie to nie kłótnia to rozmowa.
                • inguszetia_2006 Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 06.01.14, 15:53
                  camaretto napisała:
                  Nie kłóćcie się dziewczyny. Nie o karty. Bo już nie wiem o co tu chodzi.
                  Witam
                  Nie kłócę się wcale. Twoje interpretacje są bardzo ciekawe i dość niezwykłe dla mnie, w tym sensie,że mam mózg "innej konsystencji";-D Mogę się założyć o sto milionów(takich na niby, bo nie posiadam;-P), że nie odgadnę nigdy zagadki pisanej twoją ręką. Zresztą, ja często patrzę bardzo dosłownie na karty, jak mam denara to wiem, że to będzie moneta,talerz,złoto, jak mam kielichy to wiem, że to będzie alkohol;-P Trochę spłyciłam, ale sens łapiesz.
                  Pzdr.
                  Ing
              • algaria Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 06.01.14, 12:00
                Ja też jestem żywioł wody - stąd wezwanie

Oj tam mi ostatnio co tez opisałam na blogu - jako niespodzianka na Święta wyszła - 8 kielichów i co? Niespodzianka okazała się przyniesiona do mnie na "wczasy" rybka w kuli.. która po Świętach wróciła do właścicieli - 8 kielichów to Jowisz w znaku Ryb ale zodiakalnie Ryby ... w życiu bym na to nie wpadła smile
                • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 06.01.14, 13:59
                  Ja te3ż uważam wymianę poglądów i dyskusje za twórcze anawet konieczne.
                  I faktem jest ż kobiety herbu miotła z Księżycenm w pełni mają temperamenty nieokiełznane,szczególnie na punkcie poglądów.
                  Ale jesli nie skonfrontujesz czegś z realnością, zkimś innym i jego doświadczeniami nie sposób czasami powiedzieć cokolwiek;
                  Nie dzieląc sie (poglądami, doświadczeniami ) -nie mamy, nie pomna zamy dobra intelektualnego
                  smile
                  Dzięki za udział
                  • camaretto Re: Mikołaj - wrzucam od siebie - zagadka. 17.01.14, 14:51
                    Dziewczyny, w podziękowaniu za udział ... szukałam czegoś fajnego!
                    zdjęcia -podaję link
                    deser.pl/deser/51,111858,15288783.html?i=8
                    Inni oczywiście też mogą obejrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka