11.07.14, 17:39
Mam ulubiony kubek liczący sobie niewiele mniej lat niż ja - mama mi go kupiła po incydencie w którym ugryzłam szklankę ...
Zagadka - Jakie owoce są na moim ulubionym kubku?
Obserwuj wątek
    • caro-caro Re: Zagadka 11.07.14, 18:03
      Droga Algario! Wyciągnęłam 9 monet. Wiesz co na niej jest? - winorośl. Domyślam się, że to byłoby zbyt proste, żeby odpowiedzią były winogrona, ale skaczę do góry, bo to konkret - owoce.
      Mam nadzieję, że zrozumiałyście co mam na myśli.
      To mogą być jakieś owoce w kiściach może czereśnie? stawiam na czereśnie
    • inguszetia_2006 Re: Zagadka 11.07.14, 20:36
      Witam
      5 pik, czyli winogronka albo jakieś jagódki. Nie mam natchnienia wcale, więc to pewnie są cytryny, albo banan;-P
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Zagadka 11.07.14, 20:53
        Banan w latach 70? gdzie Ty miałaś banana, w Afryce chyba big_grin
        • inguszetia_2006 Re: Zagadka 11.07.14, 21:15
          Witam
          To jest telepatia, normalnie. Chciałam napisać, że na kubku jest jabłko albo gruszka, bo gdzie tam za komuny widzieli jakieś inne owoce?;-P Ale potem pomyślałam sobie, że przecież kubek mógł być przywieziony z zagranicy, co nie? Nie napisałaś, że kubek jest made in PRL, tylko że dostałaś kubek dzieckiem będąc. Ja dostałam w paczce z Kanady pastę z fluorem(he, he...), to twoja mama mogła gdzieś dopaść kubek z bananem, np na bazarze Różyckiego, a co!
          Pzdr.
          Ing
          • algaria Re: Zagadka 11.07.14, 21:27
            Jedyna pamiątką z zagranicy z lat 70 to było słodkie kakao granulowane, a w zasadzie taka nawet czekolada rozpuszczalna Nestle przytargana ze Szwecji to było coś i ciuchy miałam szwedzkie.. Po kubek na Różyca? Eee tam
            Kubek made in PRL kupiony w sklepie "Gospodarstwo domowe" w Grodzisku Mazowieckim przy ulicy dawnej Niepodległości - były kubki 3 ostał się tylko jeden i to cudem i z jakim motywem owocowym jest? Dodam że dobrze kombinujecie, bo tam są owoce w liściach wink
            • inguszetia_2006 Re: Zagadka 12.07.14, 13:04
              Witam
              Ok. Tak mi jeszcze wpadło do głowy, że skoro wyszła 5 pik, czyli karta winna i czarne toto,to ten owoc może być czarny i można z niego zrobić takie "niby winko", bo wino to z winogron. A zatem ostatni strzał - porzeczka. Porzeczka czarna(to by pasowało najbardziej), porzeczka czerwona lub agrest, który też jest porzeczką. I kończę niniejszym, bo jednak 5 pik to 5 pik. Nie ma tu jabłka, gruszki, ani nic takiego. Zaufam tej piątce;-P Najwyżej, potem będę się śmiać do rozpuku, jaką mam rękę do kart kaprawą;-D
              pzdr.
              Ing
    • ag_at5 Re: Zagadka 11.07.14, 21:48
      Winogrono
      • algaria agat 11.07.14, 21:57
        karty, moja panno, karcioszki big_grin
        • ag_at5 Re: agat 11.07.14, 22:17
          Ok. Nie będę zgadywala dopóki sobie kart nie sprawię.
          Ale jakoś dziwnie byłam pewna
          • algaria Re: agat 11.07.14, 22:21
            A to Ty kart nie masz? Mamuniu! a ja sądziłam że Ty karcioszków masz całą kolekcję wink.. Jak trudno Ci jest się zdecydować na którąś to mogę Ci jak chcesz podrzucić Ci link do strony z kartami.
            Ja mam dwie talie drukowane big_grin własnoręcznie tzn drukarką cienkie są ale tak do ćwiczeń też mogą być
            • ag_at5 Re: agat 12.07.14, 08:18
              na razie próbuję się dokopac do swojej starej dobrej intuicji.
              Czasami potrzebuję wskazówki, czy potwierdzenia, że idę w dobrym kierunku albo że dobrze oceniam sytuację, dlatego podpytuję.
              Będę sobie zgadywała po cichu, jeśli burzę jakieś zasady smile
              • algaria Re: agat 12.07.14, 12:16
                Niczego nie burzysz - przestań - tylko starałam się Cię "zmusić" do wyciągania kart a nie strzelania ale skoro kart nie masz to strzelaj Kochana strzelaj .. Na razie pudło big_grin
                • ag_at5 Re: agat 12.07.14, 12:48
                  psia krew, nędznie mi idzie.
                  ale skoro te kielichy wszystkim wychodzą, to może landszafcik jakis z wodą w tle. typu Morskie Oko.
                  Dzięki za pozwolenie smile
                  • ag_at5 Re: agat 12.07.14, 12:53
                    tak właśnie czytam sad - ma byc przecież owoc.
                    sorry. cos z czego, w tamtych czasach, najczęściej robiono wino, nalewki.
                    wybór ogromny, już nie będę zgadywała.
    • nikix Re: Zagadka 12.07.14, 00:28
      Wyciągnęłam 5 kielichów. Pierwsze skojarzenie - kielichy, to woda, wino, winogrona. Tylko, że jak patrzę na tą kartę,to te kielichy sobie stoją a pomiędzy nimi są gałązki z kwiatami - i taka myśl mi przyszła, że to wiśnie albo czereśnie mogą być wink
      • nagietek123 Re: Zagadka 12.07.14, 09:07
        To sa owoce na kubku Algarii:
        truskawki - 3 kije
        wiśnie - 6 denarów
        poziomki - 6kijów
        winogrona - Królowa kielichów
        gruszki - Eremita
        śliwki - Umiarkowanie

Na pierwszym miejscu - poziomki, później - winogrona, jeszcze później wisnie.
        Chyba że masz mix owocowy na tym kubku wink

• kashaa_35 Re: Zagadka 12.07.14, 11:34
          10 kielichow wypad£o i tak mysle , ze to moze wisnie albo winogrono...
    • marta.89 Re: Zagadka 12.07.14, 14:49
      • algaria Re: Zagadka 12.07.14, 15:25
        Na moim ulubionym kubku widnieje w śród zielonych listków 5 dojrzałych... hmm albo truskawek, albo poziomek - owszem owoców jagodowych.
        Obie odpowiedzi byłby dobre a odgadła nagietek, którą zapraszam na wróżbę

Dla reszty : Obrazek

https://mobini.pl/upload/files/130/657/901/779/428/050_071dc.jpg
        • nagietek123 Re: Zagadka 12.07.14, 17:56
          Dzięki, bardzo się dziwiłam wygraną.

No to poproszę na remont: czy do końca wakacji zakończy się przebudowa komina i jaki efekt jeśli chodzi o ciepło, czy uda mi się zmodernizować łazienkę (prysznic - z uwagi na mamę) i moje zadowolenie z modernizacji (funkcjonalność i estetyka)?
          Mieszkam na wsi 8 lat i cały czas remontuję się, tzn chałupę wink

Jeśli uznasz, że to za dużo - to poproszę o ten komin - ciepło jest najważniejsze, a majster się rozchorował...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka