Dodaj do ulubionych

zagadka trudna

13.08.14, 12:07

Człowiek różni się od zwierząt różnymi cechami. Jedną z takich cech charakterystycznych tylko dla ludzi mam na myśli. Kto zgadnie jaką ?
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: zagadka trudna 13.08.14, 12:26
      Witam
      Diabeł. Człowiek uprawia seks nie tylko dla celów prokreacyjnych. Albo krzywdzi innych dla przyjemności. Albo kłamie, bo lubi. Albo ma skłonność do używek, autodestrukcji, albo, albo...;-D Fajna karta na człowieka mi wyszła, tak swoja drogą, prawda?;-P Ciekawa zagadka, nie powiem.
      Pzdr.
      Ing
    • ag_at5 Re: zagadka trudna 13.08.14, 12:33
      Bo tylko wilk wilkowi człowiekiem.
      • freya_v Re: zagadka trudna 13.08.14, 16:57
        Ja mam króla buław i myśli podobne co Ingtongue_out może chodzic o atrakcyjność fizyczną. Każdy chce się komuś podobać każdy lubi komplementy czuć czyjeś pożądanie oczarować kogoś swoją osobą.
        Mężczyźni chcą być chodzącymi ideałami w oczach kobiet a kobiety w oczach mężczyzn.. Może nie chodzi tu tylko o wygląd fizyczny ale o posiadanie "tego czegoś" co przykuwa wzroktongue_out
        • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 13.08.14, 17:54
          6 denarów
          interesowność? pazerność, chciwość?
          • szaman.ka Re: zagadka trudna 13.08.14, 18:57
            Dla ułatwienia-jest to napisane w biblii.
            • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 13.08.14, 19:02
              szaman.ka napisała:

> Dla ułatwienia-jest to napisane w biblii.

zeby nie rzucac pereł przed wieprze? big_grin
              • nagietek123 Re: zagadka trudna 13.08.14, 19:25
                Kochankowie
                Zdolności artystyczne, twórcza ekspresja.
                • jasmirah Re: zagadka trudna 13.08.14, 19:29
                  Ja nie wyciągnęłam Karty, ale wpisałam hasło w Googlesmile

1. człowiek ma sumienie, popełnia grzechy i jest tego świadomy - Diabeł i Inguszetia
                  2. Człowiek jest Panem/ Władcą zwierząt - Król Buław i Freya
                  3. Człowiek potrafi odróżniać dobro od zła - 6 Denarów i Rozmaryn
                  4. Człowiek ma rozum i potrafi się nim kierować i podejmować decyzje, zwierzęta mają instynkt - Kochankowie i Nagietek
                  smile))
                  • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 13.08.14, 20:20
                    jasmirah napisał(a):

> Ja nie wyciągnęłam Karty, ale wpisałam hasło w Googlesmile
                    >
                    > 1. człowiek ma sumienie, popełnia grzechy i jest tego świadomy - Diabeł i Ingus
                    > zetia
                    > 2. Człowiek jest Panem/ Władcą zwierząt - Król Buław i Freya
                    > 3. Człowiek potrafi odróżniać dobro od zła - 6 Denarów i Rozmaryn
                    > 4. Człowiek ma rozum i potrafi się nim kierować i podejmować decyzje, zwierzęta
                    > mają instynkt - Kochankowie i Nagietek
                    > smile))
                    Sprytnie to wymysliłaś Jasmira smile
                    A podchodząc do tematu całkiem poważnie, to moim zdaniem człowiek nic nie wie o zwierzetach i ich mozliwościach. Wywyzsza się, bo jest w stanie schwytac zwierzę, uwiezic, pokazac mu swoją "wladzę" (król buław). Jednak jakby go wrzucic do dzungli bez jego wynalazków i zabawek w postaci broni itp to kto by miał władzę? Tego jednego czlowiek okiełznac nie moze- natury.
                    6 denarów, że niby lepiej odróznia dobro od zła niz zwierzę? A co powiecie na taka dziwną historię- suczka typowy wiejski kundel zagryzajacy z rozkosza myszy,jak się dały schwytać. Raz się podkopuje i wyciaga niemowlę mysie. Jesżcze ślepe i gołe. Sama była szczenna kiedys, więc instynkt macierzynski zna. Delikatnie je odkłada, zamiast rozszarpac i odchodzi. Po chwili mama mysia zabiera swoje całe i zdrowe młode z powrotem do dziury.
                    Przeciez nie wiadomo, co sobie mysli taka suczka, a może na swój sposób rozpoznaje dobro i zło ze swojego punktu widzenia, wg swojego psiego sumienia? Takich dziwnych zachowań u zwierząt jest mnóstwo. A wiecie, że zwykłe zaby zdradzają niezwykłe przywiazanie do swoich młodych i potrafia naprawdę godzinami nawoływac zagubione dzieci, a one wędrują po głosie matki i rozpoznają ją?
                    Diabeł popełnia swiadomie zło, mimo że rozumie, że to złe. A czy wasze psy nie rozumieją, jak Was zawodzą i wbrew Waszym protestom cos robią i czy nie przepraszają potem po psiemu? Czy nie obrażają się po psiemu, jak my ich zawiedziemy? A co z delfinami i ich uczuciami i zachowaniami? Temat rzeka... Trzymam się jednego w tym temacie: wiem, że nic nie wiem. Nie wiem, jak zwierzę myśli, jak czuje, co widzi, co słyszy, jak się porozumiewa ze swoim gatunkiem. Wiem, że czlowiek potrafi uczynic stokroć gorszą zbrodnię, niż jakiekolwiek zwierzę.
                    Aaa, jeszcze kochankowie czyli twórczość. A co ze słoniami malujacymi obrazy, czy to juz twórczość czy jeszcze nie? Ale to Nagietek ma najwiecej racji, słoń ksiażki nie napisze smile
            • inguszetia_2006 Re: zagadka trudna 13.08.14, 21:22
              szaman.ka napisała:
              Dla ułatwienia-jest to napisane w biblii.
              Witam
              Rozwiąż tę zagadkę, proszę, szybko, bo mnie ciekawość zżera, a jutro wyjeżdżam i cały dzień się pakuję;-D Chociaż przy kawie porannej, co? Aha, Biblia mówi, że panujemy nad światem. Czy to o to chodzi? Pasuje mi do Diabła, bo Diabeł jest wyrachowany i jest strategiem. Poza tym w Diable mamy moralność, czyli rozróżnianie dobra i zła. I tysiąc innych spraw, bo Diabeł niejedno ma imię. Nie podejrzewam, że odpowiedzią na zagadkę będzie stwierdzenie, że jesteśmy osobami uduchowionymi, mamy wyobraźnię etc., bo zwierzaki też mogą być uduchowione na swój sposób, nieznany nam, jeszcze.
              Pzdr.
              Ing
              • szaman.ka Re: zagadka trudna 14.08.14, 10:07
                Przepraszam Ingo,że nie wcześniej,ale klawiatura mi nie działała i nie mogłam pisać.
        • szaman.ka Re: zagadka trudna 13.08.14, 21:35
          Zwierzęta też się chcą przypodobać partnerowi/partnerce- tańce godowe,stroszenie piór,popisy siły itp.itd.
          • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 13.08.14, 23:13
            szaman.ka napisała:

> Zwierzęta też się chcą przypodobać partnerowi/partnerce- tańce godowe,stroszeni
            > e piór,popisy siły itp.itd.

Jestem zbyt leniwa, zeby przeczesywac Biblie i szukać zdań o zwierzetach, ale chciałabym, żeby rozwiazanie tej zagadki okazało sie optymistyczne tak dla ludzi jak zwierzat smile
          • szaman.ka Re: zagadka trudna 14.08.14, 09:43
            Niektóre z Was były blisko,ale chyba trochę przesadziłam ze stopniem trudności.(Diabeł,VI denarów)
            Tylko ludzie martwią się o przyszłość,byt materialny,pieniądze. Zwierzęta tego nie robią,bo żyją chwilą obecną,teraźniejszością.Taka nadmierna troska o sprawy materialne może być symbolizowana przez Diabła. Przed tym przestrzega bibliabig_grinlatego powiadam wam: Nie troszczcie się o życie swoje, co będziecie jedli albo co będziecie pili, ani o ciało swoje, czym się przyodziewać będziecie. Czyż życie nie jest czymś więcej niż pokarm, a ciało niż odzienie? Spójrzcie na ptaki niebieskie, że nie sieją ani żną, ani zbierają do gumien, a Ojciec wasz niebieski żywi je; czyż wy nie jesteście daleko zacniejsi niż one? [Mt 6,25–26].
            • szaman.ka Re: zagadka trudna 14.08.14, 09:53
              Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i jeśli któraś z Was zgłasza zapotrzebowanie ,to mogę powróżyć.
              Dla wszystkich takie przesłanie:" Wiesz na czym radość życia polega?Zabawny bądź! Lub wesół-gdy inaczej się nie da." J.W.Goethe

Najlepszy początek dnia: uśmiech do lustra.

'Jeśli nie jesteś gotowy zmienić swojego życia,nie można ci pomóc".
              Hipokrates(460-377 p.n.e.)
              • nagietek123 Re: zagadka trudna 14.08.14, 09:59
                Zgłaszam zapotrzebowanie, pilne i bardzo ważne nawet.
                Spędza mi sen z oczu komin, jego końcówka, która ciągle nie jest poszerzona. Ma to wpływ na ciepło w domu, marzłam z mamą w poprzednią zimę, która na szczęście była łagodna. Niby pan umówiony, ale ciągle jakieś przeszkody są, typu deszcze, choroba pana. mam pytanie, czy to ten pan K. wykona usługę, czy szukać kogoś innego, jeśli szukać, to czy znajdę...
                • szaman.ka Re: zagadka trudna 14.08.14, 10:35
                  Szukajcie kogos innego.walet mieczy,rycerz kielichow, smierc.przepraszam,ale znowu mi szwankuje klawiatura i myli litery
                  • nagietek123 Re: zagadka trudna 14.08.14, 10:43
                    Te karty dotyczą obecnego pana K. czy też ostatecznego wyniku z ta przebudową komina, ja z kolei mam nową klawiaturę i nie wiem gdzie jest znak zapytania wink
                    Dzięki za karty smile
                    • szaman.ka Re: zagadka trudna 14.08.14, 16:29
                      Teraz dopiero znowu mogę pisać. Te karty dotyczą tego obecnego "fachowca". Natomiast ,to co planujecie zrobić,zrobicie przed sezonem grzewczym i wyjdziecie z kłopotów.(AS Mieczy,As Denarów,VI Mieczy)
                      • nagietek123 Re: zagadka trudna 14.08.14, 17:49
                        Dziękuję za precyzyjną odpowiedz. Po Twojej wróżbie zadzwoniłam do pana, który potwierdził, że nie jest w stanie przebudować komina. Poszukałam w internecie i zdun "z miasta" ma przyjechać w poniedziałek, obejrzy i "się dogadamy". Dzięki za zmotywowanie mnie do podjęcia konkretnych kroków smile
              • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 14.08.14, 16:13
                szaman.ka napisała:

> Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i jeśli któraś z Was zgłasza zapotrzebowani
                > e ,to mogę powróżyć.
                > Dla wszystkich takie przesłanie:" Wiesz na czym radość życia polega?Zabawny
                > bądź! Lub wesół-gdy inaczej się nie da."
                J.W.Goethe
                >
                > Najlepszy początek dnia: uśmiech do lustra.
                >
                > 'Jeśli nie jesteś gotowy zmienić swojego życia,nie można ci pomóc".
                > Hipokrates(460-377 p.n.e.)

swietna mysl dzis dla mnie na moja smętną minę wink Show must go on.

www.youtube.com/watch?v=4ADh8Fs3YdU
            • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 14.08.14, 16:21
              szaman.ka napisała:

>Taka nadmierna troska o sprawy
              > materialne może być symbolizowana przez Diabła.
              > ].
              Nadmierna troska o sprawy materialne to chyba jednak pazerność, chciwość? Bo pszczoły, mrówki czy inne zwierzęta tez się troszczą o swoja przyszłość i o to, co będą jadły, skoro całe lato gromadzą zapasy na zimę.
              Może z tymi ptaszkami, to chodzi o ufność w Bożą opieke, skoro ptaszki moga sobie beztrosko fruwac i nie gromadzić, ba, nawet nie pracować, żeby jeść, to i my powinniśmy wiecej leniuchowac i cieszyć się zyciem? Coś mi się zdaje, żeście sobie drogie panie gagatka w postaci rozmaryna przygarnęli na forum big_grin Ciekawe co by ksiadz powiedział na taką interpretację tekstu surprised
              • szaman.ka Re: zagadka trudna 15.08.14, 10:28
                Mam wrażenie,że nie przeczytałaś uważnie wszystkiego co napisałam.
                • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 15.08.14, 20:26
                  szaman.ka napisała:

> Mam wrażenie,że nie przeczytałaś uważnie wszystkiego co napisałam.

Wiem Szamanko, że miałaś na myśli chorobliwe przywiązanie do rzeczy materialnych, którego nie ma u zwierząt. Taki mnie pesymistyczny nastrój dopadł, księzycowy, że w krzywym zwierciadle podgladając pisałam wink I jeszcze choróbsko mnie dopadło i straciłam całą energię. Wybacz tongue_out
                  • szaman.ka Re: zagadka trudna 15.08.14, 21:14
                    Nie ma sprawy.Zdrowiej szybko !!!
      • nikix Re: zagadka trudna 13.08.14, 23:12
        W przeciwieństwie do człowieka żadne ze zwierząt nie niszczy i nie zabija środowiska w którym żyje.
        • rozmaryn_1 Re: zagadka trudna 13.08.14, 23:14
          nikix napisała:

> W przeciwieństwie do człowieka żadne ze zwierząt nie niszczy i nie zabija środ
          > owiska w którym żyje.
          Podpisuję się pod tym, choc jest mało optymistyczne ,ale zalatuje dazeniem do optymistycznego rozwiazania, pozytywnych zmian smile
    • algaria Re: zagadka trudna 14.08.14, 13:42
      Kiedyś mój ojciec mówił że to nas różni od małp to brak włosów na głowie u facetów (sam był łysy) i umiejętność posługiwania się sztućcami..

W liceum na biologi mieliśmy wymienić cechy różniące nas od zwierząt głównie fizyczne to było i kształt ust i piersi u kobiet - włosy nie sierść czy łuski, budowa dłoni i umiejętności manualne, utrzymywanie się w pionie - budowa stóp - brak tak dużych umiejętności chwytnych stóp ja mają np małpy.. no i nie zaznaczam moczem terytorium wink
      A z cech psychicznych:
      My jako jedyni zdajemy sobie sprawę że umrzemy, żadne zwierząt nie zdaje sobie sprawy ze swojej nieuchronności. - ot tak bez kart i czytania wątku tak mi się nasunęło..
      • nikix Re: zagadka trudna 14.08.14, 18:42
        My jako jedyni zdajemy sobie sprawę że umrzemy, żadne zwierząt nie zdaje sobie sprawy ze swojej nieuchronności. - Bardzo się mylisz. Kiedy mój psiak był już bardzo stary, nie mógł chodzić i jeść. Na kilka miesięcy przed śmiercią doskonale zdawał sobie sprawę z tego co się dzieje. Żegnał się, ze wszystkimi o których wiedział/ czuł że już ich więcej nie zobaczy. Na kilka godzin przed śmiercią zdobył się na ostatnie szczeknięcie, żeby pożegnać się z moją mamą, która nie mogła być przy nim do końca. To był wtedy dla niego bardzo duży wysiłek. Ja byłam przy nim do końca. Doskonale wiedział co się działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka