Dodaj do ulubionych

Jesienne zagadka

05.11.16, 09:30
W jakim to wydarzeniu wzięłam wczoraj udział? Jaki był w nim mój malutki udział?

Oczekuję licznego udziału, nowe Koleżanki i Kolegów szczególnie zapraszam smile
Obserwuj wątek
    • caro-caro Re: Jesienne zagadka 05.11.16, 16:04
      Co to za wydarzenie gdzie była Nagietek? - Cesarzowa. Siedziałaś gdzieś. Pewnie byłaś na jakimś przedstawieniu lub prelekcji.
      Jaki był jej malutki udział? - Rydwan. Malutki?! Rydwan i malutki? To wygląda jakbyś dowodziła jakiejś grupie, a może dyrygowałaś? Coś prowadziłaś, może zapoczątkowałaś śpiew.
    • niki.ix Re: Jesienne zagadka 05.11.16, 17:35
      W jakim wydarzeniu wzięła wczoraj udział Nagietek? - Król kielichów
      Jaki był w nim jej malutki udział? - 2 kielichów

Król kielichów - wino i emocje albo wino albo emocje. Święto wina, piwa albo innego trunku.
      A z drugiej strony ślub, rocznica ślubu cos co wywołuje duże pozytywne emocje.
      Udział Nagietka - byłaś współorganizatorką tego wydarzenia.
    • inguszetia_2006 Re: Jesienne zagadka 05.11.16, 20:12
      Witam
      Wydarzenie - 6 buław, 6 monet, Arcykapłanka. Kwesta w kościele?
      Czy w loży masońskiej? Teatr robiliście? Zaprosiliście kogoś ważnego do jakiegoś ośrodka kultury? Cezara Juliusza(6 buław)?big_grin Udział Nagietka - Paź kielichów. Byłaś odpowiedzialna za aprowizację? Przebrałaś się za dziecko? Dziećmi się zajmowałaś? Nalewałaś wino?;-P
      Pzdr.
      Ing
    • leda-is-one Re: Jesienne zagadka 06.11.16, 06:57
      jakie to wydarzenie - 9 kielichow
      jaki Nagietka był udział/malutki tongue_out/ paż buław

Luz blus pełny, świętowanie i odstresowywanie się..i coś się zdarzyło, zadławił sie ktos? pospieszylas na ratunek, naglasniając to.. wzywając pomoc. Byłaś z tego bardzo zadowolona.

Nie wiem, mam niedoczas i niż psychiczny itd, na INGową zagadke sie juz nie załapałam..
      Ale aure z nad Adriatyku/ deszczową/ nadal z serca Wam posyłam smile
    • algaria Re: Jesienne zagadka 06.11.16, 14:48
      Jestem dupa z zagadek, ale wezmę udział
      Sprawiedliwość - w jakimś spotkaniu rocznicowym, urodziny burmistrza, albo klubu.
      Królowa kielichów sugeruje, że przywiozłaś ze sobą nalewki, odpowiedzialna byłaś za miłą atmosferę i pełne kieliszki.
      • nagietek123 Re: Jesienne zagadka 07.11.16, 09:18
        W każdej Waszej odpowiedzi jest co najmniej jedno ziarnko prawdy smile
    • evro44 Re: Jesienne zagadka 07.11.16, 12:33
      Umiarkowanie + 5 monet - wydarzenie kojarzy mi się z zaręczynami bardzo skromnymi lub spotkanie się osób z różnych środowisk, zdrowych z niepełnosprawnymi na jakimś występie charytatywnym?
      Twój udział - 5 mieczy+ Śmierć. Cholernie trudno coś w tym zobaczyć. Bardziej widać Twoje uczucia. Coś co Cię głęboko poruszyło i zmieniło podejście. Jeszcze jedno przyszło mi do głowy. A może Ty świadkiem byłaś na sprawie rozwodowej lub imprezie z tej okazji?
      Poszłam po bandzie smile)
    • nagietek123 Re: Jesienne zagadka 11.11.16, 09:00
      Rozwiązanie.

Każda z Was miała w dużej części rację.
      Teatr Wybrzeże przyjechał - w ramach ministerialnego projektu - do Nowej Soli z przedstawieniem "Broniewski". Poinformowała mnie o tym mieszkająca w Grecji wnuczka Broniewskiego, z która się przyjaźnię. Spektakl ten oglądałam jakiś czas temu w TV, moje dwie miejscowe przyjaciółki również. Do Nowej Soli ode mnie jest 75 km. i po drodze trzeba się jeszcze przebić przez Zieloną Górę lub też zjechać różnymi ślimakami z drogi szybkiego ruchu. Wszystkie trzy mamy auta i prawo jazdy, ale żadna nie chciał się tego podjąć. No więc nie jedziemy, ale w ostatnim momencie syn mój przyjechał i nas zawiózł. na trasie do ZG pędzace tiry i inne auta. Za Zieloną do Nowej Soli robią drugie pasmo szosy, więc to jedno jest porysowane różnymi żółtymi liniami, poustawiane światła zmieniające kierunki ruchu - makabra! Ale synek mimo ciemności już świetnie sobie radził. Spektakl odbył się w w niewielkiej sali sportowej. Połowę jej powierzchni zajmowały dekoracje, a połowę widownia. Siedzieliśmy w pierwszym rzędzie, a aktorzy co i rusz podbiegali na odległość metra od nas i wygłaszali swoje kwestie wink Wszystko to były emocje, emocje i jeszcze raz emocje. Publiczność - około 150 może 200 osób, to przede wszystkim młodzi ludzie lub w naszym wieku. Zgłosiłam dyrektorowi, że chcemy wręczyć w imieniu wnuczki poety po spektaklu kwiaty, ucieszył się wink Na sali była kompletna cisza i czuło się to wrażenie jakie wywołuje doskonałe aktorstwo. Słuchałam z zapartym tchem, inni też. Syn później komentował sceny rozbierane wink Rozebrał się też "w łazience" główny aktor. Do nas był bokiem, ale widziałyśmy szczegóły wink Kiedy aktorzy zaczęli się kłaniać na końcu, wstałyśmy z przyjaciółką, ale aktorzy niespodziewanie wybiegli za kulisy, pozostał aktor, który grał Wata i on skrzyknął resztę. Wręczyłam bukiet "Broniewskiemu". Powiedziałam, że to imieniu Ewy Zawistowskiej i że duchem jest tu z nami. On powiedział, że podczas przygotowania sztuki współpracowali z nią. Podałam też kopertę. Wyjął liścik "teatralnym gestem" i przeczytał, powtórzył też moje słowa, że wnuczka był z nami obecna duchem wink Publiczność biła brawa, ja też bo już nie miałam zajętych rąk. I oni na jego hasło - w ramach bisu - tupiąc głośno, marszowym krokiem podeszli dwa kroki i znowu to powtórzyli. Było to bardzo wzruszające, publiczność biła brawa na stojąco. Spektakl trwał 3 godziny i 15 minut i cały czas czuć było napięcie i więź z bohaterem, ani przez chwilę - jestem tego pewna - nikt się nie nudził, nikt też nie wyszedł w czasie przerwy.
      Jakby ktoś miał okazje obejrzeć, polecam smile
      Dziękuję Koleżankom za udział w zagadce smile
      Mogę wyciągnąć karty, jakby ktoś był chętny.
      • evro44 Re: Jesienne zagadka 11.11.16, 11:15
        Chyba najbardziej mi wyszły Twoje emocje.Zazdroszczę udziału w takim wydarzeniu. Na ten czas nie mam jakiś szczególnych pytań. Jak się coś urodzi to wtedy wykorzystam.Pozdrawiam Ewa smile
      • caro-caro Re: Jesienne zagadka 11.11.16, 14:50
        No, wreszcie jestem ze swojej interpretacji zadowolona smile byłam naprawdę blisko
        Wydarzenie musiało być wspaniałe. Też zobaczyłabym...
        • leda-is-one Re: Jesienne zagadka 12.11.16, 05:45
          Caro- gratuluje, nazwisk trafić trudno ale faktycznie byłaś dobra. Ja tez z kart zadowolona, ale w interpetacji sobie popływałam,,,
    • nagietek123 Re: Jesienne zagadka 11.11.16, 09:23
      www.facebook.com/106264892736182/photos
    • leda-is-one Re: Jesienne zagadka 12.11.16, 05:49
      Nagietku kochany, powiedz w koncu przecie, czy jeszcze mi pisana jakaś druga osoba na tym świecie?
      Tak no wiesz, na stałe a nie jak z bumerangiem, który mi zrobił ostatnio ogromną przykrośc nawet.. na moje życzenie oczywiście;-( Dziękuje pięknie smile
      • nagietek123 Re: Jesienne zagadka 15.11.16, 15:34
        Dla Ledy smile

Z przełożenia: Cesarz, 3 buław, Paź denarów

To są szanse na znalezienie przez Ledę stałego partnera - odpowiedniego dla niej (w ciągu dwóch lat) - Królowa buław, 9 mieczy, As kielichów.
        To nie są te szanse - Księżyc, 2 mieczy, Sprawiedliwość.
        To pomaga - 4 buław.
        To przeszkadza - Paź buław.
        To powinna zrobić Leda - Królowa kielichów.
        Tego nie powinna robić - As buław
        Wynik - Król buław
        Myślę, a właściwie mam pewność, że tego Cesarza, który pojawił się w przełożeniu znajdziesz albo raczej on Ciebie znajdzie. Ty sama niewiele masz do zrobienia - masz się tylko rozglądać i zakochać się w tym właściwym smile
        Te szanse, to: Królowa buław, 9 mieczy i As kielichów, a więc dwie z nich dają potężną energię. 9 mieczy wg mnie mówi o Twoich lękach i braku wiary w powodzenie. Twoje lęki są zdecydowanie na wyrost przy Królowej buław i Asie kielichów, który jest nadzwyczajną szansą na miłośc - tylko musisz ją dostrzec. To naprawdę potężne źródło energii emocjonalnej. Pamiętaj tylko aby się nie zniechęcić szybko, bo 9 mieczy mówi o doprowadzeniu idei do samego końca.
        Szanse są symbolizowane przez zdecydowanie lepsze karty niż te w negatywie. A więc nie będzie złudzeń, niejasnych sytuacji, mglistych obietnic, nie będzie blokady, zamknięcia się w sobie, by przemyśleć, nie rozstrzygnie też Twoich spraw chłodna Sprawiedliwość.
        Pomoże Ci 4 buław, a więc dom, stabilizacja - daje ona możliwość bycia z kimś w jednej przestrzeni, czerpanie z tego korzyści w postaci zacieśniania więzi, relaksowanie się, odpoczynek.
        Na przeszkodzie jest Paź buław, czyżby dzieci? To jest tez karta wyjazdu, przeprowadzka do innego kraju. Więc albo przeszkodą jest Twój pobyt za granicą, albo też Twój wyjazd ze słonecznej Italii.
        Karty radzą Ledzie aby była sobą: kobietą zakochana, czułą, przywiązująca wagę do estetyki, o bogatym wnętrzu duchowym. Posłuchaj swojej intuicji. Odradzają natomiast odgrywanie roli kobiety - wampa, odradzają inicjowanie bliskich kontaktów erotycznych - przynajmniej na początku znajomości wink
        W wyniku masz Króla buław - świetny materiał na partnera, która potrafi zadbać o kobietę i jej potrzeby. Jestem przekonania, że taki mężczyzna dla Ciebie istnieje i się znajdziecie smile
        • leda-is-one Re: Jesienne zagadka 16.11.16, 05:36

Nie wiem co powiedzieć Nagietku, oczekiwałam potwierdzenia że tylko o miłości brzóz cmentarnych mogę myśleć a tu taka zagwozdka.
          Dziękuje Ci stokrotnie. Ważne ze mam zalecenie nic nie robić , tylko być gotową czujną i bardzo kobiecą.. Bo w przeciwnym razie szukałabym jak juz tu raz miałam, znalazłam wdowca, bogatego, ale całego w środku rekonstruowanego, z połową żołądka... chętnego na..fiki miki na boku, z chętna cudzoziemką/ ja chętna nie byłam, jam sie osiedlić chciała/ on sie bał dzieci..Potem był sąsiad..któremu się jakoś dziwne moje "dzień dobry" wydawało i zaczął uciekać, chodzić okrężną drogą do baru.. tongue_out ten tez wdowiec był. Spasowałam juz z osiedleniem, mam gdzie mieszkać i w Polsce.. tylko chciałoby się tak na starość mieć z kimś pomilczeć na ten sam temat.
          Mowisz ze będzie taki?
          Bumerang nawrócił.. ale to raczej nie on, chociaż tu moje serce drgało, w aurze różowo czerwonej..
          Nawrócił no, ale nie do mnie, tylko mamy wspólne sprawy i problemy/choroby/ znajomych, jedziemy do szpitala w odwiedziny... 4 lata naszej znajomości, hmm ja go poprosiłam żeby mi dał trefną nową komórkę do reklamacji.. i takie tam, ale juz na chleb z tej mąki nie mam zadnej nadziei.
          Więc wracając do rzeczy, bardzo Ci Nagietku dziękuje, bardzo! Po 2 latach przyśle Ci Bumeranga z reklamacją lub zaproszę na podkarpacie na świętowanie....pod moją lipę, nie przymierzajac ale i czarnoleska nie była piękniejsza..
          Może wszystkie Was zaproszę? Jakby się ta wrózba spełniła... a w tak pieknej, wyjątkowej pełni ona do mnie przyszła..
          Serdeczności Nagietku smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
          • nagietek123 Re: Jesienne zagadka 16.11.16, 09:37
            Właśnie smile Miej oczy szeroko otwarte, chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka