Dodaj do ulubionych

Proszę o karty

18.12.19, 22:58
W sumie nie dla mnie tylko dla mojej mamy - sprawa finansowa. Naświetle krótko: mama miała siostrę - siostra złożyła depozyt "na wypadek śmierci" i tylko upoważniła moją mamę do tych pieniędzy - a mogła swoją pełnoletnią wnuczkę (z jakiegoś powodu jej nie ufała). Ciotka umarła - mama wedle życzenia i jakby klauzuli w tym depozycie pobrała pieniądze i dołożyła się do pogrzebu - pokryła inne dodatkowe koszty które nie były z pieniędzy ZUS. Zostały mamie spore pieniądze. I tu wkracza do akcji wnuczka ciotki (jedyna spadkobierczyni), a w zasadzie jej matka (bardzo awanturująca się) - oświadczając, że była u prawnika i te pieniądze wchodzą w skład masy spadkowej i mama ma oddać córci resztę pieniędzy - natychmiast. Mam spotkanie z prawniczką - naszą/mojej mamy - wszystkie dokumenty przemawiają za tym, że te pieniądze jednak są mamy (dodam, że miłe panie nie mają dostępu do tych dok, a to co mówiły swojemu prawnikowi może mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością) - ale marzenia, a interpretacja przepisów przez mecenasów to już inna bajka
I tu pytanie takie:

Czy mamie pieniądze zostaną, czy jednak będzie musiała je oddać?
Obserwuj wątek
    • nagietek123 Re: Proszę o karty 20.12.19, 19:41
      Z przełożenia: 4 denarów, Cesarz, 9 kijow
      Sedno: Moc
      Tak, będzie mogła zatrzymać pieniądze: Sprawiedliwość, Rycerz kijów, Król mieczy
      Nie, musi zwrócić - poza kosztami związanymi z pogrzebem: Wieża, Paź kielichów, 7 kijów
      Rada: 5 kielichów
      Wynik: As kielichów, Paź kielichów, 5 denarów.
      Może sąd nakazać zwrócić spadkobiercom resztę pieniędzy. Wprawdzie człowiek, ciocia też, za życia może zrobić ze swoim majątkiem co mu się podoba, ale jeśli ciocia wyrZnie napisała, że z przeznaczeniem na koszty pogrzebu, to sąd może przyjąć, że reszta faktycznie wchodzi do masy spadkowej.
      • algaria Re: Proszę o karty 20.12.19, 22:03
        Dziękuję za karty
        Jeśli pójdziemy do sądu to przedstawimy świadków, którzy słyszeli jak ciotka informuje, że te pieniądze są dla mojej mamy.. sąd sądem a i tak sprawiedliwość będzie po czyjejś stronie smile
    • inguszetia_2006 Re: Proszę o karty 20.12.19, 20:27
      Witam
      Co to jest ten depozyt? Dyspozycja bankowa? Jak dyspozycja to pieniądze należą do twojej mamy, do jakiejś tam kwoty, oczywiście, nie da się tak całkiem pominąć spadkobierców zwykłą dyspozycją, choć to kuszące pewnie dla niektórych. Nie jestem prawnikiem, więc nie będę tematu wałkować merytorycznie, popatrzę w karty.
      Koło Fortuny, As buław, Sprawiedliwość. Ciekawy układ, ale niejasny dla mnie, bo Sprawiedliwość niby na tak, ale diabli wiedząwink Dobrałam pazia kielichów, buław i 4 monet. Pytałam o mamę, a karty mówią o potomstwie, ale 4 monet to karta zatrzymania bogactwa w skarbcu, więc interpretuję na tak. Czego życzę z całego serca, bo pieniądze trochę jednak uszczęśliwiająwink
      Pzdr.
      Ing
      • algaria Re: Proszę o karty 20.12.19, 22:00
        Dzięki za karty
        To jest taki specjalny depozyt właśnie na wypadek śmierci na pogrzeb i tylko moja mama była upoważniona do tych pieniędzy. Prawniczka mi powiedziała że na 99% te pieniądze są mojej mamy, bo tam w ogóle jeszcze nie koniec kosztów około pogrzebowych, bo jeszcze litery na tablicy trzeba wykuć.
        Oby po dokładnym przeanalizowaniu dokumentów nie okazało się, że jednak to wchodzi do masy spadkowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka