Dodaj do ulubionych

Moje wyniki

21.03.11, 13:55
TSH3 3,161 norma 0,35- 5,5
FT3 2,47 2,30 4,20 64,37%
FT4 1,45 0,89 - 1,76 8,95%
PC AT 51 < 60
PC PP 6,1 < 60
Ferrytyna 37,50 5,0---148,00
B12 480,00 147,00 -1033
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Moje wyniki 21.03.11, 20:14
      wyniki wskazują, że możesz żle się czuć,
      czy to prawda?
      • 1.teresa Re: Moje wyniki 21.03.11, 23:51
        Faktycznie ostatnio nie czuję się dobrze ,skoki pulsu, męczę się , kłucia w klatce ,utyłam.
    • hashi-tess Re: Moje wyniki 22.03.11, 00:04
      Koniecznie musisz iść do endo z tymi wynikami .
      Do pełnej diagnozy brakuje Ci usg tarczycy i p/ciał
      p/tarczycowych FT4 i FT3.
      Postaraj się jak dość szybko znależć medyka,
      kt. pzrepisze Ci syntetyczną tyroksynę bo FT4
      jest na granicy normy.
      • 1.teresa Re: Moje wyniki 02.04.11, 12:00
        Czekam na wizytę u edo a puls skacze /
        • hashi-tess Re: Moje wyniki 03.04.11, 22:26
          puls skacze z dwóch powodów:
          1. niedoczynność tarczycy
          2. anemia z braku ferrytyny.

Kiedy idziesz do endo?
          • 1.teresa Re: Moje wyniki 26.04.11, 18:03
            Czekam na wizyte u endo
            zle podałam % przy wynikach powinno być
            TSH3 3,161 norma 0,35- 5,5
            FT3 2,47 2,30 4,20 8,95%
            FT4 1,45 0,89 - 1,76 64,37%
            PC AT 51 < 60
            PC PP 6,1 < 60
            Ferrytyna 37,50 5,0---148,00
            B12 480,00 147,00 -103
            • 1.teresa Re: Moje wyniki 26.04.11, 18:58
              Czuje sie nie za dobrze a wizytę mam w czerwcu- proszę o namiar na dobrego endo z Warszawy
              • 1.teresa Re: Moje wyniki 30.06.11, 15:29
                Wyniki z 27.06.
                TSH 1,260 0,35-5,50
                Ft3 2,26 =
                • hashi-tess Re: Moje wyniki 30.06.11, 15:55
                  byłaś na usg?
                  to ważne badanie.
                  Lekarz spojrzy na FT4 i TSH i odeśle Cię do domu
                  bez niczego.
                  • 1.teresa Re: Moje wyniki 01.07.11, 15:37
                    Dostałam lek Euthyrox , na początek 6,25 na dwa tygodnie i mam obserwować organizm.
                    Rano miałam mdłości skoki pulsu .
                    • 1.teresa Re: Moje wyniki 01.07.11, 19:25
                      Pierwszy dzień Euthyoxu a ja mam dość, skacze mi ciśnienie ,ucisk na głowę ,mdłości ,uciska na klatkę piersiową ,
                    • hashi-tess Re: Moje wyniki 02.07.11, 00:02
                      wydusiłaś ten euthyrox czy sam p.dr zalecił
                      zażywanie?
                      Ja chyba nie brałabym tej tabletki.
                      • 1.teresa Re: Moje wyniki 02.07.11, 12:07
                        hashi-tess czemu nie polecasz euthyroxu?
                        • hashi-tess Re: Moje wyniki 02.07.11, 23:06
                          popatrz na swoje wyniki:

masz dużo FT4, a euthyrox to właśnie T4,
                          z który przekształca się w T3.
                          A FT3 masz niewiele.
                          I należałoby się zastanowić/zbadać dlaczego nie masz
                          tego hormonu. Może zażywasz jakieś tabletki,
                          które powodują spadek FT3?
                          Pisałam też o usg abyś je wykonała. Ono dużo by wyjaśniło.
                          • 1.teresa Re: Moje wyniki 07.07.11, 16:52
                            Nadal przyjmuję euthyrox ,czuję się nie najlepiej,boli mnie trochę głowa i skacze puls.USG nam zrobić po tygodniu ,Pani doktor stwierdziła że mam wole /przez badanie dotykowe/
                            Wzięłam ten hormon bo nie za dobrze się czuję -przytyłam ,mam skoki pulsu i napady lęku.
                            • 1.teresa leczenie 15.07.11, 16:59
                              Od 2 tygodni jestem na 6,25 euthyroxu i nie najlepiej się czuję ,boli mnie głowa i ucisk na uszy.
                              Czy to z czasem przejdzie od jutra powinnam zwiększyć dawkę.
                              • hashi-tess Re: leczenie 16.07.11, 06:44
                                chyba nie czytasz tego co Ci piszę.
                                wiem, że lekarz zalecił branie tyroksyny,
                                ale czy wykonałaś usg?
                                czy uzupełniasz ferrytynę?
                                Twoje wit. B12 też pozostawia wiele do życzenia.

Sam euthyrox jeśli jest Ci potrzebny
                                nie spowoduje, że poczujesz się dobrze,
                                • 1.teresa Re: leczenie 16.07.11, 11:13
                                  Biorę żelazo i ferrytynę i B-complex i B-12 i selen.
                                  Usg miałam robione , sa guzki , była biopsja.
                                  Teraz mam wykonać usg za 2 tygodnie .
                                  Przepraszam ale powieliłam wątek.
                                  • 1.teresa Re: leczenie 16.07.11, 11:16
                                    Mój poprzedni wątek
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,24712,97948209,97948209,moje_wyniki.html
                                    • 1.teresa skoki ciśnienia i pulsu 20.07.11, 20:43
                                      Od 3 dni dawka hormonu większa to znaczy co drugi dzień 12,5 i mam kłopoty z pulsem i ciśnieniem. Gdy siedzę to to tylko mam ucisk na na uszy ale gdy chodzę to skoki pulsu i ciśnienia. Czy ktoś z Was tak miał
                                      • 1.teresa Re: skoki ciśnienia i pulsu 21.07.11, 13:16
                                        Dziś nie wzięłam hormonu bo mam skoki pulsu i ciśnienia
                                        • 1.teresa Re: skoki ciśnienia i pulsu 22.07.11, 10:11
                                          Dzis po zastanowieniu wzięłam mniejszą dawkę to jest 6,25 hormonu . Jutro mam dzwonić do Pani dr . i dowiem sie co dalej , badania miałam zrobić po miesiącu łącznie z usg.
                                          • 1.teresa Re: skoki ciśnienia i pulsu 25.07.11, 13:06
                                            przerwę w braniu hormonu miałam 21.07 potem 6,25 i znowu skoki pulsu i ciśnienia i ogólnego roztelepania. Dodzwoniłam ,się do endo i mówiła abym spróbowała brać małą dawkę co drugi dzień i za tydzień zrobić usg i badania , coś u mnie blokuje przemianę FT4 w FT3.
                                            badania 17-OH-kortykoidy w normie
                                            Leczę się na boreliozę i biorę na napady lęku 1/4 10 mg ketrelu. może on blokuje przemianę FT4 w 3
                                            • 1.teresa ogólne rozbicie 30.07.11, 18:27
                                              Odstawiłam hormon i po niedzieli zrobię usg i badania , nawet mała dawka była do nie zniesienia , napady lęku ,podwyższone ciśnienie i puls ,cały czas jestem rozdrażniona ,jakby dopadła mnie depresja.
                                              • devilyn Re: ogólne rozbicie 31.07.11, 12:15
                                                Bo jesteś w niedoczynności...

Sama odstawiłaś czy lekarz kazał?
                                                • 1.teresa Re: ogólne rozbicie 31.07.11, 12:24
                                                  Odstawiłam po konsultacji z lekarzem, bo czułam się coraz gorzej . Śpię dobrze ale skacze mi puls i ciśnienie , puls udaje mi się zbić ale gorzej z ciśnieniem. A zawsze ciśnienie miałam małe . Jestem przy tym bardzo rozdrażniona , pobudzona ,chyba wpadam w depresję .
                                                  Biorę selen, żelazo i ferrytynę.
                                                  Ferrytyna z 18.03.11 37,5 5,00-148 22.7%
                                                  B12 480 147- 1-33 37,6
                                                  dodatkowo kuje mi serce.
                                                  • devilyn Re: ogólne rozbicie 31.07.11, 17:28
                                                    ??? Ferrytynę bierzesz??? big_grin
                                                  • 1.teresa Re: ogólne rozbicie 31.07.11, 23:31
                                                    Tak kupuj j tutaj.
                                                    www.iherb.com/Cardiovascular-Research-Ltd-Ferritin-5-mg-60-Capsules/23926?at=0
                                                  • aleksandra_01 Re: ogólne rozbicie 31.07.11, 23:53
                                                    może powinnaś zbadać nadnercza.
                                                    na początek kortyzol rano i po południu i w dzm
                                                    i przedyskutować to z lekarzem.

a.
                                                  • 1.teresa Re: ogólne rozbicie 02.08.11, 20:17
                                                    Witam ,kortyzol miałam badany i jest w normie.
                                                  • aleksandra_01 Re: ogólne rozbicie 02.08.11, 21:17
                                                    ah, przeczytałam Twój wątek dokładniej i już wiem o co chodzi.
                                                    Masz jakieś aktualne wyniki hormonów tarczycy? bo czerwiec był dawno temu.

jeśli nadal masz tak, że dużo ft4 i bardzo mało ft3 to istnieje tylko
                                                    jedno rozwiązanie tej sytuacji - cytomel - czyli samo t3 w tabletce.

chodzi o to, że euthyrox/letrox = t4 --> podwyższa Ci ft4, które masz dobre,
                                                    ale nie masz przemiany z t4 do t3.
                                                    Cytomel = t3 (bez t4) --> podwyższy samo ft3.

i tak: Twoje dobre ft4 + t4 z euthyroxu - nadczynność
                                                    a do tego: Twoje niskie ft3 i brak przemiany z T4 - niedoczynność,
                                                    dlatego może być pomieszanie objawów.

porozmawiaj o tym z lekarzem. być może to jest jedyne wyjście.
                                                    gdybyś miała brać cytomel lub jakiś jego zamiennik to pamiętaj, że inaczej się go dawkuje
                                                    niż euthyrox - częściej, a w mniejszych ilościach.

a.
                                                  • 1.teresa Re: ogólne rozbicie 06.08.11, 13:18
                                                    Witam, przez ubiegły tydzień byłam zajęta i nie zrobiłam badań , czuję się coraz gorzej , doszły lęki.
                                                    Czytałam na forum,że wiele osób miało lęki przy rozjechanych hormonach.
                                                    Czy powinnam badać teraz ferrytynę i B12 i D3 jesli je biorę.
                                                  • 1.teresa nowe wyniki 09.08.11, 15:03
                                                    Wyniki z 8.08.11
                                                    TSH o,727 0,35-5,5 a były 27.06 1,26
                                                    Ft3 2,59 2,3-4,20 15,26% a były -2%
                                                    Ft4 1,67 0.9- 1,9 77% a były 77%
                                                    szkoda ,że nie zrobiłam przeciw ciał, szukam dobrego endo z Warszawy lub okolic
                                                  • aleksandra_01 Re: nowe wyniki 10.08.11, 12:13
                                                    > szkoda ,że nie zrobiłam przeciw ciał

nie wiem, co by tu wniosły nowego przeciwciała.

> Ft3 2,59 2,3-4,20 15,26% a były -2%
                                                    > Ft4 1,67 0.9- 1,9 77% a były 77%

nie będzie lepiej, dopóki ft3 nie dociągnie do poziomu ft4.
                                                    Najprościej by było, gdyby lekarz przepisał Ci cytomel, to jest samo T3 w tabletce,
                                                    wtedy miałabyś euthyrox do podnoszenia ft4 i cytomel do podnoszenia ft3.
                                                    jeśli lekarz przepisze Ci novothyral, to o tyle ile weźmiesz novothyralu o tyle musisz odjąć
                                                    od euthyroxu. i wówczas stopniowo najpewniej przejdziesz na sam novothyral, on ma i T4 i T3 w tabletce.

a.
                                                  • 1.teresa Re: nowe wyniki 19.09.11, 11:52
                                                    nowe wyniki
                                                    TSH 0,835 0,55- 4,780
                                                    FT3 2,48 2,30- 4,20 9,4%
                                                    FT4 1,36 0,89 - 1,76 54%
                                                    ATG 83,1 < 60
                                                    ATPO 43 <60
                                                    wielkość tarczycy lewa 19,5x 19,5 x51
                                                    prawy 18 x 17x 55
                                                    w lewym płacie widoczne zmiany hipoechogeniczne 6,5 x 5 i 6,2 x5.lite niejedno
                                                    rodne o nieco obniżonym echu
                                                    w prawym zmiana normoechogeniczna ,lita 5,5 x5,7
                                                    wizyta u lekarza wczoraj.
                                                    Zalecenia:
                                                    Badania za pól roku.
                                                    Złe samopoczucie , lęki nie od tarczycy -zalecana wizyta u psychologa

• hashi-tess Re: nowe wyniki 19.09.11, 11:59
                                                    1.teresa napisała:

> Zalecenia:
                                                    > Badania za pól roku.
                                                    > Złe samopoczucie , lęki nie od tarczycy -zalecana wizyta u psychologa
                                                    >

ja jestem ciekawa czy był uprzejmy spojrzeć
                                                    i skomentować poziom FT3.
                                                  • 1.teresa Re: nowe wyniki 19.09.11, 13:27
                                                    Stwierdziła,że hormony w normie.
                                                  • aleksandra_01 Re: nowe wyniki 19.09.11, 19:16
                                                    > FT3 2,48 2,30- 4,20 9,4%
                                                    > FT4 1,36 0,89 - 1,76 54%

przecież tu nie ma na co czekać. Zobacz to ft3 jest tak niskie, że prawie go nie ma.
                                                    Z marszu powinnaś dostać novothyral.
                                                    może powinnaś z kimś bliskim pójść do lekarza, z kimś kto mógłby za Ciebie
                                                    podyskutować z lekarzem o tych wynikach.

podejdź do rodzinnego i poproś, żeby zmienił Ci euthyrox na novothyral 75 mcg
                                                    i zacznij go brać od 1/4 tabletki.
                                                    Inaczej nigdy z tego stanu nie wyjdziesz, a rodzinny może to zrobić i to bez łaski.

a.

• 1.teresa endokrynolog w Warszawie 20.09.11, 12:36
                                                    Poszukuję endokrynologa który patrzy na niskie FT3
                                                  • hashi-tess Re: endokrynolog w Warszawie 20.09.11, 20:38
                                                    To trudne poszukiwania i nie wiadomo czy będą owocne.
                                                    Spróbuj zrobić tak jak proponuje Aleksandra,
                                                    tj. wydębić od rodzinnego rp. na novo i zacznij
                                                    zażywać jak napisała.
                                                    Aleksandra ma duże dośw. w dawkowaniu novo
                                                    i podejrzewam, że chętnie Ci w tym pomoże.

Poza tym na forum jest dużo osób zażywających T4 i T3
                                                    i na pewno podzielą się swoją wiedzą.
                                                  • 1.teresa Re: endokrynolog w Warszawie 08.10.11, 15:14
                                                    Byłam u rodzinnego 2 tygodnie temu - nie chciała mi nić przepisać ale stwierdziła ,że z tarczycą nie jest w porządku.
                                                    Poleciła mi dr Kryszałowicz-zapisałam sie do niej , termin 25 .X.
                                                    Czy ktoś się leczy u tej endo.
                                                  • hashi-tess Re: endokrynolog w Warszawie 11.10.11, 21:16
                                                    W kraju można kupić samo T3 pod nazwą cytomel.
                                                    Można go kupić również w aptece zagranicznej bez recepty.
                                                    Nie czekaj na lekarzy tylko sama podejmij decyzję.
                                                    Niestety nasi lekarze nie błyszczą wiedzą i wizyta, na którą
                                                    czekasz może też być porażką.
                                                    Namiary na aptekę mogę przesłać Ci na priva.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka