Dodaj do ulubionych

Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji

08.06.11, 16:48
Witam!
Bardzo proszę o interpretację wyników:
FT3 3.77 norma 3.13-6.76 (18%)(o ile dobrze policzyłam)
FT4 17.44 norma 12.0-22.0 (54%)
TSH 0.183 norma 0.27-4.20 (-2,2%)
Leczę niedoczynność, ok. 1 roku, biorę Euthyrox 50.
Poza TSH wszystko w normie, ale mam wątpliwości co do przemianiy FT4 w FT3 (waga nie chce spadać).
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 08.06.11, 23:12
      czy cały rok zażywasz 50mg euthyroxu?

Te rozjechane poziomy hormonów pewnie są spowodowane
      niedokrwistością chorób przewlekłych.
      proponuję, abyś wydębiła skierowanie na poniższe badania
      lub zainwestowała w swoje zdrowie.

ferrytyna
      wit. B12
      kwas foliowy.

Ferrytyna jest również potrzebna do konwersji T4 w T3.
      Poza tym selen pod postacią - nazwa apteczna cefasel
      pomoże w tej przemianie.

Bez podniesienia przemiany i poziomów hormonów
      niestety nie schudniesz.
      • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 09.06.11, 09:37
        Euthyrox zaczęłam od dawki 25, doszłam do 75, ale z powodu niskiego TSH kazano mi zejść na 50.
        Razem z poziomem hormonów robiłam morfologię, wszystko w normie, choć MCH(zawartość hemoglobiny) na dolnej granicy normy.
        Obawiam się, że na badania w najbliższym czasie nie dam rady pójść, ale na pewno jak już pójdę postaram się dołączyć i te 3.
        Spróbuję brać ten selen. Czy dodatkowo dołączenie żelaza jest wskazane? Czy lepiej nie?
      • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 26.06.11, 22:30
        Witam ponownie.
        Od 14 dni biorę Cefasel, ok, 2-4 godziny po Euthoroxie. Chciałabym wiedzieć jak długo muszę go brać, zanim coś się poprawi?
        • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 29.06.11, 00:55
          elliee napisała:

> Witam ponownie.
          > Od 14 dni biorę Cefasel, ok, 2-4 godziny po Euthoroxie. Chciałabym wiedzieć jak
          > długo muszę go brać, zanim coś się poprawi?

to jest bardzo indywidualna sprawa.
          Konwersja T4 w T3 zależy nie tylko od selenu
          i dlatego bardzo trudno określić kiedy ona
          /przemiana/ wystąpi.
          Dodam tylko, że do tego potrzeba czasu, cierpliwości, oznaczanie
          hormonów i adekwatnie do nich weryfikacji ilości
          l-tyroksyny oraz kontrola anemii często występującej
          w ch. tarczycy.
    • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 02.08.11, 13:18
      Witam ponownie.
      W dalszym ciągu biorę Cefasel 100 i Euthyrox50
      Zrobiłam badania, oto wyniki:

FT4 12.70% [wynik 13.27, norma (12 - 22)]

FT3 6.89% [wynik 3.38, norma (3.13 - 6.76)]
      zatem oba spadły

TSH 0,327 norma 0,27-4,20 tu - wzrost, weszłam w normę

Zastanawia mnie taka nagła zmiana, czy to ten selen? Chyba nie...
      • bebelu Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 02.08.11, 15:55
        Hej elliee.
        A jak się czujesz na takich poziomach?
        Dla mnie taki poziom oznaczałby za niską dawkę tyroksyny, jeśli dobrze reagujesz na wprowadzanie większych dawek to podnieś od razu o 25 mg, a jeśli źle, to stopniowo, w odstępach kilkudniowych o 6,25 mg, aż dojdziesz do 25 mg więcej. Przy takich poziomach hormonów ja ledwie ciągnęłam nogami. Po 4-6 tyg zbadaj i zobaczysz, czy to wystarczy. TSH bym się nie przejmowała, reaguje okropnie wolno - ja ostatnie miałam na poziomie 0,015 i więcej nie robię, bo szkoda mi kasy, a dodatkowo irytuje mnie, że jest takie niskie, to po co mam się denerwować - samopoczucia mi to nie poprawi.
        • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 02.08.11, 19:40
          Nie czuję się źle, jedyne co jest uciążliwe to to, że nie mogę schudnąć. Przeciwnie, doszedł kolejny kilogram... Mogę spokojnie wrócić do 75, tylko trochę się boję robić to bez zalecenia lekarza, a do niego idę dopiero za 2 tygodnie...
          • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 03.08.11, 07:55
            jeśli się teraz dobrze czujesz, to wcale nie znaczy,
            że to samopoczucie pozostanie.
            Takie poziomy hormonów to głęboka niedoczynność.
            Nie czekaj na wizytę tylko podnoś tę dawkę.
            To Twoje zdrowie, a nie lekarza i nie bardzo rozumiem
            Twój tok myślenia. Przecież lekarz nie jest wyrocznią,
            a długotrwałe przebywanie w tym stanie jest szkodliwe,
            patrz przybieranie na wadze.
            • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 03.08.11, 10:02
              dziękuję za rady. Rozumiem, że Cefasel-u nie odstawiać?
              Zwiększę dawkę. Niby lekarz to nie wyrocznia, ale wszyscy wiedza jakie mają podejście do rad z forum internetowychsmile. Choć ja uważam, że mi pomogły.

• hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 03.08.11, 10:14
                problem polega na tym, że lekarz to też człowiek
                i niestety nie wie jakie jest samopoczucie w niedoczynności,
                pod warunkiem, że nie ma tego schorzenia.
                Cefasel - ja osobiście zażywałabym.
                Dodaj jeszcze falvit bez jodu.
    • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 17.08.11, 21:27
      Jestem po wizycie u endokrynologa.
      - dostałam Euthyrox75 (powiedział, że mogę zejść do 50 gdybym źle się czuła)
      - uznał, że nie warto robić ft3 i ft4, wystarczy samo tsh
      - jeśli chodzi o wagę - nie chudnę, bo widocznie mój bilans kaloryczny nie jest ujemny
      - stwierdził, że selen nie ma znaczenia(?!), a moja przemiana ft3 i 4 patrząc na wyniki jest w porządku.

Jakoś mnie te jego słowa nie przekonują...
      • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 18.08.11, 07:17
        wyrzuć z pamięci tę jakże niepotrzebną wizytę.
        P. dr chyba chodził na wagary kiedy na wykładach
        były omawiane ch. tarczycy.
      • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 18.08.11, 07:21
        napuisz co oprócz euthyroxu /w jakiej dawce/ i cefaselu bierzesz.
        • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 18.08.11, 21:12
          Biorę tylko Euthyrox75 - postanowiłam zrobić małą przerwę z Cefaselem i zobaczyć, czy coś się zmieni.
          Nie wiem czy to ma znaczenie, ale tabletkę biorę wcześniej niż 30minut przed śniadaniem. Łykam kiedy się przebudzę, a potem jeszcze śpię przez godzinę, czasem dwie.

Zależy mi na tej nieszczęsnej wadze, dlatego jem dużo serów, białka, to też zalecają na tarczycę.
          • hashi-tess Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 19.08.11, 08:24
            byłaś w dość długiej niedoczynności dlatego podejrzewam,
            że możesz mieć braki
            ferrytyny
            wit. B12
            kwasu foliowego
            czy wit. D.

Czy oznaczałaś ich poziomy?

Twoja waga świadczy o powyższych brakach.

Wiem, że te badania kosztują, powiedziałabym sporo/,
            ale należy je wykonywać i w razie konieczności
            uzupełniać ich niedobory.

Poczytaj o niedokrwistości chorób przewlekłych.
            Choroby tarczycy do nich należą.
            • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 19.08.11, 10:12
              Nie, tych badań nie robiłam.
              Czy jest możliwość, żebym ich nie robiła, ale mimo to wzięła coś na wyrównanie tych kilku elementów? Witaminy chyba mogę tak wziąć? Możesz mi polecić jakiś środek?

Nie wiem, może gdzieś popełniam błąd i dlatego nic nie chce ruszyć... Może dlatego, że nie mam dużo do zrzucenia? W końcu podobno im niższa waga tym trudniej coś zgubić...

Zaraz się zabieram za czytanie o niedokrwistości.
              • elliee Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 30.08.11, 07:52
                po tygodniu +1kg. A się starałam...

Wracam do cefaselu, poszukam też czegoś z ferrytyną, kwasem foliowym i witaminami. Może tego mi trzeba.
                • bebelu Re: Wyniki - proszę o pomoc w interpretacji 30.08.11, 10:10
                  A ja długo jesteś na tych 75mg? Przy takich poziomach hormonow jakie miałaś po 4-6 tyg szybko bym je znowu zabadała, ale tylko po to żeby sprawdzić i podnieść dawkę, np. o 12,5. Jak sprawdzisz jeszcze ferrytynę, to pewnie też wyjdzie niski poziom, co też wpływa na tycie. Bez wyrównanych hormonów i odpowiednich poziomów ferrytyny, B12, kwasu foliowego i wit. D nie masz co marzyć o chudnięciu, za to o przybieranie na wadze nigdy nie trzeba się matrwić, wchodzi z powietrza wink niestety.
                  Powiem Ci, że sporo czasu temu jak miałam takie poziomy hormonów jak ty, to też pisałam, że czuję się ok, ale wtedy nie wiedziałam, że to nieprawda. Owszem czułam się ok, ale energia uchodziła ze mnie jak z przekłutego balonika, tylko że ja tego nawet nie czułam.
                  • bebelu Uzup. 30.08.11, 10:16
                    Zapomniałam jeszcze napisać, że dopiero jak procentowo, Twoje Ft3 i Ft4 będę co najmniej na mniej więcej wyrównanym poziomie 50%, 60%, a może więcej - to kwestia indywidualna, to możesz myśleć o zrzuceniu wagi, do tego czasu, to pozostaje stabilizacja, lub stopniowe przybieranie.
                    • elliee Re: Uzup. 30.08.11, 16:32
                      75 biorę od ok.2 tygodni, to krótko.
                      Byłam u jeszcze innego lekarza, patrząc na moje wyniki (są w tym wątku) chciał zmniejszyć Euthyrox i uznał, że przemiana ft3 i 4 jest jak najbardziej w porządku... Mówił, że nie ma co brać czegokolwiek dodatkowo, a że waga nie spada to w moim przypadku nic niepokojącego.

Może ktoś poleci mi jakiś dobry środek z ferrytyną, kwasem foliowym, czy witaminami b i d?
                      • bebelu Re: 30.08.11, 16:45
                        Bo przemianę to ty masz póki co dobrą, tylko ilości hormonu niewystarczające. Jak Pan doktor nie ma problemu z przybieraniem, to u kogoś nie jest to dla niego niepokojące, ale dla kobiety to jest bardzo istotne.
                        Z tymi środkami, to lepiej najpierw zbadać ich poziomy, branie w ciemno może mieć skutki odwrotne od zamierzonych. Badania nie są tanie, ale to w sumie Twoje zdrowie, a na skierowanie nie ma co liczyć. Zbadaj najpierw poziomy, a potem będziemy dobierać leki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka