tojagazetowa 06.05.13, 22:09 czy wynik tsh 5.88 u 15 miesięcznej dziewczynki jest dobry ? jakie są normy tsh dla dzieci ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_z_laki_2 Re: tsh u dziecka 07.05.13, 22:00 Zerknij tutaj: - www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/abstrakt.phtml?id=52&indeks_art=738 - www.endokrynologiapediatryczna.pl/?v=1&ida=1404 - www.endokrynologiapediatryczna.pl/?v=1&ida=1432 - www.endokrynologiapediatryczna.pl/?v=1&ida=1405 - www.endokrynologiapediatryczna.pl/?v=1&ida=958 - journals.indexcopernicus.com/abstracted.php?level=5&icid=987186 - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23311698 Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 07.05.13, 22:56 dzięki za linki. według norm laboratoryjnych na wynikach niby jest ok. ale czy tsh w górnej granicy normy się leczy ? ft4 1.34 ft3 4.27. wizytę u endokrynologa mam za kilka dni, ale się niepokoję. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: tsh u dziecka 08.05.13, 07:33 wyniki bez norm to tylko cyferki. Badania bez samopoczucia to też tylko cyferki. Napisz coś więcej o dziecku i swoich obserwacjach. Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 08.05.13, 23:11 Dzięki hashi za zainteresowanie, obecnie nie mam dostępu do wyników, są już w poradni, pani telefonicznie podała mi poszczególne wartości komentując, że są w normie, wiem tylko, że tsh norma była do 5,97; było jeszcze A TPO 6,8. Do endo trafiliśmy z powodu guzka w piersi, w usg wyszło powiększenie tkanki gruczołowej. Poza tym córka jest niejadkiem, ma słaby apetyt, wagowo jest na 3-10 centylu, ale miała niską masę urodzeniową. Najbardziej niepokoją mnie jej opuchnięte powieki, takie poduszeczki pod oczami. Ma to od urodzenia. Nie wiem czy to ma związek z tarczycą, ale ma też lekkie owłosienie na policzkach, takie jakby baczki, taki ciemniejszy meszek, ale ja też takie mam. Do tego ostatnio na wzgórku łonowym pojawił się meszek, krótkie jasne włoski i kreska od pępka w dół trochę ciemniejsza od koloru skóry, coś jak u kobiet w ciązy. myślę, że to może mieć coś wspólnego z hormonami, tylko jakimi ? Nie wiem czy to istotne, ale córka miała operowaną przepuklinę pachwinową przez którą wychodził jej janik i jajowód... Jeszcze niepokoją mnie jej wymioty po jedzeniu, statystycznie raz na tydzień. Bywa drażliwa, ale to pewnie taki wiek i wieczne wytłumaczenie, że to pewnie ząbki ! Po spacerze mimo ciepła na dworze ma zimne dłonie. Poza tymi dolegliwościami to bardzo energiczne dziecko, według neurologa górna granica normy jeśli chodzi o jej rozwój. Możę ktoś miał podobnie, albo wie z czym to wszystko połączyć, dziękuję za dobrnięcie do końca mojego postu, wszelkie sugestie będą mile widziane, bo niestety mamy takie czasy, że do lekarza to najlepiej iść z gotową diagnozą. Dodam jeszcze, że mała morfologię, żelazo, CRP, cukier, białko całkowite ma w normie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
madziulaw Re: tsh u dziecka 13.05.13, 12:20 Witaj ---brakuje mi tutaj usg tarczycy u Malutkiej, lipidogramu + przeciwciał tpo, tpg (robi się je z krwi).. Jeśli występują jakieś zaburzenia hormonalne należy baczniej przyjrzeć się tarczycy. Dorób te badania i napisz tu nam . Dopytuj się radiologa w trakcie usg czy wielkość tarczycy jest w normie oraz czy nie ma stanu zapalnego. A ty się badałaś tarczycowo? pozdrowienia Magda Odpowiedz Link
madziulaw Re: tsh u dziecka 13.05.13, 12:27 słuchaj ---a usg po operacji brzuszka ---było robione? Odnośnie wymiotów... A moze wymiotuje po jakimś konkretnym jedzeniu/ skłądniku. Moze po takiej operacji gdzie ruszano jajnik/ jajowody występuje czasowa nierównowaga hormonalna.... Opuchlizna pod oczkami - to tak, rzeczywiście trzeba sprawdzić zawsze tarczycę ale i zrobić badanie ogólne moczu czy nie ma jakiegoś stanu zapalnego w nerkach Teraz widzę że robiłaś atpo i ok, ale atpg należałoby przy okazji dorobić ---żądaj kopii badań następnym razem --masz prawo. Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 15.05.13, 10:14 Madziu dzięki za odzew i pomoc ! Mam skierowania na usg tarczycy i jajników. do tego jeszcze poziom wapnia i wit D. Najnowsze wyniki mojej córki TSH - 6.84 norma 0.7 - 5.97 FT 4 - 1.18 norma 1.18 - 1.90 Co o tym sądzić- powinnam dostać dla niej jakieś leki, czy tylko obserwować ??? Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 15.05.13, 10:17 Acha u mnie z tarczycą ok, ale obie babcie mają coś na rzeczy. Badania moczu w porządku, tsh brzucha też. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
madziulaw Re: tsh u dziecka 15.05.13, 11:20 Cześć - z moich obserwacji wynika, ze dziecko któremu tsh idzie sukcesywnie w górę i osiąga wynik na przełomie/ powyzej normy + tak jak u ciebie występuje szereg niezrozumiałych problemów, wyglądających na hormonalne---należy domagać się (!) włączenia leczenia tyroksyną. Koniecznie dorób usg - Odpowiedz Link
madziulaw Re: tsh u dziecka 15.05.13, 11:21 swoje badania tarczycowe też tu pokaż: tsh, tpo, tpg + usg tarczycy.paaa Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 15.05.13, 13:31 też mi się tak wydawało, że powinno się to już leczyć,taki laik jak ja widzi, że coś tu nie jest jak trzeba, a może to matczyna intuicja, ewentualnie badania innych hormonów. Usg, a nie tak jak napisałam tsh brzucha-piszę z telefonu - było robione 2 razy i było w porządku. oceny jajników nie było. Ja nie miałam większych problemów z tarczycą, na początku ciąży tsh coś ponad 1, teraz nie robiłam, ale mam taki zamiar. jesteśmy z łódzkiego, już zapisałam dziecko do innego endokrynologa w Łodzi, ale trzeba trochę poczekać na wizytę. Jeszcze raz dziękuje, za zainteresowanie moim problemem, gdyby ci lekarze mieli tyle empatii i taką wiedzę jak ludzie tu na forum ... też mi się tak wydawało, że powinno się to już leczyć,taki laik jak ja widzi, że coś tu nie jest jak trzeba, a może to matczyna intuicja, ewentualnie badania innych hormonów. Usg, a nie tak jak napisałam tsh brzucha-piszę z telefonu - było robione 2 razy i było w porządku. oceny jajników nie było. Ja nie miałam większych problemów z tarczycą, na początku ciąży tsh coś ponad 1, teraz nie robiłam, ale mam taki zamiar. jesteśmy z łódzkiego, już zapisałam dziecko do innego endokrynologa w Łodzi, ale trzeba trochę poczekać na wizytę. Jeszcze raz dziękuje, za zainteresowanie moim problemem, gdyby ci lekarze mieli tyle empatii i taką wiedzę jak ludzie tu na forum ... Odpowiedz Link
tojagazetowa Re: tsh u dziecka 23.05.13, 12:26 witam, nie wiem czy to istotne, ale ominęłam jeden wynik mojego dziecka FT 3 4.27 norma 1.5-4.10 Odpowiedz Link