Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

23.12.13, 15:45
Witajcie,
Wczoraj podczas sprzatania przedświątecznego znalazłam stary wynik badań tarczycy i tak tutaj trafiłam Poczytałam Was wczoraj i mam mętlik totalny, wyniki są w normie ale nie daje mi to spokoju. Badania robiłam w marcu tego roku, lekarz rodzinny zlecił mi cały profil badań gdyż fatalnie się czułam, zmęczona ospała itd itp a że wszystko w normie to moje samopoczucie zostało wytłumaczone zmęczniem, nocnym wstawaniem (dziecko miało wtedy 6 mies) karmieniem piersią stresem itd. Po wczorajszej lekturze zmotywowałam się i wykonałam kolejne badania dzisiaj. USG tarczycy robiłam chyba 2 lata temu i było dobre, jednak wyniku nie mogę nigdzie znaleźć. Proszę o interpretację czy jeżeli wszystko jest w normie to jest oki?
wyniki badań z marca 2013
FT3 3,21 pg/ml 1,71 3,71 tj 75%

FT4 1,02 ng/dl 0,70 1,48 tj 41,03%
TSH 4,274 µIU/ml 0,350 4,940 tj 85,49%
wyniki grudzień 23
TSH 1,81 uUI/ml 0,250 — 5,000 tj 32%
FT3 5,6 pmol/l 3,0 — 7,5 tj 57,78%
FT4 10,4 pmol/l 9,0 — 20,0 tj 12,73%
Nie wiem czy już za dużo tutaj czytałam czy faktycznie te procenty nie są dobre, z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Proszę o interpretację wyników 23.12.13, 16:37
      Witaj
      To pierwsze TSH z marca ok 6 m-cy po porodzie było za wysokie, raczej uważa się, ze ok 4 -mcy trwa powrót do stanu wyrównania hormonalnego.

Natomiast te grudniowe - TSH dobre, ale spadło Ft4 blisko dolnej normy, a wyższe Ft3, jakby za mało hormonu T4. Jeżeli czułaś się źle, to oczywiście lepiej zrobić badania, będziesz wiedziała, czy szukać dalej, potrzebne będzie:
      - świeże USG tarczycy (można porównać z poprzednim jak znajdziesz smile) z dokładnym opisem i objętością lub trzema wymiarami (zapytaj przed)
      - przeciwciała a-TPO oraz a-TG
      Polecam test (napisz ile wyszło pn):
      www.chorobytarczycy.eu/test#0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka