Dodaj do ulubionych

Guzy tarczycy-co oznaczaja

24.08.05, 09:28
Wczoraj robilam badania USG tarczycy i wykryto u mnie kilka malych guzow oraz
dwa duze jeden 16 mm a drugi 13 mm. Bradzo boje sie tego a jeszcze do wizyty
u endokrynologa mam 3 dni. Prosze was o opinie w tej sprawie moze ktos z Was
ma podobna sytuacje lub mial.
Obserwuj wątek
    • saba76 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 25.08.05, 09:20
      a jakie to sa guzki
      sa rózne ,a opis USG powinien uwzglednić
      ja mam litowatego i jest duzy,ale narazie bezoperacyjnie bo nie jest groźny a
      zaczą sie stażeć ( wapnieć) czyli nie rosnie a wręcz przeciwniesmile
      • pannanikt00 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 25.08.05, 09:30
        Tego nie sprawdzilam. Napisze jak dokladnie przeczytam wynik USG.
        Najgorsze jest to ze wczoraj odebralam badania TSH, FT4 i FT3 i niestety ale
        wszystkie wyniki sa bardzo zle. W przypadku TSH wynik jest duzo ponizej normy
        FT4 i FT3 sa duzo wyzej normy. Bardzo boje sie ze bedzie mi grozic operacja.
        W moim przypadku zwolnienie z pracy trwajace dluzej niz 2 tygodnie oznacza jej
        utrate. Poza tym czytalam wypowiedzi innych i z tego wynika ze operacja to tez
        niczego nie gwarantuje.
        • saba76 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 25.08.05, 13:59
          najważniejsze jest zdrowie. TSH poniżej 0.3... coś tam to nadczynnośc tarczycy,
          jezeli dobrze pamiętam granice. Mi lekarka powiedziala ,ze poczekamy ,narazie
          nie będziemy nic robic (operacja) tylko kontrolować i utrzymywać
          farmakologicznie dobry poziom hormonów tarczycy
          • pannanikt00 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 25.08.05, 15:26
            Mam nadzieje ze u mnie tez tak bedzie.Jutro mam wizyte takze wszystkiego sie
            dowiem.
    • e_r_i_n Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 26.08.05, 09:00
      No coz, pewnie czeka Cie scyntygrafia i biopsja. Guzy moga okazac sie
      niegrozne - i zycze, zeby tak bylo.
      Ja mma sztuk piec- jestem poki co pod kontrola lekarza, bez leczenia, bo wyniki
      hormonow mam w normie, wiec nie wplywaja one na prace tarczycy.

Trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze!
      • pannanikt00 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 26.08.05, 11:48
        Z tego co sie zorientowalam to musze zrobic dodatkowe badania.
        Mam nadzieje ze wyniki beda w porzadku i nie beda to jakies problemowe guzy.
        Mam jeszcze pare godzin do wizyty u lekarza i zupelnie nie moge skupic sie w
        pracy.
        Ale za pare godzin mniej wiecej bede wiedziala na czym stoje.
        • e_r_i_n Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 26.08.05, 12:12
          Tak jak mowie, najpewniej te badania to bedzie scyntygrafia i biopsja.
          Trzymam kciuki i pisz, co slychac!
          • pannanikt00 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 29.08.05, 10:32
            Witam,

bylam w piatek u lekarza ale musze przyznac ze wizyta byla okropna.
            Trafilam na starsza pania ktora nawet nie potrfila przeczytac wynikow USG.
            Tylko ja musialam to zrobic za nia. Koszmar. Nie zlecila mi zadnych dodatkowych
            badan tych guzow. Powiedziala ze nie powinnam sie przejmowac nimi.
            Wogolne koszmarnie sie czuje. Dziasj jak jechalam do pracy to zrobilo mi sie
            niedobrze. Myslalam ze zemdleje.Jutro mam kolejna wizyte. Nie wiem czy trafie
            na jakiegos odpowiedniego lekarza.
            • upadlyaniol Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 29.08.05, 16:13
              poszukaj kogos dobrego z forum bo wydasz duzo pieniedzy a lekarze
              endokrynolodzy sa dziwni.
              • pannanikt00 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 30.08.05, 11:57
                nikogo nie znalazlam na forum ale bede starac sie dostac panstwowo do poradni na
                Szaserow.Przynajmniej w razie jakiegos pobytu w szpitalu bede miala kontakt z
                lekarzem. Kupilam wczoraj w ksiegarni medycznej ksiazke na temat chorob
                tarczycy i po przeczytaniu dochodze do wniosku ze zadnej choroby tarczycy nie
                mozna wyleczyc do konca. Wszystko wymaga dlugotrwalego leczenia i nikt nie
                gwarantuje efektow.Dzisiaj ide na kolejna wizyte. Mam nadzieje ze czegos
                konkretnego sie dowiem w koncu.
    • bbbb66 Re: Guzy tarczycy-co oznaczaja 12.08.15, 16:37
      Czy może ktoś wie, gdzie w Polsce wykonuje się zabiegi HIFU na tarczycy. Francuska firma Theraclion wyprodukowała aparat Echopulse, który usuwa pojedyncze zmiany tarczycy bezoperacyjnie, skoncentrowana wiązka ultradźwieków. Wiem, że klinika endokrynologiczna we Frankfurcie nad Menem prowadzi takie zabiegi od jakiegoś czasu (ambulatoryjnie, w znieczuleniu miejscowym, zabieg trwa 0,5 godziny i nie trzeba operacji). Nie wiem tylko czy w Polsce ten zabieg już jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka