Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc w interpretacji wyników

27.03.09, 23:16
w 1994 r. miałam usuniętą tarczycę.
Biorę Eutyrox N 100
Trochę niepokoją mnie wyniki a nie wiem jak je zinterpretować.
TSH 0,3 /0,27- 4,2/
FT4 22,5 / 12- 22/
FT3 4,9 /3,1 - 6,8/

Tarczyca mi odrosła i mam sporego guza, który jest widoczny na zewnątrz i mnie
boli.
Czekam teraz na badanie USG.
Bolą mnie mięsnie nóg ale pamiętam ,że przed operacją też mnie nogi bolały.
Gdyby ktoś mógł mi pomóc w interpretacji wyników to bedę wdzięczna.

Obserwuj wątek
    • dzedlajga Re: prośba o pomoc w interpretacji wyników 27.03.09, 23:29
      na moje oko wchodzisz w nadczynnosc ft4 troszke przekroczone, tsh prawie na
      granicy... ale to jeszcze nie tragedia smile

zmniejszylabym troche euthyrox, moze do 75 i hormony powinny troche spasc, ale o
      guzie to sie bedzie musial lekarz wypowiedziec jak zobaczy usg.

pozdrawiam
      • rena.ndg Re: prośba o pomoc w interpretacji wyników 27.03.09, 23:43
        Dzięki.
        Już tyle lat mam problemy z tarczycą a nie umiem interpretować wyników.
        Miałam nadczynność tarczycy i czułam się fatalnie - z bólami nóg , podpuchnięte
        oczy i nogi opuchłe jak bania.
        A teraz wyniki chyba przeczą mojemu samopoczuciu.Co prawda mięsnie nóg mnie bolą
        ale mam jeszcze drętwienie końców nóg i palców.Oczy są bardzo wrażliwe na
        światło i łzawią.Jestem senna , ciągle zmęczona i tyję a przy nadczynności chudłam.
        Guzem nie bardzo się martwię.
        Nie dostałam się do endo / wizyta dopiero we wrześniu/ to poszłam do onkologa.
        Własnie on mi dał skierowanie na USG.
        Badania krwi robiłam prywatnie / oprócz TSH/ Może powinnam jeszcze jakieś
        badania zrobić ale nie wiem jakie.

A co do zmniejszenia dawki Eutyroxu to mogę zmniejszyć ale czy wówczas nie bę
        już całkiem " śnięta"?
        • dzedlajga Re: prośba o pomoc w interpretacji wyników 28.03.09, 00:10
          rzeczywiscie czujesz sie jak przy niedo ale wyniki wyraznie ida w kierunku nad.
          Moze w takim razie na razie nie majstruj przy lekach. Jesli nie zaczelas w
          ostatnim czasie brac jakiegos nowego leku, to powiem szczerze, ze nie wiem skad
          takie objawy. Za bardzo sie do tej pory nie interesowalam nadczynnoscia, chociaz
          cos mi przychodzi do glowy, moze Twoje samopoczucie wynika z roznicy miedzy ft3
          a ft4 ale prosilabym, zeby ktos bardziej kompetentny sie wypowiedzial bo raz
          czytam tak a raz na odwrot i juz sama nie wiem co jest prawda.

Jeszcze moze zrob ew morfologie - moze to anemia, chociaz to nie sa typowe
          objawy dla anemii tylko to zmeczenie

naprawde tyjesz czy zatrzymujesz wode?? przy zatrzymaniu wody czujesz sie jak
          obalek, sztyne palce i (jak bylam mala i Mama twiedzila, ze okropnie wyglada, to
          mowilam, ze ladnie tylko zeby oczy szerzej otworzyla smile) - reszta samopoczucia
          by tez pasowala do zatrzymania wody.
          Warto by z lekarzem poszukac przyczyny (a moze po prostu zmienilas cos w diecie
          albo zaczelas jakis nowy lek), a na pewno wziac cos odwadniajacego (spytaj w
          aptece ale chyba tylko na recepte) jesli stwierdzisz ze to jest to
          • rena.ndg Re: prośba o pomoc w interpretacji wyników 28.03.09, 22:15
            Dziękuję.
            • rena.ndg Re: prośba o pomoc w interpretacji wyników 29.03.09, 22:38
              Jeszce raz dziekuję.
              Poczytałam sobie o GB i objawy zgadzają się.
              Piszę o nich w wątku o GB.
              A zaraz jutro idę zrobić badania w tym kierunku. i zmieniam lekarza.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka