tarcza_1
14.08.09, 07:48
Witam,
Jestem po usunięciu tarczycy w 2002 roku oraz po jednej dawce jodu leczniczego. Zaraz po usunięciu tarczycy rozpoczęłam dawkowanie Euthyrox 200, stopniowo ta dawka była zmniejszana do 150. Około dwa lata temu wyniki znacznie mi podskoczyly do okolo TSH 3,5. Endo zmienil leki na Lethrox, bo stwierdzil, ze juz nie przyswajam Euthyroxu. Po pewnym czasie wyniki sie ustabilizowaly, ale niedawno znowu podskoczyly oraz wzrost dawkowanego Lethroxu 175. Lekarz stwierdzil ze jezeli wyniki sie nie poprawia to po raz kolejny zmieni lek. W mieczy czasie wybralam sie do ginekologa z zanikiem miesiaczki. Ginekolog zlecil konsultacje endokrynologiczne. Po wizycie u nowego endokrynologa mialam zostac przy Lethrox 150/175, poniewaz jak sie okazalo nie bralam tabletki na czczo, tylko albo po sniadaniu lub w trakcie. Po raz pierwszy kazal wykonac badania wszystkich trzech hormonow. Dlatego prosze o interpetacje wynikow.
Badanie bylo robione po zazyciu tabletki, czy to daje rzeczywisty stan hormonow?
TSH 0,11 norma 0,4-4,0
FT3 4,59 norma 4,0-8,3
FT4 21,3 norma 9,0-20,0
Czy taka hustawka hormonalna moze miec wplyw na napiecie? Bo ja czesto czuje sie rozdrazniona. Jednak ciagle mi sie wydawalo ze to przez prace, ale moze jednak to nie to?
Z góry dziękuję za pomoc