09.11.09, 21:22
Witam
Dziękuję za otwarcie mi drzwi do forum smile

Mam stwierdzoną niedoczynnosc hashimoto ,połowy tarczycy nie mam
została usunięta w październiku z powodu guza . Mam pytanie , bo doświadczone jesteście a ja ciemny w tym temacie ,czy gdyby usunęli mi całą tarczycę to czy choroba Hashimoto już by nie istniała czy mimo to byłaby nadal ?

I jeszcze jeśli moge prosic o interpretacje wyników
TSH -0,417 a norma 0,400 - 4,000
ft4 -1,19 norma 0,80 -1,90 / przeliczyłem FT4 35.45%
ft3 już nie mam bo lekarz kazał ich nie robic , bo są niepotrzebne podobno .Jakoś gorzej się czuje .

Moje poprzednie wyniki
TSH- 1,50
ft3 - 3,79 - 1,80 - 4,20 /FT3 82.92%
ft4- 1,17 - 0,80-1,90 /FT4 33.64%

Jeszcze jedno, od jakiegos czasu odczuwam drętwienie w łydkach .
Nie wiem jaka może byc tego przyczyna.
Czy może mam niedobór witamin ? Co ewentualnie mógłbym zażywac ?
Lekarz to taki jakis dziwny ,pytam go o witaminy , jakie ? on gada , może pan brac ale jakie to nie powie .
Daje mu komplet wyników a on sie pyta po co ja robie te FT3 jak to w moim przypadku jest niepotrzebne i żebym tego mu nie przynosił bo to dla niego strata czasu , no Ok ! tym razem nie zrobiłem bo jak to strata jego czasu to i strata mojej kasy.
Gadam mu o moich łydkach a on że to normalne po operacji .
Moja temperatura ciała to 35,5 i jeśli mam powyżej 36 od razu mam szkliste oczy ,ciepły oddech i czuje się jakbym miał conajmniej 37
Jak to jest z tą temperaturą ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na którą bardzo liczę smile
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Witam ... 09.11.09, 23:28
      Szkoda,ze posłuchałeś lekarza.Przy hashimoto najważniejsze jest Ft4 i Ft3.Przy
      prawie takich samych wynikach Tsh i Ft4 raz miałam Ft3 około 60% i czułam się
      swietnie a po paru miesiącach minusowe i nie mialam siły na nic.Nie oczekuj,że
      będziemy w stanie ci dobrze doradzać jeżeli nie będziesz miał kompletnych
      wyników .Patrząc na poprzednie ,gdzie ft3 jest wyzsze od ft4 mogę powiedzieć ze
      byłeś w niedoczynnośi .Ft4 niewiele drgnęło czyli raczej nadal masz za małą
      dawke leków.
      Drętwienie moze być spowodowane niskim poziomem wit B12.przy hashimoto mamy z
      tym problemy jak również z ferrytyna(objawy podobne do niedoczynności)Dlatego
      trzeba co jakiś czas sprawdzac
      • halowych415 Re: Witam ... 10.11.09, 09:29
        Dzięki smile
        W takim razie nie będę zwracał uwagi na marudzenie lekarza o jego stracie czasu , tylko zrobie też FT3.
        Czy dobrze zrozumałem,czy to tak działa,że im wyższy jest % FT3 to samopoczucie jest lepsze ?
        Na jakim poziomie % powinno byc FT4 by było dobrze .
        Teraz mam dawkę Euthyroxu 100. Nie wiem też czy to normalne ale wzrosło mi ciśnienie 150/92 ,do tej pory miałem niskie.
        Czy tak może byc dlatego, że dawka Euthyroxu jest za mała ?
        Jak sądzicie czy sam mogę sobie zwiększyc dawkę Euthyroxu ? i ewentualnie o ile ?

Wiem ,że jestem męczący ale pomóżcie mi w tej mojej niewiedzy .
        Napiszcie mi też jak to jest z tą temperaturą i czy to już tak na zawsze niska czy kiedyś się unormuje? nie wiem kiedy mam gorączke ?
        Kurcze najgorsze jest to ,że ja ciągle zapominam sad Nawet jak czytam to nieraz muszę przeczytac kilkakrotnie aby do mnie dotarło .
        Czasem też mówię coś i nagle zapominam co chciałem powiedziec . Czuje sie z tym głupio .

I jeszcze co do wit B12 i ferytyny - to to tak się podaje te nazwy do zbadania ,(ha ha...)pytam bo nie wiem , zawsze byłem zdrowy
        i dla mnie wit B12 to tabletka a ferytyny nawet nie znam .

Myślę ,że mnie nie wywalicie z forum z powodu tylu pytań ?

Miłego dnia smile
        • bemka83 Re: Witam ... 10.11.09, 11:28
          > Czy dobrze zrozumałem,czy to tak działa,że im wyższy jest % FT3 to
          samopoczucie
          > jest lepsze ?
          > Na jakim poziomie % powinno byc FT4 by było dobrze .

Poziomy procentowe są raczej sprawą indywidualną I każdy czuje się
          lepiej przy innym, ale z tego, co się orientuję powinny się one
          znajdowaċ mniej więcej w przedziale 50 – 60 % normy.

ft3 - 3,79 - 1,80 - 4,20 /FT3 82.92%
          ft4- 1,17 - 0,80-1,90 /FT4 33.64%
          Duży rozrzut pomiędzy poziomem fT3 I fT4 świadczy o tym, że nadal
          jesteś w niedoczynności, a co za tym idzie Twój organizm nie ma
          wystarczająco hormonu I potrzebujesz zwiększyċ dawkę.

> Napiszcie mi też jak to jest z tą temperaturą i czy to już tak na
          zawsze niska
          > czy kiedyś się unormuje? nie wiem kiedy mam gorączke ?

Jeśli chodzi o temperaturę to nie wiem jak to jest z naukowego
          punktu widzenia, ale ja zawsze byłam okropnym zmarźluchem, a
          temperatura zawsze w okolicy 35 stopni. Przy 37 czuję się już, jak
          z wysoką gorączką. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że taki już nasz
          urok I trzeba się tylko nauczyċ rozpoznawaċ kiedy organizm
          informuje, że coś jest nie tak.

> Kurcze najgorsze jest to ,że ja ciągle zapominam sad Nawet jak
          czytam to nieraz
          > muszę przeczytac kilkakrotnie aby do mnie dotarło .
          > Czasem też mówię coś i nagle zapominam co chciałem powiedziec .
          Czuje sie z tym
          > głupio .

Witaj w klubie… pozostaje tylko liczyċ na to, że kiedy poziom
          hormonów zostanie wyrównany przykre objawy znikną

> I jeszcze co do wit B12 i ferytyny - to to tak się podaje te nazwy
          do zbadania
          > ,(ha ha...)pytam bo nie wiem , zawsze byłem zdrowy
          > i dla mnie wit B12 to tabletka a ferytyny nawet nie znam .

Dokładnie tak wit. B12 I ferrytyna (która informuje o tym, ile
          żelaza jest zmagazynowanego w tkankach organizmu). Sprawdź najlepiej
          kilka placówek, bo u nas rozrzut cen ferrytyny jest od 30 do 60
          złotych więc warto poszukaċ.

pozdrawiam
          • wierka-5 Re: Witam ... 10.11.09, 16:50
            Na forum jestem od niedawna jednak choruję długo.
            Miałam 10 lat temu usuniety jeden płat tarczycy. Lekarze w poradni Endokrynologicznej w Lublinie zalecali badanie tylko TSH i FT4 Wyniki były bardzo dobre TSH 1, FT4 80%, na tej podstawie zadecydowali ,że nie potrzeba Eutyroxsu bo tarczyca radzi sobie.Przez następne dwa lata chorowałam na wszystko i miałam już skierowania na następne 2 niepotrzebne operacje, choć zawsze na początku wizyt mówiłam o tarczycy. Sama zrobiłam komplet wynikówFT3 mieściło się w normie,ale na poziomie 10 - 20%.
            Dalej nie dostałam lekarstw. Wzięłam je sama po przeczytaniu artykułu UMCS Lublin, w którym opisany był pomiar temperatury ciała
            jako miarodajny w diagnozowaniu niedoczynności. MOja nie przekraczała 35.Obecnie w sieci też są artykuły na ten temat;np

Niedoczynność tarczycy - problem niedoceniany / Drukuj / Email
            lek. med. Krzysztof Krupka

Po leczeniu eutyroxsem temp mi się unormowała. Niska może być oprócz
            niedoczynności także z innych przyczyn np niedoczynność nadnerczy, anemii i trzeba to brać pod uwagę.
            Trzeba jeszcze wiedzięć,że badania robi się bez tabletek o czym ja nie wiedziałam i słuchając lekarza rodzinnego robiłam po braniu hormonu. Zorientowałam się po objawach i zwiekszam dawkę. DLa lekarza wszystko Ok bo wyniki w normie.
            Ciśnienie zawsze niskie po zwiększeniu dawki sporo mi podskoczyło, ale myślę, że się unormuje.

• halowych415 Re: Witam ... 10.11.09, 23:12
              Milaemalka ,Bemka83 ,Wierka-5 bardzo Wam dziękuję smile

Trochę już wiem , do tej pory wszystko brałem na luzie , nawet jak lekarz powiedział mi ma pan guza to przyjąłem tą wiadomość jakby
              mówił ,że mam katar . Dopiero po biopsji był lekki strach ale większy pojawił się jak czekałem na wynik po operacji.Potem czułem się dobrze i myślałem ,że tak już będzie zawsze .Niestety !
              Już wiem,że nie mogę sobie bimbać i dlatego muszę poznać chorobę . Wasze wypowiedzi trafiły do mnie a nawet jak zapomnę to wrócę tu i przeczytam jeszcze raz. W końcu chyba zacznę kiedyś normalnie funkcjonować jak przed operacją.

Nie wiem czy jestem pewien dlatego zapytam ,czy na forum na stronie głównej niektóre fragmenty tekstu urosły ? bo jakoś wcześniej ich nie widziałem .

Pewnie już śpicie
              Dobranoc smile
              • milaemalka Re: Witam ... 10.11.09, 23:36
                Witaj idz do lekarza rodzinnego .Ciśnienie nie powinno być takie wysokie.Poproś
                o 25 euthyroxu Łatwiej nimi dawkę zwiększać.Można na początek o połowę czyli
                12,5 bo coś mi się ta Twoja dawka wydaje za mała .I zbadaj na drugi raz Ft4 Ft3
                ferrytynę i wit b12
              • hashi-tess Re: Witam ... 10.11.09, 23:51
                halowych415 napisał:

>
                > Nie wiem czy jestem pewien dlatego zapytam ,czy na forum na stronie głównej n
                > iektóre fragmenty tekstu urosły ? bo jakoś wcześniej ich nie widziałem .

urosły, tekst był nieczytelny co sam potwierdziłeś.
                Dzięki za zauważenie mojej pracy.

>
                >
                > Pewnie już śpicie
                > Dobranoc smile

Dobranoc.
                • halowych415 Re: Witam ... 11.11.09, 11:30
                  Tak sobie podczytuję i widzę,że odwalacie kawał dobrej,solidnej roboty .Chwała Wam za to !

Gdyby połączyć Waszą wiedzę powstałby w ten sposób najlepszy specjalista w tej dziedzinie .

milaemalka -mam jeszcze euthyrox - 25 ,został mi z początkowych dawek,więc sądzisz że mogę sobie do tej 100 sam dołożyć te 12,5 ?

Zastanawiam się dlaczego lekarze nie zalecają tych badań ,gdyby nie
                  Wy to bym nie wiedział.
                  Ciekawe jak zareaguje lekarzyna jak pokaże mu wyniki z ferrytyny i b12.Czy znowu uzna to za stratę swojego czasu .

hashi-tess dzięki ,że mnie wpuściłaś na forum smile

Jeśli chodzi o większą czcionkę to myślałem,że ze mną jest gorzej , wcześniej naszukałem się kalkulatora a teraz aż bije w oczy.SUPER !
                  No i tyle ciekawostek przyciągających uwagę .

Pomimo deszczu,życzę miłego dnia smile
                  • milaemalka Re: Witam ... 11.11.09, 18:44
                    Myśle,ze mozesz dołożyć .Nie daj się.Masz prawo byc traktowany z szacunkiem
                    .Będzie dyskutował to powiedz,że koleżanka(ja) brała euthyrox i czuła sie
                    dobrze.A póżniej przy takich samych wynikach Tsh i Ft4 jej Ft3 spadło do
                    minusowego i musiała zażywać novothyrol.Dlatego będziesz sprawdzał Ft3,żeby miec
                    pewność ,ze przemiana Ft4 w Ft3 jest prawidłowa.Dlatego też robisz badanie
                    ferrytyny,bo jej poziom wpływa na przemianę.A wit b12 w związku z drętwieniem
                    kończyn.
    • halowych415 Moje nowe wyniki. Proszę o pomoc :)) 27.11.09, 19:31
      Witam

Czy mogę prosic o interpretację wyników .

FT4: 76.18% [wynik 17.38, norma (9 - 20)]

FT3: 40.47% [wynik 5.74, norma (4 - 8.3)]

TSH: -0.38% [wynik 0.253, norma (0.27 - 4.7)]
      Pierwszy raz TSH mam na minusie < jaki jest tego powód i czy to dobrze czy źle ? >
      Moja dawka Euthyroxu to 125

FERRYTYNA: 14.64% [wynik 33.81, norma (4.63 - 204)]
      wit B12: 41.21% [wynik 475, norma (189 - 883)]
      • milaemalka Re: Moje nowe wyniki. Proszę o pomoc :)) 29.11.09, 01:11
        Nic nie napisałeś jak się czujesz.Sądząc po wynikach powinno być lepiej.Ft3
        trochę za niskie ale masz ferrytynę niezbyt wysoką i to moze utrudniać
        przemianę.Dobrze byłoby podbić ją tabletkami zelaza.Przy hashimoto tsh nie ma
        znaczenia.Zbadali mi w szpitalu to miałam 0.012.Sama nie badam ,bo mi pieniędzy
        szkoda. Radziłabym za miesiac zbadac hormony.Na początku choroby czeste badania
        są bardzo wazne. Nie ma się jeszcze doświadczenia w obserwowaniu objawów i na
        ich podstawie oceniania czy dawka jest prawidłowa.Oczywiscie notatki o
        samopoczuciu i dawkach tyroxyny są bardzo przydatne.
        • halowych415 Re: Moje nowe wyniki. Proszę o pomoc :)) 29.11.09, 09:29
          Dzięki milaemalka smile))

Ogólnie czuję się w miare dobrze ale lepiej czułem
          się przed operacją,hormony miałem mniej więcej na tym samym poziomie.
          Bolą mnie mięśnie w łydkach a w nocy się pocę sad Wcześniej to zamarzałem .
          • aleksandra_01 Re: Moje nowe wyniki. Proszę o pomoc :)) 29.11.09, 14:07
            > Bolą mnie mięśnie w łydkach

za mało magnezu ?

>a w nocy się pocę

za mało potasu ?

a.
            • halowych415 Re: Moje nowe wyniki. Proszę o pomoc :)) 29.11.09, 15:50
              aleksandra_01 chyba coś w tym jest .

Od jakiegoś czasu jem banany a nieco wcześniej przechodziłem obok nich obojętnie.Dzięki za wskazówkismile
              • halowych415 Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 19:57
                Witam smile
                Odebrałem dziś wyniki i jestem totalnie zaskoczony i nie rozumiem co to dla mnie oznacza sad Czy mogę prosic o interpretacje ?

FT4 112.82% [wynik 1.58, norma (0.7 - 1.48)]
                FT3 116.50% [wynik 4.04, norma (1.71 - 3.71)]
                TSH TSH: -6.99% [wynik 0.029, norma (0.35 - 4.94) ]

Obecnie mam Euthyrox N 125
                • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 20:01
                  a jak się czujesz ?

a.
                  • halowych415 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 20:10
                    Czuje się dobrze,cwiczę, jedynie dziś znowu zauważyłem lekko opuchnięte powieki.
                    • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 23:56
                      > Czuje się dobrze,cwiczę

ile ćwiczysz ?

a.
                      • halowych415 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 25.02.10, 09:53
                        aleksandra_01 napisała:
                        > ile ćwiczysz ?

Ćwiczę ok 2 godziny. Czy to ma wpływ na moje wyniki?
                        • aleksandra_01 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 25.02.10, 10:22
                          > Ćwiczę ok 2 godziny. Czy to ma wpływ na moje wyniki?

wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na hormony.

myślę, że jednak mimo wszystko powinieneś nieco zmniejszyć dawkę,
                          tak aby hormony były w normie. czasem nadczynność polekowa,
                          dają objawy łudząco podobne do niedoczynności.

a.
                          • halowych415 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 25.02.10, 11:50
                            > Autor: aleksandra_01
                            myślę, że jednak mimo wszystko powinieneś nieco zmniejszyć dawkę,
                            tak aby hormony były w normie. czasem nadczynność polekowa,
                            dają objawy łudząco podobne do niedoczynności.

Czyli powinienem zmniejszyc dawkę na 100 ?

> Autor: hashi-tess
                            robisz te badania w jednym labie i o podobnej godzinie?

Zawsze robie badania w tym samym labolatorium, raz tylko robiłem w innym.

• hashi-tess Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 21:55
                  czy te badania zrobiłeś przed wzięciem euthyroxu?
                  • halowych415 Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 24.02.10, 22:03

Tak, badania robiłem na czczo. Tabletke wziąłem godzine później.
                • hashi-tess Re: Proszę o pomoc w interpretacji :) 25.02.10, 10:29
                  robisz te badania w jednym labie i o podobnej godzinie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka