Dodaj do ulubionych

skaczący wynik TSH

12.10.10, 11:32
Hashimoto w dość wczesnym stadium miałam wykryte w maju tego roku, moje TSH wynosiło wtedy 5,12. Zrobiłam antyTPO i USG, co potwierdziło diagnozę. Od tego czasu biorę Eutyrox. Na początku 25, po którym miałam TSH 3,51, potem moja endokrynolog zwiększyła dawkę do 50. Po kilku miesiącach brania euthyrox 50 moje TSH bardzo spadło - 0,31. Wystraszona umówiłam się od razu na wizytę, a lekarka zmieniła dawkę do 50 od pon do pt, i 25 w weekend. Na początku z obawy przed objawami nadczynności łykałam tylko 25, bo bałam się że TSH i tak ciągle spada, a potem przez parę dni miałam ataki duszności. Przeczytałam, że jest to objaw nadczynności tarczycy (która może też być wywołana farmatologicznie), więc odstawiłam tabletki na 2 tygodnie. Czyli około miesiac brałam (lub też nie..) 'swoje dawki'.. Wczoraj zrobiłam kolejne badanie i moje TSH wynosiło 31. Jestem w szoku. Nie wiem, czy może to być spowodowane także stresem? Bo przez całą niedziele byłam baaardzo zestresowana, a w nocy z nerwów nie mogłam spać..
Powinnam jeszcze dodać, że zaczynam własnie studia i nie mam czasu na wizyty u endokrynologa (moja endokrynolog przyjmuje tylko w środku tygodnia i trzeba się do niej zapisać 2 miesiące wcześniej..).
Czy jeśli będę przyjmować euthyrox w dawkach zalecanych przez lekarza mój wynik wróci do normy? I w jakim czasie powinien się unormować?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • psychofinka Re: skaczący wynik TSH 12.10.10, 20:09
      1. Jeśli masz Hashimoto, wynik TSH nie jest miarodajny. Często TSH bardzo spada przy leczonym Hashi, to nie świadczy o niczym złym.
      2. Jeśli co jakiś czas bierzesz i odstawiasz leki, to nie dziw się, że TSH tak skacze.
      3. Przede wszystkim powinnaś badać regularnie ft3 i ft4, TSH niekoniecznie, a na pewno lekarz nie powinien Ci określać dawki wyłącznie na podstawie TSH.
      4. Codziennie powinno się brać taką samą dawkę tyroksyny, nie ma uzasadnienia branie w weekend innej dawki niż w tygodniu.
      5. Wysokie TSH w poniedziałek na pewno nie jest spowodowane bezsenną nocą z niedzieli na poniedziałek, bo to hormon, który reaguje z dużym opóźnieniem, ok. kilku tygodni. Moim zdaniem odbija się huśtawka, jaką sobie zafundowałaś braniem lub niebraniem tyroksyny.

Zbadaj hormony, podaj wyniki, napisz jak się czujesz, czy masz jakieś objawy niedo- lub nadczynności. Bo tak to nie wiadomo, co Ci doradzić...
    • rosteda Re: skaczący wynik TSH 12.10.10, 23:39
      nadisowa napisała:

> Hashimoto w dość wczesnym stadium miałam wykryte w maju tego roku, moje TSH wyn
      > osiło wtedy 5,12. Zrobiłam antyTPO i USG, co potwierdziło diagnozę. Od tego cza
      > su biorę Eutyrox. Na początku 25, po którym miałam TSH 3,51, potem moja endokry
      > nolog zwiększyła dawkę do 50. Po kilku miesiącach brania euthyrox 50 moje TSH b
      > ardzo spadło - 0,31. Wystraszona umówiłam się od razu na wizytę, a lekarka zmie
      > niła dawkę do 50 od pon do pt, i 25 w weekend. Na początku z obawy przed objawa
      > mi nadczynności łykałam tylko 25, bo bałam się że TSH i tak ciągle spada, a pot
      > em przez parę dni miałam ataki duszności. Przeczytałam, że jest to objaw nadczy
      > nności tarczycy (która może też być wywołana farmatologicznie), więc odstawiłam
      > tabletki na 2 tygodnie. Czyli około miesiac brałam (lub też nie..) 'swoje dawk
      > i'..

Fajna hustawka z dawkowaniem. Czy u zdrowej osoby tez tarczyca odpuszcza sobie prace na dwa tygodnie?

> Wczoraj zrobiłam kolejne badanie i moje TSH wynosiło 31. Jestem w szoku.

To nie jest szok to jest niedoczynnosc ktora wymaga prawidlowego leczenia.

> N ie wiem, czy może to być spowodowane także stresem? Bo przez całą niedziele byłam > baaardzo zestresowana, a w nocy z nerwów nie mogłam spać..

Takie draznienie sie z organizmem to jest dla niego duzy stres.
      A ten stres ktory odczuwasz jest spowodowany niedoczynnoscia.

> Powinnam jeszcze dodać, że zaczynam własnie studia i nie mam czasu na wizyty u
      > endokrynologa (moja endokrynolog przyjmuje tylko w środku tygodnia i trzeba się
      > do niej zapisać 2 miesiące wcześniej..).

Wybacz, ale to co napisalas uwazam za duze tupeciarstwo.
      Czy pojdziesz do lekarza czy nie to jest twoja decyzja, a tlumaczenie sie ze nie masz czasu bo cos tam.... Inni maja miec dla ciebie czas bo zaczelas studiowac?
      No jesli myslisz takimi kategoriami to chyba za daleko w tym studiowaniu nie zabrniesz.
      Ja do lekarza chodze regularnie i nawet nikomu nie mialabym odwagi napisac czy powiedziec ze cos tam...i nie mam czasu.
      Ale to jest moje zdrowie i staram sie o nie dbac.
      Ty zrobisz jak zechcesz.

> Czy jeśli będę przyjmować euthyrox w dawkach zalecanych przez lekarza mój wynik
      > wróci do normy? I w jakim czasie powinien się unormować?

Uwazasz ze my jestesmy wrozkami?

> Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi smile

To jest najlatwiej, czekac.
      Poczytaj forum tam sa odpowiedzi na czesc twoich pytan.
      Pozdrawiam i zycze milego czytania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka