Dodaj do ulubionych

Co sądzicie? wyniki POradzcie..

10.05.11, 12:34
Poruszylam ten sam temat na Choroby tarczycy i Hashimoto bo mam nadzieje ze wiecej osob mi cos poradzi. Zaczne swój wątek na nowo. Pisałam juz wczesniej ale chce poruszyć moj problem jeszcze raz oraz zamiescic moje wyniki. Mam nadzieje ze mi pomożecie. Wszystko zaczęło się w tamtym roku we wrzesniu 2010 .Byłam ciągle zmęczona, senna.Poszlam do ogólnego. Zrobiłam morfologie,ob,glukoze,cholesterol,mocz . Wszystko wyszlo ok oprocz TSH ,które wyszlo za wysokie.TSH 6.2 norma (0.4 -4). Dała mi skierowanie do endokrynologa,gdzie na wizytę czekałam do grudnia.Lekarz kazał powtórzyć Tsh i przyjsc z wynikiem do niego.Dziwne ,bo wiedzialam ze Tsh to za malo by stwerdzic ze jest calkiem zle z tarczycą ,więc zrobilam sobie wszystkie inne badania pod tym kątem na własną ręke . Oto wyniki ze stycznia 2011:
TSH 1.38 (0.4 -4.0)
Ft3 4.17 (1.8 -4.2)
Ft4 1.06 (0.9 -1.8)
p.ciała anty tg <20 (0-40)
p.ciała anty tpo <10 (0-35)
OPis Usg
: Prawy plat tarczycowy: szerokosc 13mm,grubosc 12,6mm , dlugosc 43mm
Lewy plat tarczycowy:szerokosc 15.5mm ,grubosc 14,2 mm , dlugosc 37mm
Ciesn o grubości 2,2mm .Gruczol tarczycy niepowiekszony. Miąższ tarczycy o prawidlowej echogenicznosci bez zmian guzkowych. Węzly chlonne wzdłuż naczyn szyjnych nie powiększone.
Wyniki hormonów powiedzmy ok,co mnie zdziwilo bo wczesniej Tsh bylo sporo wyższe.Z opinii wielu osob wiem ze tarczyca jest mała. Postanowiłam nie zapisywac sie do tamtego endokrynologa,ktory patrzyl tylko na Tsh i co sie pozniej okazalo nie mial zbyt dobrej opinii. Do innych bardzo dlugo sie czekalo . Poszłam więc do tej lekarki ,która dała mi skierowanie do endo .Byłam ciekawa ,co powie. Tym bardziej ,ze mam ją na miejscu i nie musze dlugo czekac na wizyte i jechac do innego miasta, jak w przypadku endo. U mnie w miescie zaden nie przyjmuje Ta lekarka to lekarz chorób wewnętrznych .Wiem ze temat tarczycy nie jest jej obcy.Pracowala tez bardzo dlugo w poradni endokrynologicznej.Wiadomo nie specjalista , ale jest bardzo dobrym lekarzem i ma bardzo dobrą opinie. Zobaczyła te wszystkie wyniki .Stwierdziła ze hormony niby w normie .Kazała powtórzyć Tsh za 2 miesiące ,by sprawdzić czy cos sie zmienilo.Kazała rowniez zrobic w innym laboratorium bo czasem sa błędy . Tamte 2 badania robilam w jednym. Tak więc zrobilam w innym .Dodatkowo prywatnie zrobilam ft3 i ft4 bo jak wiadomo zwykly lekarz moze dac tylko skierowanie na Tsh Oto wyniki z maja 2011
Tsh 4.91 (0.4-4)
Ft4 1.0 (0.89 -1.76)
Ft3 3.19 (2.1-3.8 )

No i widac ,że Tsh znów poszlo w górę.Dzisiaj byłam u niej z tymi wynikami. Ewidetnie widać ze jest cos nie tak z tarczycą. Stwierdziła że wyniki nie są dobre. Porównała je wszystkie. Przepisała mi Euthyrox 25. Kazała brac po pól tabletki i za 3 miesiące zbadać Tsh i pojśc do niej z tym wynikiem czy coś sie zmienilo. Nie wiem co o tym sądzić,bo wiem ,że Tsh powinnam chyba zbadać trochę wcześniej niż 3 miesiące,jak zaczynam brać leki. I czy to nie za mała dawka? Nie wiem czy dostosowac się do jej leczenia? Czy moze poradzić się 2 lekarza? Musiałabym zapisać się prywatnie do endo bo panstwowo są strasznie dlugie kolejki. Ostatnio gdy chciałam się zapisać powiedziala mi że wolny trermin jest na styczen!! To przesada tyle czekac. Ale czy endo prywatnie nie bedzie mi kazal zbadac tylko Tsh tak jak tamten ? tylko na nic wydam kase:/a jak wiadomo malo za wizyte nie biorą Jak wiadomo ciezko znalezc dobrego endo szczegolnie niedaleko mnie Co o tym sądzicie???? Mam tez kilka objawow jak mi sie nie wydaje powiązane z niedoczynnością : sennosc, zmęczenie! często nie mam na nic siły , przerzedzone włosy jest to dla mnie bardzo duzy problem,włosów mam coraz mniej .Probowalam chyba wszystkiego wcierek,odzywek ,suplementow, sporo kasy na to wydalam jednak zbyt nie pomoglo ; czesto mi zimno ; jestem bardzo nerwowa . Dodam ze mam 22 lata.
Sorry ze tak dlugo , mam nadzieje ze mi pomozecie.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 10.05.11, 13:49
      masz małą tarczycę, ponieżej 10ml
      objawy niedoczynności
      bardzo niskie ft4 i wysokie ft3 - świadczą o niedoczynności
      przeciwciała - czasem sa, czasem ich nie ma

twoja doktor jest lepsza od tego endo smile
      ale! taka dawka jest homeopatyczna, jesli dobrze zniosłaś wprowadzenie leku - za 10-14 dni podnieś dawke do całej 25 E - i po 4-6 tygodniach na tej dawce zrób ft4 i ft3, to ci pokaże czy i w jakim tempie podnosza sie hormony tarczycy

nawet mojej mamie, pani po 70 na dzień dobry dali dawkę 25! a ty jestes młoda dziewczyną! potrzebna ci energia do zycia smile
      czytaj forum, sama poszerzaj swoja wiedze na temat choroby - na lekarzy nie licz nadmiernie, to tylko ludzie i ich tez trzeba kontrolować - ich nie boli, to nie oni gdy źle lecza pacjenta źle sie czuja i nie maja chęci do zycia tylko my! smile
    • moniaa6666 Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 11.05.11, 14:02
      dzieki wielkie za rade .. ma ktos jeszcze jakis pomysl? Pomozcie
    • moniaa6666 nowe wyniki 06.08.11, 18:33
      Mam nadzieje ze mi poradzicie. Moje wyniki z 04.05.2011 :
      Tsh 4.91 norma (0.4 -4,0)
      ft3 3.19 (2.1-3.8) 64,12%
      ft4 1,00 (0.89-1,76) 12.64 %

Od 30 maja jestem na dawce 25mg.
      Moje nowe wyniki z .1.08.2011 niestety wczesniej nie moglam zrobic.
      Tsh 2.380 (o.4-4.0)
      ft3 2.89 (2.1-3.8) 46,47%
      ft4 1.20 (0,89-1,76) 35,63%

Widac ze sie troche poprawilo samopoczucie tez sie poprawilo. Jak myslicie czy powinnam zostac na takiej dawce czy podniesc ja ? jak myslicie? poradzcie
      • moniaa6666 Re: nowe wyniki.Pomozcie! 26.11.11, 19:53
        hej Chcialam wam przyblizyc moje ostatnie wyniki. Jestem na dawce 37,5. Z tego co widze wyniki sa dosyc kiepskie chce zebyscie mi poradizli co robic. Wyniki z 24.11.2011
        Tsh 1.62 30.47% (0,27-4,700)
        Ft3 4,72 16,74% (4.00-8.30)
        Ft4 10,76 16% (9-20.00)
        1 raz zrobilam ferrytyne i b12
        B12 243,30 11,08% (191-663)
        ferrytyna 32 13,87% (13-150)
        Pisalam juz na tym forum o moim problemie z wlosami . Mam je dosyc przerzedzone i marne. Z wlosami nic sie nie zmienilo samopoczucie tez poszlo w dol. Poradzcie co robic
    • moniaa6666 Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 09.08.11, 18:37
      poradzcie..sad
      • bebelu Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 09.08.11, 23:42
        TSH nadal przekracza 2, a na syntetycznej tyroksynie powinno oscylować w okolicy 1. Co do FT3 i Ft4, to najlepiej gdyby przekraczały 50% normy, wtedy samopoczucie jest lepsze i organizm lepiej pracuje, a że do połowy normy jeszcze trochę Ci brakuje to proponuję podnieść o 12,5 mg i za 4-6 tygodnie zrobić badania, żeby sprawdzić czy to wystarczy.
        • rosteda Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 26.11.11, 23:29
          Wszystko sie zgadza Bebelu tylko moniaaaaaa jest w tak duzej niedoczynnosci jak pokazuja wyniki ze powinna isc do lekarza i miec podniesiona dawke tak jak sie nalezy.
          Podnoszenie dawki przy takich wynikach tylko o 12,5µg i robienie badan co 4 tygodnie to jest tylko strata pieniedzy. A z tego co czytam to byla ostatni raz u lekarza w maju...?
          Chociaz lekarz wyznaczyl wizyte za 3 miesiace.
          • moniaa6666 Re: Co sądzicie? wyniki POradzcie.. 27.11.11, 12:52
            hej rosteda ostatnie badania robilam w sierpniu troche dawno wtedy bylam na dawce 25 i wyniki byly sporo lepsze niz te teraz na dawce 37,5 sporo gorsze te wyniki. Problem jest w tym ze leki mi wypisywal lekarz rodzinny tylko ze kazal brac bardzo male dawki i pozniej podnosilam sobie sama . I z tym zwiekszeniem dawki moze byc problem bo musze poszukac lekarza ktory mi przepisalby wieksza dawke . DO endo prywatnie narazie mnie nie stac.. a na nfz sa dlugiee koleljki zreszta jak wiecie..musze szukacsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka