Dodaj do ulubionych

Hashimotka z problemami ze snem

07.06.11, 15:56
Hej,
Mój wątek - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73507312,125115400,nowe_wyniki_z_dzisiaj.html
Leczę się od dawna - mam obecnie 2 dzieci (młodszy kończy roczek w sobotę).
Od jakiegoś czasu mały się nie budzi zbyt często w nocy, więc teoretycznie nie powinno być ciężko, ale jest cały czas.
Spanie to problem. zasypiam na krotko i non stop sie budze.
Malutki przez dluzszy czas budzil sie bardzo czesto w nocy, kompletnie sie rozregulowalam/.
Do tego tak jak dzisiaj zdarza mi się noc - z kompletnym brakiem snu. MASAKRA.
Najczesciej tuz przed miesiaczka. Co byscie zrobili, bo ja juz nie wyrabiam.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Julita! 17.06.11, 12:00
      od 12.05 minął już m-c czy zrobiłaś coś, aby
      podnieść ferrytynę?
      Proponuję oznaczyć FT4 i 3 oraz wit. B12.
      Pozostajesz tak długo w anemii, że wcale
      nie dziwię się Twojemu samopoczuciu.

      Zadbaj o siebie.
      Dzieci już są spore - wiem, że wymagają dalszej
      Twojej opieki, ale po to, aby pojechać do labu
      znajdziesz chwilkę czasu bo dzieci wymagają
      zdrowej, uśmiechniętej i wesołej Mamy.
      Wiem też, że badania kosztują, ale n/zdrowie jest
      bezcenne,
      • julita77 Re: Julita! 20.06.11, 12:15
        Hashi dzięki za posta.
        Właśnie przechodzę jakiegoś wirusa, więc poczekam chwilkę z badaniami.
        Ale postaram się je jak najszybciej zrobić.
        Dam znać jak wyniki.
        Żelazo łykam, ale nie codziennie.
        • hashi-tess Re: Julita! 20.06.11, 12:57
          julita77 napisała:

          > Hashi dzięki za posta.
          > Właśnie przechodzę jakiegoś wirusa,


          to "przeziębienie" może być rzutem choroby.


          więc poczekam chwilkę z badaniami.
          > Ale postaram się je jak najszybciej zrobić.
          > Dam znać jak wyniki.


          czekamy.


          > Żelazo łykam, ale nie codziennie.

          niestety w ten sposób działasz na swoją
          niekorzyść, spróbuj nie zapominać.
          • julita77 Re: Julita! 20.06.11, 14:17
            Przeziębiony jest też mój mąż i chyba zaraziliśmy starszego synka - więc raczej nie.
            ale dzieki za wskazanie.
            czy jakieś inne hormony mogą wpływać na sen?
            • julita77 Re: Julita! 24.06.11, 17:04
              Jestem po wizycie u mojej ginekolg-endokrynolog.
              dostalam skierowanie na TSH, FT3 i FT4, atpo i atg, ferrytyne, i wskazanie do pojscia do hematologa z moimi wynikami.
              Bo moze jeszcze b12, witamina d i pare innych jest potrzebnych do oceny.
              wizyte u hematologa mam za tydzien, co jeszcze byscie sprawdzili?

              https://suwaczki.maluchy.pl/li-3809.png

              https://suwaczki.maluchy.pl/li-45609.png
    • julita77 Re: Hashimotka z problemami ze snem 02.07.11, 21:54
      bylam u hematologa - porazka
      tzn. kazal mi lykac zelazo i tyle, ale podal mi jakies nie na recepte.
      za 2,5 miesiaca mam zrobic badania krwi - ferrytyna na dolnej granicy normy to luz wedlug niego.
      no i nie wiem co teraz zrobic mam skierowanie na hormony, atg, atpo, morfologie, zelazo, tibc, kwas foliowy i b12, glukoze tylko, ze wlasnie dostalam okres - czy to dobry moment? Poszlabym w poniedzialek rano.
      Pozdrawiam,
      Julita
    • julita77 no i mam wyniki z dzisiaj 04.07.11, 21:33
      zelazo 156 (37-145)
      TIBC - 341 (250-450)
      kwas foliowy 8,17 >5,38
      b12 - 501 (211-911)
      ft3 2,98 ( 35,79 %
      ft4 1,6 ( 81,61
      TSH 0,304 (0,55-4,78)
      ATPO - 180,9 <60
      ATG - 101 <60

      co z morfologii przepisac?
      • hashi-tess Re: no i mam wyniki z dzisiaj 12.07.11, 07:15
        julita77 napisała:

        > zelazo 156 (37-145)
        > TIBC - 341 (250-450)
        > kwas foliowy 8,17 >5,38
        > b12 - 501 (211-911)
        > ft3 2,98 ( 35,79 %


        jeśli Twoje FT3 jest na tym poziomie,
        to mogę Ci tylko współczuć.
        Ja przy takim poziomie hormonu, który odpowiada
        za samopoczucie leżałabym na kanapie nie mając sił
        na nic, nawet na klikanie.

        Żle napisałaś wynik FT4 i nie wiem czy Twoja dawka
        eutyroxu jest ok.

        I jeszcze jedno - oznaczyłaś poziom żelaza,
        które wskazują na Twoją dietę z ostatnich dni.
        Przy n/schorzeniu powinniśmy oznaczać Ferrytyna – białko kompleksujące jony żelaza Fe3+ i przechowujące je w wątrobie. Ferrytyna pełni istotną funkcję we wszystkich żywych organizmach, utrzymując żelazo w dostępnej i nieszkodliwej formie. Jej synteza jest ściśle regulowana zarówno na etapie transkrypcji, jak i translacji, a na ekspresję genu ferrytyny wpływa wiele czynników..

        > ft4 1,6 ( 81,61

        wpisz może jeszcze raz ten wynik.


        > TSH 0,304 (0,55-4,78)
        > ATPO - 180,9 <60

        To badanie potw. aktywną postać schorzenia.


        Tess
        • julita77 HAshi 12.07.11, 10:19
          dzięki za odpowiedź.
          Oto wynik FT4: 1,6 (0,89-1,76)

          ATG mi spadło, a ATPO znacznie wzrosło (do niedawna miałam je poniżej dolnej granicy, a dopiero od lutego teraz zaczelo rosnac powyzej)
          No i ta koszmarna dysproporcja pomiędzy hormonami - 35% FT3 a 81 % FT4
          Łykam od niedawna znowu SELEN
          no ale to chyba musi potrwac, żeby było lepiej.
          A może ja jestem z tych co to muszą FT3 też brać?
          Ferrytyny mi niestety nie zleciła Pani doktor a ja nie zauważyłam ,że jej nie ma.
          Na pewno zrobię ją i witaminD nastę[pnym razem
          • hashi-tess Re: HAshi 27.07.11, 12:18
            julita77 napisała:


            > A może ja jestem z tych co to muszą FT3 też brać?


            poradzisz sobie z dawkowaniem tego hormonu?

            Spróbuj załatwić cythomel.

            Nie śpisz bo masz dużo FT4, a niskie FT3.

            Twój problem to ciągle tarczyca.
            • julita77 Re: HAshi 27.07.11, 12:54
              Ale jak teraz wybrnąć z tego dołka, co mi radzisz? Czy nie biorę zbyt dużej dawki ft4?
              Mam takie wrażenie, że mnie telepie - taka rozedrgana jestem.
              moze jednak poczekac na reakcje na ten Selen wczesniej bylo ok -teraz chyba, za krotko go biore. Biore taki selen z cynkiem 2 tabletki codziennie:
              eshop.finclub.pl/suplementy-diety/fin-selenitabs
              Jedna tabletka zawiera: 50 μg selenu, 10 mg cynku, 2,5 mg manganu, 268,75 mg sproszkowanej aceroli (60 mg witaminy C), 147,45 mg sproszkowanej marchwi, 10 mg cytrusowych bioflawonoidów, 5 mg
              Boję się trochę sama stosować ten Cytomel. To wyskakuje przy jakichś anabolikach w wyszukiwarce...
              • hashi-tess Re: HAshi 27.07.11, 21:45
                julita77 napisała:

                > Ale jak teraz wybrnąć z tego dołka, co mi radzisz? Czy nie biorę zbyt dużej daw
                > ki ft4?

                julita,
                pokaż/wpisz choć jedno swoje badanie hormonów FT4 i FT3,
                które są na poziomie choć 60% normy.
                W/g mnie Ty jesteś w permanentnej niedoczynności i anemii.
                Ciągle ufasz tym medykom, kt. źle Cię prowadzą, a sama
                nie masz odwagi podjąć jakiekolwiek działania w tym kierunku.
                Dlatego spytałam czy sobie poradzisz przy wprowadzaniu T3.

                Sorry, że Cię tak potraktowałam, ale widzę, że ciągle się miotasz
                i żle się czujesz i nie podejmujesz żadnych kroków, aby dojść
                do eutyreozy.

                Tess
                  • hashi-tess Re: HAshi 27.07.11, 22:45
                    julita77 napisała:

                    > ale ja mam prawie 82% w ft4 teraz - a raczej na pczatku lipca mialam. Za to 35%
                    > ft3.

                    źle mnie zrozumiałaś,
                    mnie chodziło o 60% normy FT4 i FT3.
                    Tak, aby były zbliżone do siebie, a nie rozjechane.
                    Ty po prostu takich wyników nie osiągnęłaś
                    bo albo miałaś za niską dawkę euthyroxu,
                    albo miałaś/masz niedokrwistość z braku B12 czy ferrytyny.
                    • julita77 Re: HAshi 27.07.11, 23:35
                      Miałam już takie wyniki, ale też kiepską ferrytyne w tym czasie
                      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73507312,96796386,wyniki_z_18_czewrca_2009.html
                      TSH 0,810 (0,27-4,2)
                      FT3 5,83(3,1-6,8) 73,78 %
                      FT4 1,57 (0,93-1,7)83,12%
                      B12 - 439 (197-866)
                      Ferrytyna - 21,99 (13-150)
                      ale wtedy bolala mnie glowa i mialam mega dziury w pamieci
                      • hashi-tess Re: HAshi 28.07.11, 07:16
                        julita77 napisała:

                        > Miałam już takie wyniki, ale też kiepską ferrytyne w tym czasie
                        > forum.gazeta.pl/forum/w,24776,73507312,96796386,wyniki_z_18_czewrca_2009.html
                        > TSH 0,810 (0,27-4,2)
                        > FT3 5,83(3,1-6,8) 73,78 %
                        > FT4 1,57 (0,93-1,7)83,12%

                        hormony tarczycy były super tylko TSH wskazywało,
                        że jest coś nie tak.

                        > B12 - 439 (197-866)

                        była niska, ale przy utrzymaniu tych poziomów FT
                        prawdopodobnie jej poziom wzrósłby.

                        > Ferrytyna - 21,99 (13-150)

                        napisz, czy suplementowałaś jakieś żelazo
                        i jak długo.

                        > ale wtedy bolala mnie glowa i mialam mega dziury w pamieci

                        to objaw niedokrwistości.
                        objawy, o kt. piszesz, to jej sprawka.

                        Napisz co było potem, co się stało z hormonami.
                        • julita77 Re: HAshi 28.07.11, 11:04
                          lykalam zelazo nie na recepte:
                          #wpis z 7 lipca 2009:
                          Zmniejszyłam o te 6,25 a nie 12,5, i chyba troche
                          julita77 09.07.09, 10:33 Odpowiedz
                          leipiej śpię. No ale z żelazem jest koszmar dalej.
                          Lykam jeszcze te 4 tabletki Biofer Folic i zamówiłam sobie żelazo naturalne
                          takie - Calivity Iron PLus - zobaczymy jak to bede znosic, potem przeszłam na mocniejsze żelazo
                          i wyniki z sierpnia:
                          nastepne badanie mialam w sierpniu
                          Hej,
                          Wlasnie przyszly do mnie:
                          FT4 - 1,34 (0,93-1,7) 53,25%
                          ft3 - 4,27 (3,1-6,8)31,62%
                          tsh - 1,82 (0,27-4,2)
                          Prolaktyna - 9,2 (3,24-29,12)
                          Ferrytyna 33,5 (13-150)
                          kurcze od 3 cykli nie moge zajsc w ciaze "
                          i
                          plątała mi się choroba - trwa już ponad 2 tyg.
                          "julita77 01.10.09, 10:23 Odpowiedz
                          Odczekałam, bo nie byłam w stanie iść do lekarza.
                          Moje wyniki:
                          TSH - 1,380 (0,27-4)
                          TPO - 16,98 (do 34)
                          TGAb - 663,3 (do 115)
                          FT3- 5,07 (3,1-6,8) 53,24%
                          FT4- 1,46 (0,93-1,7) 68,83%
                          no i betaHCG 256,30 w 30 dniu cyklu"
                          • julita77 Hashi, Rostedo, Dziweczyny 08.08.11, 12:25
                            lykam te melatonine juz chyba 2 tygodnie i nic. Niestety dalej nie moge zasnac jak mnie mlody wybudzi.
                            Ciezko mi juz bardzo z tym snem. Czekam jak na wybawienie na dzialanie i nic, Juz chyba lepiej bylo z Melisa w tabletkach.
                            Co myslicie?
                            • julita77 Hashi, Rostedo, Dziweczyny 23.08.11, 13:48
                              POstaram się zrobić jutro badania.
                              Łykam ten Selen już jakis czas. Z zelazem gorzej, ale sie staram. No i dietą walczę z tym żelazem.
                              Wyjezdzam nad morze w sobote na 2 tygodnie i chciałabym przed wiedziec co i jak z moimi wynikami. Niestety nie mam skierowania jeszcze, ale moze dzisiaj załatwie.
                              Co byscie radziły zrobic z badan?
                              Pozdrawiam,
                              Julita
                              • julita77 NOWE WYNIKI Z WCZORAJ 25.08.11, 10:01
                                Hej, No i nie wiem co zrobić.
                                Spadło mi FT4 teraz i już nie mam takiej rozbieznosci w wynikach, czekam jeszcze na wyniki witaminy D. Dzisiaj wziełam 125 bo miałam taką wartośc w domu, ael wydaje mi się, ze raczej 112,5 powinnam łykać (nie mam jak takiej dawki wydzielić z 100 i 125 ;-0).

                                TSH trzeciej generacji ultraczułe ¯ 0,542 μIU/ml 0,550 — 4,780
                                C1 Wolna trijodotyronina (FT3) 2,90 pg/ml 2,30 — 4,20
                                C1 Wolna tyroksyna (FT4) 1,29 ng/dl 0,89 — 1,76
                                B1 Białko CRP 0,03 mg/dl < 0,5
                                B1 Sód w surowicy 142 mmol/l 138 — 147
                                B1 Potas w surowicy 4,3 mmol/l 3,5 — 5,1
                                B1 Wapn całkowity 9,5 mg/dl 8,1 — 10,4
                                B1 Magnez w surowicy 2,2 mg/dl 1,7 — 2,5
                                No i morfologia:
                                WBC 6,85 K/μL 4,0 — 10,0
                                v NEUT 4,75 K/μl 2,5 — 5,0
                                v NEUT% 69,3 % 45,0 — 70,0
                                v LYM ¯ 1,35 K/μl 1,5 — 3,5
                                v LYM% ¯ 19,7 % 20,0 — 45,0
                                v MONO 0,47 K/μl 0,2 — 0,8
                                v MONO% 6,8 % 3,0 — 8,0
                                v EOS 0,12 K/μl 0,04 — 0,4
                                v EOS% 1,7 % 1,0 — 5,0
                                v BASO 0,03 K/μl 0,02 — 0,1
                                v BASO% 0,4 % 0,0 — 1,0
                                v LUC 0,15 K/μl 0,0 — 0,4
                                v LUC% 2,2 % 0,0 — 4,0
                                RBC 4,04 M/μL 3,7 — 5,1
                                HGB 12,0 g/dL 12,0 — 16,0
                                HCT ¯ 36,7 % 37,0 — 47,0
                                MCV 90,8 fL 80,0 — 97,0
                                MCH 29,7 pg 27,0 — 34,0
                                CH 29,5 pg 28,0 — 36,0
                                MCHC 32,6 g/dL 32,0 — 36,0
                                RDW 13,7 % 11,0 — 15,0
                                HDW 2,4 g/dL 2,2 — 3,2
                                PLT 226,0 K/μL 150,0 — 450,0
                                MPV 8,7 fL 7,0 — 10,6
                                PCT 0,2 % 0,12 — 0,36
                                PDW ­ 66,8 % 47,7 — 59,3
                                %MICRO 0,8 %
                                %HYPO 1,4 %
                                %MICRO / %HYPO 0,6 %
                                WYDAJE mi się, że na Novothyral nie waro obecnie przechodzić - spróbuję z wyższą dawką FT4 i zobaczymy (wyniki robiłlam 1 dnia miesiączki).
      • julita77 Hashi, Rostedo, Dziewczyny 08.07.11, 11:47
        co myslicie o moich wynikach?
        nie zrbilam witainy D bo droga jak nie wiem co - id do endo 21 lipca to wtedy poprosze o skierowanie...
        co myslicie - przepisyac wyniki do starego watku, czy nowy aktualizowac?
        pozdrawiam,
        Julita
          • mamkajulci Re: UP proszę poradźcie coś... 11.07.11, 15:26
            Bardzo współczuję. Ze snem miałam to samo na początku roku. Neurolog przepisać zastrzyki z witaminami B, ale to jeszcze pogorszyło moje samopoczucie. Wtedy przeszło po tygodniu używania mocnych tabletek nasennych.
            Dzisiejsza noc przypomniała mi o tym koszmarze. Ciągle mi się chciało spać, ale budziłam się co 20 minut.
            • hashi-tess Re: UP proszę poradźcie coś... 12.07.11, 07:17
              mamkajulci napisała:

              > Bardzo współczuję. Ze snem miałam to samo na początku roku. Neurolog przepisać
              > zastrzyki z witaminami B, ale to jeszcze pogorszyło moje samopoczucie. Wtedy pr
              > zeszło po tygodniu używania mocnych tabletek nasennych.

              tabletki nasenne tylko maskują Twój problem.

              > Dzisiejsza noc przypomniała mi o tym koszmarze. Ciągle mi się chciało spać, ale
              > budziłam się co 20 minut.
              >
              Podejrzewam, że też masz żle ustawione poziomy
              hormonów.
    • julita77 Po wizycie u endo 25.07.11, 11:42
      wiem, ze nic nie wiem

      Mam brac 100 mg od pon do soboty
      w niedziele 75 mg

      SELEN koniecznie 100 mg

      no i z moim snem to melatonina to dobry pomysl (moj dodam jeszcze i jak na razie nie przynosi skutku a ja wymiekam z brakiem snu, tzn. zasypiam w miare ok, ale niestety jak mnei maly obudzi o 5 to dalej juz nie spie = szlag mnie kiedys trafi o !)
    • julita77 Re: Hashimotka z problemami ze snem 27.07.11, 11:27
      wkurza mnie, że nikt z lekarzy nie bierze pod uwagę, ze cos moze byc nie tak ze spaniem w Hashimoto. Odkąd pamiętam nigdy nie byłam nadmiernie śpiąca. Ni epotrafiłam spać w ciągu dnia, leżakowanie do dzisiaj wspominam jako zmorę. Moje poważne kłopoty ze snem pojawiły się na studiach na 1 albo 2 sesji (nie pamiętem już teraz) zimowej. Wtedy to był dramat - nie spałam przez tydzień prawie wcale. Dostałam się w końcu do psychiatry - tak tak - i dostałam mega proszki nasenne, które nic mi nie pomogły. W koncu po długich poszukiwaniach trafiłam do dr. Michała Skalskiego zajmującego się bezsennością. On mi pomógł o tyle, że stwierdził, że jestem zależną od warunków i stałych pór osobą, zalecił mi melatoninę, która mi wtedy pomogła. teraz znowu się zaczęło i ja nie wiem jak sobie radzić z tym.
      • ciotkafelicja Re: Hashimotka z problemami ze snem 27.07.11, 12:44
        Mnie osobiście nie podoba się to:

        RBC 4,06 (3,7-5,1)
        HGB 11,8 (12-16)
        HCT 36,5% (37-47)
        MCV 89,9 (80-97)

        Za mało hemoglobiny i mikra ilość czerwonych, hematokryt też poniżej normy. Wg starej szkoły powinnaś chodzić śpiąca z bólem głowy, ale b.czesto zdarza się, że organizm "stara się" być energetyczny (zwłaszcza, ze masz małe dziecko, a to podkręca energię), a potem paradoksalnie-zamiast paść jak długa i spać, non stop się wybudzasz. Nowa szkoła (tzn, mój 80-letni pediatra-laryngolog wink ) twierdzi, że anemik wcale nie musi być ospały i ze najczęściej miewa problemy ze snem...No coś w tym jest, bo u mnie braki żelaza równają się tyciu i wybudzaniem w nocy...

        Radzę podkręcić morfologię i jak pisze Tess, przeanalizować ustawienie hormonalne...
      • aleksandra_01 Re: Hashimotka z problemami ze snem 27.07.11, 13:53
        > wkurza mnie, że nikt z lekarzy nie bierze pod uwagę, ze cos moze byc nie tak ze
        > spaniem w Hashimoto

        wiesz skoro objawem/efektem Hashimoto może być niedowaga i problem z przytyciem do optymalnej wagi,
        choć typowo myśli się niedoczynność = otyłość,
        to równie dobrze może być podobnie ze snem. w tej chorobie czasem może być dokładnie
        odwrotnie niż podają typowe opisy.

        a.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka