gugulka1 02.10.11, 22:35 Chce zacząć liczyć procenty ft4 i ft3 (endokrynolog do tej pory patrzył mi tylko i wyłącznie na wynik TSH) - jednak nie wiem czy przy Novothyralu sprawa wygląda tak samo, liczymy tak samo i czy to w ogóle ma sens? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milaemalka Re: Novothyral a procenty 02.10.11, 23:02 Lekjarz przepisał Ci novo tylko na podstawie Tsh ? Odpowiedz Link
gugulka1 Re: Novothyral a procenty 03.10.11, 19:06 Przez około 2,5 roku brałam Euthyrox, TSH miałam w porządku a wciąż czułam się źle. Endokrynolog po prostu uznał, że niektórzy lepiej się czują po Novothryalu, że możemy spróbować (bez badań). Wydawało mi się, że lepiej się na nim czuję więc zostaliśmy przy tym, samopoczucie mi się poprawiło, biorę go już około roku, jednak znowu jest gorzej no i mój największy koszmar czyli wypadanie włosów wciaż się utrzymuje - tak trafiłam tutaj i chce zacząć sama badać sobie ft3 i ft4 - może jak je wyreguluje to w końcu przestaną mi lecieć włosy? Odpowiedz Link
monokrome Re: Novothyral a procenty 03.10.11, 21:44 Dobrze by było, gdybyś oprócz TSH, ft3, ft4 (zbadane przed wzięciem tabletki), zrobiła też badania ferrytyny, wit. B12, kwasu foliowego i witaminy D Odpowiedz Link
milaemalka Re: Novothyral a procenty 04.10.11, 00:08 Przy novo tylko badanie Ft3 i ft4 ma sens .Tsh jest zawsze obniżone wiec się go nie bada.Procenty liczymy tak samo i są to przeliczenia bardzo przydatne. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Novothyral a procenty 04.10.11, 00:55 Pytasz o przeliczanie wyników ft3 i ft4 na procenty (kalkulatorem), tak? Wyniki badan przelicza się tak samo, niezależnie od tego, czy coś łykasz, czy nie, albo co łykasz Na procenty przeliczasz skutek suplementacji hormonem. Może jednak pytasz o przeliczanie dawki hormonu łykanego (przy Novo dostarczasz organizmowi t4 i t3 w różnych proporcjach, w zależności od tego czy bierzesz tylko Novo, czy Novo i Euthyrox czy tp.). Napisz, jaką masz dawkę Novo i czy bierzesz coś jeszcze. I zerknij na rozliczenia tu: 100 letroxu/ euthyroxu = 100 t4 + 0 t3 100 novothyralu = 100 t4 + 20 t3 źródło: - forum.gazeta.pl/forum/w,24712,113015131,125858714,Re_Zanik_tarczycy_a_wyniki_z_krwi_w_normie.html Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: Novothyral a procenty 06.10.11, 11:31 przede wszystkim autorka wątku powinna zastanowić się czy ten novothyral był jej w ogóle potrzebny. przepisywanie novothyralu bez badania poziomu ft3 i ft4 to poważny błąd. i zupełnie mnie nie dziwi, że nawet na novothyralu objawy nie znikają. cóż nie jest to magiczna substancja dobra na wszystkie problemy, tylko preparat, który może pomóc nielicznym i tylko przy dobrym dawkowaniu i regularnym badaniu ft3 i ft4, bo jak wiadomo tsh jest wówczas nieoznaczalne. a. Odpowiedz Link
gugulka1 Re: Novothyral a procenty 02.11.11, 22:41 Zrobiłam ft3 i ft4 ft3 - 2,80 (2,30-4.20) - 26,32% ft4- 0,94 (0,89-1,76) - 5,75% O czym świadczą tak niskie (chyba) wyniki? Biorę Novothyral100 - pół tabletki dziennie. Żelazo w połowie wartości - dobrze czy źle? Prosze odpowiedzcie mi jeszcze czy hormony kobeice - niski estradiol i progesteron mogą mieć wpływ na włosy?? Testosteron był w normie. Teraz od jakiegoś czasu biorę Yasminelle, które ma mi ponoć pomóc przy wypadaniu włosów (teoria jest - mam nadwrażliwość na męskie hormony przy dobrym ich poziomie) i że to wypadanie zahamuje. PCOS nigdy nie stwierdzono chociaż mam długie cykle, trądzik, troszkę nadmierne owłosienie no i te wypadanie włósów - jak to stwierdzić jednoznacznie?? Proszę o opinie... Odpowiedz Link
milaemalka Re: Novothyral a procenty 03.11.11, 00:20 Wyniki świadczą o tym ,że dawka jest nieodpowiednia.O ile dobrze zrozumiałam jestes na niej dłuzszy czas.Radziłabym zwiekszyc novo ale najpierw wprowadzić euthyrox.Może 25.Trzeba podbić ft4.Jeżeli teraz dołozyłabyś novo zwiększy sie jeszcze bardziej różnica miedzy Ft3 i ft4 ,co nie wpłynie dobrze na samopoczucie.Myśle,że wypadanie włosów ustanie jak ustabilizują sie poziomy hormonów tarczycy.Na Twoim miejscu pobrałabym 50 novo i 25 euthyoxu przez 2 tygodnie a póżniej zwiekszyłabym novo o 25 (ale stopniowo 1/8 tabletki czyli 12,5 co tydzień) Odpowiedz Link
procesor Re: Novothyral a procenty 03.11.11, 09:54 masz niskie wyniki bierzesz w sumie 50 T4 i 10 T3 to bardzo mało T4, tak jak 50 euthyroksu przedtem też taką małą dawkę miałaś? być może Novo w ogóle nie był ci potrzebny - tylko miałaś za małą dawkę euthyroksu, świadczą o tym objawy np. te lecące włosy ja bym chyba wróciła do Euthyroksu, zwiększając dawkę stopniowo, chyba nawet przeszłabym od razu na 75 Euth. a po 6 tygodniach badania i dalsza korekta dawkę - pewnie w górę bo teraz wyniki ft4 masz prawie na dolnej granicy oczywiście zrobić wtedy badania ft4 i ft3 a nie TSH dziwnie cię leczy ten lekarz, moze lepiej innego szukaj, albo sama to kontroluj a jego używaj do wypisywania recept i badań Odpowiedz Link
milaemalka Re: Novothyral a procenty 03.11.11, 10:19 Tak drastycznie,od razu na 75 euthyroxu , to bym jednak nie zmieniała.Pisałaś ,ze po wprowadzeniu novo była zmiana na lepsze.Nie mozemy wiec zakładać ,ze był niepotrzebnie wprowadzony.Zle sie stało,że nie miałas robionych badan ale myslę ,ze teraz trzeba działać ostrożnie,zakładajac ,ze powinnaś brac novo.Nie ma nic gorszego,niż zjechac na minusowe Ft3.Najpierw podciągnęłabym poziomy hormonów w górę a pózniej próbowała czy nie mozna wycofac sie z novo Odpowiedz Link
procesor Re: Novothyral a procenty 03.11.11, 13:38 decyzja należy do autorki, miło by było gdyby mogła liczyć na wsparcie lekarza... haha mnie się zdaje że łatwiej wycofać się z małej dawki Novo niż z większej są lekarze co nie widzą problemu w odstawieniu 75 Novo z dnia na dzień... sama takiego spotkałam a że 50T4 jest za małe to zamiana 50Novo na 75 Euth. może nie być zła, choć ostrożniej pewnie będzie najpierw 50Euth. a potem zwiększać stopniowo - lecz jeśli się znosi dobrze zwiększanie to może nie być problemu z 75 mnie w ogóle na dzień dobry dano 75, inna sprawa że to było za dużo jak na pierwszą dawkę ale tu już autorka wątku łyka leki i ewidentnie dawka jest zbyt niska... Odpowiedz Link
milaemalka Do Procesor 04.11.11, 12:46 Z całego serca zyczę jej aby zażywanie novo nie było potrzebne.Możliwe,że dawka euhyroxu była za mała i błędem było wprowadzenie novo.Ale jezeli faktycznie novo jest jej potrzebne? Po wprowadzeniu przez rok czuła sie lepiej, co moze świadczyc o tym ,że miała za niskie Ft3 i poszło po novo w górę.Jezeli wiec ma zła przemianę to zmiana na euthyrox tylko jej zaszkodzi.Ft4 pójdzie w górę ale Ft3 poleci w dół.Dlatego byłabym za podciagnięciem Ft4 za pomocą euthyroxu i podniesieniem Ft3 za pomocą novo.Gdy będa wyzsze poziomy hormonów mozna próbowac wycofac sie z novo. Na lekarza nie ma co liczyć ,raczej na nas. Odpowiedz Link
pies_z_laki_2 Re: Do Procesor 04.11.11, 18:37 50N nie równa się 50E, więc zamiana jeden do jednego nie ma sensu, bo będzie to za mało, wg mnie widać to już teraz. Może więc jednak dodać do obecnego N niewielki dodatek E i działać jak pisze Milaemalka? Tak, stanowczo jestem za Odpowiedz Link