Dodaj do ulubionych

Mity o Hashimoto

12.10.12, 17:34
Trochę tego da się uzbierać, takich mitów i półprawd, a nawet nieprawd na temat choroby Hashimoto, objawów, badania i leczenia. Zaczynam smile

1) slyszalam ze te tabletki co sie bierze na to moga powodowac ze sie tyje

MIT!!!
Syntetyczny hormon tarczycowy (tyroksyna czyli T4) nie powoduje tycia, a wręcz przeciwnie, przyspiesza metabolizm zaburzony przy niedoczynności czyli przy braku tegoż hormonu. Po wdrożeniu suplementacji hormonem tarczycowym (Euthyrox, Letrox itp) na ogół waga się obniża bez naszej ingerencji, albo przynajmniej jest ją łatwiej kontrolować.

2) niskie TSH świadczy o nadczynności.

Mit i prawda, dwa w jednym. Niskie tsh czyli w okolicy dolnej granicy albo poniżej dolnej normy raz świadczy o nadczynności, a innym razem niekoniecznie. Interpretacja zależy od innych czynników.

Prawda - jeśli mamy tsh poniżej normy, a wszelkie objawy wskazują na nadczynność, to jest to najprawdopodobniej nadczynność. Występuje zgodność objawów i wyników badań, jedno potwierdza drugie.

Mit - kiedy badamy parametry tarczycowe i wychodzi nam, że tsh jest niskie, ale wolne hormony tarczycowe (głównie chodzi o fT4) mamy na poziomie poniżej 100% normy, to nie jest to nadczynność. Ale tu nie ma prostego wytłumaczenia.

Przy interpretacji tsh ważne jest, czy jesteśmy zdrowe, czy mamy już jakąś przypadłość, czy jest to choroba tarczycy czy może coś innego, czy jest to ch. Hashimoto, czy zapalenie tarczycy na innym tle, a może jeszcze coś innego, czy zażywamy hormon / hormony tarczycowe, czy nie, czy łykamy jakieś leki wpływające na poziom hormonów tarczycowych itd itp.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess następny mit 12.10.12, 20:30
      euthyrox, letrox, eltroxin to lekarstwo,
      a to syntetyczna lewo-tyroksyna.

suplementujemy ją bo nasza tarczyca jest niewydolna
      i to my musimy za nią podjąć pracę zażywając codziennie
      powyższy hormon - nie lek.
      • arronia Re: następny mit 16.10.12, 10:35
        To się łączy z mitem: Hashimoto można wy-leczyć (i na przykład brać hormony, aż się ich poziom wyrówna, jak się wyrówna - odstawić lewo-tyroksynę).
    • uttaa Re: Mity o Hashimoto 15.10.12, 16:59
      Piesek, przepraszam za prywatę, ale czy możesz zerknąc do mojego wątku?
      Dzięki i pozdrawiam.
      • neluta a co powiecie na to 16.10.12, 10:26
        "nie ma czegoś takiego jak objawy niedoczynności" - moja pierwsza endo smile
        I giganty - wszystko na jednej wizycie:
        "tarczyca kurczy się Pani od euthyroxu, bo miała Pani za dużą dawkę"
        "tsh w normie więc jest Pani zdrowa, ja bym Pani wogóle nie leczył"
        "nie ma sensu badać ft3 i ft4 bo one mają różne poziomy w ciągu dnia, jak by sobie pani zbadała w południe czy wieczorem to były by inne"
        "Hormony tarczycy badamy po tabletce" - ostatni endo u jakiego byłam!

i jeszcze jeden popularny tekst "Jak nie masz wola to nie masz hashimoto" i to samo "od nied. tarczycy byłabyś gruba" smile
        • marianne11 Re: a co powiecie na to 16.10.12, 11:50
          neluta napisała:

> "nie ma sensu badać ft3 i ft4 bo one mają różne poziomy w ciągu dnia, jak by so
          > bie pani zbadała w południe czy wieczorem to były by inne"

To nie jest mit - poziom hormonów tarczycy zmienia sie w ciągu dnia tak, że rano ich steżenie jest najwyższe.

> i jeszcze jeden popularny tekst "Jak nie masz wola to nie masz hashimoto"

To też nie jest mit - właściwie chorobą Hashimoto określa się autoimmunologiczne zapalenie tarczycy przebiegające z wolem, natomiast takie samo zapalenie z zanikiem tarczycy nazywa się chorobą Orda. Po prostu w Polsce przyjęła się nazwa Hashimoto dla obu rodzajów w/w zapaleń.

> samo "od nied. tarczycy byłabyś gruba" smile

I to żaden mit - podręcznikowo od niedoczynności sie tyje. Nie wszyscy tyją, np. ja tyję, ale trudno to zdanie uznać za mit.
          • marianne11 Re: a co powiecie na to 16.10.12, 11:51
            "nie ma sensu badać ft3 i ft4 bo one mają różne poziomy w ciągu dnia, jak by so
            > bie pani zbadała w południe czy wieczorem to były by inne"

Powinnam raczej była napisać, że to niezupełnie jest mit - pierwsza część zdania czyli ""nie ma sensu badać ft3 i ft4" to oczywiście nawet nie tyle mit, co bzdura wink
          • marianne11 druga poprawka 16.10.12, 11:52
            marianne11 napisała:

> Nie wszyscy tyją, np. ja NIE tyję
          • neluta Re: a co powiecie na to 16.10.12, 12:17
            eee marianne11 jak dla mnie to czepiasz się smile

ponieważ jest to jak napisał piesek w pierwszym poście zbiór "mitów i półprawd, a nawet nieprawd" n/t hashi podtrzymuję swoje wypowiedzi, dodatkowo wyjaśniam:

"nie ma sensu badać ft3 i ft4 bo one mają różne poziomy w ciągu dnia, jak by sobie pani zbadała w południe czy wieczorem to były by inne" no sens jest tak najbardziej, a nawet konieczność , więc to nie tyle mit co bzdura (wiem o tym że hormony wahają się w ciągu dnia, tym bardziej u osób które suplementują syntetyczny hormon, ale nie o to mi tutaj chodziło wink)

> To też nie jest mit - właściwie chorobą Hashimoto określa się autoimmuno
            > logiczne zapalenie tarczycy przebiegające z wolem, natomiast takie samo zapalen
            > ie z zanikiem tarczycy nazywa się chorobą Orda. Po prostu w Polsce przyjęła się
            > nazwa Hashimoto dla obu rodzajów w/w zapaleń.

mieszkam w Polsce, osoby zanikiem tarczycy mają tu diagnozę Hashimoto wink Pierwszy raz słyszę o chorobie Orda, choć trochę już przeczytałam, chętnie zgłębię temat, czy masz jakieś linki do podsunięcia??

I to żaden mit - podręcznikowo od niedoczynności się tyje. Nie wszyscy t
            > yją, np. ja tyję, ale trudno to zdanie uznać za mit.

Hm ja przytyłam troszkę jakieś 4kg ale potrafię schudnąć nawet przy 0%ft3 jak się postaram, ale znam osoby z hashi chude jak patyki z niemożnością przytycia, więc uznajmy to za półprawdę.

I powaga, jak masz jakieś ciekawe materiały o tej chorobie Orda to podlinkuj proszę

• marianne11 Re: a co powiecie na to 17.10.12, 20:21
              neluta napisała:

> eee marianne11 jak dla mnie to czepiasz się smile

wink a bo się lubię czepiać, a wczoajszy miałam wyjątkowo czepliwy tongue_out

O tej chorobie sama bardzo niedawno się dowiedziałam, wcześniej nawet nie słyszałam nazwy.
              Np.:
              en.wikipedia.org/wiki/Ord%27s_thyroiditis
              www.symptoms101.com/med/archives/2005/05/ords_thyroiditi.php
              www.disease-treatment.com/showthread.php?t=35929
          • pies_z_laki_2 Re: a co powiecie na to 17.10.12, 18:49
            > marianne11 napisała:
            > To nie jest mit - poziom hormonów tarczycy zmienia sie w ciągu dnia tak,
            > że rano ich steżenie jest najwyższe.

Podaj pls źródło, jakiś odnośnik czy cóś, bo do dzisiaj uważałam, że rano mamy najniższy poziom hormonów tarczycy i dlatego łykamy rano (na ogół) i badamy rano (przed tabletką).
            • marianne11 Re: a co powiecie na to 17.10.12, 20:30
              pies_z_laki_2 napisała:

> Podaj pls źródło, jakiś odnośnik czy cóś, bo do dzisiaj uważałam, że rano mamy
              > najniższy poziom hormonów tarczycy i dlatego łykamy rano (na ogół) i badamy ran
              > o (przed tabletką).

Nie podam Ci źródła - lekarka mi mówiła, że rano poziom hormonów tarczycy jest najwyższy. Poszperaj w googlach, mi się teraz nie chce nad tym siedzieć, sorry. Na pewno na coś się natkniesz, co rozwinie te wątpliwości, a może obali to co mówię - you never know wink
              • nebiru Re: a co powiecie na to 17.10.12, 20:38
                Rano poziom hormonów tarczycy jest najwyższy ... taaa u ludzi ze zdrowa tarczycą to owszem.
                A jak sądzisz, co wyrzuca kikut tarczycy rano? Sygnały SOS "dawaj euthyrox"?
                • procesor Re: a co powiecie na to 18.10.12, 11:08
                  nebiru napisała:

> A jak sądzisz, co wyrzuca kikut tarczycy rano? Sygnały SOS "dawaj euthyrox"?

big_grin
                  dzięki za przedpołudniową dawkę uśmiechu!!! smile
                • marianne11 Re: a co powiecie na to 18.10.12, 14:52
                  nebiru napisała:

> Rano poziom hormonów tarczycy jest najwyższy ... taaa u ludzi ze zdrowa tarczyc
                  > ą to owszem.
                  > A jak sądzisz, co wyrzuca kikut tarczycy rano? Sygnały SOS "dawaj euthyrox"?

big_grin dobre, a o tym faktycznie nie pomyślałam
          • arronia Re: a co powiecie na to 18.10.12, 11:48
            > > samo "od nied. tarczycy byłabyś gruba" smile

> I to żaden mit - podręcznikowo od niedoczynności sie tyje. Nie wszyscy t
            > yją, np. ja nie tyję, ale trudno to zdanie uznać za mit.

Precyzyjnie powinno być:

mitem jest, że wszyscy, którzy mają Hashimoto, tyją

I to ważny mit, bo może powodować opóźnienie postawienia diagnozy: jeśli trafi się ktoś szczupły/chudy/o normalnej wadze, mit o tyciu może przedwcześnie skreślić Hashimoto z listy podejrzewanych dolegliwości.
        • devilyn Mit mojej mamy... 16.10.12, 12:07
          pyta endo (niby jedna z lepszych...ale ma sporo kiepskich opinii na znany lekarz)...

"Czy czuje pani trzepotanie w klatce piersiowej?

M: tak...czasami...

Lek. to już nigdy nie wolno będzie pani zwiększyć dawki leku"...

Umarłam ze śmiechu jak to usłyszałam big_grin
    • nebiru Re: Mity o Hashimoto 16.10.12, 13:17
      "Nie ma pani niedoczynności, bo0 ma pani bardzo wysokie tętno ponad 90 .." to usłyszałam wczoraj od kardiologa. I może by mnie to tak nie rozśmieszyło, ale tętno ponad 90 miałam i rok temu gdy prawie zdychałam z niedoczynności (test na objawy coś ok 40 już dokładnie nie pamiętam ile). Teraz tez mam sporo nasilonych objawów niedoczynności , no ale ...z powodu wysokiego tętna to "nie mam niedoczynności". Ciekawe jest to że nie mam żadnych objawów sercowych, żadnego kołatania a nawet bólów jak niegdyś.
      • neluta Re: Mity o Hashimoto 16.10.12, 13:21
        też taki tekst usłyszałam smile lekarz pierwszego kontaktu widział moje wyniki (tsh było jak zwykle w normie hormony poniżej) i przy mnie wziął książkę do ręki i zastanawiał się czy mam niedoczynność czy nadczynność bo mi serce za szybko pracuje hehe. Kołatania miałam i bóle jak byłam nastolatką, kardiolog wmawiał mi nerwicę bo holter wyszedł ok, o tarczycy jakoś nikt nie pomyślał uncertain
        • procesor Re: Mity o Hashimoto 18.10.12, 11:12
          ja w niedoczynności - tsh 14 - miałam tętno w okolicach 100
          i potwornie się pociłam
          czyli niby to co przypisują nadczynności - wygląda na to że nie jest to taki decydujący objaw, ciekawe jakby tak zrobić ankietę wśród chorych jak by wyglądały zgłaszane dolegliwości ?
          • marianne11 Re: Mity o Hashimoto 18.10.12, 14:54
            procesor napisała:

> ja w niedoczynności - tsh 14 - miałam tętno w okolicach 100
            > i potwornie się pociłam

Miałam dokładnie tak samo
    • pies_z_laki_2 Re: Mity o Hashimoto 19.10.12, 13:11
      Wpływ pozycji ciała na wybrane parametry - badania

Udowodniono, że większość składników komórkowych i wielkocząsteczkowych zmienia się we krwi o od 5 do 15% w pozycji wyprostowanej w stosunku do pozycji leżącej. Po zmianie pozycji ciała z leżącej na wyprostowaną (stojącą) obserwowano wzrost następujących parametrów:
      - wzrost o mniej niż 10% – hemoglobina, leukocyty, wapń całkowity, aminotransferaza asparaginianowa, fosfataza alkaliczna, IgM, IgG, IgA, >>> tyroksyna <<<, albumina, białko całkowite, apolipoproteina B-100, cholesterol całkowity, LDL, trójglicerydy
      - wzrost o od 10% do 20% – hematokryt, erytrocyty, HDL, apolipoproteina A-I, aldosteron
      - wzrost o od 40 do 80% – adrenalina, renina, noradrenalina [4].
      źródło: - dolinabiotechnologiczna.pl/diagnostyka/nie-w-pospiechu-lecz-na-czas-wplyw-stazy-i-pozycji-ciala-na-wybrane-parametry/

(nie wiedziałam gdzie to wkleić, ale uznałam, że to bardzo ciekawe i niemal mieści się w temacie Mitów smile )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka