Dodaj do ulubionych

Moja zmora- Hashimoto

21.02.13, 07:47
Mam 37 lat i od 7 lat choruję na hashimoto. San mój bywał różny lepszy, gorszy. Pilnowałam sobie wyników ferrytyny, B12 pilnowałam hormonów zgodnie z zaleceniami lekarza jem selen. Od 2 tygodni bolą mnie nogi ale nie jest to zwykły ból nóg. Rwanie, pulsowanie. Zrobiła badania morfologie ob magnez, wapno przeciwzakrzepowe, wątrobowe no i oczywiście tarczycę. Wyniki mnie zaskoczyły:
TSH 2,49 ( 0,27- 4,2)
FT4 14,78 (12-22) 28%
FT3 4,51 (3,1-6,8) 38%
Nigdy wcześniej nie miałam takiej sytuacji żeby FT3 było wyższe od FT 4. Przyznam szczerze, że od jakiś 2 miesięcy nie jadłam regularnie selenu. Jestem na dawce 75 eutyroxu. Kości mi dziwnie "strzelają" no i ten ból nóg badania reumatologiczne jest ok. Myślę, że to od tarczycy. Jaką dawkę powinnam stosować i jak doprowadzić hormony w obecnym stanie do normy?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Moja zmora- Hashimoto 21.02.13, 11:47
      Twoje wyniki wyglądają na zbyt małą dawkę tyroksyny, skoro piszesz, że monitorujesz ferrytynę, B12 wnoszę, że masz na dobrym poziomie? Niezależnie od tych wyników podwyższyłabym będąc na Twoim miejscu dawkę o jakieś 12, czyli wyjdzie 87. Jeżeli źle znosić będziesz dawkę 12, to obniż do 6, a po 3 tygodniach 87, zrób poziom Ft3 i Ft4. Powodzenia
      • gakam Re: Moja zmora- Hashimoto 21.02.13, 14:53
        Od 2 miesięcy nie sprawdziłam ferrytyna i B12. Nie robiłam teraz badań bo suplementuję aktualnie B12 i żelazo. wyniki byłyby mocno zaburzone. Dziękuję za odpowiedź. Dziś rano zwiększyłam o 6 a od jutra zacznę 12.
        • milaemalka Re: Moja zmora- Hashimoto 21.02.13, 23:50
          Ft3 jest wyższe bo wyczerpujesz zapasy ,zeby jakoś zyc.Kiepskie te wyniki nie wiem czy 12,5 wystarczy.
    • aada1 Re: Moja zmora- Hashimoto 22.02.13, 07:16
      Witaj
      Spokojnie możesz dawkę hormonu podnieść o 25 mg.
      Po pięciu tygodniach badanie TSH FT4 i FT3 musisz wykonać. Pamiętaj pięć tygodni na stałej jednej dawce.
      Jeśli wyniki ferrytyny B12 nie wyszły w granicy 50% musisz zacząć uzupełniać niedobory.
      Dobrze jest zrobić witaminę D3 do kompletu.
    • nebiru Re: Moja zmora- Hashimoto 22.02.13, 16:22
      Znam ten ból nóg, stawów, prawego kolana ba i kręgosłupa gdy fT4 leci w dół a fT3 jest wyższe. Jedyna rada podwyższenie dawki jak radzą koleżanki. Niestety u mnie nawet podwyższenie nie cofnęło bólu, dopiero po 3 miesiącach od podwyższenia ból się cofnął by znów teraz powoli wracać.
      Masz wysokie TSH i niskie ft, chyba będziesz musiała podwyższyć o te 25 ale najlepiej może po trochę. ja podwyższam o 6, po kilku dniach o dalsze 6 i obserwuje się. Jak nic sie nie dzieje to po kilku nastepne 6. No i badania jak napisała któraś z koleżanek ma sens robic dopiero po 4-5 tygodniach od ustalonej dawki, bo inaczej nic nie będziesz wiedzic czy wystarczy czy nie.
      • gakam Re: Moja zmora- Hashimoto 25.02.13, 09:37
        Dziękuję Wam za pomoc. Podwyższyłam o 12,5 póki co i ból ustał. Wiem, że to czasowe i za chwile znów zaczna nogi boleć dlatego planuję za 2 tygodnie podneiść znów dawkę. Jak zaczynam podnosić dawkę eutyroxu drastycznie zaraz wypadaja mi włosy dlatego zacznę powolutku dźwigać.
        • gakam Re: Moja zmora- Hashimoto 13.03.13, 10:23
          I problem znów się zaczą nogi znów bolą. Z
          • milaemalka Re: Moja zmora- Hashimoto 14.03.13, 00:07
            Jeśli jescze nie zwiększyłaś o następne 12,5 to zrób to
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka