Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników

17.10.13, 20:34
Witam
Zdiagnozowano u mnie hashimoto w marcu tego roku obecnie przyjmuję eutyrox 75,ostatnie moje wyniki:
12.09 TSH o,668
FT4 87,40%
FT3 42,08%
16.10 TSH 1,240
FT4 57,80%
FT3 24,58%
Proszę o pomoc czy ta dawka eutyroxu jest wystarczająca jestem dosyć senna i zmeczona mam stany depresyjne problemy z koncentracją.
Moja endo bada tylko TSH ja robie prywatnie t3 i t4
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 09:33
      Ponieważ nadal odczuwasz niedoczynność, dawka najpewniej jest za niska. TSH jak osobę suplementującą hormon, też trochę za wysokie. Powinno być poniżej 1 (w książce "Jak żyć z Hashimoto?" podają, że te wartości TSH dla osób przyjmujących tyroskynę powinny wynosić 0,3 - 1,0).

Masz też bardzo dużą różnicę pomiędzy ft3 i ft4. Sprawdzałaś ferrytynę, b12 i d3? Braki w nich wpływają na przemianę ft4 w ft3.

• joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 13:36
        Zastanawiam się czy zwiększyć sobie dawkę do 100 eutyroxu?
        Ferrytyne badałam dwa miesiące temu i miałam 36 pozostałe B12 i D 3 nie badałam nigdy.
        • gala_dali83 Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 14:50
          A jakie były normy dla ferrytyny? Bo tak, to trudno mi cokolwiek powiedzieć.
          • rosteda Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 16:26
            Czy moglabys wpisac calosc wynikow z zakresami norm a nie tylko w procentach.
            To jest wazne.
            Napisz tez czy badania byly robione w tym samym laboratorium.
            • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 19:32
              Wyniki badania z 12.09.13
              Ferrytyna 36 norma 13-150
              TSH 0,668 norma 0,270-4,200
              FT3 3,01 norma 2,00-4,40
              FT4 20,74 norma 12,00-22,00
              wyniki z 16.10.13 to samo laboratorium
              TSH 1,24
              FT3 2,59
              FT4 17,78
              cały czas jestem na eutyroxie 75 dodatkowo zażywam selen 200 mg chociaż czasami o nim zapominam, zastanawiam się czy zamiast selenu w tabletkach lepsze są orzechy brazylijskie?
              Pozdrawiam
              • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 18.10.13, 20:20
                FT4 57,80%
                FT3 24,58%

Masz depresję i objawy niedoczynności z powodu dużej różnicy pomiędzy Ft4 i ft3 - przeszło 30%, niższe Ft3 jest odpowiedzialne za Twoje samopoczucie.
                Dobrze, że selen w orzechach gryziesz smile on poprawia przemianę która szwankuje.
                Możesz podnieść trochę tyroksynę o 6 np, czy 12, ale musisz się liczyć z tym, że Ft3 może jeszcze spaść lub pozostać na takim samym poziomie, bo problem leży gdzie indziej.
                Ferrytyna (można użyć tego samego kalkulatora co do Ft)
                16.79% [wynik 36, norma (13 - 150)]

wiec niziutko i pewno ona zaburza przemianę, koniecznie uzupełnij, dla nas najlepiej jak niedobory (ferrytyna, B12, D3) są co najmniej na granicy 50%
                • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 19.10.13, 11:31
                  muktprega1 napisała:

> FT4 57,80%
                  > FT3 24,58%
                  >
                  > Masz depresję i objawy niedoczynności z powodu dużej różnicy pomiędzy Ft4 i ft3
                  > - przeszło 30%, niższe Ft3 jest odpowiedzialne za Twoje samopoczucie.
                  > Dobrze, że selen w orzechach gryziesz smile on poprawia przemianę która szwankuje.
                  > Możesz podnieść trochę tyroksynę o 6 np, czy 12, ale musisz się liczyć z tym, ż
                  > e Ft3 może jeszcze spaść lub pozostać na takim samym poziomie, bo problem leży
                  > gdzie indziej.
                  > Ferrytyna (można użyć tego samego kalkulatora co do Ft)
                  > 16.79% [wynik 36, norma (13 - 150)]
                  >
                  > wiec niziutko i pewno ona zaburza przemianę, koniecznie uzupełnij, dla nas najl
                  > epiej jak niedobory (ferrytyna, B12, D3) są co najmniej na granicy 50%
                  Dzięki za podpowiedź , jakie suplementy zażywać żeby podnieśc poziom ferrytyny?
                  Czy falvit byłby dobrym rozwiązaniem?
                  Myśle że przy takich wynikach żaden lekarz rodzinny nic mi nie przepisze, chociaz musze je powtórzyc i zbadać sobie jeszcze B12 i D3.
                  Pozdrawiam
                  joladoba
                  • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:00
                    Hej Dziewczyny
                    Zrobiłam ostatnio badania ,oto moje wyniki:
                    TSH 1,93 norma 0,27-4,20
                    FT3 2,60 norma 2,60-4,50
                    FT4 1,48 norma 1,00- 1,60
                    ferrytyna 21 norma 13-150
                    B12 415 norma 211-911
                    Byłam z tym u endokrynolog zwiększyła mi dawkę eutyroxu na 88 na moją prośbę,na temat ferrytyny powiedziała że w każdym dniu jej poziom byłby inny i nie ma sensu jej badać a FT3 i Ft4 tez nie bada się przy niedoczynności tarczycy według zaleceń PTE bada się tylko TSH ,selen jej zdaniem nic nie wnosi przy niedoczynności tarczycy pomocny jest przy nadczynności tarczycy.
                    Podsumowując to wszystko sam nie wiem co mam myśleć o tym wszystkim.
                    Pozdrawiam serdecznie
                    • gala_dali83 Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:19
                      Zwiększenie dawki jest logiczne, bo TSH jak na osobę zażywającą syntetyczny hormon masz ewidentnie za duże. Jednak z tego, co pisały wcześniej bardziej doświadczone Hashimotki, dawki zwiększa się docelowo o 25 mg. Tobie zwiększono o 12,5, czyli dokładnie powinno być 87,6 mg. Zobaczysz, jak się będziesz czuła na tej dawce.

Tak wyglądają Twoje wyniki w przeliczeniu na %:
                      FT4 66.67% [wynik 1.4, norma (1 - 1.6)]

FT3 0% [wynik 2.6, norma (2.6 - 4.5)]

Masakra!!! Masz ewidentnie problem z przemianą. Ja się na tym dobrze nie znam, ale wpływ na brak przemiany mają m.in. niedobory.

Twoja ferrytyna: 5.84% [wynik 21, norma (13 - 150)]
                      Do natychmiastowego uzupełnienia!!!! Najlepiej żelazem na receptę. Spróbuj może u rodzinnego. Jak nie będzie chciał Ci wypisać, to polecamy Chela Fer Forte.

B12: 29.14% [wynik 415, norma (211 - 911)]
                      Też słabo. Niestety podejrzewam, że żaden lekarz nie będzie Ci chciał z takim wynikiem przepisać zastrzyków. Na all... można kupić krople pod język b12 firmy Puritan's Pride. Dziewczyny chwalą, że bardzo ładnie podnoszą poziom b12.

Pamiętaj, że wyniki powinnaś mieć w co najmniej 50% normy.

Powinnaś zbadać też wit. d3. Ona również ma wpływ na przyswajanie tyroskyny. Skup się teraz na uzupełnieniu niedoborów. Wcinaj selen.

Trzymam kciuki!
                      • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:36
                        Dzięki za szybką odpowiedź, moja endo nie widzi żadnego problemu w przemianie poza tym mówi że FT3 FT4 może sie zmieniać w każdej chwili i nie jest miarodajne,chętnie zmieniłabym lekarza ale w Rzeszowie polecany dr Zuzak już nie przyjmuje nie wiem co robić?
                    • hashi-tess Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:32
                      a co się stało z Twoim FT3? Gdzie się zgubił?

Bierzesz jakieś inne tabletki, które zwiększają
                      zapotrzebowanie na ten hormon?

Ten lekarz, u którego byłaś ma bardzo stare dane
                      n/t tarczycy. Sądzę, że powinnaś od niego uciekać
                      gdzie pieprz rośnie.
                      • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:41
                        Moja lekarka cały czas twierdzi że leczy według zaleceń PTE ,mówiła też o leku Novorytal,że polecany jest w Niemczech ponieważ tam jest produkowany ale że wcale nie jest taki dobry, ja nie jestem lekarzem więc się nie znam ale nie wiem jakiego lekarza wybrać w Rzeszowie ponieważ na forum polecany był Zuzak który już nie przyjmuje.
                        • hashi-tess Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:56
                          no to jak nie masz lekarza, to sama nim bądź dla siebie.
                          To żaden majstersztyk dobieranie dawki l-tyroksyny.
                          Pytałam czy przyjmujesz jakieś tabsy.
                          Bo to bardzo dziwne, że do tej pory miałaś przemianę T4 w T3,
                          a tu raptem FT3 Ci gdzieś uciekło. Może masz problem
                          z watrobą?
                        • hashi-tess Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 09:57
                          Rosteda już wcześniej prosiła, abyś wpisała wcześniejsze
                          swoje wyniki badań; masz je?
                          • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 11:56
                            Moje wcześniejsze wyniki są w pierwszym poscie na początku.
                            Pozdrawiam
                            • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 06.11.13, 23:13
                              W jakich godzinach bierzesz tyroksynę, czym popijasz, jaka odległość między tyroksyną a śniadaniem? Ćwiczysz intensywnie?
                            • hashi-tess Re: Prośba o interpretacje wyników 07.11.13, 08:36

Cytuję:
                              "Zdiagnozowano u mnie hashimoto w marcu tego roku obecnie przyjmuję eutyrox 75,ostatnie moje wyniki:
                              12.09 TSH o,668
                              FT4 87,40%
                              FT3 42,08%
                              16.10 TSH 1,240
                              FT4 57,80%
                              FT3 24,58% "

Od marca do września nie oznaczałaś hormonów?
                    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 09.11.13, 00:16
                      Co zdanie, to bzdura... Uciekaj od tej endo, bo ona chyba spała na wykładach...

> na temat ferrytyny powiedziała że w każdym dniu jej poziom byłby inny i nie ma sensu jej badać

"W celu oceny gospodarki żelazowej należy oznaczyć poziom żelaza w surowicy, który będzie obniżony, całkowitą zdolność wiązania żelaza (TIBC) oraz poziom transferyny, które będą podwyższone oraz jeden z najbardziej czułych wskaźników niedoboru żelaza, jakim jest ferrytyna (F). Poziom poniżej 10 μg/l potwierdza niedobór tego pierwiastka. Badanie to służy do różnicowania niedokrwistości z niedoboru żelaza z niedokrwistością chorób przewlekłych ACD (Anaemia of Chronic Diseases), w której poziom ferrytyny będzie podwyższony. "
                      - www.termedia.pl/Niedokrwistosci-niedoborowe-diagnostyka-i-leczenie,8,1211,1,0.html

> według zaleceń PTE bada się tylko TSH

"Ocena stężenia hormonów tarczycy w surowicy
                      Jak wynika z tabeli 1, na wynik oznaczenia TSH w surowicy wpływa wiele czynników pozatarczycowych, dlatego jeśli wynik ten jest nieprawidłowy, konieczne jest oznaczenie stężenia w surowicy wolnej tyroksyny (fT4), która jest głównym produktem metabolicznym tarczycy.
                      W celu rozpoznania zaburzeń czynności tarczycy najbardziej miarodajne i uzasadnione ekonomicznie jest wykonywanie dwóch testów łącznie: TSH i fT 4.
                      Ponad 99% obecnych w krążeniu hormonów tarczycy jest związanych z białkami transportującymi – przede wszystkim (w 75%) z globuliną wiążącą tyroksynę (TBG), a także z transtyretyną (TBPA) i albuminą. Zaburzenia w produkcji lub pojemności białek nośnikowych, jak i niektóre leki mogą powodować – przez modulowanie syntezy białek nośnikowych – zmianę stężenia całkowitych hormonów tarczycy T4 i T3 (tab. 2) prowadząc do błędnych wniosków co do stanu czynności tarczycy, natomiast nie mają wpływu na oznaczenie stężenia wolnych hormonów tarczycy (fT4 i fT3). Wolna tyroksyna fT4 stanowi zaledwie 0,03% krążącej T4, a wolna trijodotyronina fT3 – 0,3% krążącej T3. Wzrost stężenia TBG (np. w ciąży lub w czasie stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych) u osób będących w stanie eutyreozy może powodować podwyższenie stężenia całkowitej T4 – przy prawidłowych wartościach TSH i wolnych hormonów tarczycy. Dlatego bardziej miarodajne, niż ocena całkowitych hormonów tarczycy T4 i T3, jest oznaczanie stężenia wolnych hormonów tarczycy, gdyż na wynik ich oznaczenia nie mają wpływu białka transportujące. Nie należy zatem oznaczać w surowicy T4 i T3, a jedynie – jeśli jest taka możliwość – fT4, a w wybranych sytuacjach również fT3.
                      Ocena wolnych hormonów tarczycy pozwala na wyeliminowanie wpływu białek transportujących na uzyskiwane wyniki."
                      - www.czytelniamedyczna.pl/2733,interpretacja-badan-tyreologicznych-w-praktyce-lekarza-rodzinnego.html

> selen jej zdaniem nic nie wnosi przy niedoczynności tarczycy pomocny jest przy nadczynności tarczycy.

Selen pomaga wygaszać stan zapalny w organizmie (w tym w tarczycy) i poprawia konwersję T4 do T3 )od dawna to wiadomo, lata całe!!!):

Abstract
                      Selenium (Se) is an important element that exerts its effects on the selenoproteins. It is an essential component of the glutathione peroxidase enzymes, which have anti-oxidant and anti-inflammatory properties, and a component of iodothyronine selenodeiodinases, which catalyze the extrathyroid production of T3 from T4. Se is important to several aspects of thyroid homeostasis and may influence the natural course of thyroid diseases such as autoimmune thyroiditis (AIT). This review analyzes the effects of Se supplementation in patients with AIT, based on the studies published on this issue to date.
                      - www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22453036

> FT3 i Ft4 tez nie bada się przy niedoczynności tarczycy

"Na zakończenie należy podkreślić, że interpretując wyniki badań laboratoryjnych, zawsze trzeba się kierować danymi klinicznymi. Uzyskanych wartości oznaczeń TSH, fT4, fT3 nie można traktować jako bezpośredniego odzwierciedlenia nadmiaru lub niedoboru hormonu. Podstawą rozpoznania muszą być szczegółowe badanie przedmiotowe i wywiad (objawy, współwystępujące schorzenia, stosowane leczenie, przebyte zabiegi operacyjne oraz badania diagnostyczne z kontrastem jodowym). Pełna analiza obrazu klinicznego i wyników badań dodatkowych pozwoli uniknąć wielu błędów diagnostycznych i terapeutycznych, ponieważ od właściwej diagnozy zależy dalsze postępowanie lekarskie, a tym samym — sukces terapeutyczny.'
                      Pierwotne, wtórne i jatrogenne zaburzenia czynności tarczycy
                      Joanna Karpińska1, Bożena Kryszałowicz1, Anna Błachowicz1, Edward Franek1,
                      - czasopisma.viamedica.pl/chsin/article/download/12137/10015

"Biorąc pod uwagę dość częste występowanie u młodych kobiet w okresie rozrodczym asymptomatycznego autoimmunologicznego zapalenia tarczycy wydaje się celowe oznaczanie u nich we wczesnej ciąży, a jeszcze lepiej przed ciążą, w surowicy przeciwciał przeciwtarczycowych, tyreotropiny i tyroksyny (42,43). Wykrycie dodatnich mian przeciwciał przeciwtarczycowych nawet przy prawidłowych stężeniach TSH i FT4 w surowicy powinno zwiększać czujność lekarza i nakazuje kontrolę wszystkich powyższych parametrów po około 6 miesiącach, a następnie po porodzie. Co więcej, jeśli podwyższonym mianom przeciwciał przeciwtarczycowych towarzyszy wartość TSH w górnej połowie zakresu normy, to nawet przy prawidłowej tyroksynemii należy włączyć małą dawkę tyroksyny (5).
                      Zdaniem niektórych autorów u pacjentek w eutyreozie, ale z podwyższonymi mianami przeciwciał przeciwtarczycowych, szczególnie u tych z poronieniami w wywiadzie, korzystny wpływ obniżający poziom TPO wywiera leczenie selenem. Ten pierwiastek śladowy odgrywa istotną rolę w biosyntezie hormonów tarczycy jako składnik selenoprotein, a także ma modulujący wpływ na układ immunologiczny (44,45). Zebrane dotychczas doświadczenia pozwalają na stwierdzenie, że wszystkie kobiety z niedoczynnością tarczycy rozpoznaną zarówno przed ciążą jak i w jej trakcie powinny być leczone odpowiednio dobranymi dawkami tyroksyny. Zapotrzebowanie na hormony tarczycy w ciąży w większości przypadków wzrasta średnio o 50%, co wynika z działania wielu czynników. Zwiększone stężenia estrogenów stymulują wzrost stężeń w surowicy globuliny wiążącej tyroksynę (TBG- thyroxine-binding globulin). W czasie ciąży dochodzi także do zwiększenia objętości dystrybucji hormonów tarczycy (obecność jednostki płodowo-łożyskowej) oraz wzrostu transportu i metabolizmu łożyskowego tyroksyny (5,46). Leczenie to powinno być monitorowane nie tylko obrazem klinicznym, ale także oznaczeniami FT4 i TSH w surowicy matki. Leczenie niedoczynności tarczycy w ciąży można rozpoczynać od większych dawek tyroksyny z uwagi na dużą pojemność białek wiążących hormony tarczycy w surowicy matki. Dawka powinna być tak dobrana, aby poziom tyroksyny w surowicy utrzymać na górnej granicy normy dla kobiet nie ciężarnych lub nieznacznie powyżej niej, a stężenie TSH w przedziale normy, najlepiej poniżej 2 mIU/l (4,5,18,47).
                      - czasopisma.viamedica.pl/ep/article/download/25803/20625

cdn
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 09.11.13, 00:18
      > Novorytal,że polecany jest w Niemczech ponieważ tam jest produkowany ale że wcale nie jest taki dobry,

"W Polsce niedoczynność tarczycy znajduje się na liście chorób przewlekłych, tak więc L-tyroksynę wypisuje się na receptach z literą „P”. Dostępne są następujące preparaty L-tyroksyny:
      – Euthyrox N tabl. po 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 μg w opakowaniach po 50 i 100 tabl.,
      – Letrox tabl. po 25, 50, 100, 150 μg w opakowaniach po 50 i 100 tabl.,
      – Eltroxin tabl. po 50 i 100 μg w opakowaniach po 100 tabl.,
      – Novothyral 75 (zawiera 75 μg LT4 i 15 μg LT3) oraz 100 (zawiera 100 μg LT4 i 20 μg LT3) w opakowaniach po 100 tabl. Jest to jedyny dostępny w Polsce preparat złożony, zawierający oprócz tyroksyny także trijodotyroninę, stosowany w wybranych przypadkach niedoczynności tarczycy (w przeciwieństwie do preparatów samej L-tyroksyny nie jest refundowany).
      Objawowa niedoczynność tarczycy z podwyższonym stężeniem TSH i obniżonym stężeniem FT4 jest bezwzględnym wskazaniem do leczenia substytucyjnego L-tyroksyną. Dużym problemem w praktyce jest natomiast podjęcie decyzji, kiedy włączyć leczenie farmakologiczne u pacjentów z subkliniczną (podkliniczną, utajoną) niedoczynnością tarczycy, czyli u pacjentów najczęściej bezobjawowych, którzy mają podwyższone stężenie TSH i prawidłowe FT4 w surowicy. Zgodnie z zaleceniami opublikowanymi w „Algorytmach postępowania diagnostyczno-terapeutycznego w endokrynologii” (1) wskazaniem do włączenia leczenia jest wówczas wysokie miano przeciwciał przeciwtarczycowych. Jeśli przeciwciała przeciwtarczycowe są natomiast ujemne, znaczenie ma stopień podwyższenia stężenia TSH: stężenie TSH ≥ 10 mU/l jest wskazaniem do włączenia L-tyroksyny. Przy niższych niż 10 mU/l stężeniach TSH L-tyroksynę włącza się u pacjentek w ciąży lub z zaburzeniami płodności czy miesiączkowania, u osób ze współistnieniem innych chorób autoimmunologicznych, u pacjentów z wolem, hiperlipidemią, po operacji tarczycy lub po przebytym leczeniu radiojodem bądź przebytym napromienianiu szyi (1, 4)."
      - www.czytelniamedyczna.pl/3125,leczenie-chorob-tarczycy.html

To są cytaty z kilku tylko i dość starych materiałów, z 2008, 2010 roku... co oznacza, że pani endo nie tylko przespała studia, ale teraz też się nie dokształca, chociaż ma taki obowiązek...
      • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 12.11.13, 10:58
        Dziewczyny byłam w piątek u lekarki rodzinnej z tym moim badaniem ferrytyny wynik 26 zakres normy 13-150 i pani doktor stwierdziła że jest w normie,że bada się poziom żelaza we krwi, przepisała mi sobifer, mam go jednak brać tylko wtedy gdy zrobie badanie hemoglobiny i żelaza i wynik będzie świadczył o anemii.
        Powiem wam że już nie mam siły chodzić do tych lekarzy ponieważ traktują mnie jak hipochondryczke.
        Odnośnie mojej endokrynolog nie twierdziła że nie leczy się Novothyralem tylko że jego działanie jest kontrowersyjne wg jej wiedzy medycznej na ten temat.
        A na temat badania tylko TSH twierdzi jak większośc lekarzy że przy leczeniu tyroksyną zasadne jest badanie tylko TSH wg zaleceń PTE
        Dostałam dawkę tyroksyny 88 i biorę ją od tygodnia czy mam lepsze samopoczucie trudno powiedzieć,ostatnio zauważyłam że coraz częsciej mam wory pod oczami zobacze co będzie dalej.Odnośnie selenu to zamówiłam sobie w Niemczech u koleżanki w dawce 200 i może jest lepszy od tego dostępnego u nas w aptekach.
        Z tym że pani doktor twierdzi że nie należy go brać dłużej niż pół roku?
        Moja endo twierdzi że ma wiedze aktualną po wiosennej konferencji endokrynologicznej itd....
        Lekarze nie lubią jak pacjenci się nie zgadzają z ich zdaniem ponieważ oni mają większą wiedzę i doświadczenie.
        Pozdrawiam
        • joladoba Re: Prośba o interpretacje wyników 15.03.14, 12:20
          Hej dziewczyny jestem obecnie w ciąży w 13 tygodniu i moje ostatnie wyniki TSH 2,6 Norma 0,5-4,2 FT3 i FT4 niestety zostały u lekarki a wyników nie zapisałam wiem napewno że są w zakresie normy, lekarka przepisała mi tyroksyne w dawce 100 i 112 naprzemiennie wcześniej brała 88 i 100 mam kołatania serca i lekarka stwierdziła że mogą występować przy zmiennej dawce biore aspargin i pomaga mi.Zastanawiam się jednak czy gdybym brała tylko 112 tyroksyny to czy nie byłoby lepiej ale trochu boję się sam tak sobie zmienić?Biorę jeszcze clexane ponieważ miałam 3 poronienia ale to jeszcze przed zdiagnozowaniem hasimoto.Proszę o pomoc?
          • agang Re: Prośba o interpretacje wyników 15.03.14, 14:07
            a badałas poziom magnezu i potasu?

od braku tych powyzej moga wystąpic kołatania
            dziewczyny nie polecaja dawek "skakanych" , mi tez lekaz takie zalecił ale ja zaczęłam te wieksza brac codziennie
          • muktprega1 Re: Prośba o interpretacje wyników 16.03.14, 16:16
            Wiesz, żeby Ci sensownie odpowiedzieć, t niestety trzeba znać proporcje hormonów, bez tego ani rusz. Masz trochę za wysokie TSH moim zdaniem. Dawki naprzemienne, ale codzienne są również stosowane, nawet jest o nich mowa w książce "Jak żyć z Hashimoto" chociaż ja też należę do zwolenników równych codziennych dawek smile
            100 i 112 to daje codziennie 106

Przeczytaj sobie wątek świadomej Madzi, jak sobie dobrze radzi w dawkowaniu:
            forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145884799,145884799,C_d_novothyral_tym_razem_w_ciazy.html
            zobacz co ile sprawdza poziom hormonów itp
          • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretacje wyników 05.04.14, 13:01
            > lekarka przepisała mi tyroksyne w dawce 100 i 112 naprzemiennie wcześniej brała 88 i 100
            > mam kołatania serca i lekarka stwierdziła że mogą występować przy zmiennej dawce

Nie rozumiem, to po co zaleciła skakanie po dawkach, skoro źle to znosisz???
            Po drugie w ciąży natychmiast podnosi się dawkę tyroksyny, a co dopiero przy tsh blisko 3!!! Chyba pani dr się nie bardzo orientuje w prowadzeniu pacjentek z Hashi, a co dopiero Hashimotek w ciąży... Ja bym szybko poszukała innego lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka