megiddo1 23.05.05, 13:32 czy można leczyć niedoczynnośc tarczycy tylko na podstawie TSH obniżając jego poziom bez badania T3 i T4? pzdr Magda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to-ja-007 Re: czy można 23.05.05, 13:48 Jesli sie udowodni ze TSH jest sprzezone u danego chorego z fT3 i fT4 to raczej tak. Niestety, zeby sie o tym przekonac to pare razy trzeba wykonac wszystkie 3 badania i sprawdzic, ze sprzezenie przysadka-tarczyca dziala bez zarzutu. Poza tym warto od czasu do czasu wykonac fT4 i fT3 - zeby sie przekonac ze przemiana T4 w T3 zachodzi prawidlowo. U Hashimotek ta przemiana moze byc zaburzona, wtedy usuwanie niedoczynnosci tylko na podstawie TSH moze nie przyniesc dobrych skutkow. pozdrawiam ula Odpowiedz Link
megiddo1 Re: czy można 23.05.05, 14:01 Mój endokrynolog nie zalecił mi wykonania innych badań oprócz TSH. Po niecałym miesiącu brania Euthyroxu25 poziom TSH spadł z 8,79 do 6,46. Lekarz zwiększył dawkę leku. Przy następnych badaniach zrobię też T3 i T4. Bardzo dziękuję za podpowiedź. pzdr Magda Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: czy można 23.05.05, 15:55 Lepiej zrob fT3 i fT4. To sa poziomy "niezwiazanych" hormonow i u kobiet tylko te nadaja sie do interpretacji stanu tarczycy. pozdr. ula Odpowiedz Link
hela1980 Re: czy można 23.05.05, 18:08 Madziu oczywiscie, ze mozna ale...czy to ma sens????????? brak zleconych badan ft3 i 4 to oczywiscie oszczednosc sluzby zdrowia<juz mnie to nie dziwi, ale niesmak czuje za kazdym razem, gdy ktos opisuje takie diagnozowanie po lebkach>...moj pierwszy endo tez tak robil, zlecal tylko TSH(tlumaczac, ze FT3 i 4 nie ma po co bo on i tak wie jakie wyjda-hahaha-wrozka> i to nawet kazal robic po poludniu, czyli po zazyciu euthyroxu, nie wiem czy to ma znaczenie ale ja jestem przywyczajona do badan jednak na czczo....potem robilam juz pelny zestaw hormonkow i p-cial i Tobie tez polecam-najpierw naciskaj prowadzacego o skierowanie na nie a jak juz nie wyrwiesz na panstwowo to zrob prywatnie, przynajmniej bedziesz miec pelny obraz calej sytacji.... Odpowiedz Link