Dodaj do ulubionych

Witam Wszystkich

15.01.06, 23:23
Jestem mamą 3,5 letniej Karoliny u której w marcu zeszłego roku wykryto
cukrzycę i od razu hashimoto. Mała przy wykryciu miała TPO 4 tys, ale TSH
było w normie i nie podjęto żadnego leczenia. Do tej pory robiliśmy dwa razy
badania kontrolne, TSH jej spada i weszła nawet w nadczynność, ale leczenia
nadal nie podjęto. Czasem się zastanawiałam czy ona naprawdę ma hashimoto, bo
u mnie w rodzinie mama i siostra mają nadczynność a ja czekam na wyniki.
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Witam Wszystkich 15.01.06, 23:48
      HEJ!!!
      A na jakiej podstawie postawiono diagnoze samych przeciwciał?A wywiad
      lekarski ,raczej jesli w rodzinie dominuje nad to może dziecko ma G-B.Robiłas
      jej usg tarczycy,Anti TG oraz ft 3i ft 4 .Warto by sie było wybrać do endo
      dziecięcego,pozdrawiam
      • katerina24 Re: Witam Wszystkich 15.01.06, 23:50
        Pierwsze zdanko bez sensu miało być a na jakiej podstawie postawiono diagnozę
        czy na podstawie samych przeciwciał ?A robiono z Toba wywiad lekrski i
        zaznaczono że w dominuje nadczynność t. w rodzienie?
    • katerina24 Re: Witam Wszystkich 15.01.06, 23:52
      Przepraszam za rostrzelane posty[moja wada]ale powinnas mieć pełen panel badań
      i jeśli Twoja Mama siostra NIE MIAŁY TO TAKIE BANIA JAK :
      USG TARCZYCY
      FT 4 I FT 3
      ORAZ aNTI tG I aNTI tpoTO u was podstawa
      • betina_t Re: Witam Wszystkich 16.01.06, 00:32
        Wszystko zaczęło się od wykrycia cukrzycy, wtedy miałam przeprowadzany wywiad i
        zaznaczyłam że u mnie w rodzinie mama choruje na tarczyce. Zrobiono badania:
        tsh-1,83, ft3-4,7, tpo-4,302 i na tej podstawie stwierdzono u córki hashimoto.
        W lipcu miała robione badania: tsh-0,2 ft4-1,39 w grudniu tsh-0,2, kolejne
        badania tsh, ft3 i ft4 mamy za 6 miesięcy. Usg ma mieć robione w czasie gdy
        zostanie przyjęta na oddział na coroczne badania cukrzycowe, a że tsh jest cały
        czas na tym samym poziomie więc się nie spieszy. Do poradni cukrzycowej gdzie
        prowadzi nas endokrynolog chodzimy co 3 miesiące i tam jest badana tarczyca. A
        mi o przebadaniu się na hashimoto zleciła pani doktor w poradni genetycznej bo
        często się zdarza że jak dziecko jest chore to mama też. Poszłam do tej poradni
        bo chciałam się przebadać czy jestem nosicielem genu wywołującego cukrzycę (
        kolejne dziecko), a hashimoto się nie przejmowałam bo wystarczy jedna tabletka
        na czczo i wszystko gra. Dopiero genetyk poinformował mnie że również leczona
        tarczyca robi zniszczenia w organiźmie. Jako że zlecenie od pediatry dostajemy
        tylko na tsh więc nie musimy innych badań robić, ale następnym razem zrobię
        dodatkowo ft3, ft4 i tpo. Może cukrzyca jakoś zniekształciła wyniki tpo?Pytałam
        na osttniej wizycie u endokrynologa włąśnie o to że mama i siostra mają
        nadczynność ja kiedyś miałam również lekką nadczynność ale bez konieczności
        leczenia ale usłyszałam że to nie ma znaczenia
        • katerina24 Re: Witam Wszystkich 16.01.06, 01:24
          Czy nie ma to bym polemizowała patrz przypadek naszego forumowego Piotra,takie
          rzeczy Zawsze mają znaczenie wiadomo że z dziedziczeniem sa rózne problemy bo
          zawsze dochodzą geny obojga rodziców [więc np strona chora matki a ze strony
          Ojca teoretycznie ok tzn brak tego typu schorzeń ale mamy mieszanke genów
          przecie oraz to że jednak kobiety [jeslirodzi sie dziewczynka]częsciej zapadają]
          więc historia chorobowa w rodzinie ma znaczenie.Dobrze by było aby zrobiono i
          Tobie i dziecko Anti Tg[to "2"przeciwciała] i Ty napewno musisz dla obrazu
          klinicznego mieć usg zrobione.Akurat cukrzyca z tego cosie orientuje[leczona i
          ustawiona]nie rzutuje na inne wyniki[tzn tarczycowe].Z tym że Twoje dziecko ma
          hashi mogli sie pospieszyć/albo ma okres nadczynności ,tego to ja Ci nie powiem
          bo licza sie jeszcze usg[często sam obraz tarczycy świadczy o hashimoto]oraz
          objawy typowe dla nad/niedoczynności/
          Dobrze by było żebyś i Ty sie przebadała[co zamierzasz zrobić]z ta poradnią
          genetyczną ciekawa sprawa--sami cię skierowali ,czy im to zaproponowałaś?I
          wiesz może jak się takie badanka nazywaja [chodzi o konkretny gen?}bo prawdę
          mówiąc sama jak bym chciałą byc Mamą to raczej chciałabym wiedzieć czy dzieciak
          będzie miał szansę genetycznie to otrzymać ode mnie"w spadku"czego między
          bogiem a prawda mu /jej nie zyczę.
          I tu Pytanko do innych Pań czy Wam proponowano takowe badania
          [genetyczne],skoro mozna potwierdzić cukrzycę genowym badaniem to hashi pewno
          też?!
          I do koleżanki Betiny czy lekarz poinformował Cie o tych innych zniszczeniach
          ktore moga zrobić przeciwciała?serdecznie Cię pozdrawiam ,dużo zdrówka dla
          Rodziny i Ciebie,Tu jest dużo Mam i nie tylko jutro pewnie ktoś się dopisze.
    • rosteda Re: Witam Wszystkich 16.01.06, 23:17
      Witam Cie serdecznie Betina_t
      Bardzo mi przykro z powodu Twojej coreczki, ale niestety taki juz nasz los.
      Moj syn tez ma Hashi i ja tez, niestety to jest dziedziczne jak kazda choroba
      autoimmunologiczna. Cukrzyca typI tez jest choroba autoimmunologiczna i u wielu
      chorych idzie ona w parze z Hashimoto. Na podstawie tak wysokich przeciwcial TPO
      mozna w 100% postawic diagnoze, a pozostale badania tylko ja potwierdza. Ale
      teraz tak jak pisze Katerina nalezy wykonac caly komplet badan:TSH,Ft3,Ft4, USG
      tarczycy, oraz przeciwciala przeciw TSH ( so to przeciwciala w kierunku choroby
      Bassedowa, W rodzinie gdzie wystepuje Hashimoto moze tez wystapic Bassedow) aby
      nie przegapic niedoczynnosci i w odpowiednim momencie wejsc z leczeniem.
      U mojego syna w trakcie rozpoznania TSH bylo 2,99, ale Ft4 iFt3 byly w dolnej
      granicy normy, a tarczyca w zaniku i caly komplet objawow niedoczynnosci. Moze
      to byc jak tez pisze Katerina poczatkowy okres choroby gdzie wystepuje
      nadczynnosc i w tym okresie TSH, Ft4 i Ft3 nalezy robic co miesiac dla kontroli
      czy nie ma juz niedoczynnosci. Jesli chodzi o cukrzyce to lekarz leczacy dziecko
      bedzie musial regularnie przy wprowadzaniu tyroksyny kontrolowac wyniki hormonow
      tarczycy jak i cukru, poniewaz w tym okresie bedzie bardzo trudno utrzymac
      prawidlowy poziom cukru. Dla swojej corki ze wzgledu na dwie choroby
      potrzebujesz bardzo doswiadczonego endokrynologa , najlepiej jesli bedzie sie
      dobrze znal na obu tych chorobach. Mozesz juz swojej corce podac troche selenu.
      Selen obniza poziom przeciwcial i tym jej nie zaszkodzisz (odpowiednia dawke do
      wagi ciala).
      Pozdrawiam Rosteda
      • katerina24 Re: Witam Wszystkich 16.01.06, 23:44
        Te przeciwciałą przeciwko receptorowi TSH nazywaja się Trab[tak to się
        pisze],selen wg wskazań na ulotce po 3 miesiącach robi sie przerwy w zażywaniu
        co zresztą jest napisane w ulotce bo ma to wpływ na aminotransferazy
        wątrobowe ,po 1,5 miesiąca mozna powtórzyć zazywanie
    • betina_t Re: Witam Wszystkich 20.01.06, 22:20
      Jeżeli chodzi o poradnie genetyczną to poprosiłam moją ginekolog o skierowanie
      do takowej bo chciała bym wiedzieć czy kolejne dziecko może zachorować. Co do
      badań w kierunku Hashimoto to są to zwykłe badania moje i męża czyli tsh, tpo,
      ft3 i ft4, jak już będziemy mieli wyniki to lekarka prowadząca nam je omówi .
      Jeżeli chodzi o cukrzycę to takie badania genetyczne są robione w rodzinach
      gdzie choroba jest genetyczna, wtedy możne określić czy jest się nosicielem
      tego genu. U nas cukrzyca jest przypadkiem która wynikła najprawdopodobniej
      podczas oskrzeli i towarzyszącej temu gorączce. Ale ja nadal szukam w inernecie
      badań w tym kierunku. Mogę tylko powiedzieć to co mi powiedzieli, że kobieta w
      ciąży gdzie ona lub jedno z dzieci ma cukrzycę może należeć do programu TRIGR.
      I takiemu narodzonemu dziecku pobiera się krew pępowinową i wysyła do Irlandii
      ( chyba) tam przeprowadzają testy czy dziecko może zachorować.
      Co do Hashimoto to jedynym plusem jest to że obie choroby prowadzi
      endokrynolog i wie jak mam postępować w różnych przypadkach, myślę ze w
      Prokocimiu w Krakowie są dobrzy lekarze i to jest dobre że oni się konsultują
      między sobą w wynikach dzieci. Zresztą ta poradnia jest jedyna na małopolskę
      więc i tak nie mam wyjścia. O badania na tą drugą chorobę na pewno zapytam przy
      kolejnej wizycie w kwietniu. I wiem jedno że jak Hashimoto się już zacznie to
      na pewno będę o tym wiedzieć bo zaczną jaj wariować cukry (a nie będzie
      jakiegoś znaczącego powodu jak np.: przeziębienie, stres itp.), wtedy tylko
      zrobić badania kontrolne i jak faktycznie wyniki będą złe to wcześniej na
      wizytę lecieć. A się trochę rozpisałam, ale jak by ktoś chciał wiedzieć coś o
      cukrzycy to jak będę znała odpowiedz to z miłą chęcią to zrobię.
      Pozdrawiam Bernadeta
      • rosteda Re: Witam Wszystkich 20.01.06, 23:05
        Witam Cie Betina!
        Prokocim znam jako bardzo dobra placowke Kardiologii Dzieciecej. Mysle, ze
        dziecmi z innymi chorobami zajmuja sie rowniez dobrze.
        Zycze Ci duzo sil i wytrwalosci, a malej stabilnosci w chorobie.
        Sciskam Was obie i pozdrawiam serdecznie.
        Rosteda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka