Dodaj do ulubionych

diagnoza postawiona

31.01.06, 22:23
Zwlokłam się wreszcie dzis do endo i jestem szczesliwa, że jest już PO.
Po dogłębnej analizie wyników i zrobieniu usg endo orzekł:
wole guzkowe; choroba autoimmunologiczna tarczycy - nie wymaga leczenia
hormonalnego. Tarczyca wielkości w normie.
Endo powiedział że proces choroby pewnie gdzies już zaczął się w okresie
okołoporodowociążowym. Teraz trzeba się obserwować i w przypadku
niepokojących objawów zrobić tsh ft3 i ft4. Jeśli nic się nie będzie działo
mam się pojawić w ciągu 2 lat.
Powiedział, że przeciwciała są podwyższone ale nie wysokie. To znak że
prawdopodobnie za czas jakiś wpadnę w jakąś niedoczynność. Wyniki mam dobre
więc nie ma co zapobiegawczo podawac hormonów, ponieważ i tak to nic nie da.

Co do moich kołatań to na pewno nie są związane z tarczycą. Dopuścił
możliwość powiązania z moją stwierdzoną nerwicą lękową. Dla świętego spokoju
mam tylko udać się do kardiologa, aby wykluczyć inne przyczyny.

Czyli reasumując Wasze sugestie powinnam:
-unikać stresu
-brać selen
-brać ecomer
-unikać jodu, brokułów, kapusty... czegoś jeszcze????

Czy można jeść śledzie i jeździć nad morze???

pozdrawiam Was serdecznie i dzięki za wszelakie wskazówki
Obserwuj wątek
    • nitca Re: diagnoza postawiona 02.02.06, 09:23
      Czesc Anoda

Ciesze sie ze znalazlas sile, by pojsc do lekarza, teraz chyba jestes
      spokojniejsza ?smile
      Kazdego predzej czy pozniej dopada jakies chorobsko, tylko nie kazdy o nim wie,
      a Ty wiesz na co zwracac szczegolna uwage obserwujac siebie, czyli nie jest zle.
      Hormony badaj regularnie, najlepiej co 3-4 mies., nawet jak bedziesz sie czula
      wysmienicie (mozesz na nich olowkiem zapisywac jak sie czulas).

> mam tylko udać się do kardiologa, aby wykluczyć inne przyczyny.

Endo niewiele pomoze jesli wyniki hormonow sa dobre, wiec wizyta u specjalisty
      "od kolatan serca" jest dobrym pomyslem i powinnas sie do takowego wybrac.

> Czyli reasumując Wasze sugestie powinnam:
      > -unikać stresu
      > -brać selen
      > -brać ecomer
      > -unikać jodu, brokułów, kapusty... czegoś jeszcze????

Do listy oprocz selenu z cynkiem mozesz dodac magnez, odzywiaj sie zdrowo, ciesz
      sie zyciem i nie przesadzaj z wit.A.
      Sledzia od czasu do czasu mozesz jesc, byle nie codziennie smile a co do wyjazdow
      nad morze zdania sa podzielone. Ja morza nie unikam.

Zycze Ci aby Twoja tarczyca trzymala sie dzielnie, a Ty razem z nia.
      Nitca
      • anoda34 Re: diagnoza postawiona 02.02.06, 10:28
        Dzięki nitca...byłam u tego endo o którym mi mówiłaś - bierze 80 zł za wizytę i
        usg i jest całkiem miły w obejściuwink)

wczoraj tylko miałam silne zawroty głowy i znów się wkręciłam
        Co bierzecie na taką przypadłość?? Wystarczy B compex?

pozdrawiam
        • nitca Re: diagnoza postawiona 02.02.06, 11:22
          Na szczescie nie mam zawrotow glowy, a przynajmniej nie takie by je zauwazac i
          sie nimi niepokoic. Moze inne dziewczyny cos Ci doradza.
    • eremka Re: diagnoza postawiona 03.02.06, 11:21
      czesc
      dlugo przedtem, zanim zaczelam miec problemy z tarczyca, badalam sie w kierunku
      schorzen neurologicznych i okazalo sie, ze mam jeden blednik uszkodzony w ilus
      tam procentach i stad zawroty glowy. Vitamina b z tego co wiem jest ok i
      betaserc.
      Ale mi zawroty glowy przeszly zupelnie, jak zaczelam lykac hormony uncertain, od roku
      mam spokoj sama nie wiem co o tym myslec.

Z kolataniem to bylo tak, ze zanim okazalo sie ze mi tarczyca szwankuje, to
      wykryli mi niedomykalnosc zastawki mitralnej i to podobno mialo powodowac
      czestoskurcz, zreszta zgodnie z definicja wink
      ale tez sytuacja nie jest dla mnie jednoznaczna, bo kolatanie pojawilo sie u
      mnie po raz pierwszy w II trymestrze ciazy ... wczesniej nie mialam takich
      przypadlosci
      • anoda34 Re: diagnoza postawiona 03.02.06, 13:48
        eremka...to by mi sie zgadzało.
        Też mam intensywnie wysycone płatki zastawki mitralnej. Pierwszy częstoskurcz
        tez pojawił mi się w ciąży, tyle że wtedy miałam zagrożoną ciążę porodem
        przedwczesnym i łykałam jakieś leki (nie pamiętam czy to były hormony).
        Powodowały one jakieś dziwne reakcje serca i trzeba było brać do tego isoptin.
        Potem wszystko przeszło. Druga ciąża podobnie. Potem 4 lata było ok
        (przynajmniej nie pamiętam żebym się tym jakoś specjalnie przejmowała) i
        wróciło. Mam tak co jakiś czas.
        Eremka? A czy powiedzieli Ci coś w związku z tą zastawką i częstoskurczami??
        Jakieś zalecenia??? Przeciwwskazania??
        • aada1 Re: diagnoza postawiona 03.02.06, 20:00
          Witaj anoda smile
          Hmm pisalas, ze mecza Cie zawroty glowy. Ja je mialam i to dosc silne. Potrafa
          wrecz zmusic tak osobe do siedzenia w domu. Czasami do tego dochadza leki...i
          jak to sie mowi masz" pojechane"
          Sprawdz sobie prolaktyne, badanie robisz na czczo, laryngolog aby sprawdzic
          blednik i koniecznie neurolog. Dobrze byloby sprawdzic czy masz dobre cisnienie,
          czy ne masz spadkow.I zelazo czyli morfologia smile
          U mnie zawroty wystepuja przy niedoczynnosci.
          Mozliwe, ze u Ciebie sa one na tle nerwowym. Napisz jak bedziesz po badaniach.
          Pozdrawiam cieplutko
          Ada
          • anoda34 Re: diagnoza postawiona 04.02.06, 11:16
            dzięx Adusia
            chyba się sypięcrying
            Już nie mam siły...
            Onegdaj miałam takie zawroty że starsznie się bałam. Lekarka w tym czasie
            zleciła mi tylko tsh, więc na własną rękę zrobiłąm sobie rezonans głowy. Wyszło
            że wszystko ok, więc na kilkanaście miesięcy ból i zawroty głowy jak ręką
            odjął. Może to jednak tło nerwowe??
            Ale prolaktynę chyba zrobię. Mg robiłam w maju 2004 (wtedy tez miałam takie
            jazdy) i było 2,1 czyli chyba ok.
            • lu74 Re: diagnoza postawiona 04.02.06, 12:02
              Wcinam sie w konwersacje - przepraszam, ale czy tej prolaktyny nie lepiej
              zbadac od razu z obciazeniem? Adus, wypowiedz sie Kochana.
              Mi sie kojarzy, ze prl czesto wychodzi w normie, a dopiero wyniki z obciazeniem
              wskazuja na hiperprolaktynemie czynnosciowa. Nie jestem pewna czy mam racje
              wiec prosze jeszcze kogos o potwierdzenie, zeby Anoda mogla sie porzadnie
              zdiagnozowac za jednym razem.
              Pozdrowienia,
              Lu
              • anoda34 Re: diagnoza postawiona 05.02.06, 11:00
                Lu..dzięki za interwencję w mojej skromnej sprawie
            • aada1 Re: diagnoza postawiona 05.02.06, 17:34
              Hmmm piszesz bol i zawroty glowy...smile
              Bole glowy wystepuja w tym samym czasie co zawroty? A moze jedno poprzedza drugie?
              Wiesz jak tak o tym mysle, moze to migreny sa u Ciebie?
              Jesli tak, to wymagaj one leczenia u neurologa. Migreny napadowe moga miec
              zwiazek z nerwica.
              Tak TSH 2,1 jest dobre. Czyli nie szlo to od tarczycy.
              Anoda mysle , ze wizyta u neurologa bedzie dobrym rozwiazaniem.
              Pozdrawiam serdecznie
              Ada

• lu74 Re: diagnoza postawiona 05.02.06, 18:02
                To znowu ja wink
                Napisz troche wiecej:
                czy zawroty sa z bolem glowy czy te objawy wystepuja niezaleznie od siebie?
                jaki to rodzaj zawrotow - napisz czy Ci swiat wiruje, czy to poczucie
                niestabilnosci, czy cos jeszcze innego? (ja sie specjalizuje w zawrotach wink
                dlatego pytam)
                co do kolatania to mi sie pojawia cos takiego jakby serce nadrobilo dwa bicia
                albo o jakims zapomnialo - jak mam wyregulowane hormony tarczycy to to nie
                wystepuje.
                A tak swoja droga jesli Hashimoto wystapilo u Ciebie po ciazy to warto bedzie
                zbadac przeciwciala za jakis czas bo gdzies czytalam, ze pociazowe zapalenie
                tarczycy moze sie cofnac. To brzmi troche niewiarygodnie ale warto byc dobrej
                mysli.
                Pozdrawiam goraco i czekam na opis objawow :o)
                Lu
                • anoda34 Re: diagnoza postawiona 06.02.06, 12:46
                  Lu kochana...
                  zwykle są to zawroty polegające na tym, że podłoga wydaje mi sie jakby
                  pływająca, boję się że mgę się przewrócić. Taki dziwny stan...i lęk domiinuje
                  przy tym.
                  Co do bólów głowy- czaem mi się zdarzają, zwykle przy niepogodzie i spadkach
                  ciśnienia i chyba jednak nie są związane z występowaniem zawrotów.
                  Dziś np. miałam taką jazdę...od rana znów jakoś tak niestabilnie się czułam,
                  wieszałam pranko i nagle...uświadomiłam sobie ze moze krew mi nie dochodzi do
                  naczyn mozgowych i za chwile zemdleje...tak się tym nakreciłam ze serce zaczeło
                  mi walić jak szalone. Trwało to moze 5 min. Odpędziłam myśli i póki co jest
                  ok...tylko ta niestabilność.
                  Lu...ja też mam podobnie z tymi kołataniami (tak jakby serce chciało nadrobić)
                  Co do pociązowych p/ciał to chyba nie bardzo mogę się pod to podpiąc, bo córcię
                  urodziłam 5 lat temu.

I co Ty na to Lu??
                  • lu74 Re: diagnoza postawiona 06.02.06, 21:45
                    Witaj!

No to opis zawrotow glowy jest mi jak najbardziej znajomy. U mnie trwaja one
                    nawet przez wiele tygodni, a potem nagle jak reka odjal. Sa trudne do opisania
                    ale zawsze tlumaczylam lekarzom, ze to troche tak jakbym chodzila po
                    poduszkach. Jak ich nie mam to nawet trudno mi sobie przypomniec jak to jest.
                    Lekarze oczywiscie posylaja mnie do diabla czyli na leczenie nerwicy, ktorej w
                    moim mniemaniu nie posiadam.
                    Moja obecna endo, ktora b. sobie chwale powiedziala mi, ze widziala juz
                    wszelkie objawy Hashi, a zawroty sa jak najbardziej w tym zestawie. Ostatnio
                    przyjrzalam sie temu dokladniej i mam wrazenie, ze wystepuja gdy poziom TSH sie
                    zmienia. Czy u Ciebie czasami nie potwierdza sie ta regula?
                    Juz kiedys byl na forum watek pt."zawroty glowy" - poczytaj.
                    Ja tez robilam rezonans magnetyczny bo balam sie, ze cos niedobrego sie dzieje
                    ale nic nie wykryto na szczescie.

Odkad lykam Euthyrox duzo rzadziej pojawiaja sie te kolatania. Generalnie jakos
                    nigdy sie nimi nie przejmowalam ale pamietam, ze w okresie niedoczynnosci
                    zdarzaly mi sie conajmniej raz dziennie.

No coz radze sie nie przejmowac, wyregulowac tarczyce tzn. TSH w okolicach 1,
                    FT4 i FT3 w gornych granicach normy i tak trzymac - wtedy Twoje samopoczucie
                    powinno sie polepszyc.

Bole glowy zdarzaja sie chyba kazdemu. No chyba, ze sa b. czeste i uporczywe to
                    trzeba poszukac przyczyny.

Pisz gdyby Cie cos zaniepokoilo!

Zycze duuuuzo zdrowka,
                    Lu
                    • anoda34 Re: diagnoza postawiona 07.02.06, 11:21
                      Lu..dzięki serdeńkosmile
                      TSH mam w granicach 2 i endo nie zapisał mi żadnego hormonu, więc nie wiem czy
                      mam zmienić endo?

A jak się wykonuje to badanie na prolaktynę z obciążeniem? Bo może tu gdzieś
                      tkwi sedno?
                      pozdawiam cieplutko
                      • lu74 Re: diagnoza postawiona 10.02.06, 23:06
                        Witaj Anoda,
                        Badanie na prolaktyne z obciazeniem wykonuje sie tak: rano, na czczo pobiera
                        sie krew; lykasz tabletke metoklopramidu (dostaniesz ja w laboratorium) czekasz
                        godzine i znow pobierana jest krew. Po kolejnej godzinie pobieraja Ci krew po
                        raz trzeci i otrzymujesz wynik, w ktorym oznaczone sa trzy poziomy prolaktyny.
                        Poczytaj sobie ten watek:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=33527408&v=2&s=0
                        Nie potrafie odpowiedziec Ci czy powinnas zmienic endo ale radze zebys sie
                        dobrze poobserwowala.
                        W moim przypadku objawy niedoczynnosci (b. zauwazalne) wystapily na dlugo przed
                        ujawnieniem sie choroby w badaniach hormonalnych. Przy TSH 3 z hakiem czulam
                        sie jak wrak czlowieka. U kobiet z wieku rozrodczym TSH na poziomie 2 to taka
                        troche gorna granica.
                        Rozne sa teorie ale niektorzy lekarze podaja niewielkie ilosci hormonu aby
                        spowolnic proces zapalenia autoimmunologicznego.
                        Napisz czy masz jakiekolwiek dziwne objawy poza zawrotami glowy i kolataniami?
                        Pozdrowienia,
                        Lu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka