Dodaj do ulubionych

czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości?

12.11.06, 22:59
Witam, mam pytanie odnośnie anty TPO. Ponieważ ich miano w sierpniu było ok 600 a teraz wzrosły do 2000. Czy taki wysoki wynik może powodować mdłości bo jakoś dziwnie się ostatnio czuję szczególnie wieczorami? Biorę euthyrox a tak poza tym bromergon na prl. Wcześniej to po bromku się źle czułam ale teraz łykam go przed snem i było wporządku ostatnio. Co myślicie o tych mdłościach?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 12.11.06, 23:35
      Jak cos co atakuje [nawet nie atakuje bo to marker jedynie,świadczący o stanie
      zapalnym w kier.problemów z tarczycą ]może być odp za mdłosci?Proponuje poczytać
      dokłądnie o Hashimoto napewno nie od tarczycy masz mdłości.
    • katerina24 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 12.11.06, 23:37
      Lekarz może Ci zalecić inny lek niż Bromergon,poczytaj Dokładnie ulotkę od
      Bromku to znajdziesz winowajcę swych problemów
      • marianna76 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 12.11.06, 23:49
        Ja też obstawiałabym bromergon, bo słynie z takich właśnie objawów ubocznych.
        Słyszałam kiedyś od gina, że ten lek aplikowany "dowcipnie" nie daje takich
        nieprzyjemnych skutków.
        • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 10:50
          Bromergon biorę już kilka miesięcy i miałam mdłości ale przez pierwsze 2 tygodnie. POtem minęły i wszystko było ok. Dlatego jest to dla mnie nie zrozumiałe żeby bromek powodował te mdłości. Dawki nie zmieniałam
    • madziulaw Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 11:51
      Ja mam mdłości w niedoczynności,

Miałam mdłości kiedy brałam tabletki antykoncepcyjne

Moim zdaniem wahania hormonów (a wysokie miana przeciwciał mogą przecież
      świadczyć o uderzeniu choroby) jak najbardziej powodują mdlości. Ja tak mam

pozdr
    • katerina24 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 17:49
      Warto iśc do swojego lekarza prowadzacego.Są znacznie nowsze środki na
      "spędzenie" prl.Te starej generacji mają za dużo środków ubocznych,w żadnym
      razie [brak danych]nie wiąże sie się Hashimoto z mdłosciami.Skoro bierzesz
      tyle [ile]czasu Bromek org mógł się też zbuntować.Prawda jest że ewentualnie
      zwiększenie liczby przeciwciał ,może rozregulowac pracę tarczycy czyli Warto
      sobie za parę dni spr TSH i dac spokój z coraz częstszym badaniem przeciwciał
      chyba że lekarz stanowczo zaleci.

A propo hormonów sztucznych to tez nie dziwota że się ma po nich mdłosci ,nie
      każdy toleruje i to "niejako "dla niektórych normalny objaw jak się je
      bierze,pozatym zawsze wtedy lekarz winien zalecić zwiększenie dawki sztucznego
      h.tarczycy bo przeciez wtedy rośnie zapotrzebowanie org na tyroksynę.
      Dwa trzeba pamietac [zwłąszcza te osoby które miały /mają w rodzinie więcej osób
      z chorobami auto że sztuczne hormony mogą wyindukować TOCZNIA i zwiększają
      suchość zwłaszcza te antyandrogenne--Diane ,Jeanine etc]
      • katerina24 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 17:49
        katerina24 napisała:

> Warto iśc do swojego lekarza prowadzacego.Są znacznie nowsze środki na
        > "spędzenie" prl.Te starej generacji mają za dużo środków ubocznych
        SKUTKÓW oczywiście sorry
        > r
        • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 23:00
          w czwartek idę do endo ale dawkę euthyroxu podniosłam sobie już. Oczywiście to skonsultuje z lekarzem. Może jak się staram o dzidzię to powinnam brać encorton w drugiej fazie cyklu? Na te anty TPO rzecz jasna. Dzięki za dobre rady!!!!!!!!!
          • katerina24 Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 13.11.06, 23:20
            A ze sterydami róznie bywa ,nie kazdy musi brać ,po drugie tych przeciwciał nie
            masz az tyle żeby to było potrzebne [branie sterydu]!!Jakis lekarz Ci to
            zalecił?!Jesli tak warto się skonsultowac z innym specjalista.
            Warto pogadać ze swoim lekarzem ,immunologiem etc
            PZDR
    • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 14.11.06, 20:45
      katarina24. Jeżeli twierdzisz że 2000 TPO to nie jest wysokie miano przeciwciał to mnie pocieszyłaś. Ja odbierając wyniki się prawie poryczałam tak mnie załamały. Może masz rację żeby badać tylko TSH i wtedy nie będę się dołować. Moja endo właśnie nie chce żebym brała sterydów w ciąży i przed, ale ja się na forum tutaj naczytałam że jednak pomagają na początku ciążę utrzymać. Sama nie wiem komu zaufać.podstawa to dobry lekarz. Ja jestem z Wrocławia i tu nie mamy dobrego immunologa. Podobno Łódz albo Poznań. Pozdrawiam.
      • rosteda Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 14.11.06, 21:27
        Witaj Aniaresz
        Nie wiem dlaczego tak bardzo przerazaja Cie te przeciwciala?
        Przeciez przeciwciala TPO sa tylko do niszczenia tarczycy i to tylko Twojej. One
        wcale nie maja wplywu na zajscie i donoszenie ciazy.
        Przy decydowaniu sie na ciaze bardziej istotne jest dobrze dobrana dawka
        tyroksyny i unormowanie hormonow (fT3 i fT4)we krwi.

"Moja endo wlasnie nie chce zebym brala sterydow w ciazy i przed, ale ja sie
        naczytalam ze jednak pomagaja na poczatku ciaze utrzymac."

Masz bardzo madra endo.
        Czy ty znowu myslisz o braniu sterydu?
        Przeciez juz raz bralas i z jakim skutkiem? (poczytaj swoje watki)
        Jestes tu na forum juz pare miesiecy i tylko raz podawalas wynik TSH w lipcu.
        Czy badania kontrolne hormonow robisz tylko raz na 5 miesiecy i tylko TSH?
        Teraz ten wzrost przeciwcial ktory laczysz z przeziebieniem, to byl rzut
        choroby. Prawdopodobnie nawet nie mialas infekcjii tylko przy rzucie choroby
        moga byc rozne dolegliwosci.
        Wiec jak teraz wiesz ze masz podwyzszone przeciwciala to warto juz tez zrobic
        badania fT3, fT4 i TSH i zobaczyc czy znowu nie wchodzisz w niedoczynnosc.
        Zwykle po rzucie choroby w krotkim czasie spadaja hormony we krwi i trzeba
        myslec o wizycie u endo w celu zwiekszenia dawki.
        A jak bedzisz miec unormowane hormony we krwi to i w ciaze zajsc tez nie powinno
        byc problemu.
        Pozdrawiam Rosteda
        • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 15.11.06, 00:04
          Roseda. Bardzo ci dziękuje za zainteresowanie. Niestety brałam pół roku sterydy i do teraz żałuje bo anty- TPO i tak idą w górę po ich odstawieniu. To jaki to miało sens. Moja endo radzi mi robić TSH przed każdą wizytą ale jutro odbieram wynik ft3 i ft4 to chętnie podam go do oceny specjalistów. Ja się kompletnie na tym nie znam tylko wiem że moje TSH ma być ok 1 przed ciążą. moje badania 13.06.06- TSH-0.972, TPO-154 19.07.06- TSH-1.32, TPO- 370 28.08.06- TSH-2.94, TPO- 507 9.11.06- TSH-3.09, TPO- 2137 Tak wyglądają moje wyniki z przed pół roku. Myślę że pewnie endo teraz podniesie mi dawkę eutyroxu, biorę 25/50 przemiennie. Pewnie do 50 dociągnę. Dzięki za pocieszenie ale strasznie mnie te TPO dołują jedna, ponieważ wiem że mogą ciążę potraktować jako ciało obce. Co myślisz o szczepieniu limfocytami męża? Coś czytałam na ten temat ale nie wiem czy to dotyczy tych przeciwciał TPO? POZDRAWIAM
      • winter_rose Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 15.11.06, 12:07
        Ja miałam tylko raz sprawdzane przeciwciała, wyszły 4676 (przy normie do 60), co było tak astronomicznym i niewyobrażalnym dla mnie wynikiem, że ... nawet się nie przejęłam smile Zresztą, obie moje endokrynolożki powiedziały, że to normalne przy hashi i że najlepiej o tym zapomnieć, a zająć się zmniejszaniem TSH, gdyż leki/środki zbijające przeciwciała mają stanowczo za dużo skutków ubocznych w stosunku do ewentualnych korzyści...
        • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 15.11.06, 14:46
          winter rose. Myślałam podobnie że już TPo nie robię ale ciekawość wygrała i mam teraz tylko doła. Roseda! Robię wyniki w jednym labolatorium ale oni to wysyłają w 2 miejsca. W jednym jest norma- do 150 a w innym do 35. Tak więc 28.08- TPO- 507/norma 0-35/ 9.11- TPO -2137 /norma 0-150/ Nie wiem czy dobrze liczę ale wyględa na to że jest podniesiona 14-krotnie w obu badaniach. ft3- 3.57pg/ml, ft4- 1.27ng/dl. TSH- 3.09. To wyniki z teraz. POZDRAWIAM!!!!!!!!!
          • metamorphosis4 Aniaresz 15.11.06, 18:06
            Moim zdaniem powinnaś była zwiększyć dawkę Euthyroxu w lipcu, a najpóźniej w
            sierpniu. Nie rozumiem po co było czekać aż TSH skoczy do ponad 3. Musisz się
            czuć fatalnie. Teraz sporo czasu minie zanim wrócisz do wyniku z czerwca.
            Szkoda.
    • aniaresz Re: czy wysokie anty TPO wywołuje mdłości? 15.11.06, 20:50
      Pewnie że mogę. Oto one- z 9.11.06 TSH-3.09/ norma 0.4- 4.0/ ft3- 3.57/ norma 1.8-4.2/ ft4- 1.27/ norma0.8-1.9/ anty TPO- 2137/ norma 0-150/ . Z góry dzięki za wszystko. Jutro mam wizytę u endo i się okaże o co chodzi. Co do podniesienia euthyroxu w lipcu to jak wynik był stabilny to lekarka stwierdziła że jest dobrze. Bardziej w sierpniu powinna zadziałać jak było ok 3. To wtedy rzeczywiście jest jakieś zaniedbanie z jej strony. Pozdrawiam.
      • aniaresz Rosedo - zapomniałaś o mnie? 20.11.06, 17:40
        Roseda. Czekam na odpowiedz. Prosiłaś mnie o wyniki z 9.11. Podałam jak prosiłaś. Proszę cię napisz mi czy wszystko jest ok.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka