Dodaj do ulubionych

Psychologiczne aspekty hashimoto- prośba

15.11.06, 22:39
Poszukuję wszelkich artykułów i książek na ten temat. Mogą być po angielsku,
ewentualnie po niemiecku... Moja niewiedza na ten temat już mnie zawstydza.

Byłabym też wdzięczna za materiały na temat podobnych chorób (dot.
immunologicznych, z autoagresji).

Może znacie jakieś anglojęzyczne fora?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Psychologiczne aspekty hashimoto- prośba 17.11.06, 12:43
      Kiedys upadlyaniol kopiowal teksty artykulow i fragmenty ksiazek o aspektach
      psychologicznych przy niedoczynnosci i nadczynnosci tarczycy (przy okazji podane
      byly zrodla tych tekstow):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=24717577&a=24717577
      Jesli chodzi o samo Hashimoto to kiedys szukalam (tuz po wykryciu u mnie Hashi)
      ale nie znalazlam duzo. Najwyrazniej rzadko po unormowaniu hormonow dalej sa
      jakies wyrazne problemy.
      Poza tym wiele artykulow dotyczy jakiejs grupy ludzi - wiec mozliwe ze w
      statystykach gina przypadki gdzie mimo euthyreozy dalej pozostaja problemy z
      depresja.

Artykulow pewnie mozna troche znalezc, jak chcesz to mozesz posuzkac w PubMedzie:

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16723325&query_hl=3&itool=pubmed_docsum
      www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16314199&query_hl=3&itool=pubmed_DocSum
      Nie wiem czy niewiedza z tego tematu moze zawstydzac. Obawiam sie ze temat jest
      na tyle malo zbadany ze psokojnie moglabys doktorat z tego zrobic ..... pare
      ankiet na naszym forum, czy na forum niemieckojezycznym ...

Jak bede miala wiecej czasu to poszukam artykulow od strony biochemicznej - np.
      na tematu zwiazku miedzy poziomem neuroprzekaznikow a hormonami tarczycy.
      Nie bardzo widze jak przeciwciala mialyby byc zwiazane z "psyhcologicznymi
      aspektami". Zostaje wplyw swiadomosci o chronicznej/nieuleczalnej chorobie - na
      psychike- tyle ze o tym pewnie mozna sie wiecej dowiedziec z roznych forow
      psychologicznych.

Ale oczywiscie jak cos znajde interesujacego to wkleje.

pozdr.
      ula
      • mary_lu Re: Psychologiczne aspekty hashimoto- prośba 17.11.06, 17:57
        Dziękuję Ci bardzo. Zaraz zacznę się przez to przekopywać.

Kilka dni temu postanowiłam napisać o hashi pracę mgr. Studia zakończyłam tyko
        na absolutorium, do napisania pracy zabrakło mi zapału. Teraz wrócił, a skoro
        pół dnia zajmuje mi szukanie informacji o tej chorobie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka