Dodaj do ulubionych

Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki ...

19.02.07, 19:13
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
jestem nowa na tym forum, ale czytam je od kilku miesięcy.
Zaczęłam się leczyć we wrześniu 2006 r. Moje wyniki od tego czasu znacznie sie poprawiły (tak twierdzi lekarz), ale ja wcale nie czuje poprawy.
Na tym forum to może nic szczeglnego, ale ja nie jestem w stanie normalnie funkcjonować. Jestem koszmarnie zmęczona, senna od samego rana, rozkojarzona, nerwowa, włosy lecą garściami, sucha skóra. Lekarz twirdzi, że powinnam juz odczuwac poprawę. Proszę, zerknijcie na moje wyniki. Czy kiedyś mam sznse dobrze sie poczuć?

25-VIII-2006
TSH 165,80 (0,27-4,2)

6-IX-2006
TSH 220 (0,4-4,2)

26-X-2006
FT3 2,30 (2,57-4,43)
FT4 0,62 (0,93-1,7)
anty TPO > 600 (n- do 34,0)

16-XI-2006
TSH 25,01 (0,4-4,2)
FT4 1,03

4-I-2006
TSH 15,04 (04-4,2)

Zazywam Letrox, obecnie 50, ale za każdą wizytą lekarz zmienia mi dawkę. Ponadto Wit.B complex, Polopiryna C, Calperos 1000, Esentiale Forte, Loratan na noc.
Dzis zrobilam TSH prywatnie, bo nast.wizyte mam dopiero za miesiąc.
Miałam robione USG, ale nie mam wyników, dowiem sie cos po wizycie.
Od mojego lekarza dowiedziałam sie tylko, że to "stan uczuleniowo-zapalny tarczycy". Pani wykonująca USG potwierdziła że mam Hashimoto i stwierdziła, że to leczy sie przez całe życie.

Poradzcie, jakie badania jeszcze powinnam wykonać?
Dziękuję i pozdrawiam smile
mania999

Obserwuj wątek
    • kusia4 Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 19:32
      Witam cie
      Mam pytanie do ciebie- czy przy tak wysokim tsh jakie mialas w zeszlym roku
      duzo przytylas i czy mialas bole stawow i miesni?
      • mania999 Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 19:38
        Tak, przytyłam kilka kg w ciągu 2 mies., ale byłam w tym czasie w ciąży, ktorą poroniłam w 5 tyg. Zaczęłam robic wszystkie badania po kolei, aż doszłam do TSH i znalazłam przyczynę... Bóle stawów mam od bardzo dawna, ale tez nie łączyłam tego z tarczycą, ponieważ mam stwierdzoną chorobę zwyrodnieniową stawów. Bóle mięśni i stawów miewam często.
        Pozdrawiam
        • zajacowna Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 20:24
          haj MAnia.

Mam parepytan.
          Po co ta polopiryna?
          Do reszty lekow sie nie odniose , bo ich nie znam.
          Wyniki sie poprawily,to widac... ale do dobrych wynikow ci jescze daleko.Tsh
          powinno dosc do wartosc ok 1.
          No wiec pewno powinnas zwiekszac dawke...

Mowisz ze przytylas *pare kilo* Niesamowite, przy takich wynikach.

Bole stawow moga byc spowodowane niedoczynnoscia
          • mania999 Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 21:01
            Nie wiem po co te wszystkie leki!? Lekarz twierdzi, że polopiryna na stan zapalny, a Loratan na alergie. Przez krótki czas zażywałam też encorton, ale odstawiłam, bo dostałam strasznych bóli mięśni.
            Jeżeli chodzi o przytycie, to było dokładnie 6 kilo.
            Pozdrawiam
            • zajacowna Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 21:15
              tak myslalam ze polopiryna (enkorton tez)na stan zapalny, na konkretnie na
              zmniejszenie ilosc przeciwcial.Tylko po co? Tego sie nie robi.Hashimoto to
              przeciez przeciwciala one beda, mniejsze czy mniejsze ale beda.
              Moim skromnym zdaniem mama sobie schracze zaladek i tyle...
    • mania999 Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 21:22
      Mam dzisiejszy wynik TSH (z Diagnostyki)
      38,4 (0,4-4,0)
      Nie wiem co o tym wszystkim mysleć, chyba sie załamię. Marze o dzidziusiu, ale chyba długo jeszcze nie będę mogła się starać...
      • hashi-tess Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 19.02.07, 22:33
        Aby urodzić zdrowe dziecko musisz sama dojść do zdrowotności.
        Musisz uzbroić się w cierpliwość i prawidłowo prowadzić leczenie.

Konieczne są badania FT4 i FT3 co miesiąc - nawet jeśli nie dostaniesz
        skierowania. Musisz poziom tych hormonów doprowadzić conajmniej do 50% - 60% normy.
        Comiesięczne bywanie u endo, który wie, jak się "je" hashi.

Napewno masz problem, ale on występuje u każdej z nas.
        Wiele dziewczyn już sobie poradziło.
        Urodziły piękne dzieciątka.
        Głowa do góry, Ty też będziesz szczęśliwą mamą.
        Tess

• daro965 Re: Jestem nowa, zerknijcie proszę na moje wyniki 26.02.07, 19:20
          Witaj!Tylko nie encorton-zabójstwo dla stawów,ma mnóstwo skutków
          ubocznych.Stosuje się go,gdy nie ma innego sposobu-ostatecznośc.
          Piszesz,że masz stwierdzone zwyrodnienie stawów.Jak,kto,na podstawie czego
          to steierdził.
          • mania999 Re: 26.02.07, 20:20
            Witam,chorobe zwyrodnieniową stawów stwierdził u mnie ortopeda (własciwie nie jeden) jakieś 5 lat temu na podstawie badań. Przeswietleń, usg stawów. Narazie jest spokój, ale od czasu do czasu odzywaja się bolesnie stawy kolanowe, i wtedy lekarz zaleca rehabilitacje, albo tzw. blokady.
            To chyba nie ma związku z Hashimoto?
            Pozdrawiam
    • mania999 Mam nowe wyniki badań i oczywiście prośbe o pomoc 26.02.07, 17:16
      Dziekuję za ciepłe słowa, to mi dodaje siły.
      Dziś odebrałam nowe wyniki badań FT3 i FT4 oraz USG. Wybieram sie do nowego lekarza na konsultacje, bo mój dotychczasowy wyznaczył mi wizytę po 2 mies. (26 marca), nie wytrzymam miesiąca, jeśli choć troche nie poprawi się moje samopoczucie. Nie wiem, jakie jeszcze powinnam zrobić badania przed wizytą, aby nie tracić czasu. Czy powinnam zrobić badanie anty TG?

Moje aktualne wyniki:
      FT3 2,35 (1,8-4,2) 22,91%
      FT4 1,06 (0,8-1,9) 23,63%

USG tarczycy:
      Prawy płat o wym. 22x50x20 mm, obj.11,4 ml
      Cieśń o gr - 5 mmm
      Lewy płat o wym. 22x50x19 mm, obj. 10,9 ml
      Miąższ tarczycy w całości o nieco niejednorodnym echogramie, nieco obniżonym echogramie, bez uchwytnych zmian ogniskowych.
      Wzdłuz naczyń szyjnych nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych. Tchawica nieprzemieszczona.
      Color Doppler - unaczynienie miąższu bogate.

To chyba dobry wynik USG, czy się mylę? A FT3 i FT4 procentowo jeszcze za mało, ale lepsze niz poprzednie?
      Z góry dziękuję za pomoc.
      Mania
      • rosteda Re: Mam nowe wyniki badań i oczywiście prośbe o p 26.02.07, 20:32
        Witaj Mania999
        Niepotrzebnie zakladalas nowy watek. Lepiej jak wszystko co dotyczy Ciebie jest
        w jednym watku, bo pozniej nie trzeba szukac po roznych watkach.
        Na pytania ktore zadalas.
        Wynik USG pozatym ze jest taki jak przy Hashi,to nie jest zly.
        Na drugie pytanie odpowiedzialas juz sobie sama.
        Pozdrawiam Rosteda
        • mania999 Re: Mam nowe wyniki badań i oczywiście prośbe o p 26.02.07, 20:45
          Witaj Rosteda,
          dziekuję za odpowiedź, założyłam nowy wątek, bo myślałam, że juz jej nie otrzymam (odpowiedzi).
          A co do badania anty TG, czy powinnam zrobić. Przepraszam, jesli zadaje głupie pytania, ale jestem jeszcze dosyć zielona...
          Pozdrawiam
          Mania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka