Dodaj do ulubionych

Zapytam mądrzejszych - HELP

25.11.14, 19:55
Kupiłam na allegro szafkę z umywalką. Po wielkich perypetiach z DHL w końcu dziś przyszła. Mąż otworzył, umywalka rozbita, cała w kawałeczkach. Oczywiście kurier zdążył odjechać, ja dzwonię na infolinię, przyjmują reklamację, jutro ma przyjechać kurier i spisać protokół.
Pierwszy raz mi się to zdarzyło, powiedzcie mi co mam dokładnie robić?
Czy to sprzedawca powinien reklamować?
Czy DHL wypłaca odszkodowanie?
Czy ja mam odesłać to wszystko sprzedawcy?
Do tej pory ze sprzedawcą miałam ciągły kontakt, teraz nie odpisuje na maila a tel ma wyłączony, mam nadzieję, że to dlatego, że jest bardzo zajęty suspicious
Czy żadać od niego zwrotu pieniędzy?

Anyway, czy któraś z was miała taką sytuację??
Help.
Obserwuj wątek
    • kaisha18 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 20:06
      Miałam podobną sytuację. Kurier odjechał, przyjechał poproszony na drugi dzień, w międzyczasie sprzedawca poinformowany przeze mnie - na szczęście odbierał telefony. Z kurierem spisaliśmy protokół, zabrał towar, a sprzedający w tym czasie już wysyłał następny. Miałam szczęście, bo był to prezent na gwiazdkę.
      • grave_digger Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 20:16
        Czyli oddać wszystko z powrotem i na nic nie czekać?
        • kaisha18 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 21:38
          Jeżeli protokół będzie spisany, to kurier powinien zabrać towar z powrotem do sprzedawcy, a ten oddać pieniądze lub ponownie wysłąć dobrze zabezpieczony towar. Dobrze, jeśli kurier zaznaczy, że towar nie był odpowiednio zabezpieczony. U mnie tak było i ta informacja była konieczna, żeby sprzedający uznał reklamację. Tak, czy siak- ponawiaj próbę kontaktu ze sprzedającym,może w końcu się odezwie. Trochę to śmierdzi, że tak nagle przestał się odzywać, no, ale różnie bywa.
          • kaisha18 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 21:41
            No,ale oczywiście może być też tak, że to faktycznie z winy kuriera się towar rozsypał. Ale podejrzewam, że i tak będą chcieli zwalić na sprzedawcę, że żle zapakowane było. Chyba,że firma kurierska w porządku i oni wypłacają odszkodowanie, ale to już się nie orientuję.
            • grave_digger Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 21:49
              Guderianka doradza bym nic nie wysyłała póki nie dostanę zwrotu pieniędzy.
              Towar nie miał w ogóle statusu, że jest delikatny.
              Nie wyśle mi nowej, bo to osoba prywatna.
              • kaisha18 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 25.11.14, 22:13
                No to faktycznie zmienia postać rzeczy, bo ja kupowałam od firmy.
    • ankasz07 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 26.11.14, 08:32
      Zrób zdjęcia uszkodzonego towaru.
      • minerallna Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 26.11.14, 18:49
        Dokładnie tak, zdjęcia towaru tak żeby było widać w co i jak umywalka została zapakowana i zdjęcia paczki, jej oznakowań- jeśli brak jest oznaczenia ze towar jest delikatny. To może Ci się przydać.
    • 3newone Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 27.11.14, 13:32
      Cóż, w takich wypadkach najlepiej od razu zadzwonić do dostawcy. Miałem podobną sytuację, ale udało mi się złapać kuriera (też dhl) i po prostu spisaliśmy protokół i sprawa zakończyła się bezstresowo. Powodzenia życzę!
      • brysia0 Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 30.11.14, 04:01
        I jak rozwój wydarzeń? Z ciekawości pytam..... smile
        • grave_digger Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 30.11.14, 07:42
          Kurier był, spisał protokół.
          Sprzedawca odpisał, że odda kasę, więc teraz czekam. Nie odsyłam póki nie odda.
          Zdjęcia zrobiłam jeszcze tej samej chwili, gdy tototo zobaczyłam i wysłałam do sprzedawcy.
          • guderianka Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 30.11.14, 09:59
            i dobrze, że kurier spisał protokół
            myślę, że powinno być dobrze
            • grave_digger Re: Zapytam mądrzejszych - HELP 04.12.14, 13:00
              No i kicha.
              Do dziś nie dostałam od gościa zwrotu pieniędzy.
              Protokół spisany, no i tyle.
              Sprzedawca powinien był reklamować, ale nie odpowiada już na moje maila i nie zwraca kasy.
              Założyłam spór na allegro.
              I nie wiem co dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka