toffix 17.06.15, 10:40 Ehhh, ten pyszny sezon truskawkowy... Podobno w tym roku urodzaj jest, mają być dłuuugo. Co robicie z truskawek? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margotka28 Re: TRUSKAWKI 17.06.15, 14:02 wpylam od razu jak tylko wejdę do domu i je umyję. Odpowiedz Link
aqua48 Re: TRUSKAWKI 17.06.15, 15:26 margotka28 napisała: > wpylam od razu jak tylko wejdę do domu i je umyję. Ja też. Posypuję lekko cukrem, polewam jogurtem greckim albo serkiem waniliowym z Biedry, robię z nich koktajle na kefirze, dodaję do lodów, piekę torty i dodaję do salaty z octem balsamicznym. Odpowiedz Link
olinka20 Re: TRUSKAWKI 17.06.15, 19:28 Ja z jogurtem naturalnym robię sobie taką paciaje. Dodaje do tart ( jestem tartomiszczem ) Do sałatek. Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: TRUSKAWKI 17.06.15, 23:34 opędzlowuję na świeżo. takie najlepsze Odpowiedz Link
robbea1 Re: TRUSKAWKI 18.06.15, 08:22 Nic po prostu jecie - najlepiej prosto z krzaka, tak smakują wybornie Odpowiedz Link
beata985 Re: TRUSKAWKI 19.06.15, 08:29 zamrożone dżemy, wiecej pomysłów brak poza tymi, że spożywamy na bieżąco-z cukrem, ze śmietaną / jogurtem cukrem przegryzane krakersami, galaretki, bite śmietany, wczoraj ciasto ale potrzebuję inny przepis może macie jakiś fajny na ciasto z truskawkami i kruszonką?? zrobiłam niby dobre ale za bardzo maślane www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_truskawkowe/przepis.html makaron z truskawkami' i teraz przymierzam się do deseru bista smietana, bezy, truskawki Odpowiedz Link
mamaoskarka18 Re: TRUSKAWKI 19.06.15, 15:29 Poproszę o przepis krok po kroku na ten deser - truskawki, bezy , bita śmietana Odpowiedz Link
olinka20 Re: TRUSKAWKI 19.06.15, 15:54 To jest tzw eton mess. Tu masz jeden z przepisów: www.mojewypieki.com/post/eton-mess Odpowiedz Link
toffix Re: TRUSKAWKI 19.06.15, 22:28 OOO, tort bezowy muszępopełnić. Ciasto? Np: 1. Placek na maślance z kruszonką: 1 szkl maślanki 1 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka (całe) 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki) 0,5 szkl oleju Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę. Na wierzch wyłożyć owoce i kruszonkę. Piec około 40 min. w temp. 175 - 180 st. 2. Po prostu: placek z owocami: 4 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 250 g. margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia owoce (dowolne: śliwki, maliny, jeżyny, borówki, co kto ma) Z białek ubić na sztywno pianę, dodać cukier i żółtka, wyjadać, a następnie dołożyć mąkę i proszek do pieczenia. Do tego dodać rozpuszczoną margarynę. Wszystko delikatnie wymieszać. Na wierzch gęsto owoce, można kruszonkę (ja tak robię). Piec ok 40-45 min. w temp. 170 stopni C No i drożdżowy Odpowiedz Link
solejrolia Re: TRUSKAWKI 20.06.15, 07:31 dwa razy zrobiłam ciasto- ale takie prawdziwe , na biszkopcie, z masą ucieraną z masła (!) i żółtkami, na wierzchu z galaretką- przypomniał mi się smak dzieciństwa! jakieś ciasto kruche. raz zrobiłam knedle na obiad. a tak to ze śmietaną i cukrem robię koktajl, i na świeżo- wprost z krzaka wyjadamy Odpowiedz Link