Dodaj do ulubionych

dyskusja rowerowa

10.05.12, 11:01
kto nie ma okazji dyskutować na fejsie, niech wypowie się tu.

"a ja się boję ... rowerzystów, nie żartuję! Są wszędzie, tam gdzie są ścieżki i tam gdzie ich nie ma. Najczęściej na chodnikach, pojedynczo i całymi hordami lawirujący między pieszymi. Nie mają odwagi jeździć ulicami i słusznie, bo ja tam jeżdżę samochodem ;-)"
Obserwuj wątek
    • koszatek Re: dyskusja rowerowa 12.05.12, 12:09
      Nie jeżdżę praktycznie rowerem po chodnikach, ale po DDR lub jezdniach. Ale chciałbym zauważyć:
      - DDR na Muranowie niby jakieś tam istnieją (JP2, Karmelicka, Anielewicza, Zamenhofa, Nowolipki, Stawki), ale koncertowo schrzaniono ich powiązania - zaczynają się i kończą pośrodku chodnika (vide przecięcie DDR przy Anielewicza przez Andersa) albo zjazd na nie wypada w dziwnym miejscu (np. jadąc Karmelicką od strony Arkadii powinienem zjechać na DDR po lewej stronie zaraz za Stawkami). Dlatego zazwyczaj nie korzystam z takich DDR przy trzeciorzędnych uliczkach i jadę jezdnią, gdyż i tak nie utrudniam ruchu. Mam natomiast wrażenie, że chcąc koniecznie jechać takimi skopanymi DDR i robiąc "dziwne" manewry powodowałbym większe zamieszanie niż teraz.
      - sporo osób twierdzi, że jeździ chodnikiem gdyż boi się jezdni. Może i częściowo tak, ale stawiam tezę, że część po prostu nie zna obowiązujących przepisów albo ma je zwyczajnie w d..., a twierdzę tak na podstawie obserwacji - przepisowe oświetlenie w sezonie letnim ma może 5% rowerzystów (zimą jest dużo lepiej - jeżdżą ludzie bardziej uświadomieni i doświadczeni). Posiadanie świateł nie wiąże się z żadnym ryzykiem (wręcz odwrotnie - to jego brak zwiększa zagrożenie) a najprostszy zestaw kosztuje naprawdę grosze - mimo to jest jak jest.
      • warszawianka_jedna Re: dyskusja rowerowa 13.05.12, 11:39
        www.facebook.com/groups/103170649725633/
    • warszawianka_jedna miasto wypożyczy ci rower 17.05.12, 13:05
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11730757,Od_sierpnia_1000_rowerow__I_przeglad_sciezek_w_centrum.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka