Dodaj do ulubionych

Niecenzuralne

16.09.05, 11:01
poland.indymedia.org/pl/2003/11/3074.shtml Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • firmajanka Re: Niecenzuralne 16.09.05, 11:33
      Brrrr !
      Smutno mi.
    • kaukonsky + 16.09.05, 12:07
      Pomysłowe. I zgodne z ortografią.
      • hansgrubber Re: + 16.09.05, 12:13
        Nie mam nic przeciw anty-reklamowym akcjom - mam jednak wrażenie przesady, a
        przestada w takim wypadku oznacza strzal we wlasne kolano.
        • skara i co? 16.09.05, 22:58
          Założenie samo w sobie ciekawe, ale używając zwrotu "i chuj" moim zdaniem
          odciąga się widza od kontestacji i zastanowienia się nad indoktrynacją reklam,
          bo pierwsze co rzuca się w oczy to nieuzasadniony wulgaryzm. Dlatego dałam
          wypowiedzi tytuł "i co?" bo myślę, że powiedziane mniej dosadnie bardziej
          spełni założoną funkcję.
          Mam do akcji stosunek ambiwalentny, pomysł mi się podoba, środek realizacji nie.
      • sebcioo slowo na CH czy H? 17.09.05, 08:47
        Jakbys siegnal do slownikow to bys znalazl ze poprawne ... sa obie formy. I
        przez CH i przez H.
        • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 11:04
          W jakim słowniku? Poprawna jest tylko forma z ch.
          • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 12:04
            > W jakim słowniku? Poprawna jest tylko forma z ch.
            Mylisz sie i to bardzo, ale wybaczam ci to ;) gdyz tak w szkolach ucza.
            W jakim slowniku? coz, w jednym z ponizszych. Dokladniej w ktorym to moglby moze
            np Wujcio Jarcio powiedziec. Mozliwe ze w Doroszewskim, ale glowy za to nie dam.
            Jak chcesz wiecej informacji to polecam:
            www.pfs.org.pl
            niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.rec.gry.scrabble
            lub poradnie jezykowa www.pwn.pl

"Słownik języka polskiego" pod redakcją Mieczysława Szymczaka (trzytomowy z
            suplementem);
            "Mały słownik języka polskiego" pod redakcją Stanisława Skorupki, Haliny
            Auderskiej, Zofii Łempickiej lub - w nowszych wydaniach - pod redakcją Elżbiety
            Sobol;
            "Słownik poprawnej polszczyzny" pod redakcją Witolda Doroszewskiego
            "Nowy słownik poprawnej polszczyzny PWN" pod redakcją Andrzeja Markowskiego;
            "Słownik wyrazów obcych" pod redakcją Jana Tokarskiego;
            "Słownik wyrazów obcych. Wydanie nowe" pod redakcją Elżbiety Sobol;
            "Nowy słownik ortograficzny PWN" pod redakcją Edwarda Polańskiego;
            "Inny słownik języka polskiego PWN" pod redakcją Mirosława Bańki(dwutomowy)
            "Nowy słownik języka polskiego PWN" pod red. Elżbiety Sobol.
            "Popularny słownik ortograficzny PWN" w oprac. Anny Kłosińskiej
            "Uniwersalny słownik języka polskiego PWN" pod red. Stanisława Dubisza

"Wielki słownik ortograficzny PWN" pod red. Edwarda Polańskiego
            "Wielki słownik wyrazów obcych PWN" pod red. Mirosława Bańki
            "Słownik poprawnej polszczyzny PWN" w oprac. Lidii Drabik i Elżbiety Sobol
            "Słownik ortograficzny PWN" w oprac. Anny Kłosińskiej
            "Słownik wyrazów obcych PWN"w oprac. Lidii Wiśniakowskiej
            "Wielki słownik poprawnej polszczyzny PWN" pod red. Andrzeja Markowskiego
            • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 12:27
              Zajrzalem

so.pwn.pl/slowo.php?begin=huj
              jak widac w slowniku ortograficznym pisowni przez h nie ma

so.pwn.pl/slowo.php?co=chuj
              ale przez ch jest. Jaki z tego wniosek? Kogo w szkole nie nauczyli? Warto
              sprawdzic zanim napisze sie bzdure.

• wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 13:12
                a ja wiem w jakim :)

Słownik Języka Polskiego - Wydawnictwo Naukowe PWN
                w domu akurat mam wydanie z 1993 roku, ale w nowyszych też powino być

słowo HUJ funkcjonuje na stronie 27 suplementu (na samym dole)
                a definicja brzmi; p. chuj - gdzie literka p. oznacza patrz

jeśli bym kogoś uraził to przepraszam...
                ale tak to się TEŻ pisze - obie formy są poprawne wg PWN (a oni na języku znają
                się najlepiej - to nie jest jakieś tam wydawnictwo Pliszka, czy inny
                Harlequin :)

pozdrawia wuj purysta językowy co zna wszystkie wyrazy trzyliterowe :)
                • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 13:56
                  Oznacza to ze PWN sam sobien przeczy. :) W kazdym razie slowo ch jest
                  historycznie starsze - a w przypadku h moze chodzic o tzw. uzus. :) A za chwile
                  pewnie o normę.
                  • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 14:38
                    > Oznacza to ze PWN sam sobien przeczy.
                    Nie przeczy tylko dopuszcza obie formy. Analogicznie jak ze slowami np: KIAT i
                    KYAT, TRYUMF i TRIUMF itp

Gdybym byl pamietliwy i czepliwy to domagalbym sie przeprosin za nazwanie
                    nieukiem co wypisuje bzdury ;)
                    • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 14:52
                      1. To reakcja na Twoje odsylanie mnie do szkoły - skądinąd słuszna bo wglad w
                      aktualny slownik ortograficzny nie pozostawia złudzeń. Poprawnie w historycznym
                      sensie jest slowo przez ch - co każdy nieuk wie. :) 2. Zmiana w nowych
                      slownikach to tzw. uzus. A miedzy slowami (i-y)at i tr(i-y)mf a rzeczonym
                      slowem na ch jest poważna ale oczywista róznica.
                      • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 14:54
                        Ale czyż ja mam jakies pretensje :)?
                        wcale nie jestem pamietliwy ani czepliwy ;)
                        • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 17.09.05, 14:56
                          Zobacz zresztą to sjp.pwn.pl/haslo.php?id=7510

pozdrawiam :)

• wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 18.09.05, 11:22
                            I tam jest napisane, że CZĘSTO PISANE NIEZGODNIE Z TRADYCJĄ... ani słowa nie
                            ma, że jest to błąd :)

z ciekawostek powiem, że w słownikach mamy też wyrazy
                            BUCHAJ
                            MIAŁCZEĆ
                            MAHAŁA

kto wie co to znaczy???
                            • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 18.09.05, 13:13
                              Czy słowo fzhut tez jest napisane niezgodnie z tradycją? :) Wydaje mi się że
                              jedno słowo znam ale z chęcią wysłucham wyjaśnień światłego Wuja.
                              • wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 18.09.05, 19:18
                                nie mieszaj faktów
                                FZHUT nie ma w ŻADNYM słowniku :)

kto wie może w dobie globalizacji i upraszczania języków i takie coś się
                                pojawi :)
                                • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 18.09.05, 19:19
                                  Ale wyjasnij zagadkę trzech tajemniczys słów. :)
                                  • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 08:24
                                    BUCHAJ - tryb rozkazujacy od BUCHAĆ
                                    MAHAŁA - dzielnica w miescie arabskim
                                    • wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 11:56
                                      no sebciu a MIAŁCZEĆ? w ospsie tego nie ma więc tak łatwo ci nie będzie :)
                                      • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 13:23
                                        > no sebciu a MIAŁCZEĆ? w ospsie tego nie ma więc tak łatwo ci nie będzie :)
                                        Nie ma + to ze OSPS glupieje przy nich. Co i tak nie zmienia faktu ze w OSPSie
                                        nie ma znaczen slow :)

Tak na moj nos, bez sprawdzania, smierdzi to słówko czasownikiem
                                        odprzymiotnikowym (jakie madre slowa znam ;) ) od przymiotnika MIAŁKI - ale jest
                                        to moj strzal (bydz moze ze w plot)
                                      • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 13:47
                                        BTW skoro nie ma w OSPSie MIAŁCZEĆ to znaczy ze to jest jakies wymyslone i
                                        niepoprawne slowo.
                                        A skoro tak to po co i skad mam znac jego znaczenie :) ?
                                        • wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 14:58
                                          MIAŁCZEĆ jest w słowniku spoza kanonu skrablowego - co nie oznacza ze jest
                                          słowem wymyslonym :) fakt, że pewnie prawie nikt go teraz nie używa... nawet
                                          jakiś cytat z literatury polskiej mógłbym zapodać, tylko muszę w domu poszukać

wiesz, że w ospsie nie ma wielu słów, które są np. w słowniku kurnikowym,
                                          dlatego, że te dwa słowniki mają RÓŻNĄ bazę wyjściową

czy na tej samej zasadzie, że nie ma w ospsie chcesz powiedzieć, że nie ma słów
                                          SADRYSTA czy TAIKONAUTA??
                                          • wujekjarek1 Re: slowo na CH czy H? 19.09.05, 15:11
                                            a przypomniało mi się z ciekawostek
                                            w Słowniku Gwary Uczniowskiej jest nawet słowo "batman" - ale najciekawsza jest
                                            definicja - ksiądz, nauczyciel religii :D

w ospsie też go nie ma, bo Słownik Gwary Uczniowskiej się w nim nie zawiera...
                                            • sebcioo Re: slowo na CH czy H? 20.09.05, 08:05
                                              Wszystko zalezy od kryteriow jakie sie przyjmie przy uznawaniu slow za poprawne :)
                                              • hansgrubber Re: slowo na CH czy H? 21.09.05, 01:01
                                                A kto wie co znaczy ugongolic?
                                                • stryjekadama Re: słowo ze słownika potocznego . 21.09.05, 22:36
                                                  ugongolic to to samo co upier..... lić lecz bardziej kulturalnie
                                                  zgadłem ?
                                                  • hansgrubber Re: słowo ze słownika potocznego . 22.09.05, 10:01
                                                    Słowem - zabić. Użył tego Iwaszkiewicz w jednym z opowiadań. Ale w żadnym
                                                    słowniku nie ma. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka