Dodaj do ulubionych

Możliwe koalicje po-wyborcze

29.10.02, 08:59
Miasto: krąży po mieście plotka że Jedność chce koalicji z SLD (wzamian
poprze Berezowca)!!! Jeżeli by to wyszło to.... :)))) (jak mówi mój
kolega "co na to Episkopat?") Nie wiem czy im to wyjdzie ciekawe ciekawe.
Układ Koalicja Bielska - SLD (powrót do przeszłości) jest pewnie bardziej
prawdopodobny, ale te animooozje). No tak, ale miejska to tylko "ciało
doradcze" przy obecnych prerogatywach burmistrza - który będzie "rządził i
dzielił",
ciekawiej będzie w radzie poiatu.
Tutaj: Jedność - 6 mandatów, Koalicja i Nasze Podlasie po 5 m. oraz SLD - 3.
Możliwe kolalicje Jedność - Podlasie (powrót do przeszłości) lub nowa jakość:
Podlasie z Koalicją. Hmmm, będą harce

Kaukonsky - Ty jesteś zorientowany, rozmawiasz z różnymi politykami, masz
jakieś ploteczki?

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ps Re: Możliwe koalicje po-wyborcze IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 29.10.02, 10:31
      Z przeciekow wynika, ze bardziej prawdopodne jest, iz Kolaicja Bielska zawrze
      uklad z Naszym Podlasiem, wtedy by mieli wiekszosc w radzie powiatu 10 do 9
      • kaukonsky Powrót do przeszłości 30.10.02, 09:18
        Wiadomości z wtorku
        Najbardziej prawdopodobny 'powrót do przeszłości' i w mieście i w powiecie.
        Miasto - układ, kto zwycięża w wyborach ten burmistrz, kto przegrywa - ten
        wice. Wolę koalicji z SLD wyraził przedstawiciel prawicy, ale to raczej pobożne
        życzenia (we wtorek nie mogłem się skontaktować ani ze Stepaniukiem, ani
        Berezowcem, by skomentowali tę rewelację - spróbuję w poniedziałek).
        Powiat - tu rozdaje karty Nasze Podlasie. Na razie najbliżsi są koalicji z
        Jednością, ale pod warunkiem wymiany starosty Łukaszewicza na... (kto
        zgadnie???) - dra Sławomira Snarskiego, byłego dyrektora Zespołu Szkół
        Rolniczych w Rudce (b. ciekawa kandydatura - chłop komunikatywny, a co w czasie
        swojego szefowania zrobił ze szkoły - hala!!! - to trzeba zobaczyć na własne
        oczy; dobre układy ze środowiskami warszawskimi, głównie PSL). Jeśli Jedność
        się nie zgodzi, to przejdzie do opozycji (wg deklaracji Naszego Podlasia,
        oczywiście), a NP zadzierżgnie koalicję z KB i SLD-UP (zwłaszcza Kuprianiuk-
        Daniluk ma w NP wysokie notowania). No chyba, że pozostałe ugrupowania
        wykolegują NP, ale to 'kosmos' - koalicja KB z Jednością??? Abstrakcja...
        PS. A ten kolega, co mówił o Episkopacie, to nie Jacuś?
        • bielszczanin Re: Powrót do przeszłości 30.10.02, 11:34
          Co do miasta to pewnie to będzie powrót do przeszłości. Moim zdaniem dokładnie -
          Stepaniuk będzie burmistrzem ponownie. Pobożne życzenia PSJ o układzie z SLD
          pobożnymi raczej nie są (co na to Dekanat :)))nie są. Żenującym jest, że tak
          szybko i że wogóle pobiegli do SLD (ale nie ma co się dziwić - koryto).
          Prawica (popierana przez Kościół) do SLD, ideowego przeciwnika!!! Zaprawdę, nie
          stosowne :)) Trzeba potwierdzić co to za osoby i złotymi literami zapisać
          (gdzieś).
          W powiecie natomiast nie będzie pewnie podobnie (my opinion). Marek Antoniusz
          ponownie starostą? Nie stać nas na kogoś bardziej komunikatywnego? Nasze
          Podlasie na niego się zgodzi?
          Snarski wydaje się lepszym kandydatem. Wykształcony, potrafiący realizować
          swoje zamiary. To że ma układy np. z PSL to chyba nic złego. Raczej potrafi
          rozmawiać z wszystkimi. Czy na niego się zgodzi PSJ? To zależy co dostaną
          wzamian. Czy się zgodzi KB? To zależy co dostaną wzamian. I tak najważniejszą
          postacią w powiecie jest i będzie starosta (nie tak jak w mieście burmistrz
          oczywiście) co pokazał przykład ostatnich lat. Natomiast kim on nie będzie, nie
          będzie miał już tak silnego zaplecza politycznego jak obecny - więc trudniej mu
          będzie funkcjonować. Cóż Marek Antoniusz nie szanował, nie potrafił grać ze
          wszystkimi, którzy go na ten urząd powoływali. Tylko trzeba pamiętać, że
          starosty raz powołanego będzie już trudno zdjąć (nie pamiętam ile trzeba do
          tego głosów na radzie).
          Tak czy inaczej będą harce :)))
          Kaukonsky - czekam na dalsze informacje...
          No i przybliż, jeśli możesz za co te wysokie noty (i u kogo) pani Kuprianiuk-
          Daniluk w NP ma.
          P.S. K - To nie Jacuś, ale niezłe powiedzonko co?
          • kaukonsky Re: Powrót do przeszłości 31.10.02, 20:39
            Do odwołania starosty chyba 3/5, albo 2/3 ustawowego składu rady. Faktycznie, w
            mijającej kadencji próba się nie powodła. Ale te działania opozycji
            starościańskiej były bardzo nieudolne warsztatowo. Odnosiło się wrażenie, że to
            bardziej machanie paluszkiem na postrach, niż prawdziwa wojna.
            Na razie robię sobie przerwę w polityce ;-) i tak za dużo się wypowiadałem ;-)
            Prawdopodobnie po ogłoszeniu oficjalnych wyników Rady mają 14 dni na zwołanie
            pierwszej sesji. Także już niedługo powinniśmy wiedzieć dużo więcej.
            Powiedzonko z Episkopatem trafne, z takim zapleczem faktycznie trzeba się
            liczyć.
          • Gość: A Re: Powrót do przeszłości - A może na obelisk ich? IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 31.10.02, 21:24
            bielszczanin napisał:

>
            > Trzeba potwierdzić co to za osoby i złotymi literami zapisać
            > (gdzieś).

Może na chwilowo nie używanym obelisku "Cześć ich pamięci" koło Policji
            Państwowej na roku Koppernika i Jagiellońskiej?
          • Gość: bialys Re: Powrót do przeszłości IP: 194.204.190.* 05.11.02, 08:49
            bielszczanin napisał:

> P.S. K - To nie Jacuś, ale niezłe powiedzonko co?
            Jacuś P ???
            • kaukonsky Re: Powrót do przeszłości 05.11.02, 20:20
              P, chociaż takich Jacusiów może być w Bielsku sporo. Ale nie wszyscy chlapią w
              tej samej knajpie ;-)
    • kaukonsky Możliwe koalicje - 7 listopada 07.11.02, 18:10
      Świeżutki raport ;-) sporządzony trzy dni przed drugą turą wyborów na podst.
      nieoficjalnych rozmów z przedstawicielami dwóch z czterech bielskich ugrupowań
      politycznych

MIASTO

Zwycięstwo EB:
      Wersja I (rewolucyjna) - SLD w dowód uznania za poparcie w drugiej turze
      proponuje koalicję PSJ. Układ w radzie: SLD (6 mandatów) + PSJ (7) = 13 vs KB
      (8). SLD oddaje wiceburmistrzostwo PSJ i to pod dyktando PSJ układany jest
      przyszłoroczny budżet (PSJ trzyma w szachu EB głosami w radzie; po rozpoczęciu
      kadencji z PSJ trudno będzie SLD wrócić do KB), w urzędzie wielkie zmiany
      personalne (wiceburmistrz, sekretarz, skarbnik, ponoć nawet kierowcy). Koalicja
      się rozpada najdalej po dwóch latach, bo radni będą już musieli myśleć o
      kolejnych wyborach. Poza tym zarówno SLD jak i PSJ to zbiór silnych osobowości,
      którym z pewnością trudno będzie mówić jednym językiem nawet o najprostszych
      sprawach. A w Bielsku nie wszystkim sprawy wydają proste.
      Wersja II (golenie frajera): EB korzysta z poparcia PSJ w drugiej turze, a
      później się na nią wypina. Dochodzi do koalicji SLD (6) + KB (8) = 14 vs PSJ
      (7). Nie wiadomo tylko czy 'miłościwie panujący' AS zechce być wice swojego
      obecnego wice. Tak czy inaczej wersja ta cieszy się poparciem KB. W radzie na
      noże z oszukaną PSJ; kontynuacja dotychczasowej polityki społecznej; pewnie
      niewielkie zmiany personalne; błogosławieństwo kościoła prawosławnego.

Zwycięstwo AS
      Wersja bliska 'status quo': Kandydat EB obejmuje stanowisko zwolnione przez
      nowego burmistrza Siemiatycz. W radzie KB dąży do 'wyciągnięcia' z SLD kilku
      ludzi, których głosy dadzą większość. KB zechce zrezygnować z przewodniczącego
      JP i członka zarządu ES. Do rozmów pozostaje czterech radnych SLD. Układ: KB
      (8) + SLD (max4) = max12 vs PSJ (7) + SLD (min2) = min9. Kontynuacja na
      wszystkich frontach.

POWIAT
      Tu rozdaje karty NP. NP bardzo by chciało koalicji z PSJ, ale na zasadzie: ja
      rządzę, a wy podnoście ręce (niejako w rewanżu za poprzednią kadencję). Tylko,
      że NP ma 5 mandatów, a PSJ 6. Do tego PSJ to chłopy wyjątkowo charakterne, im w
      kaszę nie podmuchasz... NP cały czas też flirtuje z KB, ale jest to 'wentyl
      bezpieczeństwa', a może nawet bardziej 'karta przetargowa' do podbijania
      własnej pozycji.
      Wersja I (proreligijna): NP (5) + PSJ (6) = 11 vs KB (5) + SLD (3) = 8.
      Warunkiem NP jest zmiana starosty i dyr. ZOZ. Na pierwszą fuchę szykowany jest
      dr SJS, na drugą przewodnicząca BG. Na razie rozmowy rozbijają się o fotel
      wicestarosty. PSJ chce tam dotychczasowego szefa MAŁ, na co pod żadnym pozorem
      nie zgadza się dr SJS. Bo i faktycznie, kto wtedy tak naprawdę będzie rządził?
      Polityka społeczna bardziej prosocjalna, walka o środki z zewnątrz,
      niebotycznie większa komunikatywność władz. Ale w końcu pewnie znowu się
      pokłócą. Dodatkowy atut - polityka socjalna NP może zyskiwać poparcie opozycji.
      Wersja II (antyreligijna): NP wchodzi w koalicję z KB i - być może - z SLD
      (może być też 'ciche poparcie'). NP (5) + KB (5) + SLD (3) = 13 vs PSJ (6). Na
      razie jest to jednak wersja mniej prawdopodobna - rozmowy ponoć są prowadzone
      zdawkowo, więc nie ma żadnych konkretów. Możemy pospekulować, że każdy z
      koalicjantów chciałby dostać swoja pulę stanowisk, więc skończyłoby się to
      wielkim trzęsieniem ziemi w starostwie. Współpraca merytoryczna pewnie byłaby
      możliwa, bo politycy wybrani z tych ugrupowań do rady w większości znają się i
      niejednokrotnie już potrafili się porozumieć. Dużą ich część można
      nazwać 'pragmatykami' (określenie to jest i pozytywne i pejoratywne - zależy
      kto jak czyta). Bardzo ciekawe sesje - opozycja słowem silna - dyskusje po świt.
      Inne wersje: Kombinacje bez udziału NP musiałyby uwzględniać koalicję PSJ z KB
      lub SLD, a to w powiecie wizje bliskie kosmosu...
      The end

PS. Oficjalnie wszystkie przytoczone powyżej historie mogą być uznawane jedynie
      za wytwór chorej wyobraźni autora. Podobieństwo do sytuacji autentycznych oraz
      zbieżność inicjałów - przypadkowa ;-)
      • bielszczanin Re: Możliwe koalicje - 7 listopada 08.11.02, 10:03
        Panu Ł. już dziękujemy :))) No ale co się Pani dziwi, pewnie na miejscu NP też
        bym go nie chciał. Ja uważam że będzie koalicja z NP z KB. Nie wiem czy
        ideologicznie coś (na kształ porozumienia) pomiędzy nimi zajdzie, natomiast
        uważam, że ten układ jest w jakimś sensie ponad podziałami (a nie
        antyreligijny). Wiem co miałeś na myśli natomiast to może być właśnie
        porozumienie w jakimś sensie religijne. Chrześcijańskie po prostu.
        Dla mnie bliższe (i bardziej zrozumiałe) jest połączenie, współpraca chadecji,
        umiarkowanej prawicy jaką jest NP z chadeckim narodowościową (KB) niż
        porozumienie narodowców z Jedności (być może z poparciem z tyłu Kościoła
        bielskiego) z SLD-UP.
        Oczywiście to są wszystko jakieś tam uproszczenia - ale tak mi się to dziś
        rysuje.
        Zobaczymy wczoraj ogłoszono wyniki więc do środy wszystko się pewnie
        rozstrzygnie
        Może będzie lepiej
        • kaukonsky Re: Możliwe koalicje - 7 listopada 08.11.02, 13:14
          Masz rację. Zmieniam: proreligijne na prokościelne, antyreligijne na
          antykościelne ;-)
    • kaukonsky Serwis Podlasia 07.11.02, 18:23
      Widzieliście, Koledzy Forumowicze, przed(drugoturo)wyborczy Serwis Podlasia (z
      7 listopada)? Proszę tego nie odczytywać jak próby nachalnej reklamy, bo pismo
      jest bezpłatne, a ja mam z nim niewiele wspólnego, ale naprawdę warto
      przeczytać z czystej ciekawości. Prawie od deski do deski o wyborach i to z
      grubej rury. Oczywiście artykuły są tendencyjne (promocyjne) - tego nie trzeba
      nikomu tłumaczyć - ale wiele w nich ciekawej treści. A już majstersztykiem jest
      felieton sekretarza redakcji, który do tej pory uprawiał 'partyzantkę', a tu
      wystąpił z otwartą przyłbicą. I to prawie dosłownie, bo nawet swoje zdjęcie
      opublikował. Poszedł 'Prezes' na całość; pewnie może dużo zyskać, ale i napytać
      sobie biedy. Ja to bym się tak nie odważył...
      • bielszczanin Re: Serwis Podlasia 08.11.02, 09:50
        Serwis Podlasia jest oki (a Ty K. mógłbyś mieć więcej wspólnego)
        • kaukonsky Re: Serwis Podlasia 08.11.02, 13:04
          Naprawdę mógłbym (i przy narodzinach Serwisu miałem), ale tylko wtedy, gdyby
          wydawcy bardziej zależało na części informacyjno-publicystycznej, a nie
          reklamowej. Gdyby to było bardziej czasopismo, niż broszura reklamowa.
          Po prostu Serwis nie do końca mnie przekonuje, zwłaszcza pod względem
          merytorycznym, bo szata w tym ostatnim, wyborczym numerze jest już bardzo
          interesująca. Widać rozmach, przestrzeń, zdjęcia są duże, teksty zamaszyste. To
          powinno być normą. No bo po jaką pietruszkę dawać do materiału trzy małe
          zdjęcia, z których bez lupy nie da się wyczytać żadnej treści? Albo materiały
          miniaturyzować, zmniejszać czcionkę, byleby tylko napchać ich jak najwięcej (do
          tego często bez wyraźnego podziału na sprawy aktualne i minione, lokalne i
          krajowe itd. itp.)? Przecież to nie gazeta, nie ma aktualności, materiał można
          selekcjonować.
          Zdaję sobie sprawę, jak wiele pracy jest przy składaniu gazety oraz - przede
          wszystkim - że ma ona przynosić dochód i dlatego w pierwszej kolejności wydawca
          musi się zająć reklamą. Sytuację pogarsza jeszcze recesja. Nie mam więc
          pretensji, ale po kilku miesiącach ścisłej współpracy trochę wyluzowałem.
          PS. Ciekawe, czy nowa władza będzie kontynuowała Bielską Panoramę? (szyk
          wyrazów w nazwie periodyku oryginalny)
    • kaukonsky Powiat 17.11.02, 14:25
      Koalicja Naszego Podlasia z Koalicją Bielską. Poparcie SLD-UP. W opozycji PS
      Jedność.
      Przewodniczący RP - Władysław Jagiełło (NP), zastępcy: Bazyli Leszczyński (KB)
      i Jerzy Iwańczuk (SLD).
      Starosta - Sławomir Snarski (NP), wicestarosta - Piotr Bożko (KB), członkowie
      zarządu: Helena Buszko (KB), Zbigniew Szpakowski (NP).
      Sekretarz powiatu - Ryszard Anusiewicz (dotychczasowy wicestarosta).
      • Gość: bbb Re: Powiat IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 14:14
        i co na to episkopat?
        • bielszczanin Re: Powiat 18.11.02, 15:31
          a co ma do tego episkopat?
    • kaukonsky Miasto 18.11.02, 18:35
      Oficjalny brak koalicji. Po 6 godz. bezowocnego głosowania, w końcu na
      przewodniczącego wybrano Piotra Kondratiuka (KB), a jego zastępcami zostali:
      Romuald Margański (Jedność) i Eugeniusz Simoniuk (SLD).
      • Gość: X Gratulacje Piotrowi K. IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 22:22
        kaukonsky napisał:

> Oficjalny brak koalicji. Po 6 godz. bezowocnego głosowania, w końcu na
        > przewodniczącego wybrano Piotra Kondratiuka (KB), a jego zastępcami zostali:
        > Romuald Margański (Jedność) i Eugeniusz Simoniuk (SLD).

Piotrowi szczerze gratulujemy! Innym również - chociaż nie z naszej frakcji -
        grunt, żeby działali PRO PUBLICO BONO!
    • kaukonsky Gmina 18.11.02, 18:37
      Koalicja 'wszyscy kontra KB'
      Przewodniczący Rady Gminy Grzegorz Anatol Tymiński (Jedność), zastępcy: Jan
      Kowalczuk i Jan Zabrocki (obaj SLD).
      • Gość: abo Re: Gmina IP: *.hajnowka.sdi.tpnet.pl 03.12.02, 15:30
        Słyszałem o transferze Bajeny do SLD. Kto to jest? Słyszałem że poeta. A po za
        tym? Kupę dzieciaków ma do wykarmienia, że poszedł po konfitury, czy jak?
        • Gość: Antoni ... są i sprzedajni mężczyźni IP: *.bielsk-podlaski.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 11:52
          Gość portalu: abo napisał(a):

> Słyszałem o transferze Bajeny do SLD. Kto to jest? Słyszałem że poeta. A po
          za
          > tym? Kupę dzieciaków ma do wykarmienia, że poszedł po konfitury, czy jak?

Pewien inny radny powiedział: "Są sprzedajne kobiety i są sprzedajni mężczyźni"
          (albo coś bardzo blisko). Ale czy matoł, który zdradza kogokolwiek dla LSD to
          mężczyzna?
          Ja to bym się bał, że mnie moje dzieci kiedyś z domu wypędzą za taką głupotę.
          • kaukonsky Re: ... są i sprzedajni radni 04.12.02, 17:11
            'Są sprzedajne kobiety, są sprzedajni mężczyźni, ale nie wiem, jak nazywają się
            sprzedajni radni?' - w ten deseń był tekst.
            A ja uważam, że to jego wolne prawo. Tylko czy tak uważają wyborcy tego
            radnego? Zresztą o tym kroku już ze dwa tygodnie wcześniej napominał jeden
            z 'Guru' Koalicji Bielskiej. ('Guru' z wielkiej, bo to sympatyczny 'Guru' ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka