Dodaj do ulubionych

МАЛАНКА 2006 MALANKA

12.01.06, 00:54
lystivka.com.ua/form1.phtml?theme=new-year&card=new-year_3

MALANKA W BIELSKU

nadbuhom.free.ngo.pl
(imprezy)

-------------------------------------------------------------------
MALANKOWE ZABAWY W INNYCH MIEJSCOWOSCIACH:

harazd.net/imprezy/
----------------------------------------------------------------------

PARU PISEN NA DOBRYJ POCZATOK NOWOHO ROKU ! ! !

www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=33378&genreid=

Obserwuj wątek
    • pogromcapidlaszuka Re: МАЛАНК 12.01.06, 07:30
      romanpidlaszuk napisał:
      > MALANKA W BIELSKU

chodzi ci o ten taki bardzo fajny bialoruski chór z Bielskiego Domu Kultury?
      • romanpidlaszuk Re: МАЛАНК 12.01.06, 15:40
        romanpidlaszuk napisał:
        > MALANKA W BIELSKU

chodzi ci o ten taki bardzo fajny bialoruski chór z Bielskiego Domu Kultury?
        --------------------------------------------------------------
        Nie,chodzi mi o ukrainska zabawe noworoczna,wybierasz sie?
        • pogromcapidlaszuka Re: МАЛАНК 12.01.06, 16:13
          Ten bialoruski chórek Małanka z Bielska jest fajny. Widziałem raz w telewizji.
          • z_powiatu Re: МАЛАНК 12.01.06, 23:47
            Odpowiedz mi na pytania Roman, kiedys zadalem a Ty mi nie odpowiedziales.

Jakiego Windowsa ew. Linuxa uzywasz? Jaka wersja jezykowa :P ale nie klam.

Roznica czasu miedzy USA a Polska wynosi 5 czy 6h? Bo o ciekawych godzinach
            piszesz posty... czegos tu nie rozumiem.
            • romanpidlaszuk Re: МАЛАНК 13.01.06, 00:34
              Odpowiedz mi na pytania Roman, kiedys zadalem a Ty mi nie odpowiedziales.

Jakiego Windowsa ew. Linuxa uzywasz? Jaka wersja jezykowa :P ale nie klam.

Roznica czasu miedzy USA a Polska wynosi 5 czy 6h? Bo o ciekawych godzinach
              piszesz posty... czegos tu nie rozumiem.
              ---------------------------------------------------------------------
              A co cie to wszystko obchodzi,z milicji powiatowej jestes czy ksiazke piszesz?
              • stasss Re: МАЛАНК 13.01.06, 04:07
                ;-)
                znaczy sie wlasnie sie usmiechlem sie
              • z_powiatu Re: МАЛАНК 13.01.06, 22:40
                > A co cie to wszystko obchodzi,z milicji powiatowej jestes czy ksiazke piszesz?
                > ---------------------------------------------------------------------

Moze kiedys napisze ksiazke o tym wszytkim :) wiesz juz troche sie zmienilo w
                Polsce, teraz juz jest policja... milicji juz nie ma. Moze jak jeszcze
                mieszkales na Podlasiu to byla [??]. To juz sa inne czasy.

Czemu mnie to obchodzi? A czy Ty nie zadajesz dla nas pytan? Pytam sie o
                Windowsa bo wczesniej mi na to nie odpisales, a ciekawe czy taki przeciwnik
                jezyka polskiego uzywa wlasnie takiego windowsa. <lol> i dziwnie jakos na to
                zareagowales <lol> czy cos przed nami ukrywasz? No Roman...

Czemu pytalem o godziny? Bo chyba czas podawania postow na forum jest wg.
                polskiego czasu i jakby przeliczyc na czas w USA to wychodzi, ze wstajesz i
                odrazu biegniesz pisac posty? Dziwne godziny wychodza. Jesi to jest prawda to
                wychodzi, ze masz bzika na tym pukncie i to naprawde wielkiego.

S Novym Hodom!! :)

• romanpidlaszuk Z Nowym 2006 Rokom ! 13.01.06, 23:35
                  > A co cie to wszystko obchodzi,z milicji powiatowej jestes czy ksiazke piszesz?
                  > ---------------------------------------------------------------------

Moze kiedys napisze ksiazke o tym wszytkim :) wiesz juz troche sie zmienilo w
                  Polsce, teraz juz jest policja... milicji juz nie ma. Moze jak jeszcze
                  mieszkales na Podlasiu to byla [??]. To juz sa inne czasy.

Czemu mnie to obchodzi? A czy Ty nie zadajesz dla nas pytan? Pytam sie o
                  Windowsa bo wczesniej mi na to nie odpisales, a ciekawe czy taki przeciwnik
                  jezyka polskiego uzywa wlasnie takiego windowsa. <lol> i dziwnie jakos na to
                  zareagowales <lol> czy cos przed nami ukrywasz? No Roman...

Czemu pytalem o godziny? Bo chyba czas podawania postow na forum jest wg.
                  polskiego czasu i jakby przeliczyc na czas w USA to wychodzi, ze wstajesz i
                  odrazu biegniesz pisac posty? Dziwne godziny wychodza. Jesi to jest prawda to
                  wychodzi, ze masz bzika na tym pukncie i to naprawde wielkiego.

S Novym Hodom!! :)
                  ------------------------------------------------------------------------
                  1.Wiem,ze teraz jest policja ale to milicja chyba kiedys sie interesowala
                  prywatnym zyciem obywateli i dlatego do tego nawiazalem.

2.Przypomnij sobie jak ty odpowiadales na pytania w rodzaju skad piszesz,jakiej
                  jestes narodowosci itd.

3.Ja sie nie uwazam za przeciwnika jezyka polskiego,nie wiem skad to wziales i
                  czemu wciskasz mi rzeczy,ktorych nigdy nie powiedzialem.

4.Ja mysle,ze bzika ma ten,kto analizuje zycie prywatne innych ludzi jak to
                  robisz ty ale mam nadzieje,ze ci to w Nowym Roku przejdzie:)

Z Nowym 2006 Rokom !
                  • z_powiatu Re: Z Nowym 2006 Rokom ! 14.01.06, 12:22
                    > 4.Ja mysle,ze bzika ma ten,kto analizuje zycie prywatne innych ludzi jak to
                    > robisz ty ale mam nadzieje,ze ci to w Nowym Roku przejdzie:)

A Ty tego nie robisz? No wiesz Roman... Ty nawet wciskasz innym, ze oni nie maja
                    racji, ze sa takiej a takiej nardowosci. Ktos tak czuje a Ty to chcesz w nim
                    zmienic.

Czy ja mam bzika? Oczywiscie, ze mam bzika na Twoim punkcie. Ty tez nie mozesz
                    powiedziec, ze nie masz bzika.

> 3.Ja sie nie uwazam za przeciwnika jezyka polskiego,nie wiem skad to wziales i
                    > czemu wciskasz mi rzeczy,ktorych nigdy nie powiedzialem.

Skad to wzialem? Panicznie sie boisz jezyka polskiego w Cerkwii i chyba ogolnie
                    na swoim ukrainskim Podlasiu. I bede robil tak jak Ty, unikasz odpowiedzi to
                    pewnie uzywasz polskiego windowsa <lol> chyba jak chcesz walczyc z polonizacja
                    to moze zacznij od podstaw?

> 2.Przypomnij sobie jak ty odpowiadales na pytania w rodzaju skad piszesz,jakiej
                    > jestes narodowosci itd.

Wiem, pamietam. Skad pisze? Wiadomo moj nick na to wskazuje. A co do narodowsci
                    to juz Ci mowilem [pisalem], ze tj.

> 1.Wiem,ze teraz jest policja ale to milicja chyba kiedys sie interesowala
                    > prywatnym zyciem obywateli i dlatego do tego nawiazalem.

Ty tez tak robisz.

Ty uwielbiasz zadawac i wytykac innym jakies rzeczy co do narodowosci, wyznania,
                    ze sa tacy a tacy, ze nic nie robia itd. [a sam to duzo zrobiles?] Ale jesli
                    Tobie sie zada pytanie to juz sie denerwujesz [Twoj poprzedni post] i wykrecasz
                    sie do opowiedzi.

Tak zawsze wychodzi, ze Roman ma racje, jest madrzejszy od innych... I wiekszosc
                    madrzejszych ustepila glupszemu a ja mam bzika. [chyba pozwe Ciebie do sadu za
                    to, ze spowodowales u mnie pewne zaburzenia <lol>]

• romanpidlaszuk dla "z_powiatu" 14.01.06, 15:31
                      > 4.Ja mysle,ze bzika ma ten,kto analizuje zycie prywatne innych ludzi jak to
                      > robisz ty ale mam nadzieje,ze ci to w Nowym Roku przejdzie:)

A Ty tego nie robisz? No wiesz Roman... Ty nawet wciskasz innym, ze oni nie maja
                      racji, ze sa takiej a takiej nardowosci. Ktos tak czuje a Ty to chcesz w nim
                      zmienic.

Czy ja mam bzika? Oczywiscie, ze mam bzika na Twoim punkcie. Ty tez nie mozesz
                      powiedziec, ze nie masz bzika.
                      ---------------------------------------------------------
                      1.Oczywiscie ze nie,rozmawiamy tu o jezykach i narodowosciach na
                      Podlasiu,chcialem wiedziec skad piszesz i jakiej jestes narodowosci aby
                      wiedziec dlaczego reprezentujesz taki a nie inny punkt widzenia,przyznasz ze te
                      sprawy maja ze soba zwiazek np.jezeli ktos pochodzi z ukrainskojezycznej czesci
                      Podlasia i jeszt UCZCIWYM czlowiekiem to jednoznacznie przyna ,ze my rozmawiamy
                      gwara ukrainska a wiec jestesmy UKRAINCAMI i co za tym idzie powinnismy uczyc
                      sie w szkole jezyka ukrainskiego i religii prawoslawnej w naszym ojczystym
                      jezyku ukrainskim oraz w tymze jezyku modlic sie w naszych cerkwiach;
                      natomiast nigdy ne analizowalem twojego zycia prywatnego,jakie masz
                      oprogramowanie na komputerze,o ktorej godzinie piszesz posty itp.

2.Ja definitywnie bzika nie mam.
                      Pisze na podlaskich forach w sprawie jezyka,narodowosci,jezyka liturgii
                      ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia gdyz jest ona OSZUKIWANA przez utrzymywana
                      przez siebie Cerkiew PAKP,co jest NIESPWIEDLIWE i NIE MA POWODU ABY BYLO NADAL
                      KONTYNUOWANE W WOLNYM I DEMOKRATYCZNYM KRAJU.

• romanpidlaszuk dla "z_powiatu" 14.01.06, 15:36
                      > 3.Ja sie nie uwazam za przeciwnika jezyka polskiego,nie wiem skad to wziales i
                      > czemu wciskasz mi rzeczy,ktorych nigdy nie powiedzialem.

Skad to wzialem? Panicznie sie boisz jezyka polskiego w Cerkwii i chyba ogolnie
                      na swoim ukrainskim Podlasiu. I bede robil tak jak Ty, unikasz odpowiedzi to
                      pewnie uzywasz polskiego windowsa <lol> chyba jak chcesz walczyc z polonizacja
                      to moze zacznij od podstaw?
                      --------------------------------------------------------------------
                      Protestuje przeciwko jezykowi polskiemu w cerkwiach podlaskiej ludnosci
                      ukrainskojezycznej GDYZ TO NIE JEST DLA NIEGO MIEJSCE,podobnie jak dla jezyka
                      chinskiego;tak samo jak koscioly Polakow nie sa miejscem dla jezyka
                      ukrainskiego.

2.
                      Z tym windowsem i z tymi "podstawami" to nie wiem o co ci chodzi.
                    • romanpidlaszuk dla "z_powiatu" 14.01.06, 15:44
                      > 2.Przypomnij sobie jak ty odpowiadales na pytania w rodzaju skad
                      piszesz,jakiej
                      > jestes narodowosci itd.

Wiem, pamietam. Skad pisze? Wiadomo moj nick na to wskazuje. A co do narodowsci
                      to juz Ci mowilem [pisalem], ze tj.
                      To ma znaczenie czy piszesz z ukrainskojezycznej czesci powiatu hajnowskiego(bo
                      chyba ten masz na mysli)czy z bialoruskojezycznej np.z Bialowiezy czy Narewki
                      bo to wskazuje z duzym prawdopodobienstwem czy jestes Ukraincem czy
                      Bialorusinem.
                      Poza tym pisales kiedys ,ze sie urodziles na Slasku ale nigdy nie wyjasniles
                      (mimo ,ze ci o to pytalem)czy jestes Slazakiem z dziada pradziada czy tez twoi
                      rodzice pochodza z okolic Hajnowki i wyjechali na Slask.

Jednym slowem pelna niewiadoma z toba,zabierasz glos w naszych podlaskiej
                      ludnosci ukrainskojezycznej sprawach a nawet niewiadomo kim jestes.

• stasss Re: dla "z_powiatu" 15.01.06, 08:28
                        ^^^^^^^^
                        jednosci

:-P
                    • romanpidlaszuk dla "z_powiatu" 14.01.06, 15:45
                      Ty uwielbiasz zadawac i wytykac innym jakies rzeczy co do narodowosci, wyznania,
                      ze sa tacy a tacy, ze nic nie robia itd. [a sam to duzo zrobiles?] Ale jesli
                      Tobie sie zada pytanie to juz sie denerwujesz [Twoj poprzedni post] i wykrecasz
                      sie do opowiedzi.

Tak zawsze wychodzi, ze Roman ma racje, jest madrzejszy od innych... I wiekszosc
                      madrzejszych ustepila glupszemu a ja mam bzika. [chyba pozwe Ciebie do sadu za
                      to, ze spowodowales u mnie pewne zaburzenia <lol>]

---------------------------------------------------
                      Bzdura,czytaj posty wyzej.
                      • z_powiatu Re: dla "z_powiatu" 14.01.06, 20:14
                        Czemu nie napisze kim jestem? Bo w pewnym sensie jestem "osoba publiczna" [nie
                        wiem jak to dokladniej okreslic, zawsze to co robie jest komentowane przez
                        wiekszosc ludzi]. I dla tego jak wczesniej pisalem, lubie anonimowosc Internetu.

Pisze z tej tak zwanej przez Ciebie bialoruskojezycznej czesci.

Z podstawami nie wiesz o co chodzi?

"praca u podstaw:
                        jeden z głównych postulatów polskiego pozytywizmu; przez pracę u podstaw
                        rozumiano podnoszenie poziomu oświaty wśród ludu, w szczególności chłopów,
                        zaniedbanej warstwy społecznej, pogrążonej w nędzy i ciemnocie; równie istotną
                        sprawą było krzewienie pośród ludu świadomości narodowej oraz zapobieganie
                        rusyfikacji i germanizacji. Założenia te realizowano poprzez zakładanie szkół i
                        bibliotek, zakładanie samorządów wiejskich, kółek i spółdzielni rolniczych."

Czemu sie nie rozumiemy? Nadajemy na innych falach. Ty bedziesz zawsze stawial
                        narodowosc na pierwszym miejscu, a Cerkiew…?

-----------------------------------------------------------------
                        Wiesz jestem prawoslawny i zawsze bedzie mnie obchodzic co sie dzieje w Cerkwi
                        niezaleznie czy to na Podlasiu, Warszawie czy gdzies indziej.

Roman nie przesadzaj z tym, ze niewiadomo kim jestem. Ty rowniez jestes
                        Anonimem! Co wiemy o Tobie? Ukrainciec wyjechal do USA [chyba???], prawoslawny,
                        chyba z jakiejs wioski kolo Hajnowki. Od mi duzo... kiedys prosilem Ciebie o
                        podanie dokladniejszych danych, Ci nie powinno zalezec bo i tak Twoje imie
                        bedzie pewnie w przyszlosci na ustach prawoslawnych, jesli wprowadzisz jezyk
                        narodowy. Czyzyby się boisz? Chcesz „walczyc” czy nie? Zacznij od normalnej
                        jawnej walki a nie bawisz sie w chowanego.

Wiesz dobrze, ze nie mozemy sprawdzic czy faktycznie mieszkasz teraz w USA i dla
                        tego sie przyczypilem do godzin o ktorych piszesz posty! I dla tego mozesz pisac
                        co sobie chcesz.

Chcialbym sie zapytac gdzie byl Twoje posty na temat, ze TVP nie chcialo
                        wyemitowac retransmisji prawoslawnego Bozego Narodzenia, chcieli puscic
                        wylacznie greko-katolickie… pewnie Ty nie masz nic przeciw, bo tam bys uslyszal
                        swoj ukochany jezyk?.

pozdrawiam

• romanpidlaszuk PRACA U PODSTAW... 17.01.06, 02:41
                          Z podstawami nie wiesz o co chodzi?

"praca u podstaw:
                          jeden z głównych postulatów polskiego pozytywizmu; przez pracę u podstaw
                          rozumiano podnoszenie poziomu oświaty wśród ludu, w szczególności chłopów,
                          zaniedbanej warstwy społecznej, pogrążonej w nędzy i ciemnocie; równie istotną
                          sprawą było krzewienie pośród ludu świadomości narodowej oraz zapobieganie
                          rusyfikacji i germanizacji. Założenia te realizowano poprzez zakładanie szkół i
                          bibliotek, zakładanie samorządów wiejskich, kółek i spółdzielni rolniczych."

Czemu sie nie rozumiemy? Nadajemy na innych falach. Ty bedziesz zawsze stawial
                          narodowosc na pierwszym miejscu, a Cerkiew…?
                          No widzisz Polacy pracowali u podstaw,krzewili swiadomosc narodowa wsrod
                          rodakow,stawiali narodowosc na pierwszym miejscu i dlatego nie grozi im teraz
                          wynarodowienie a ty masz nam podlaskiej ludnosci ukrainskojezycznej za zle
                          stawianie narodowosci na pierwszym miejscu,wolisz abysmy na pierwszym miejscu
                          stawiali PAKP ktory zamierza bezbolesnie nas WYNARODOWIC,przerobic na
                          prawoslawnych "Polakow"...
                          Ciekaw jestem czy popierasz nurt pozytywizmu w historii Polski czy nie.Jezeli
                          tak to dlaczego odciagasz od tego ludnosc ukrainskojezyczna zamieszkala na
                          Podlasiu?
                        • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 02:46
                          Pisze z tej tak zwanej przez Ciebie bialoruskojezycznej czesci.
                          Mnie tylko interesuje czy jestes z pochodzenia Bialorusinem czy etnicznym
                          Polakiem mieszkajacym w gminie Bialowieza lub Narewka.

Chce poprostu wiedziec czy rozmawiamy tu o jezyku,kulturze i religii
                          ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia jak Ukrainiec z Bialorusinem czy jak
                          Ukrainiec z Polakiem,poniewaz to moze miec na poglady dyskutantow gdzyz jak
                          mowia punkt widzenia czesto zalezy od punktu siedzenia...
                        • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 02:57

Chcialbym sie zapytac gdzie byl Twoje posty na temat, ze TVP nie chcialo
                          wyemitowac retransmisji prawoslawnego Bozego Narodzenia, chcieli puscic
                          wylacznie greko-katolickie… pewnie Ty nie masz nic przeciw, bo tam bys uslyszal
                          swoj ukochany jezyk?.
                          ----------------------------------------------------------
                          Uwazam,ze najlepiej by bylo jakby TVP pokazala 6.01 nabozenstwo prawoslawne w
                          jezyku ukrainskim dla prawoslawnych Ukraincow zamieszkalych w
                          Polsce,nabozenstwo grekokatolickie w jezyku ukrainskim dla Ukraincow
                          grekokatolikow zamieszkalych w Plsce i nabozensto prawoslawne w jezyku
                          bilaloruskim dla prawoslawnych Bialorusinow zamieszkalych w Polsce a byloby
                          jeszcze lepiej gdyby 24.12 pokazala rowniez katolickie nabozenstwo w jezyku
                          Bialoruskim dla Bialorusinow katolikow zamieszkalych w Polsce,zgadzasz sie ze
                          mna?
                          Bylo by rowniez bardzo dobrze aby Ukraincy i Bialorusini zamieszkali na
                          Podlasiu mogli w swoich telewizorach odbierac ROWNIEZ telewizje ukrainska i
                          bialoruska i nadawane z tamtad nabozenstwa w swoich ojczystych
                          jezykach,zgadzasz sie ?
                          • stasss Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 19:54
                            wrecz zajebiscie byloby gdyby wszyscy ludzie na swiecie porozumiewali sie jednym
                            jezykiem
                            no.. znajda sie oczywiscie jakies wady takiego modelu, ale generalnie model
                            zajebisty
                            nie uwazasz ??
                            • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 23:21
                              wrecz zajebiscie byloby gdyby wszyscy ludzie na swiecie porozumiewali sie jednym
                              jezykiem
                              no.. znajda sie oczywiscie jakies wady takiego modelu, ale generalnie model
                              zajebisty
                              nie uwazasz ??
                              Brzmi interesujaco ale raczej nierealne,jezykow narodowych zastapic sie raczej
                              nie da,moze istniec jezyk do porozumiewania sie z ludzmi,ktorych jezyk ojczysty
                              jest inny niz nasz,mozna powiedziec,ze takim jezykiem jest j.angielski.
                        • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 03:00
                          Roman nie przesadzaj z tym, ze niewiadomo kim jestem. Ty rowniez jestes
                          Anonimem! Co wiemy o Tobie? Ukrainciec wyjechal do USA [chyba???], prawoslawny,
                          chyba z jakiejs wioski kolo Hajnowki. Od mi duzo... kiedys prosilem Ciebie o
                          podanie dokladniejszych danych, Ci nie powinno zalezec bo i tak Twoje imie
                          bedzie pewnie w przyszlosci na ustach prawoslawnych, jesli wprowadzisz jezyk
                          narodowy. Czyzyby się boisz? Chcesz „walczyc” czy nie? Zacznij od normalnej
                          jawnej walki a nie bawisz sie w chowanego.

Wiesz dobrze, ze nie mozemy sprawdzic czy faktycznie mieszkasz teraz w USA i dla
                          tego sie przyczypilem do godzin o ktorych piszesz posty! I dla tego mozesz pisac
                          co sobie chcesz.
                          ---------------------------------------------------------------------
                          O mnie przynajmniej wiadomo,ze moi przdkowie wywodza sie z ukrainskojezycznej
                          ludnosci Podlasia czyli ,ze jestem narodowosci Ukrainskie a o tobie wlasnie NIC
                          na ten temat nie wiemy.
                          P.S.
                          Godziny pisania posow uwazam,ze sa sprawa trzeciarzedna,wazne co sie pisze.
                          • z_powiatu Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 12:27
                            Hehe musze Ci cos powiedziec, ze w jakims procencie jestem Ukraincem no i
                            Bialorusinem i pewnie jeszcze kims tam... ale to juz kiedys pisalem :P i znow
                            mnie nie czytasz?

A godziny sa dla mnie wazne, bo przynajmniej w jakims stopniu mozna sprawdzic
                            czy jestes w USA czy siedzisz na Podlasiu i wypisujesz jakies posty na forum. Bo
                            o jakis dziwnych godzinach to piszesz...one bardziej odpowiadaja polskim...realia.

Smieszte jest to, ze nawet Ukraincy na forum z Ciebie drwia... ze nic nie
                            robisz, a tylko siedzisz i wystukujesz w klawiature.

My sie nie dogadamy, bo ja bede trzymal SCS w Cerkwii a reszta to mi wisi niech
                            inni sie o to martwia.

Cytuje pidlasza:
                            DREWNIACZKU!!!! DO BOJU!!!!!

Cyt ks. Tofiluka

"Możemy korzystać z tłumaczeń na lekcjach katechezy, w domu, aby (jeśli ktoś
                            tego potrzebuje) łatwiej rozumieć teksty w języku słowiańskim
                            Odnośnie pierwszego pytania nasunęła mi się jeszcze jedna uwaga. Czy postęp jest
                            rzeczywiście tak ważny i niezbędny, aby to Kościół musiał podążać za nim? Postęp
                            należy do rzeczywistości tego świata, a Kościół jest rzeczywistością innego
                            świata. To, co dzisiaj jest postępem, jutro może okazać się czymś wręcz
                            przeciwnym. "

"Niewątpliwie łatwiej byłoby niektórym wiernym słuchać kazania w języku
                            zrozumiałym i tak też w wielu parafiach już się dzieje. Trzeba mieć nadzieję, że
                            rzeczywiście język kazania będzie dostosowywany do potrzeb lokalnej społeczności
                            – parafii. I wcale nie musi to być język polski, może to być język białoruski,
                            ukraiński, łemkowski i nawet rosyjski :). "

" Narodowość nie odgrywa w Prawosławiu najważniejszej roli, jeśli odgrywa w
                            ogóle jakąkolwiek."

Pokoj...

Z jakim zwierzchnikiem naszej Cerkwii rozmawiales na te tematy? Czy moze nie
                            rozmawiales bo sie bales? Ew. boisz i siedzisz gdzies tu na Podlasiu.

DREWNIACZKU!!!! DO BOJU!!!!! [cyt. Pidlasze]
                            • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 14:35
                              Hehe musze Ci cos powiedziec, ze w jakims procencie jestem Ukraincem no i
                              Bialorusinem i pewnie jeszcze kims tam... ale to juz kiedys pisalem :P i znow
                              mnie nie czytasz?
                              -----------------------------------------------------------------
                              No to wal prosto z mostu,nie wstydz sie.
                              Czytam twoje posty,jak dotad nigdzie tam nie napisales niczego wprost,mam
                              nadzieje ze to sie teraz zmieni:)

• romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 14:36
                              Smieszte jest to, ze nawet Ukraincy na forum z Ciebie drwia... ze nic nie
                              robisz, a tylko siedzisz i wystukujesz w klawiature.
                              ---------------------------------------------------------------
                              Mam nadzieje,ze Pidlasze to nie wszyscy Ukraincy na Podlasiu (o ile on pisze z
                              Podlasia).
                            • romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 14:45
                              inni sie o to martwia.
                              Masz do tego prawo ale czy warto?

Ja tez tolerowalem SCS dokad sie dowiedzialem,ze ten SCS w PAKP to nie jest
                              oryginalny SCS Cyryla i Metodego tylko XIV wieczna przerobka,zrosyjszczenie
                              dokonane przez cerkiew rosyjska a po tym jak bylem na nabozenstwie prawoslawnym
                              w jezyku ukrainskim juz nawet nie chce slyszec o scs,gdyz na prawde co jezyk
                              ojczysty to jezyk ojczysty,taka prawda.
                              • romanpidlaszuk SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) 17.01.06, 17:27
                                inni sie o to martwia.
                                Masz do tego prawo ale czy warto?

Ja tez tolerowalem SCS dokad sie dowiedzialem,ze ten SCS w PAKP to nie jest
                                oryginalny SCS Cyryla i Metodego tylko XVII wieczna przerobka,zrosyjszczenie
                                dokonane przez cerkiew rosyjska a po tym jak bylem na nabozenstwie prawoslawnym
                                w jezyku ukrainskim juz nawet nie chce slyszec o scs,gdyz na prawde co jezyk
                                ojczysty to jezyk ojczysty,taka prawda.

• romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 14:50
                              ogóle jakąkolwiek."
                              -------------------------------------------------
                              czy w cerkwi rosyjskiej tez nie?
                              Dlaczego cerkiew rosyjska dokonala przerobki SCS w XIV wieku.
                              Przeciez praktycznie teraz mozna powiedziec,ze rosjanie maja teraz nabozenstwa
                              w swoim jezyku ojczywtym,dlaczego wiec my Ukraincy tez nie mozemy miec?

Pamietam jak chodzilem do PAKP na religie to byla modlitwa przed rozpoczeciem
                              lekcji:

"...po blagomu dlelaniu nastawi i na put' spasenija naprawi..."

Czy myslisz,ze ten tekst jest blizszy SCS Cyryla i Metodego czy jezykowi
                              rosyjskiemu?
                              • romanpidlaszuk SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) 17.01.06, 17:29
                                --------------------------------------------------------------------------------
                                ogóle jakąkolwiek."
                                -------------------------------------------------
                                czy w cerkwi rosyjskiej tez nie?
                                Dlaczego cerkiew rosyjska dokonala przerobki SCS w XIV wieku.
                                Przeciez praktycznie teraz mozna powiedziec,ze rosjanie maja teraz nabozenstwa
                                w swoim jezyku ojczywtym,dlaczego wiec my Ukraincy tez nie mozemy miec?

Pamietam jak chodzilem do PAKP na religie to byla modlitwa przed rozpoczeciem
                                lekcji:

"...po blagomu dlelaniu nastawi i na put' spasenija naprawi..."

Czy myslisz,ze ten tekst jest blizszy SCS Cyryla i Metodego czy jezykowi
                                rosyjskiemu?

• stasss Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 20:00
                                tato a marcin moze chodzic pozno spac, dlaczego wiec ja tez tak nie moge ??
                            • romanpidlaszuk Dla "z_powiatu"-czy odpowie rownie otwarcie? 17.01.06, 15:19

A godziny sa dla mnie wazne, bo przynajmniej w jakims stopniu mozna sprawdzic
                              czy jestes w USA czy siedzisz na Podlasiu i wypisujesz jakies posty na forum. Bo
                              o jakis dziwnych godzinach to piszesz...one bardziej odpowiadaja
                              polskim...realia.

Z jakim zwierzchnikiem naszej Cerkwii rozmawiales na te tematy? Czy moze nie
                              rozmawiales bo sie bales? Ew. boisz i siedzisz gdzies tu na Podlasiu.

DREWNIACZKU!!!! DO BOJU!!!!! [cyt. Pidlasze]

----------------------------------------------------------------
                              1.Powiedzialem,ze pisze z Chicago chcez to wiez a nie to nie,zreszta uwazam ,ze
                              to nawet nie jest najwazniejsze skad kto pisze ,wazniejsze jakie ma
                              korzenie,gdyz to moze miec wplyw na punkt widzenia w sprawie,etnicznego
                              Polaka,Rosjanina, Bialorusina pewnie w mniejszym stopniu obchodzil by stosunek
                              do jezyka ojczystego podlaskiej ludnosci ukrainskojezycznej w podlaskich
                              cerkwiach.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=35124351
                              2.
                              Z jakim zwierzchnikiem PAKP rozmawialem?
                              A z jakim mialem rozmawiac,z tym ktory za ciezko zarobione pieniadze
                              podlaskich Ukraincow i Bialorusinow wydaje podreczniki do nauki...SCS zamiast
                              do nauki jezykow narodowych wiernych PAKP tj. j.ukrainskiego i bialoruskiego?

3.
                              Jezeli jedynymi twoimi argumentami tak jak u "pidlasza" sa wyzwiska to
                              kontynuuj dalej...

• romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 15:24
                              Cyt ks. Tofiluka

Odnośnie pierwszego pytania nasunęła mi się jeszcze jedna uwaga. Czy postęp jest
                              rzeczywiście tak ważny i niezbędny, aby to Kościół musiał podążać za nim? Postęp
                              przeciwnym. "
                              A jak ks. Tofiluk sie odnosi do przerobienia w XIV przez cerkiew rosyjska SCS
                              na owczesny jezyk rosyjski i dla niepoznaki zostawienie nazwy "scs",pochwala
                              czy potepia,uzywa na codzien do odprawiania nabozenstwa czy nie?
                              Jezeli uzywa to DLACZEGO,przeciez miedzy Bugiem a Narwia nie mieszkaja Rosjanie
                              tylko Ukraincy.
                              • romanpidlaszuk SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) 17.01.06, 17:31
                                --------------------------------------------------------------------------------
                                Cyt ks. Tofiluka

przeciwnym. "
                                tylko Ukraincy.

• romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 15:32
                              Cyt ks. Tofiluka
                              zrozumiałym i tak też w wielu parafiach już się dzieje. Trzeba mieć nadzieję, że
                              rzeczywiście język kazania będzie dostosowywany do potrzeb lokalnej społeczności
                              ukraiński, łemkowski i nawet r :). "
                              Czy ks. Tofiluk chociazby to stosuje w praktyce,czy sporobowal prztlumaczyc
                              niezbednosc tego swojemu pryncypalowi Sawie?

• romanpidlaszuk Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 17:31
                                Cyt ks. Tofiluka
                                ukraiński, łemkowski i nawet r :). "
                                Czy ks. Tofiluk chociazby to stosuje w praktyce,czy sporobowal prztlumaczyc
                                niezbednosc tego swojemu pryncypalowi Metropolicie PAKP Sawie?

• z_powiatu Re: dla "z_powiatu" 17.01.06, 20:15
                                  Ty sie mnie nie pytaj a jego :) Ty zadajesz pytania nieodpowiednim ludziom :)
                                  pytasz sie mnie o czyjes poglady, ja cytowalem co znalazlem.

Dla mnie rozmowa z Toba to jak rozmowa z swiatkiem Jehowy, albo konwertyta
                                  [tyle, ze nie w pelni znaczeniu tego slowa]

Do nastepnego razu... :)
                                  • romanpidlaszuk Dlaczego LAWIRUJESZ "z_powiatu" ? 17.01.06, 23:23
                                    Ty sie mnie nie pytaj a jego :) Ty zadajesz pytania nieodpowiednim ludziom :)
                                    pytasz sie mnie o czyjes poglady, ja cytowalem co znalazlem.

Do nastepnego razu... :)
                                    ---------------------------------------------------
                                    Moglbys jasniej?
                                    Dlaczego nie odpowiadasz punkt po punkcie jak ja to robie,dlaczego
                                    LAWIRUJESZ "z_powiatu"?
                                    • romanpidlaszuk Re: Dlaczego LAWIRUJESZ "z_powiatu" ? 17.01.06, 23:31
                                      ------------------------------------------------------------------
                                      Ja odnosze takie wrazenie w stosunku do ciebie,o cos sie mnie czepiasz a sam
                                      jestes jakis cichociemny,nic o sobie,nie wiadomo o co ci chodzi...
                                    • z_powiatu Re: Dlaczego LAWIRUJESZ "z_powiatu" ? 18.01.06, 19:43
                                      > Moglbys jasniej?
                                      > Dlaczego nie odpowiadasz punkt po punkcie jak ja to robie,dlaczego
                                      > LAWIRUJESZ "z_powiatu"?
                                      ----------------------------
                                      Co Ty piszesz? Robisz z siebie swietego? Piszesz... jak ja to robie... a Ty nic
                                      nadzwyczajnego nie robisz. Jak ja napisze jakis post to i tak przyczepisz sie
                                      wybranego fragmentu [patrz jedne z moich pierwszych postow].

Nic nie pisalales na ten:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988&a=34497263
                                      Czy ja LaWiRuJe? A Ty co robisz? Nie rosmieszaj mnie.

Dla mnie jest wazne skad piszesz! Bo przynajmniej bys udowodnil, ze nie siedzisz
                                      na wiosce na Podlasiu i piszesz posty... udajac kogos innego i to Ci daje, ze
                                      nie mozesz pomoc tu na Podlasiu bos Ty daleko...

Co chcesz o mnie wiedziec? Mama Ukrainka z dziada na pradziada tato Bialorusin z
                                      dziada na pradziada. O to Ci chodzi? I jeszcze jedno... moja mama nie jest
                                      takjak Ty podlaska Ukrainka. Tak czy siak nadal bede za
                                      starocerkiewnoslowianskim. A Ty sie nie czepiaj Cerkwii, Ty tak chcesz aby bylo
                                      wspaniale z j. narodowym? To moze jak w Finladii? Tak jakbys Ty chcial i do tego
                                      Pasche obchodza wg. gregorianskiego.... :[ no, ale ich nie odlaczysz sa w
                                      jednosci z nami.

Pozdrawiam :)

• romanpidlaszuk Re: Dlaczego LAWIRUJESZ "z_powiatu" ? 19.01.06, 05:53
                                        A Ty sie nie czepiaj Cerkwii, Ty tak chcesz aby bylo
                                        wspaniale z j. narodowym? To moze jak w Finladii? Tak jakbys Ty chcial i do tego
                                        Pasche obchodza wg. gregorianskiego.... :[ no, ale ich nie odlaczysz sa w
                                        jednosci z nami.
                                        --------------------------------------------------------------------------
                                        Oczywiscie ,ze z naszym j. narodowym ukrainskim (i jezykami innych
                                        narodow,np.bialoruskim) w cerkwi bylo by lepiej,ja to WIDZIALEM na wlasne oczy
                                        w Chicago,to cos tak naturalnego,wydaje mi sie,ze kto by raz zobaczyl to by
                                        nigdy nie wrocil do scs,to tak jak wybyraty czy choczesz howoryty ze swoim
                                        susidom po swojomu czy w scs...

Nie wiem jakie sa realia w Finlandii.

Ja jestem za STARYM STYLEM obchodzenia swiat !
                                      • romanpidlaszuk Re: Dlaczego LAWIRUJESZ "z_powiatu" ? 19.01.06, 05:58
                                        Nic nie pisalales na ten:
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988&a=34497263
                                        Czy ja LaWiRuJe? A Ty co robisz? Nie rosmieszaj mnie.
                                        -----------------------------------------------------------------------
                                        A co mialem napisac,wybacz ale dla mnie to jakis belkot.
                                        Do pytania o miejsce skad pisze ustosunkowalem sie tu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=34824053&a=35125173
    • romanpidlaszuk Z Nowym 2006 Rokom ! 14.01.06, 00:57

Nechaj bude dla nas wsich lipszyj wid mynuloho
      i nechaj w Nowomu 2006 Roci bude mensze janczarstwa na Pidlaszi !

lystivka.com.ua/form1.phtml?theme=new-year&card=new-year_3
      ----------------------------------------------------------------------

PARU PISEN NA DOBRYJ POCZATOK NOWOHO ROKU ! ! !

www.russiandvd.com/store/product.asp?sku=33378&genreid=

• z_powiatu Re: Z Nowym 2006 Rokom ! 19.01.06, 16:50
        tylko Ukraincy.
        ----------------------

Wyjasnij mi to jasniej. O co Ci chodzi? Bo to jakis belkot.
        • pidlasze Nie mozna juz jasniej!!! :-)) 20.01.06, 02:15
          Przeciez to jest samozrozumiale... SCS jakim sie modlisz w cerkwi, nie jest
          zadnym SCS-em: "swiatyj Boze, swiatyj kriepkij, swiatyj biezsmiertnyj..." to
          czysty rosyjski!!! SCS to np. jak na wielkanoc chor spiewa: "chto Boh wieli,
          jako boh nasz..." KaPeWU???
          Nie musisz nam wierzyc - spytaj inteligentnego popa badz najglupszego
          rusycyste, na pewno to potwierdza.
          Jesli rosyjski to dla Was SCS to nic dziwnego ze ukrainska gwara podlaska to
          dla Was bialoruski jezyk...
          Zenada jesli w Biellicejakch macie takich cerkiewnych jezykoznawcow.

z_powiatu napisał:
          > A jak ks. Tofiluk sie odnosi do przerobienia w XIV przez cerkiew rosyjska SCS
          > na owczesny jezyk rosyjski i dla niepoznaki zostawienie nazwy "scs",pochwala
          > czy potepia,uzywa na codzien do odprawiania nabozenstwa czy nie?
          > Jezeli uzywa to DLACZEGO,przeciez miedzy Bugiem a Narwia nie mieszkaja
          Rosjanie
          > tylko Ukraincy.
          > ----------------------
          > Wyjasnij mi to jasniej. O co Ci chodzi? Bo to jakis belkot.
          • z_powiatu Re: Nie mozna juz jasniej!!! :-)) 22.01.06, 11:34
            pozhyvyom uvidim
          • z_powiatu Re: Nie mozna juz jasniej!!! :-)) 23.01.06, 21:29
            W j. rosyjskim nie ma slowa "swiatyj", wiec to nie jest czysty jak wg. Ciebie
            rosyjski. Jakby bylo swiatoj to tak... wiec dla mnie nie KaPeWu :/ i powolaj sie
            na jakies opracowania historyczne, ja nie mam kogo zapytac aby mi to opracowal.
            Powolywaliscie sie na badania o narodowosci czekam na temat jezyka...

Dla mnie SCS nie bedzie rosyjskim! Chyba dla Ciebie :>?

Wiec czekam... :)

pidlasze napisał:

> Przeciez to jest samozrozumiale... SCS jakim sie modlisz w cerkwi, nie jest
            > zadnym SCS-em: "swiatyj Boze, swiatyj kriepkij, swiatyj biezsmiertnyj..." to
            > czysty rosyjski!!! SCS to np. jak na wielkanoc chor spiewa: "chto Boh wieli,
            > jako boh nasz..." KaPeWU???
            > Nie musisz nam wierzyc - spytaj inteligentnego popa badz najglupszego
            > rusycyste, na pewno to potwierdza.
            > Jesli rosyjski to dla Was SCS to nic dziwnego ze ukrainska gwara podlaska to
            > dla Was bialoruski jezyk...
            > Zenada jesli w Biellicejakch macie takich cerkiewnych jezykoznawcow.
            • romanpidlaszuk Re: Nie mozna juz jasniej!!! :-)) 24.01.06, 01:22
              W j. rosyjskim nie ma slowa "swiatyj", wiec to nie jest czysty jak wg. Ciebie
              rosyjski. Jakby bylo swiatoj to tak... wiec dla mnie nie KaPeWu :/ i powolaj sie
              na jakies opracowania historyczne, ja nie mam kogo zapytac aby mi to opracowal.
              Powolywaliscie sie na badania o narodowosci czekam na temat jezyka...

Dla mnie SCS nie bedzie rosyjskim! Chyba dla Ciebie :>?

Wiec czekam... :)
              -----------------------------------------------------
              Nie chce sie wtracac ale "swiatyj" i "swiatoj" brzmia niemal identyczne,co
              powiesz na slowo "krepkij",czy sadzisz,ze uzywal go Sw. Cyryl i Metody,czy
              sadzisz,ze uzywa go ludnosc podlasia rozmawiajaca gwara ukrainska?
              Dlaczego uzywaja do duchowni prawoslawni wywodzacy sie w wiekszosci wypadkow z
              podlaskich rodzin rozmawiajacych gwara ukrainska,odprawiajacy nabozenstwa dla
              tychze swoich bliskich i sasiadow w podlaskich cerkwiach,
              czy nie prosciej bylo by zamiast "krepkij" uzywac np. slowa "micnyj"?
        • romanpidlaszuk SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 20.01.06, 05:56
          Jezyk cerkiewnoslowianski jakim sie obecnie posluguje PAKP nie jest oryginalnym
          jezykiem cerkiewnoslowianskim Sw. Cyryla i Metodego.
          Jezyk SCS jakim sie posluguje PAKP to rosyjska przerobka dokonana przez
          patriarchat moskiewski po zaanektowaniu patriarchatu kijowskiego w XVII wieku.
          • z_powiatu Re: SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 23.01.06, 21:47
            romanpidlaszuk napisał:

> Jezyk cerkiewnoslowianski jakim sie obecnie posluguje PAKP nie jest oryginalnym
            >
            > jezykiem cerkiewnoslowianskim Sw. Cyryla i Metodego.
            > Jezyk SCS jakim sie posluguje PAKP to rosyjska przerobka dokonana przez
            > patriarchat moskiewski po zaanektowaniu patriarchatu kijowskiego w XVII wieku.

A Ty chyba nie powiesz, ze mowisz w PIERWOTNYM Ukrianskim????? Wiesz co to
            znaczy np.: w biologii ewolucja, albo rozwoj? Ja nawet nie mowie oryginalnym
            polskim... kiedys inaczej mowili <lol>

W Cerkwii jak najbadziej jest uzywany cerkiewnoslowianski!
            • romanpidlaszuk Re: SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 24.01.06, 01:16
              Ale dlaczego w SCSie zezwolono na "rozwoj" rosyjskojezyczny a nie zezwala sie
              na "rozwoj" ukrainskojezyczny,dlaczego ludnosci ukrainskojezycznej z Podlasia
              proponuje sie "rozwoj" rosyjskojezyczny SCSu a zabrania sie ukrainskojezycznego?

Ja nie mowie PIERWOTNYM UKRAINSKIM,chce rozwoju jezyka ukrainskiego,w zyciu
              swieckim i cerkiewnym !
              • z_powiatu Re: SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 24.01.06, 12:48
                Zabrania? Nie przeczytalem zadnej deryktywy co do tego... Cerkiew cos takiego
                wydala? Ty czasem sie mnie pytasz jakbym byl wszytkowiedzacy. Czlowieku daj czasu :)
                • romanpidlaszuk Re: SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 24.01.06, 21:20
                  proponuje sie "rozwoj" rosyjskojezyczny SCSu a zabrania sie ukrainskojezycznego?

swieckim i cerkiewnym !

z_powiatu napisał:

> Zabrania? Nie przeczytalem zadnej deryktywy co do tego... Cerkiew cos takiego
                  > wydala? Ty czasem sie mnie pytasz jakbym byl wszytkowiedzacy. Czlowieku daj
                  cza
                  > su :)
                  Moze jezyki narodowe prawoslawnych wiernych ,ukrainski i bialoruski maja
                  szlaban w podlaskich cerkwiach bez zadnej dyrektywy...;dzialanie na gebe ,bez
                  pozostawiania sladow,np. na papierze jest raczej typowe dla tych ,ktorzy
                  popelniaja niecne czyny i nie chca aby kiedykolwiek ustalono ich sprawcow ...
                  • romanpidlaszuk Re: SCS zrusyfikowano w XVII wieku (1600+ rok) ! 24.01.06, 21:52

swieckim i cerkiewnym !

z_powiatu napisał:

> Zabrania? Nie przeczytalem zadnej deryktywy co do tego... Cerkiew cos takiego
                    > wydala? Ty czasem sie mnie pytasz jakbym byl wszytkowiedzacy. Czlowieku daj
                    cza
                    > su :)
                    Moze jezyki narodowe prawoslawnych wiernych ,ukrainski i bialoruski maja
                    szlaban w podlaskich cerkwiach bez zadnej dyrektywy...;dzialanie na gebe ,bez
                    pozostawiania sladow,np. na papierze jest raczej typowe dla tych ,ktorzy
                    popelniaja niecne czyny i nie chca aby kiedykolwiek ustalono ich sprawcow ...

Np. podobno pare lat temu zlozono w diecezji bial.-gd. PAKP podanie o
                    wprowadzenie nabozenstw po pialorusku w bialorusku bialostockiej cerkwi i po
                    prostu na to podanie...nigdy nie udzielono odpowiedzi...
                    Czy zlozone w ostatnich miesiacach podanie o nabozenstwa w bialostockich
                    cerkwiach po polsku mialo po prostu...wiecej szczescia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka