Dodaj do ulubionych

Zerbinetta Natalie Dessay

15.11.05, 10:38
Posłuchałam sobie dzisiaj na dzień dobry. Uwielbiam takie okrągłe staccata na
wysokich dźwiękach, dokładnie trafione bez 'podjazdów'. Miodzio po prostusmile
Obserwuj wątek
    • marquis Re: Zerbinetta Natalie Dessay 15.11.05, 22:18
      Tak, Natalie Dessay to doprawdy zjawiskowy sopran. Moja idolka wśród żyjących
      śpiewaczek. W jej wykonaniu nawet piosenka o jaskółeczce brzmi cudownie smile
      Widziałem też kiedyś parę fragmentów jej występu w Opowieściach Hoffmana i w
      Orfeuszu w piekle. To sie po prostu w głowie nie mieści: ona np. potrafiła
      wskakując na ręce partnera wciąż spiewać (albo leżeć na kanapie z nogami w
      górze) i to jak równiutko i jak wysoko!!! Podziwiam ją za wielka kulturę spiewu,
      pięknie prowadzoną frazę, za te wszystkie dodawane z lekkością dźwięki spoza
      skali (aż do trzykreślnego B!!!), za dokładność w koloraturowych pasażach i
      innych "ozdóbkach" no i przede wszystkim za to, że te wszystkie popisy wokalne
      nie są puste, czuje się ogromne zaangażowanie, przekaz emocjonalny jest wyraźny.
      • quasthoff Re: Zerbinetta Natalie Dessay 15.11.05, 23:05
        Natalie też jest moją faworytką, choć jak już pisałem na tym forum, niewielu
        jest artystów tak wysokiej klasy, łączących fantastyczne przygotowanie wokalne,
        muzykalność, wyczucie stylu i jeszcze to coś, co wymyka się precyzyjnemu
        określeniu słownemu a wywołuje dreszcz emocji. Jak słuchałem i oglądałem ją w
        partii Królowej Nocy ( nie tak dawno w programie telewizyjnym MEZZO), nie
        mogłem uwierzyć, że tak najeżona karkołomnymi figuracjami rola może być
        zaśpiewana inaczej niż statycznie. Zazwyczaj w Czarodziejskim Flecie reżyseria
        polega raczej na wyrazistym geście i jaskrawym wizerunku scenicznym a nie na
        skomplikowanych ewolucjach jakie zazwyczaj ogranicza dość obszerny i niewygodny
        strój mozartowskiej bohaterki. A tu Dessay miala naprawdę arcytrudne zadanie i
        wyszła z niego zwycięsko, łącząc wszyskie elementy z mistrzostwem wokalno -
        aktorskim. Genialna artystka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka