eddyta1 12.07.07, 18:48 Kiedy się normalnie po laparoskopi funkcjonuje tzn . kiedy można dźwigać bo mam 4 miesięczne dziecko i wiadomo jak to jest ? będę wdzięczna za odpowiedź . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwka892 Re: funkcjonowanie 12.07.07, 20:35 Ja po 3 tygodniach podnosilam już swojego 2 letniego synka. Odpowiedz Link
anulkaoo Re: funkcjonowanie 13.07.07, 09:29 Ja swojego 2 latka zaczelam nosic okolo 3 tygodnie po operacji (mialam ciecie klasyczne) Odpowiedz Link
aniaha26 Re: funkcjonowanie 13.07.07, 11:07 Kochane a nie obawiacie sie tej cholernej przepukliny? Moja Babcia po usunięciu pęcherzyka niestety się nabawiła tego dziadostwa. Ja jestem pięć miesięcy po laparoskopii (jak ten czas płynie)i zgodnie z zaleceniem mojego chirurga jeszcze się oszczędzam w dźwiganiu - kazał do pół roku dać sobie spokój z ciężarami, żeby potem nie było jakiś cyrków. Pozdrawiam Odpowiedz Link
anulkaoo Re: funkcjonowanie 13.07.07, 13:08 Moj chirurg powiedzial ze ciezaru powyzej 15-20 kg moge podnosic po 3-6 miesiacach (raczej takich nie przewiduje nosic :) ) a synka po miesiacu (wazy 12 kg). ja oczywiscie wytrzymac nie moglaa, zreszta bardzo ciezko bylo nie moc podniesc placzacego synka, albo podsadzic go na kreslo, itp. Chirurg powiedzial ze jakbym byla po laparo to po 2-3 tygodniach moglabym podnosic rzeczy do 10 kg. A ze ja po zwyklym to mam sie wstrzymac :) nosze juz synka i nic nie boli - przepukliny tez nie mam. Zreszta jak bylam po cieciu cesarskim to tydzien po nosilam cegly bo konczylismy z mezem budowac dom a nie mial mu kto pomoc i przepukliny tez nie dostalam. Ale co chirurg to inne opinie i kazdy czlowiek tez jest inny i ma inna wytrzymalosc wiec chyba ci za bardzo nie pomoglam :) Odpowiedz Link
sylwka892 Re: funkcjonowanie 13.07.07, 21:59 No nie wiem czemu niby powstrzymywać się z ciężarami tyle czasu. 3-6 miesięcy?? O matko..Toż to mały zabieg a nie jakaś rozlgła operacja. Po 3 tyg już normalnie nosiłam syna, a teraz to już wogole nie pamiętam, że jakąś operację miałam i noszę wszystko.a Miałam 20.04.2007 laparo. Ale trzeba pamiętać żeby przypadkiem nie podnieść czegoś ciężkiego wcześniej, bo ja tak zrobiłsm i se naderwałam w środku coś,co się jeszcze nie zrosło.Ale lekarz dał mi ochrzan i powiedział, że będzie dobrze:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
anulkaoo Re: funkcjonowanie 14.07.07, 13:33 A dlatego ze ja nie tylko mialam laparo ale i ciecie klasyczne wiec jak widzisz troche mam wiecej szwow niz ty. Jednak i tak nie slucham sie lekazy i podnosze syna od jakis 2 tygodni a operacje mialam 4 czerwca. Odpowiedz Link