Dodaj do ulubionych

swieta w rumuni

05.12.05, 19:36
hejka
nie znalazlam tego na forum a bardzo mnie to ciekawi jak wygladaja swieta w
rumunii ??
Obserwuj wątek
    • ggossia Re: swieta w rumuni 05.12.05, 21:16
      wiktorka99 napisała:

> hejka
      > nie znalazlam tego na forum a bardzo mnie to ciekawi jak wygladaja swieta w
      > rumunii ??

hmmm z tego co kojarze to wieprzowina :P ;); raczej postnie jakos nie bylo na
      Wigilii, to moje pierwsze skojarzenie ;)...a jak reszta?
      • avroml Re: swieta w rumuni 06.12.05, 21:59
        nie przezylem swiat w rumunii, ale z tego co wiem, to wigilii raczej sie nie obchodzi, bo jeszcze trwa post. tesciowa mowila mi, ze owszem, jej mama piekla jakies ciasto z kasza na te okazje, ale ona juz tego nie robi.
        natomiast w same swieta najpierw idzie sie do cerkwii, a potem oddaje sie rozpasanej konsumpcji fantastycznych kielbas (carnati), z grila, albo gotowanych. popija sie je grzanym winem albo i nie grzanym, albo - uwaga -grzana tuica, czyli bimbrem owocowym.
        kolednicy tez chodza, tez spiewaja koledy (colinde). w zeszlym roku przed swietami przyszli do mnie studenci teologii. w czworke urzadzili taki koncert, ze z podziwu do dzis nie moge wyjsc. cudownie spiewali.
        natomiast w sylwestra chodza 'draby' - chlopaki poprzebierane za diably, nieraz bardzo szykownie i robia niesamowity halas, poki nie dostana paru groszy. cos niesamowitego, jesli zwali sie do mieszkania tuzin takich lobuzow:)

wiktorko, czy moze ty moglabys mi pomoc w kwestii mojego 'malego, niesmialego pytania'? (patrz moj post ponizej)
        • veronicasim13 Re: swieta w rumuni 08.12.05, 20:24
          Wiktorko:)
          Swieta w Rumunii sa CUDOWNE, PRZEPIEKNE:) Choc teraz ostatnio nabieraja
          komercyjnego charakteru ( jak wszedzie zreszta!!) to w dalszym ciagu
          najwspanialszy moment w roku. Jak kiedykolwiek bedziesz chciala byc ponownie
          dzieckiem, to polecam serdecznie swieta w jakims gospodarswtie agroturystycznym
          W MARAMURES albo MOLDOVA (tam gdzie te przepiekne klasztory-manastiri). Owszem
          w Rumunii w Wigilii sie je mieso, bo ogolnie ludzie na wsi jeszcze poszcza caly
          Adwent...Sa i kielbasy (carnati), sa i golabki (sarmale) i mnostwo rodzajow
          ciast (szczegolnie COZONACI...jak sprobujesz to ciasto drozdzowe z
          orzechami...swiezo z pieca...to zobaczysz jakie dobre). Jest i galaretka, i
          jakies kotlety...ogolnie mnostwo jedzenia...pysznego:) Wigile sie raczej spedza
          w domu i sie czeka na kolendnikow.Im wiecej tych kolendnikow, tym wiecej
          blogoslawienstwa na ten dom. Ich sie czestuje ciastem, czasami nawet kolacja ,
          winem, napojami...oczywiscie w zaleznosci od wieku.Male dzieci za kolendowanie
          dostana obowiazkowo pieniazki. Kiedys dostawali jablusza, precelki i
          orzeszki...a treaz czasy sie zmienily:)
          W Sylwestra chodza "przebierancy" i wystawiaja rozna sceny. Ale sylwester to
          czas dla doroslych, wiec warto byc przygotowany ...odpowiednia iloscia
          alkocholu...i $;)Choc w miescie zadko sie zdarza, chodza tez dziecieku z
          malutkim plugiem ozdobionym PLUGUSORUL i glosza, ze idzie nowy rok. Na drugi
          dzien rano chodza takie malutkie szkraby, z ozdobiona galazka choinki i
          skladaja zyczenia noworoczne...oraz rzucaja przenica...aby byl bogaty i dobry
          rok.
          Duzo mozna o tym pisac...mysle, ze na pewno rumunska televizja pieknie
          przedstawia te wszystkie obyczaje...albo jak nie, to na pewno w MUZEL SATULUI
          przed swietami cos sie dzieje...polecam:)
          Pozdrawiam:)
          • lushka Re: swieta w rumuni 16.12.05, 08:51
            brzmi to bardzo interesująco. Szczególnie zainteresowała mnie możliwość
            spędzenia świąt w gospodarstwie agroturystycznym, mogłabym prosić o trochę
            więcej szczegółw (jak ,gdzie i za ile ?), A może ktoś już spędzał tak Święta?
            Pozdrawiam
            • veronicasim13 Re: swieta w rumuni 16.12.05, 17:26
              www.romturism.ro/cazare.php?s=9&loc=SIGHETU+MARMATIEI&din=ROMANIA
              66.249.93.104/search?q=cache:THd2HbdBHKIJ:www.1turism.ro/index.php%3Funde%3Dturrura%26tid%3D148460+craciun+maramures&hl=pl

www.princesstour.ro/revelion2006/craciunmaramures-p-626.html
              Orientacyje podaje linki do trzech stron. Ogolnie wystarczy poszukac w google
              np "craciun maramures" lub "craciun moldova" i wyskocza rozne oferty.
              Przegladalam pare stron...niestety wszystkie sa po rumunsku, wiec przyda Wam
              sie znajomosc rumunskiego...albo jakies osoby mowiacej po rumunsku.
              Ja mialam okazje pare lat temu spedzic tak swieta - Bylam w Sapanta i Vadu
              Izei...i bylo cudownie:)Dletego polecam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka