Dodaj do ulubionych

Informacje o Bukareszcie

16.12.06, 20:01
Bardzo prosze o kilka informacji,refleksji o zyciu w Bukareszcie.Za 10
miesiecy przeprowadzamy sie tam z mezem i nasza 9-miesieczna
coreczka.Chcialabym sie dowiedziec jak jest ze sluzba zdrowia.Jakie panuja
tam zwyczaje?Czy oferta handlowa(sklepy,galerie handlowe)jest bogata,tzn.czy
nic nie brakuje-nie wiem czy mam kupic rzeczy na zapas,czy bez problemu
wszystko da sie kupic.Dziekuje z gory za wszystkie informacje.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • napolnoc Re: Informacje o Bukareszcie 16.12.06, 21:58
      dominika-81 napisała
      czy
      > nic nie brakuje-nie wiem czy mam kupic rzeczy na zapas,

skad ten pomysl ????
      • dominika-81 Re: Informacje o Bukareszcie 16.12.06, 22:13
        napolnoc, moglas sobie darowac ten komentarz.
        • szpulkaa Re: Informacje o Bukareszcie 17.12.06, 01:13
          Dominiko, temat pojawiał się na forum kilkakrotnie, więc proponuje, żebyś
          poczytała wcześniejsze wątki np.:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=45347148&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=46700479&v=2&s=0
          W Rumunii mieszka lub mieszkało wiele osób piszących na tym forum, więc wiedzą
          dużo o tym kraju. Zawsze możesz zapytać o to, czego nie znajdziesz w innych
          wątkach :-)
          • avroml Re: Informacje o Bukareszcie 17.12.06, 01:59
            albo jeszcze tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=30784652
            tak na marginesie: gdy o to samo dopytywali się ludzie jeszcze jakiś rok temu, odpowiadaliśmy rzeczowo i reagowaliśmy spokojniej:)
            Tak się zastanawiam, czy nam, stałym i starym bywalcom forum cierpliwości już brakuje, czy moze poprzednie pytania były inaczej formułowane?
            • szpulkaa pytania zawsze sie powtarzały 17.12.06, 22:00
              ale chyba kiedyś bardziej entuzjastycznie witaliśmy nowych piszących, bo bylo
              nas mniej i forum bylo młodsze i mieliśmy więcej cierpliwości :-) To cos innego,
              odpowiadać na to samo pytanie 3-ci raz a 10-ty... zmęczenie materiału daje o
              sobie znać ;-)
        • avroml Re: Informacje o Bukareszcie 17.12.06, 01:13
          to ja sobie też daruję i nie napiszę "jeeezu, te stereotypy"
          dobra, napisałem:P

możesz przed wyjazdem kupić sobie zestaw jakiejś polskiej cyfrówki, żeby mieć polską telewizję.

poza tym przypominam, że komuna w rumunii padła 17 lat temu, a za dwa tygodnie będzie to kraj członkowski ue. w ciągu 17 lat w rumunii nastąpiły pewne zmiany jeśli chodzi o zaopatrzenie sklepów :P
          • dominika-81 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 10:14
            Dziekuje za informacje(za linki na poprzednie dyskusje).Cieszylam sie jak
            znalazlam to forum,nie spodziewalam sie jednak,ze na moja prosbe z
            pytaniem,otrzymam tez zlosliwe odpowiedzi.Nawet zalowalam,ze zdecydowalam sie
            tu pisac,ale ok,jak ktos lubi byc tak zlosliwy i sprawia mu to
            przyjemnosc...moze dalej mnie obrzucac zlosliwosciami.Zmieniajac temat,zalezy
            mi bardzo na kontakcie na dobrego pediatre.Bardzo chetnie poznalabym Polakow
            mieszkajacych w Bukareszcie.Pozdrawiam
            • wiktorka99 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 10:41
              Dominiko-81 jak przeczytałas mój watek to pewnie zauwazyłas ze mi sie tez
              oberwało za "dziwne" pytania, po pobycie w rumunii tez stwierdzisz ze Twoje
              pytania były głupie tak jak kiedys moje.
              Jezeli chcesz dokładnych info to napisz do mnie na @, pomoge Ci chetnie bo wiem
              w jakiej jestes sytułacji ja w takiej byłam rok temu , tez wyjezdzałam z małym
              dzieckiem
              pozdrawiam
              • dominika-81 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 10:50
                Dziekuje,bardzo chetnie :)
                Do Bukaresztu jedziemy we wrzesniu.Mieszkanie mamy zapewnione,obawiam sie tylko
                o tego lekarza.Sam wiesz jak to jest z malutkim dzieckiem,a moja Niunia ma 9
                miesiecy.Juz przywyklam do mieszkania w Pradze,a teraz znowu zmiany na 3 lata
                minimalnie.Na pewno napisze do Ciebie.Jeszcze raz dziekuje.Pozdrawiam
                • wiktorka99 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 10:58
                  w pradze???? ja tez mieszkałam kilka lat w pradze i zaraz byl bukareszt , tez
                  mam malutka niunke :)
                  napisz gdzie bedziecie mieszkac w bukareszcie w jakiej dzielnicy? moze w
                  północnej?? co do lekarzy to nie martw sie sa tu bardzo dobrzy specjalisci,
                  napisz na @ jakby co
                  pozdrawiam
                  wiktoria
                  • dominika-81 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 11:10
                    W Bukareszcie bedziemy mieszkac w centrum Bukareszt 3.Maz ma taka prace,ze
                    czeka nas moze jeszcze kilka przeprowadzek.Ale Praga to nasza
                    przystan.Poznalismy sie w Polsce we Wroclawiu,ale maz jest Czechem,wiec
                    mieszkamy w pieknej Pradze.A teraz Bukareszt.A gdzie mieszkaliscie w Pradze?
                    • wiktorka99 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 12:08
                      Na poczatku mieszkalismy w hotelu kilka miesiecy w Hotelu Ibis Praha City na
                      Katerinskiej pozniej chwilke mieszkalismy blizej placu wacława ale krótko bo
                      wypadł bukareszt
    • wiktorka99 Re: Informacje o Bukareszcie 18.12.06, 08:35
      No tak dokładnie rok temu zadawałam te same pytania , teraz wiem ze były to
      glupie pytania ale cóz dla osoby która zna rumunie tylko z mapy to chyba
      normalne.
      Ja napisze tylko jedno dla mnie Bukareszt i Warszawa to niczym nie rózniace sie
      miasta , moze tylko jednym sie róznia ludzmi przyjaznymi bardziej sympatycznymi
      którzy zawsze pomoga bezinteresownie tacy własnie sa Rumunii
      pozdrawiam
      • napolnoc dominika 18.12.06, 11:47
        Bez przesady, nikt tu cie zlosliwosciami nie obrzucil.
        Po prostu mamy alergie na stereotpy :)
        • dominika-81 Re: dominika 18.12.06, 12:14
          Chyba nie czytalas dokladnie tego co napisalam,pytalam o sluzbe zdrowia,ze
          wzgledu na moje male dziecko,o refleksje zwiazane z zyciem tam jak rowniez o
          sklepy,ale nie mialam na mysli tego,czy jest tam dostepny tylko ocet,ale czy
          oferta handlowa jest duza,tj.czy znajde takie marki,do ktorych jestem
          przyzwyczajna w Polsce czy Czechach.Nie bylam w Rumunii dlatego pytam.Nie ma to
          nic wspolnego z istniejacymi stereotypami o Rumunii.Poza tym nie musisz mi
          odpowiadac jak Cie to drazni :)
          • avroml Re: dominika 19.12.06, 02:42
            Faktycznie, troche przewrazliwieni jestesmy na tym forum:) Szczerze mówiąc, to czytajac twojego posta odniosłem wrazenie, ze pisze kolejna osoba wyobrazajaca sobie półki z octem w sklepach;)
            Dobra, nie chowaj urazy, prosze. A my, starzy forumowicze, powinnismy raczej wyluzowac, bo tylko odstraszamy ludzi...:P

O opiece zdrowotnej najlepiej poinformuje cie Wiktorka, a ja ci powiem jeszcze o sklepach: znajdziesz tu duzo wazniejszych marek kosmetyków i ubrań, generalnie centra handlowe są dobrze zaopatrzone. Problem w tym, że te rzeczy lepszej jakosci sa potwornie drogie. Moze ceny spadna po wejsciu Rumunii do UE, kiedy zniesione zostana cla, ale szczerze w to watpie. Dlatego faktycznie lepiej sobie zrobic zapas ulubionych kosmetykow, by za nie nie przeplacic na miejscu.

O cyfrówce pisalem poważnie.

Moi znajomi, także malżeństwo polsko-czeskie z Bukaresztu, wspominali o braku odpowiedniej mąki na knedliki - potrzebna jest, zdaje sie, półgruba:) A tu jest tylko drobna. Za to bez problemu dostaniesz wszystkie składniki potrzebne do pierogów ruskich;)

Poza tym zdaje sie był już wątek pod tytułem "czego nam brakuje w Rumunii" - pobuszuj jeszcze po forum.
            • avroml link 19.12.06, 03:09
              oto i dyskusja o tym, czego w Rumunii brak Polakom:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25616&w=43885231&a=43885231
            • dominika-81 Re: dominika 19.12.06, 18:59
              Dziekuje za informacje :))) Juz sie niemoge doczekac wyjazdu do Bukaresztu,choc
              bedzie to wyzwanie.Pozdrawiam
              Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka