Dodaj do ulubionych

Jeżycjada w wikipedii

04.09.12, 08:04
Nie wiem czy ten temat już był, ale właśnie sobie ostatnio przejrzałem definicję poszczególnych powieści.
I tak
-ojciec Cesi i Julii jest określony jako Krzysztof Żak a w Szóstej klepce to imię chyba nie pada
-pojawiają się imiona dziadków Anieli (rodziców Józefa Kowalika), czy występują one w "Kłamczusze"
-wnuk pana Karola jest "Krzysztofem Frączkiem" - czy to znaczy, że był synem córki pana Paszkieta (zawsze wydawało mi się, że nazywał się Paszkiet) - akurat Idy sierpniowej nie mam pod ręką
-w którymś z opisów jest mowa o Ignacym jako "właścicielu biblioteki" - może tu chodzić o "bibliotekę" w sensie "domowy księgozbiór", ale po co o tym pisać w ten sposób. Wystarczyło napisać - "miłośnik literatury".
Obserwuj wątek
    • olkit0 Re: Jeżycjada w wikipedii 04.09.12, 08:17
      "Józef Kowalik. Syn Weroniki i Jana. Zamieszkały w Łebie. Rybak dalekomorski" - Kłamczucha, sierpień, podrozdział 5
    • olkit0 Re: Jeżycjada w wikipedii 04.09.12, 08:35
      W Idzie sierpniowej napis na drzwiach obok pana Paszkieta głosi "Fred i Janina Frączakowie", zaś pan Paszkiet zeznaje że ogłoszenie dał jego zięć, czyli wszystko się zgadza. Natomiast co do pana Żaka to chyba w całej książce jest konsekwentnie nazywany Żaczkiem, ale mogłam coś przegapić.
      • piotr7777 dzięki za info 04.09.12, 09:10
    • minerwamcg Re: Jeżycjada w wikipedii 04.09.12, 14:10
      Pracownik biblioteki - to zgoda. Właścicielem większej czy mniejszej domowej biblioteki jest każdy, czyli żaden cymes :)
      ----
      - Tu, tu, ptaszek! On zmarznie! Ćwir, ćwir, ćwir! Tiu, tiu, tiu, zabierz to, zabierz to, mokre! Ptaszek, ptaszek! Już już, nóżki, paluszki…! Sweterek! Podnieś to, podnieś, ptaszek, ptaszek, fiu, fiu, cicho, cicho, już, on jest głodny, gdzie butelka, ptaszek…!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka