Dodaj do ulubionych

Chronologia

16.10.15, 16:35
Czy istnieje jakas tablica chronologiczna czy cos w tym rodzaju z datami urodzenia glownych bohaterow Jezycjady? Czytam co moge zdobyc, niekoniecznie po kolei, i troche mi sie miesza; duzo tez mi sie mylilo w czasie czytania Kalamburki - i z tego powodu zamierzam ja przeczytac jeszcze raz.
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Chronologia 16.10.15, 17:14
      Na odwrocie "Języka Trolli" jest coś w tym rodzaju - ręką MM skreślona "rozpiska" roczników i współzależności głównych bohaterów. Ale nie przejmuj się - wszystkim się miesza, samej MM też. :)
      • reveiled Re: Chronologia 16.10.15, 17:47
        Chyba nie bylo tej rozpiski w wydaniu ktore czytalam... Moze ktos moglby zeskanowac?
        • ciotka_scholastyka Re: Chronologia 19.10.15, 08:52
          Wpisz w Google "jeżycjada drzewo genealogiczne", wyskakuje sporo wyników, chociaż niezbyt fachowych. Na przykład takie:

https://roosevelta-5.blog.onet.pl/wp-content/blogs.dir/1177831/files/blog_wf_4588111_6912520_tr_drzewo_gen_borejkowie.jpg

A przy okazji przeszukiwania lekko mi ręce opadły:
          "Właśnie czytam Córka Robrojka i nie mogę dojść – kto był matką Arabelli? Czy to była Natalia Borejko? Bo wszystko na to wskazuje… Ale przecież ona miała być z Filipem – bratem Tunia! Nie rozumiem…"

• ssssen Re: Chronologia 21.10.15, 12:03
            Robrojek - ur. 1963? Nie pasuje (nie żebym się dziwił ;)

Co do "Córki Robrojka" - dziwisz się? Przecież gros czytelniczek Jeżycjady to takie kretynki.
            • vi_san Re: Chronologia 21.10.15, 12:22
              Też mi nie gra data urodzenia Roberta. Wszak w Kłamczusze idzie do I licealnej - poligrafia, z Anielą. No to musiał mieć 15 lat, a nie 14 jak wynika z odejmowania. Aniela zaś ma 15 lat, mimo, że rocznik ten sam... Zdaje się, że MM coś się potentego...
              • olkit0 Re: Chronologia 21.10.15, 21:56
                Wychodzi, że rok urodzenia ten sam, co Idy? a prywatka u Joanny, na którą idzie ostatecznie Gabriela, a nie Ida, bo "nieletnie uczennice nie chodzą na prywatki" Nieletnich Robrojków to nie dotyczy?:)
                • bupu Re: Chronologia 21.10.15, 22:26
                  olkit0 napisała:

> Wychodzi, że rok urodzenia ten sam, co Idy? a prywatka u Joanny, na którą idzie
                  > ostatecznie Gabriela, a nie Ida, bo "nieletnie uczennice nie chodzą na prywatk
                  > i" Nieletnich Robrojków to nie dotyczy?:)

W czasach KK minimalny wiek kierującego samochodem osobowym wynosił lat szesnaście (za zgodą rodziców/opiekunów). Zatem skoro Robroj się rozbijał syrenką szwagra w Sylwestra '77, to nie ma bata, musiał mieć tę szesnastkę ukończoną. Ergo, urodził się w 1961. Albo nasz cny Rudzielec w ramach nie pobłażania sobie, ujeżdżał szwagrowską syrenkę nielegalnie, nie posiadając prawka.
                  • vi_san Re: Chronologia 21.10.15, 23:12
                    No, ok, ale mi się dalej nie zgadza! Niechby ów Robroj miał lat tyle co Gaba. Niech ma, co mu żałować. Ale problem w tym, że jest w jednej klasie z Anielą. I to jest fakt. I nie ma nic, że dwa lata chorował, stracił, cokolwiek, więc zakładamy, że szedł "normalnie". No a w Kłamczusze stoi jka byk, że kiedy Aniela kończy ósmą klasę Pawełek Budyń Nowacki kończy drugą licealną. Ponieważ skąd innad wiadomo, że Pawełek i Gaba chodzili razem do klasy. No to nie ma opcji żeby to zagrało, albo Robrojek umie zaginać czasoprzestrzeń. Co by się nawet zgadzało, skoro Bellę z flecistką robił w Łodzi mając lat 18 i przebywając w Poznaniu...
                    • bupu Re: Chronologia 22.10.15, 00:38
                      vi_san napisała:

> No, ok, ale mi się dalej nie zgadza! Niechby ów Robroj miał lat tyle co Gaba. N
                      > iech ma, co mu żałować. Ale problem w tym, że jest w jednej klasie z Anielą. I
                      > to jest fakt. I nie ma nic, że dwa lata chorował, stracił, cokolwiek, więc zakł
                      > adamy, że szedł "normalnie". No a w Kłamczusze stoi jka byk, że kiedy Aniela ko
                      > ńczy ósmą klasę Pawełek Budyń Nowacki kończy drugą licealną. Ponieważ skąd inna
                      > d wiadomo, że Pawełek i Gaba chodzili razem do klasy. No to nie ma opcji żeby t
                      > o zagrało, albo Robrojek umie zaginać czasoprzestrzeń. Co by się nawet zgadzało
                      > , skoro Bellę z flecistką robił w Łodzi mając lat 18 i przebywając w Poznaniu..

Dobra, mnie się też właśnie nie zgadza potężnie. Otóż Aniella kończyła lat szesnaście w "Kwiecie Kalafiora", prawda? Siódmego stycznia roku 1978. O wieleż ja umiem odejmować, to oznacza, że urodziła się w roku 1962. Na okładce JT figuruje jako urodzona w 63.

Pastwiąc się dalej wesolutko, no bo skoro już jestem taka zła, to co sobie będę żałować. Pulpet, na okładce JT jest zapisana jako urodzona w 1973, a tu niespodzianka, w roku 77 liczyła sobie lat pięć.
                      Oraz nie ogarniam jak starszy o cztery lata Floryjan mógł być jej kumplem z piaskownicy. No ni dudu.
                      • tt-tka Re: Chronologia 22.10.15, 00:58
                        Ja tam twardo trzymam sie pierwszej wersji, czyli KK wlasnie. I wszyscy oni maja inna liczbe latek, niz im MM przypisuje w kolejnych tomach.
                        Z czego jasno wynika m.in., ze poslizg edukacyjny mialy wszystkie panny Borejko, z wyjatkiem idy, ktora z kolei na studiach jest rok wczesniej niz powinna (ktosia juz to wylapala w innym watku).
                        Ani chybi te lamance wiekowe po to sa, by ukryc nieuctwo/niepowodzenia szkolne, no bo jakze to w dzielnej i milej ksiazce dla mlodziezy...
                        • meduza7 Re: Chronologia 22.10.15, 08:49
                          Do jednego łamańca wiekowego przyznała się w jakimś wywiadzie, daaaaawno temu to było, jakoś po ukazaniu się Brulionu Bebe B. Otóż jako jedna z trzecioplanowych postaci występuje tam Natalia Borejko (wtedy jeszcze można było umieścić ich na trzecim planie...), która chodzi do klasy z Bebe i Dambem, choć powinna być klasę wyżej. MM przyznała wtedy, że zdawała sobie sprawę z tej różnicy, ale bardzo chciała umieścić w książce kogoś ze starych bohaterów i tylko ona jej pasowała wiekowo, więc lekko ten wiek naciągnęła, żeby już pasowała zupełnie.
                          No więc widzicie, kiedyś jakoś lepiej ogarniała tę chronologię, a jeśli robiła od niej jakieś odstępstwa, uznawała za konieczne wytłumaczyć się - a te szaleństwa z kalendarzem zaczęły się później, chyba od Córki Robrojka?
          • reveiled Re: Chronologia 22.10.15, 14:00
            Dziekuje! Wlasnie o cos takiego mi chodzilo.

A swoja droga... Wiem, ze to jest drzewo genealogiczne Borekow,ale jednak troche przeszkadza mi brak Elki i Belli...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka