Dodaj do ulubionych

Offtop - pytanie o słowo

18.10.20, 21:53
Pytam na tym forum, bo ogólnie w necie nie mogę znaleźć, a wiem, że tu piszą osoby, które na pewno będą wiedziały.
Czy czasownik "smyrać" to poprawne polskie słowo, czy jakiś gwarowy koszmarek albo wulgaryzm?
Nie spotkałam się z tym słowem, dopóki na studiach nie poznałam osób z Małopolski. Wtedy pomyślałam, że to taki ich regionalizm. Ale później usłyszałam też to słowo w telewizji.

Jeśli jest to gwara albo kolokwializm - to jaki ma odpowiednik w czystej polszczyźnie? Słownik podaje, że "łaskotać, gilgotać (???) - ale do tego mi nie pasuje kontekst, w jakim słyszałam to słowo.
Obserwuj wątek
    • apersona Re: Offtop - pytanie o słowo 18.10.20, 22:14
      Smyrać - muskać, delikatnie gładzić po powierzchni.
      • tt-tka Re: Offtop - pytanie o słowo 18.10.20, 23:07
        Uzywane. Na Mazowszu spotykalam, w olsztynskiem...
        z literatury "Smolarkowo, zebys widziala, jakie swinstwa w tej wannie wyprawiajom ! - Jezusmario, ruchajo sie ? Tak na widoku ? Tak na golo ? - A zeby sie ruchali ! Oni sie smyrajo po plecach !"
    • bupu Re: Offtop - pytanie o słowo 18.10.20, 23:12
      Ale przepraszam, czemu jeśli gwarowy to zaraz koszmarek? Regionalizmy są fajne, dialekty języka polskiego też są fajne, dodają naszemu językowi bogactwa.
      • la_felicja Re: Offtop - pytanie o słowo 19.10.20, 19:56
        Zgadzam się, że regionalizmy bywają fajne - np uwielbiam słowo futrować, nafutrowany albo koconek, zabecalować, zabradziażyć...długo by wymieniać.
        Ale to smyranie kojarrzy mi się jakoś nieprzyjemnie, prostacko i nieprzyzwoicie - zresztą, patrz post tt-tki powyżej.
        • tt-tka Re: Offtop - pytanie o słowo 19.10.20, 20:30
          la_felicja napisała:

> Ale to smyranie kojarrzy mi się jakoś nieprzyjemnie, prostacko i nieprzyzwoicie
          > - zresztą, patrz post tt-tki powyżej.

Nienienienie - to, ze opisane panie uwazaja glaskanie sie malzonkow po plecach za gorsze swinstwo niz gdyby malzonkowie, hm, wspolzyli, nie znaczy, ze slowo jest prostackie czy nieprzyzwoite ! Zgorszenie dotyczylo czynnosci, li i jedynie.
        • apersona Re: Offtop - pytanie o słowo 19.10.20, 20:31
          la_felicja napisała:

> Zgadzam się, że regionalizmy bywają fajne - np uwielbiam słowo futrować, nafutr
          > owany albo koconek, zabecalować, zabradziażyć...długo by wymieniać.
          > Ale to smyranie kojarrzy mi się jakoś nieprzyjemnie, prostacko i nieprzyzwoicie

zupełnie ale to zupełnie nie
          Trawy smyrają po nogach jak się idzie przez łąkę, włosy mogą smyrać, kota można smyrać za uchem czy pod brodą.
          • la_felicja Re: Offtop - pytanie o słowo 20.10.20, 20:37
            Czyli w sumie całkiem użyteczne słowo.
    • bupu Re: Offtop - pytanie o słowo 18.10.20, 23:14
      A czasownik "smyrać" pochodzi z gwar Małopolski i znaczy tyle co głaskać, łaskotać, delikatnie dotykać.
    • itsjustemichelle1 Re: Offtop - pytanie o słowo 19.10.20, 20:10
      Nie no, ''smyrać'' to po prostu głaskać...
    • la_felicja Re: Offtop - pytanie o słowo 20.10.20, 20:39
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi :-)
    • ciotka.scholastyka Re: Offtop - pytanie o słowo 21.10.20, 21:47
      W Poznaniu "smyrać" to normalnie używane słowo, takie jak np. "nadusić' (dzwonek albo przycisk). Smyrać, to delikatnie głaskać czubkami palców, wodzić pieszczotliwie po skórze :)
      • ciotka.scholastyka Re: Offtop - pytanie o słowo 21.10.20, 21:47
        "posmyraj mnie za uchem" na przykład :)
      • j-oonka Re: Offtop - pytanie o słowo 18.11.20, 13:01
        Oooo! Bardzo lubię słowo "nadusić" :) Zwłaszcza w klimatach komputerowo - internetowych... Kiedyś, na forum dla lekarzy jeden doktor pouczał drugiego, że aby na Allegro szybko coś zamówić, "należy nadusić ikonkę <kup teraz>". Piękne to było!
        • pi.asia Re: Offtop - pytanie o słowo 11.01.21, 14:32
          W Częstochowie i okolicach znane i używane, też w znaczeniu "łaskotać, delikatnie głaskać".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka