das.krokodil 27.06.07, 18:37 ... mogłybyście nadac swojemu synkowi :) Czy są takie? Jeśli tak, to czy ze względu na sympatię do bohatera czy też urok imienia samego w sobie?:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kit.kat Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 19:23 Florian. Z obu względów. A Damazy też intryguje. No i bracia Shoppe mają piękne imiona. Józinek także brzmi uroczo. Ach, lubię imiona z Jeżycjady :) Odpowiedz Link
justynawituska Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 22.01.08, 16:13 Są po prostu świetne. Uwielbiam Florka i Damazego może dlatego, że spotkałam się z nimi poraz pierwszy Odpowiedz Link
onion68 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 21:15 Na pewno nie ograne i szalenie modne w określonym czasie jak Marek, Robert, Adrian, Janusz, nie pretensjonalne jak Wolfgang czy Fryderyk, nie zalatujące nieco naftaliną jak Ignacy. Myślę, że wyboru dokonywałabym pomiędzy Maciejem, Piotrem i Pawłem, aczkolwiek mam szczerą nadzieję, że już nie będę zmuszona ;) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 21:20 Marek, Józinek, Antek, Tomasz. Odpowiedz Link
onion68 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 21:31 O rany, zapomniałam o Tomciu. Tomcia to ja mam! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 22:24 Jerzy, Piotr, Robert, Tomasz, Odpowiedz Link
agusia552 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 27.06.07, 22:27 zdecydowanie Adrian i Florian chociaż Florian to takie dziwne imie Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 15:28 Pechowo jedno z moich ulubionych męskich imion w Jezycjadzie należy do... Gburka ;) No, trudno. Artur, Janusz, Piotr, Krzysztof, Marek, Robert - może niezbyt wyszukane (zwłaszcza w porównaniu z Damazym czy Florianem), ale ja w tym widzę raczej zaletę. I mają takie męskie brzmienie :) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 15:38 nie nadałabym swojemu synowi imienia noszonego przez jakiegokolwiek bohatera Jeżycjady, bo żadne z nich mi się nie podoba (wyjątek stanowi imie Krzysztof). jest za to wiele pieknych imion żeńskich, wystepujących u MM, którymi chętnie nazwałabym swoją córkę, dlatego zdecydowałam się założyć analogiczny do tego wątku temat "Żeńskie imiona z Jeżycjady, które...". Odpowiedz Link
ginestra Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 15:55 Mi też podoba się Artur :) Poza tym Adrian, (szkoda, że nie ma tam Alberta, bo lubię to imię). Dodałabym też Andrzeja, ale chyba w Jeżycjadzie występuje on jako Jędrzej (syn Natalii - Jędrek)? To tak z tych na "A" :) Poza tym podobają mi się jako imiona: Wiktor, Piotr, Szymon (drugi syn Natalii.. - czy się nie mylę?) A poza tym Jacek i Tomek. No i Janusz, ale bardziej jako Janek. Napisałam z punktu widzenia sympatyczności samych imion. Muszę powiedzieć, że to trudne zadanie taki wybór imion, bo często "przeszkadza" sympatyczność postaci (np. Dambo..) Dźwiękowo nie lubię natomiast imion: Florian, Filip, Ignacy, Klaudiusz, Maciek czy Marek. No trudno. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 17:54 Szymon - zupełnie zapomniałam. Piękne imię Odpowiedz Link
trrruskawa Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 15:53 Ignacy Ignacy Ignacy;) Józinek, Florian. Odpowiedz Link
essi23 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 19:29 Fryderyk:)uwielbiam to imię, bez związku z Fryderykiem Schoppe,którego nie cierpię Odpowiedz Link
zieleniack Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.06.07, 22:46 wsrod tych imion nie ma chyba moich ulubionych, a przynajmiej na razie nie przypominam sobie jesli juz to Jerzy i Janusz Odpowiedz Link
fleurette Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 30.06.07, 00:19 Józef. Florian. no i... Mamert, ale chyba dziecię by mnie zabiło;) Odpowiedz Link
agusia552 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 30.06.07, 23:24 Mamert jest moim zdaniem najbardziej kosmicznym z wszystkich imon występujących w tych książkach Odpowiedz Link
ginestra Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 17.07.07, 18:47 Tak mi się skojarzyło podczas czytania Imienin - czy spotkałyście się w codziennym życiu ze zdrobnieniem "Darek" od imienia Adrian? Oczywiście zdrabniać każdy może jak chce, mi zresztą się ten Darek podoba, ale chyba to jest dosyć oryginalne zdrobnienie, prawda? Darek to raczej Dariusz. No, ale wobec tego jak zdrabniać imię Adrian? Adrianna to może być na przykład Ada (nawet znam dziewczynę o tym imieniu). Ale Adrian? Czy znacie jakichś Adrianów i jak ich zdrabniają? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
yennefer_z_v Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 17.07.07, 22:23 Darek też zawsze kojarzy mi się z Dariuszem. A Adrianów, zwłaszcza tych nieletnich, często zdrabnia się do Adka :) Odpowiedz Link
ginestra Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 17.07.07, 22:36 Dzięki za upewnienie. Tak myślałam, że może Adek, ale nie spotkałam się z tym, przyznam się. Gdybym miała syna Adriana, to mówiłabym (jeśli bym koniecznie chciała w zdrobnieniu, a Adrianek byłoby za długo czy coś, bo faktycznie jest to zdrobnienie karkołomne, też przy odmianie imienia przez przypadki w codziennych kontekstach), a więc mówiłabym na niego Adek albo Adzio, ale pewnie wszyscy słyszeliby Tadek i Tadzio i zapewne w rodzinie zostałby Tadziem, tak czuję przez skórę. I ktoś by potem dowiedział się jak on naprawdę ma na imię i się dziwił. A gdybym mówiła Aduś, to pewnie umysł dążyłby do ujednolicenia z czymś znanym i stałby się Adasiem. Też od czapy :/ Już mniej odległym skojarzeniem jest wobec tego ten Darek. (Czy dlatego, że ma "D" i "R"?). A może uszedłby w tłoku też Radek? Tak sobie snuję rozważania. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nioszka Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 18.07.07, 10:30 wydaje mi się, że tak jak z tym Darkiem, każdy ma w głowie jakieś określone zdrobnienia "pasujące" do imion, np. Ola to Aleksandra, ale już też słyszałam, że Alekander bywa nazywany Alkiem, a nie Olkiem. W zasadzie od każdego imienia można stworzyć coś nietypowego. Odpowiedz Link
das.krokodil Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 18.07.07, 14:53 Jak autorka wątku wypiszę może swoje: Fryderyk Florian Damazy Jerzy Jędrzej Ignacy Odpowiedz Link
fandzolka502 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 21.12.07, 22:36 Florian I Krzysztof. Mmmm... :) Odpowiedz Link
karolina_w_gazecie Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 03.01.08, 13:07 :) Mój naftalinowy Ignac jest Ignacem MIMO stetryczałego Borejki i miągwowatego Stryby. A Józef ma na drugie :) Odpowiedz Link
moleslaw Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 05.01.08, 11:40 Ja wybrałabym Florian lub Józef piękne imię i kojarzy mi sie tez z LLM.Jednak pytałam mego męża i przeszedł tylko Pawełek,zresztą już od dawna wybrany.Na razie mamy tylko Kubusia. Odpowiedz Link
basiulka1881 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 13.01.08, 14:03 cezary ! jestem świeżo po lekturze "Córki Robrojka" a ten Przeszczep był taki romantyczny Odpowiedz Link
doti.80 Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 15.01.08, 16:00 Ja tam obstaję przy Franciszku, ale raczej nie F.Małomówny będzie mego syna świętym patronem...hihi Odpowiedz Link
lunatica :-D 28.01.08, 22:50 A ja mam Józinka z krwi i kości, nie do końca pod wpływem lektury książek MM, ponieważ moim zdaniem ich świetność przypada na czasy przedjózinkowe, ale... :-) Florian i Mamert też mi się podobają. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: Męskie imiona z "Jeżycjady" które ... 28.01.08, 23:20 Hm... Nie przypominam sobie w "Jeżycjadzie" żadnego Jasia, a takowego właśnie chciałabym mieć. Wobec szalonej popularności Jasiów rozważamy jednak jako alternatywę Józefa. Więc byłby Józinek, a jak podrośnie, to Pepe albo Pepi :) Z innych imion w porządku jest Artur, Krzysztof (na szczęście w Jeżycjadzie jest ich aż dwóch, rozlazły Krzyś z "Idy sierpniowej" i sympatyczny ojciec Krzysztof, dominikanin), Maciek, i jeszcze Szymon. Podoba mi się również Filip - tak miał na imię mój ukochany miś :))) Odpowiedz Link
minerwamcg P.S. - Mamert 28.01.08, 23:23 Nie rozważam takiej możliwości, ale gdybym miała dać synowi imię Mamert, to bynajmniej nie na cześć doktora Kowalika, tylko kapitana Mamerta Stankiewicza (vide "Znaczy Kapitan"). Odpowiedz Link