Dodaj do ulubionych

Habemus Papam

18.04.05, 21:23
powrociwszy z pracy, jedzac (samemu) "obiad" obejrzalem w TV rozpoczecie
watykanskiego Konklawe.
Troche mnie to bawi.
Defilada "aktorow" - kazdy m/w w wieku pensjonariuszy Domow Pomocy Spolecznej
i powazne stacje tv. (np. Phoenix) ktore poza szczegolowa transmisja, przez
caly czas programu nadaja (w malym "okienku") obraz prowizorycznej
rury-komina poprowadzonego od pieca zainstalowanego w Kaplicy Sekstynskiej...

Zycie dostarcza na zywo tematow - latwo byc dzisiaj szefem programowym w
niektorych stacjach TV smile)

Habemus Papam - ale chyba jeszcze nie dzisiaj? smile)

Obserwuj wątek
    • nokata Re: Habemus Papam 18.04.05, 22:07
      Cytat z Radia "Z" - z dziennika godzina 22.00. Cytat dokladny!

"Najprwdopodobniej to niemecki kardynal Ratzinger dostał nieco ponizej 70% glosow.
      Ale to wszystko spekulacje, bo jedynym srodkiem komubnikacji jest komin kaplicy sykstynskiej"
      Jacek Moskwa, Rzym

No to to skad wzial te 70%?
      z komina...

Zreszta tenze sprawozdawca w dniu pogrzebu papieza dawal nie takie popisy "elokfencji". Niech czarny dym przesloni relacje nieszczesnika.

Rzetelnosc czwartej wladzy jest jak widac pod sztandarem olbrzymiego znaku zapytania.
      • maryna04 Re: Habemus Papam 19.04.05, 04:13
        Co sie czepiacie zwolennicy zwoi kabli do komunikacji miedzyludzkiej, a dym z
        komina nie wystarczy? Ten dym nie szkodzi nikomu w niczym, sa inne bardziej
        szkodliwe rzeczy w tej materii.
    • kanoka Re: Habemus Papam 19.04.05, 08:58
      Też jestem za tym dymem jak Maryna. Dym jest historyczny i poetycki.
      Ciekawy artykuł w Forum, ale czy tytuł odpowiada jego treści?
      tygodnikforum.onet.pl/1224862,0,8787,,1,artykul.html
      Papież miał wpływ na cały świat - nie tylko katolicki - o czym wiemy i o czym
      jest w rzeczonym artykule.

Jaki więc będzie ten nowy papież?
      • mantra1 Re: Habemus Papam 19.04.05, 18:22
        Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam!
        Kogo obstawiacie? smile)
        • wedrowiec2 Re: Habemus Papam 19.04.05, 18:34
          W TVN powiedziano: "Duch Święty działał ekspresowo"smile

Łatwiej jest powiedzieć kogo bym nie chciała widzieć Papieżem...
        • kanoka Re: Habemus Papam 19.04.05, 18:41
          Zgodnie z proroctwem św. Malachiasza, najbardziej pasuje kardynał Dionigi
          Tettamanzi, ale pewnie bedzie Angelo Sodano lub Angelo Scola, albo Giovanni
          Battista Re bo .......'wierzę' w wybór Włocha.
          No, chyba , że inaczej....
          • kanoka Re: Habemus Papam 19.04.05, 18:46
            Inaczej....
            Joseph Ratzinger.Benedykt XVI
            • nokata Re: Habemus Papam 19.04.05, 19:01
              X
              X
              X
              X
              X
    • wedrowiec2 Benedykt XVI 19.04.05, 18:45

• popaye Re: Benedykt XVI 19.04.05, 19:56
        "mlodziency" - uczestnicy Konklawe nie mieli lekko! smile)
        Wybrali (chyba) jedynego mozliwego w tej chwili nastepce Karola Wojtyly,
        Jego "kumpla", z woli, wyboru i ku zadowoleniu JP II,- przez prawie 25 lat
        kierujacego watykanska Kongregacja Wiary - Josepha Ratzingera.

Niemiec Papiezem! - nie pierwszy (i pewnie nie ostatni) tylko hmmm.... to nie
        jest "wymarzony" kandydat niemieckiego Kosciola i tamtejszych katolikow smile).
        Szef tamtejszej Konferencji Biskupow kard.Lechmann i Jego niemieccy koledzy,
        zapewnie nie ma dzis najlepszego humoru smile
        Dla polskiego skansenu "katolicyzmu" z tuzami jak Glemp, Rydzyk i Jankowski
        juz Jego narodowosc to "plachta na byka" , bez wzgledu na to co na ten temat
        beda wygadywac.
        Jedno jest pewne: wycieczek-pielgrzymek Radyja wraz moherowymi beretami
        i cyrkowych spiewow "sto lat" podczas audiencji - bedzie napewno mniej smile.

Wybor Ratzingera, mimo Jego podeszlego wieku wieku nie byl jednak taki glupi.
        W cieniu charyzmy i talentow ligwistycznych Poprzednika tylko stary
        watykanski "wyjadacz" - powazny naukowiec (teolog),wladajacy biegle kilkoma
        jezykami, poslugujacy sie wloskim jak wlasnym, z rozbudowanymi juz kontaktami
        w katolickim, wspolczesnym Swiecie - jest wyborem akurat na TE czasy.
        Kurii watykanskiej to On sie napewno nie bedzie musial "uczyc" - On ja porzez
        ostatnie cwiercwiecze - wspoltworzyl smile.

Dajmy sie zaskoczyc dzialaniem praktycznym nowego Papieza.
        Na akceptacje rozwodow, dopuszczenie kobiet do liturgii czy uznanie laikatu
        przyjdzie nam poczekac - napewno.
        Nie bylbym taki "pewny" czy Ratzingier utrzyma restrykcyjny zakaz poprzednikow
        w zakresie antykoncepcji, a to juz bedzie wielka (jak na KK) - zmiana smile.

Po Janie Pawle II mamy nastepna, nietuzinkowa postac na piotrowym tronie.
        Czasu, ze wzgledu na wiek, bedzie mial tylko mniej niz poprzednik.
        Miejmy nadzieje iz bedzie rownie znaczacym politykiem.

• warum Re: Benedykt XVI 19.04.05, 20:33
          Popaye, wyrazilaes swoim wpisem takze moje zdanie, dziekuje.
    • jan.kran Re: Habemus Papam 19.04.05, 19:58
      Trzymalam kciuki i pomoglosmile)
      Kran.
      • popaye Re: Habemus Papam 19.04.05, 20:30
        Janie Kranie - gratulacje.
        Bylas jedna z tych ktorzy zyczyli sobie tego wyboru i wczesnie o tym pisalas!.

Gdybym byl praktykujacym, myslacym i pragmatycznym katolikiem, jak Ty - tez
        cieszyl bym sie z tego (personalnego) wyboru.
        Ci ktorzy (szczerze) tego nie czynia, o katolicyzmie swiatowego formatu maja
        mgliste pojecie.
        Wiara, przynaleznosc do Kosciola i prywatna "moralnosc" Obywateli i sasiadow w
        Kraju w ktorym mieszkam, a Ty doskonale znasz - sa mocno odmienne od tych
        znanych nam z Polski.
        Mimo wszystko, ciekawy jestem reakcji i komentarzy moich kolezanek i kolegow
        Niemcow podczas jutrzejszej przerwy na kawe w pracy.
        Jedno jest pewne: i za tego Papieza karnawalisci znad Renu i Isar
        beda "grzeszyc" na calego a..... najwieksza w Europie kolonia gey-ow w Kolonii
        (sic) - tez bedzie sie miala dobrze -. w cieniu tamtejszej slynnej Katedry smile))
        pozdrawiam,-
        pE
        • omeri Re: Habemus Papam 19.04.05, 20:39
          Z wielu względów bardzo dobry wybór. Jeszcze nas zaskoczy.
        • jan.kran Re: Habemus Papam 19.04.05, 20:57
          Popeye ze mnie zaden katoliksmile)) Wychowalam sie w tej wierze , mam o niej
          jakies pojecie ale na pewno nie praktykuje. Mysle owszem i wierze na swoj
          sposob.
          Mam przyjaciol posiadajacych rozna wiare od lefebryzmu do animalizmu. Cala
          paleta.
          I musze Tobie powiedziec ze im dluzej zyje i wiecej sie ucze tym bardziej
          naklejka z napisem "wiara" jest dla mnie mniej istotna...
          Kran.
          • maryna04 Re: Habemus Papam 20.04.05, 02:27
            Co to znacza te X X X X X w poscie Nokaty i - w poscie Wedrowca?
            • maryna04 Re: Habemus Papam 20.04.05, 04:43
              Wszystko schodzi na psy (przepraszam wlascicieli psow). W XXI wieku nie
              umieja "zapalic" bialego albo czarnego dymu. Akurat sluchalam przez radio: o
              czarny... , o nie bialy, musimy poczekac na ostateczna informacje......... o
              dzwonia, to chyba byl bialy. Pp - przychylam sie, ze lepsza bylaby symulacja
              komputerowa dymu, chyba, zeby tak samo cos sie sp....
              Komentarze, ktore uslyszalam w CNN i ulicy - nalezal do Hitler Jugend, ale go
              do tego zmuszono, wiec wysoki przedstawiciel organizacji zydowskich
              powiedzial nie bedziemy mu patrzyc wstecz, bo on mial zaledwie 16 lat(
              przychylam sie do tego - chociaz ojciec policjant mogl miec nieco zly wplyw),
              ale mamy nadzieje, ze teraz itd....Ulica amerykanska jest w ogolnosci
              zdegustowana. Pragmatyczni Amerykanie uwazaja, ze jezeli jest problem to nalezy
              go rozwiazac i cholera ich bierze, ze nalezy to rozwiazywac kilkaset lat -
              wiec jesli kobitki sa rownoprawne, to dlaczego nie moga pelnic poslugi
              kaplanskiej, podobnie problem zenienia sie ksiezy uznawany jest za b. wazny
              nawet ze wzgledu na skandale seksualne wsrod kleru (chociaz wiadomo, ze
              Retzinger byl znacznie bardziej ostry na te skandale niz jego poprzednik).
              Teraz uwaza sie, ze bedzie gorzej z otwarciem kosciola na wspolczesny swiat.
              Tutejsze CNN podalo, ze o ile JPII zawiazywal dialogi z innym religiami,
              otwarcie nie wnikajac, ktora religia jest lepsza, o tyle obecny papiez, jako
              kilkudziesiecioletni przewodniczacy komisji dogmatow wiary uwaza, ze katolicyzm
              jest the best. W ubieglym roku wypowiedzial sie, ze przyjecie ewentualne Turcji
              do UE byloby zachwianiem porzadku, bo Europa ma tradycje nie muzulmanskie. Niby
              to i prawda, ale tak sie nie mowi w dzisiejszych czasach. Ponadto uwaza, ze
              kosciol moze byc maly, ale z zasadami. Jego brat powiedzial zas, ze w tym
              wieku, to czlowiek kladac sie spac, nie wie, czy sie obudzi,wiec jest
              zaskoczony. Wybor popiera jedna trzecia Niemcow. Gdzie do szalenstwa po wyborze
              JPII.
              Ciekawa jestem jak teraz bedzie sie rzadzil polski KK bez swojego jak
              napisala Polityka "Superprymasa".
              Pokazali tez w tv dzielnice obok mojej -germanska, jak w knajpkach i
              restauracjach ciesza sie z wyboru. Wasza korespondentka z NY.
              • onkwe Re: Habemus Papam 20.04.05, 05:45
                maryna04 napisała:

> Wszystko schodzi na psy (przepraszam wlascicieli psow). W XXI wieku nie
                > umieja "zapalic" bialego albo czarnego dymu.

Umiec moze i nie umieja, ale niezawodnie potrafia trzymac w
                napieciu...nawet "nasze" korespondentki z NY ..wink)

>Akurat sluchalam przez radio: o
                > czarny... , o nie bialy, musimy poczekac na ostateczna informacje......... o
                > dzwonia, to chyba byl bialy. Pp - przychylam sie, ze lepsza bylaby symulacja
                > komputerowa dymu, chyba, zeby tak samo cos sie sp....
                > Komentarze, ktore uslyszalam w CNN i ulicy - nalezal do Hitler Jugend, ale go
                > do tego zmuszono, wiec wysoki przedstawiciel organizacji zydowskich
                > powiedzial nie bedziemy mu patrzyc wstecz, bo on mial zaledwie 16 lat(
                > przychylam sie do tego - chociaz ojciec policjant mogl miec nieco zly wplyw),
                -----------------

A nie lepiej, miast sluchac "wszechwiedzacego" CNN i plotek ulicznych,
                sprawdzic w wiarygodnych zrodlach, ktorych pelno w internecie, jak to z
                tym "Hitler Jugend" naprawdr bylo?

> ale mamy nadzieje, ze teraz itd....Ulica amerykanska jest w ogolnosci
                > zdegustowana.
                -------------------------------

A ta "amerykanska ulica" to Manhattan, New Jersey czy Greenpoint ? ..wink)

> Pragmatyczni Amerykanie uwazaja, ....etc
                > Pokazali tez w tv dzielnice obok mojej....etc
                > Wasza korespondentka z NY.
                -----------

Podsumowanie korespondencji:
                Niech zyje CNN, jedyna prawdziwie demokratyczna, niezalezna i politycznie
                tudziez obyczajowo poprawna stacja ! wink)
                • kanoka Re: Habemus Papam 20.04.05, 11:37
                  Dziękuję"naszej korespondentce z NY" za obszerną relacjęsmile)
                  A może i Kanada coś napisze, jak zateagowano tam na wybór papieża?

Relacje z Niemiec i innych państw europejskich i z USA cytuje polska prasa
                  info.onet.pl/1084640,12,item.html
                  info.onet.pl/4433,0.0,1,spec.html
                  serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64806,2664602.html
                  Relacje z Polski - liczne w TV i GW
                  serwisy.gazeta.pl/kosciol/0,0.html
                  Ogólnie - zadowolenie, że kierunek będzie ten sam. Papież Benedykt XVI odbierany
                  jest jako jeden z najbliższych przyjaciół i opiekunów JPII - "Naszego Papieża".
                  Zwracam uwagę na wypowiedx abp Głodzia nt teologii wyzwolenia i nie tylko
                  serwisy.gazeta.pl/kosciol/1,64807,2664621.html
                  Polecam równiez artykuły z Tygodnika Katolickiego
                  tygodnik.onet.pl/1546,1205493,dzial.html
                  tygodnik.onet.pl/1692,1137091,dzial.html
                  A o reakcjach w Kanadzie - nic nie znalazłamsad
                  • onkwe Re: Habemus Papam 20.04.05, 14:15
                    > A może i Kanada coś napisze, jak zateagowano tam na wybór papieża?

Coz, Kanade bardziej interesuje w wiadomosciach wieczornych fakt znalezienia
                    kolejnej ofiary gwaltu w podmiejskim lasku...wink) A poza tym, wiekszosc Kanady (
                    onkwe do niej sie nie zalicza wink...i oglada oprocz "local news", wlasnie
                    CNN ..wink

> A o reakcjach w Kanadzie - nic nie znalazłamsad

Jesli Ci to spokoju nie daje, to moge sie dzis z mikrofonem po "ulicy
                    kanadyjskiej" przeleciec i doniesc ...wink
                    Na razie uprzejmnie informuje, co wiekszych zamieszek, demonstracji czy
                    rozruchow nie zanotowano...wink
                    • kanoka Re: Habemus Papam 20.04.05, 19:45
                      Dziękiwink
                      A tak na serio, to trochę poczytałam z tej okazji i o Kanadzie, i o katolikach w
                      Kanadzie(~13 mln),a przy okazji i o innych sprawach.Co prawda, nie wiem, na ile
                      mój wybór lektur jest reprezentatywny dla Kanady sad
                      Podrzucam dla ciekawych:
                      cnews.canoe.ca/CNEWS/World/2005/04/07/987085-ap.html
                      www.cbc.ca/news/background/pope/index.html
                      .....Pierwszy papież z Niemiec od prawie tysiąclecia, najstarszy Wybraniec (78
                      letni) od 275 lat....Konserwatywny.Nieugięty strażnik wiary i doktryny.
                      Ale "papieżowanie", jak wykazuje historia, może człowieka zmienić.
                      Nazywany "Młotkiem", "Kardynałem NIE" i "Rotweillerem Bożym" - może nas
                      wszystkich zaskoczyć......

I oby tak się stało (to już ja smile)
                      Całkiem sensownie piszą w tej Kanadziesmile
                      pozdrawiam
                      knk
                • maryna04 Re: Habemus Papam 20.04.05, 23:19
                  Onkwe, wiecej luzu. Zazdrosny, ze nazwalam sie korespondentka, czy co?
                  Przeciez to byl zart,(mial nadzieje, ze nie za trudny) a nie pisalam bredni, a
                  ze niedokladnie napisalam o mlodosci Benedykta, to popraw ? oprocz CNN, ktory
                  Ty nie akceptujesz moge ogladac calodobowe wiadmosci konserwatywnego Fox (nie
                  zrobie tego, nawet jesli dzieki temu przestalbys sie mnie czepiac) lub tez
                  NY1, ktore tez jest odnoga CNN. Nawet to, ze sluchalam radia jest okazja zeby
                  mi przywalic. Sondy uliczne, o ktorych wspominalam pokazane byly w TV, ale dla
                  Ciebie byla to okazja, zeby mi przywalic, ze jestem Greenpolaczkiem, albo
                  przynajmniej mieszkam w New Jersey. Mieszkam gdzie indziej, ale zawsze robie
                  sie czujna na uogolnienia typu "Greenpoint". Nie bede rozwijac tego tematu.
                  • maryna04 Re: Habemus Papam 21.04.05, 00:24
                    Bylam wczoraj w swietnym nastroju, to sie chyba wyczuwalo z moich postach, ale
                    dlaczego mam miec dobry nastroj, zawsze mozna go zupelnie bezinteresownie
                    zepsuc. No nie?
                    • mammaja Re: Habemus Papam 21.04.05, 01:01
                      Tak to juz jest, dlatego nie trzeba za bardzo sie przejmowac forum, Maryno.Ja
                      ostatnio tez zamilklam po pewnych wypowiedziach, bo tylko "milczaca
                      nieobecnosc" mi pozostala. A twoje relacja byla dla mnie bardzo ciekawa.
                      Pozdrawiam, Mm
                  • onkwe Re: Habemus Papam 21.04.05, 01:18
                    maryna04 napisała:

> Onkwe, wiecej luzu. Zazdrosny, ze nazwalam sie korespondentka, czy co?

Ales w sedno trafila! Gratuluje "dziennikarskiego" nosa ! Zazdrosc mnie
                    rzeczywiscie zzera dniami i nocami, bo gdzie mi tam do Twoich wspanialych
                    sprawozdan na goraco...Inna sprawa, luzu se ne da wyprodukowac, przynajmniej
                    chwilowo....Gumka ciasna i pije jak cholera.......ale jak juz w koncu peknie,
                    bedzie tak upita, ze na pewno wyluzuje (ta gumka, znaczy sie).

> Przeciez to byl zart,(mial nadzieje, ze nie za trudny) a nie pisalam bredni,
                    a
                    > ze niedokladnie napisalam o mlodosci Benedykta, to popraw ?

Widzisz, ja nie lubie podawac na tacy (nie mylic z taca koscielnawink. Sadze, ze
                    kazdego myslacego czlowieka stac na to, by informacje sprawdzic w roznych
                    zrodlach i zweryfikowac, szczegolnie jesli inna osoba napomyka delikatnie o
                    niescislosciach ...
                    A wspominany zart rzeczywiscie przerosl moje intelektualne mozliwosci,
                    przepraszam, postaram sie podciagnac.

oprocz CNN, ktory
                    > Ty nie akceptujesz moge ogladac calodobowe wiadmosci konserwatywnego Fox (nie
                    > zrobie tego, nawet jesli dzieki temu przestalbys sie mnie czepiac) lub tez
                    > NY1, ktore tez jest odnoga CNN. Nawet to, ze sluchalam radia jest okazja zeby
                    > mi przywalic. Sondy uliczne, o ktorych wspominalam pokazane byly w TV, ale dla
                    >
                    > Ciebie byla to okazja, zeby mi przywalic, ze jestem Greenpolaczkiem, albo
                    > przynajmniej mieszkam w New Jersey.

Zapominasz calkiem wygodnie, ze oprocz New Jersey i Greenpoint wymieniam
                    rowniez jednym tchem Manhattan. Niestety, nie znam NY na tyle, by wyliczyc
                    wiecej dzielnic (Harlem, Brooklyn? No widzisz, teraz mi sie przypomina ) . To
                    co odbierasz jako "walenie", bylo raczej lekkim przymruzeniem oka. No, ale nie
                    bede sie o drobiazgi spierac.

CNN czy Fox, jeden w sumie diabel, nie wiadomo ktory "lepsiejszy",wiec nie
                    zamierzam analizowac ichniejszych tresci i sposobow ich przekazywania .
                    Podobnie ma sie z kanadyjska monopolistyczna CBC, ta sama sieczka.
                    Zwykle bardzo malo ogladam "glownego nurtu" po swojej i Twojej stronie miedzy.
                    Zbyt wiele jest tam po-linii propagandy, politycznej poprawnoscii wciskania
                    kitu. Wiesci ze swiata i "njusy" staram sie przedewszystkim wyszukiwac w necie.
                    W TV ( ktorej ogladam bardzo niewiele) lubie natomiast dyskusje w rodzaju tych,
                    jakie swego czasu prowadzil "politically incorrect" Bill Moyers, zanim go za
                    gloszenie niepopularnych opinii wysiudano. Druga postacia, ktora chetnie czytam
                    i ogladam, choc nie ze wszystkimi jego pogladami sie zgadzam, to Mike Moore.
                    Ciekawe, co oni mieliby do powiedzenia o wyborze Papieza i Benedykcie... wink

Mieszkam gdzie indziej, ale zawsze robie
                    > sie czujna na uogolnienia typu "Greenpoint". Nie bede rozwijac tego tematu.

Nie bardzo rozumiem, co masz na myslii naprawde nie interesuje mnie gdzie
                    mieszkasz, bo nie oceniam ludzi na tej podstawie, moze wiec lepiej rzeczywiscie
                    tematu nie hustac w tym kierunku.

Aha, czy to Ty zalecalas mi wiecej luzu .... ? wink)
                    ------------------------------

Kanoka, canoe.ca jest jedna z wielu stron netowych z ktorych czerpie informacje
                    na temat ostatnich wydarzen. Ciesze sie, ze tam trafilas.

Z mojej strony, mam troche "goracych" kanadolskich opinii na temat nowego
                    papieza. Otoz, przecietny Kanadyjczyk ( katolikow tu duzo tylko statystycznie,
                    na papierze ) nie ma za bardzo pojecia o papieskich "rzadach", wyborach,
                    scierajacych sie w Watykanie i Kosciele ogolnie tendencjach. Mowie to na
                    podstawie obserwacji wlasnej, z miejsca pracy, gdzie przewija sie codziennie
                    wokol mnie okolo 200 osob ( najblizsze otoczenie). Pytania, ktore padaly,
                    od "gdzie wlasciwie jest ten Watykan?", do "po co w ogole jest Papiez?", a
                    takze uwagi uslyszane w radio, a wyglaszane przez prezentera, w
                    rodzaju "wybrany na papieza kardynala Ratzingera czeka kolejna przeprowadzka -
                    zona i dzieci nie beda z tego powodu zapewne szczesliwe" ..pozostawiaja wiele
                    do....wink)

ament ..tongue_out
            • nokata Re: Habemus Papam 20.04.05, 16:57
              maryna04 napisała:

> Co to znacza te X X X X X w poscie Nokaty i - w poscie Wedrowca?

Moge jedynie za siebie odpowiadac:

Wypowiedziec sie na temat papieza moge dopiero jak zacznie on cos robic.
              Narazie, to jest tylko radosne cwierkanie o imponderabiliach.

A nie zwyklem roztrzasac co autor chce powiedziec w nienapisanym wierszu.

Moge mowic o faktach, a nie spekulowac.
              Spekulacjami moglbym niewlasciwa latke przypiac.
              Spekulacje i pisanie o imponderabiliach pozostawiam prasie,
              i innym podobnym osrodkom prognoz czestokroc malo sprawdzalnych.

Ze czepiam sie prasy?
              No coz, jezeli hitem dnia jest fakt, ze w jakims zapyzialym bawarskim miasteczku
              jest juz chlebek papieski i ciasteczka papieskie, a nie ma ani slowa
              o jego dorobku filozoficznym, istocie jego postrzegania nie tylko
              chrzescianskiej moralnosci, to opinia moja o srodkach masowego przykazu
              jawi sie nazbyt elegancka
              • mantra1 Re: Habemus Papam 20.04.05, 17:09
                "Dobroc zmusza nas tez czasami do powiedzenia "nie", bowiem ten, kto przyzwala
                na wszystko nie czyni dobra innym" zwykl mawiac Josef Ratzinger, przez co,
                zarowno w samym KK, jak i wsrod mediow i wiernych zyskal sobie przydomek
                "kardynal NIE". Fakt, ze tych "nie" bylo w jego koscielnej karierze dosc sporo,
                od 81 roku (a i wczesniej, jesli przypomnimy sobie takie nazwiska jego bylych
                wspolpracownikow jak prof. Kunig i Leonardo Boff), az do dzis: "nie" dla
                kaplanstwa kobiet, dla zawierania malzenstw przez ksiezy, dla homoseksualistow
                (ktorych "Kosciol powinien traktowac z bez pogardy, z milosierdziem i
                delikatnoscia, nawolujac jednak ludzi dotknietych tym "zaburzeniem" do zycia w
                czystosci), gromkie nie dla komunizmu, w 84 roku, kiedy to jeszcze nikt nie snil
                o upadku muru berlinskiego: "Rezimy komunistyczne, ktore doszly do wladzy w mysl
                hasel o wyzwoleniu czlowieka sa hanba naszych czasow", lecz takze "nie" dla
                dzikiego, postkomunistycznego kapitalizmu: "Upadek komunizmu nie sankcjonuje
                automatycznie dobroci kapitalizmu. Nalezy zachowac rozwnowage pomiedzy wolnoscia
                rynku, a odpowiedzialnoscia czlowieka za czlowieka".
                "Nie" rowniez dla "wszelkich brudów istniejacych w samym Kosciele", ktory
                okresla jako "lodz nabierajaca wody", a takze dla przeksztalcania mszy swietych
                w show dla publicznosci. "Nie", dla laicyzmu, ktory w panelowej dyskusji z prof.
                Ernesto Galli Della Loggia podsumowal jako "religie czesciowa, ktora nie moze
                byc uniwersalna, gdyz nie przynosi odpowiedzi na wszystkie pytania czlowieka".
                "Nie" (w pewnym sensie) i dla antysemityzmu, w stwierdzeniu, iz "Holokaust nie
                napotkal nalezytego oporu ze strony Chrzescijan, gdyz w wielu duszach pokutuje
                nadal antyzydowska spuscizna".
                I wreszcie "nie" dla muzyki rockowej, ktora wg. Benedykta XVI "niszczy
                indywidualizm i osobowosc - czlowiek uwalnia się od swojego swiadomego
                istnienia. Muzyka staje sie przezyciem ekstatycznym, uwolnieniem od samego
                siebie. Takie uwolnienie nie rozni się niczym od narkomanii i jest calkowicie
                sprzeczne z wiara w zbawienie chrzescijanskie. Obecnie coraz liczniejsze są
                przejawy satanizmu w muzyce, a z jego niebezpiecznego wplywu jeszcze nie wszyscy
                zdają sobie sprawe."
                W mojej opinii (ktora podzielam wink), z tych wszystkich "nie" dla Kosciola
                powszechnego nic dobrego raczej nie wynika, jednak, jesli nowy Papiez bedzie sie
                trzymal nadal wczesniej obranej drogi, upatruje w niej spora szanse dla calkiem
                porzadnej sanacji KK w Polsce. Czy tak sie stanie? Czas pokaze. Chociaz Benedykt
                XVI ma go juz raczej niewiele.
                • popaye Re: Habemus Papam 20.04.05, 20:40
                  na nowego Papieza patrzymy (podswiadomie) poprzez pryzmat naszych polskich
                  doswiadczen z jego poprzednikiem a naszym Rodakiem.
                  Troche to "zezowaty" sposob patrzenia bo Polacy to nie Niemcy (i odwrotnie)
                  a Ratzinger to nie Wojtyla.

Tak naprawde, wspolnego mianownika mozna sie doszukac wylacznie pomiedzy
                  miejscem Ich pochodzenia czy dzialalnosci duszpasterskiej w pewnym okresie
                  ich "kariery zawodowej" smile
                  Tak jak kard.Wojtyla najwieksze emocje i oznaki wrecz bezkrytycznej sympatii
                  wzbudzal na naszym Podhalu tak kard.Ratzinger jest urodzonym "goralem" -
                  dzieckiem tzw. Gornej Bawarii - najbardziej "katolickiego" regionu w Niemczech.

Bawarczycy (jak ktos nie zna) roznia sie od naszych Gorali wlasciwie ...niczym
                  tylko chlaja wody (przez "o" z kreska) odrobine mniej bo tam raczej piwo
                  gasi skuteczniej ich pragnienie za to w ilosciach "niewyobrazalnych" dla nie-
                  Bawarczykow ( 1 Maß (kufel) = 1 litr a 6-sc takich na wieczor spedzony w
                  knajpie to "normalka").
                  Madl im Dirndl und Lederhosen dla chlopcow (bez wzgledu na wiek!)

Poza tym - roznic niewiele: "ej siup! - noga w noge i.. kolanami o podloge!"
                  a w Niedziele wszyscy (na Wsi przynajmniej) do Kosciola na Msze.Sw!.
                  Okazji do "swietowania" tam nie brakuje bo nawet 3-ch Kroli jest tam dniem
                  wolnym od pracy, jedyny to zreszta Land w Niemczech gdzie ten dzien jest
                  (panstwowym) swietem! smile).

K.Wojtyla delektowal sie tym uznaniem i czul sie swietnie wsrod "swoich" ale
                  Ratzinger?.
                  Hmmm....
                  On byl (niechetnie i z woli owczesnego Papieza) Kardynalem Monachium z tymi
                  wszelkimi wyrazami "uwielbienia" - ale rola Glownego Inkwizytora w Watykanie
                  pasowala Jego naturze bardziej.
                  To nie jest czlowiek "ludu".
                  On wyznacza granice i punkt gdzie "wyglup i przegiecie" osiagaja granice dla
                  Niego (100%-owego czlowieka Kosciola) nie do zaakceptowania i... wyraznie o tym
                  mowi!.

Obecny Papiez ma brata, rowniez ksiedza.
                  Bracia wspolnie maja dom niedaleko Regensburg-a gdzie obydwaj spedzali kilka
                  razy do roku (4-5) przez kilka dni swoje urlopy.
                  Pamietajac iz to "chlopaki" (obydwaj) ca: 80-cio letni i konkretnych przekonan
                  i zawodu - trywialne pytania dziennikarzy : "a jak spedzaliscie wspolne urlopy?"
                  - skierowane do brata obecnego Papieza - przerazaja swoja glupota.
                  "Rano Msza Sw. a pozniej brat pracowal w domowej bibliotece a ja (braciszek-
                  pralat) przygotowywalem sie do nastepnej Mszy Sw.
                  Chodzilismy tez czesto wspolnie na grob rodzicow na miejscowym cmentarzu"

Jasne iz na dyskoteki w tym wieku sie nie chodzi (jak byli mlodsi - tez nie!)
                  - eeeh sad

Niemcy (w narodowej masie) przyjeli wybor ich Rodaka z... mieszanymi uczuciami.
                  Katolickie i najbardziej "ludowe" Bayern to tylko skromna czesc Kraju.
                  Katolikow jest tutaj ca 30% (co i tak daje liczbe ok.30 mln!smile ).
                  Niemcy to Ojczyzna Reformacji i bardzo krytycznego katolicyzmu!.
                  Czym "powazniejszy" (w wierze) cywil-katolik tym troska zwiazana z wyborem
                  zaprzysieglego konserwatysty na kolejnego Papieza - wieksza.
                  Nie rozpaczaja przecie iz wybrano ich Rodaka - ciesza sie z tego, choc porownan
                  z entuzjazmem w Polsce z okazji wyboru K.Wojtyly - raczej nie ma!.

Ciekawe, ale to nie byl "temat" do prywatnych rozmow w czasie przerwy na kawe u
                  mnie w pracy.
                  Jeden, wiem iz wierzacy i praktykujacy kolega, podzielil sie ze mna troska o
                  konieczne zmiany w Kosciele, jego zdaniem nie do przeprowadzenia za takiego
                  (personalnie) Papieza i... tyle!.

Chyba rozgrywki pucharowe w pilce noznej wzbudzaly wiecej entuzjazmu.
                  No ale ja nie mieszkam w Bayern tylko w Nordrhein-Westfalen i tutaj jest tylko
                  ca 50% katolikow a ... pilka nozna interesuja sie (prawie) wszyscy smile)

Pozdrowienia z Ojczyzny Benedikt´a XVI - ego,-
                  pE
                  • kanoka Re: Habemus Papam 21.04.05, 12:43
                    Dzięki, Popaye, przeczytałam z przyjemnością.
            • wedrowiec2 Re: Habemus Papam 20.04.05, 17:42
              U mnie żadnych iksów nie było.
              • maryna04 Re: Habemus Papam 20.04.05, 23:35
                Wedrowiec, w Twoim poscie pod Nokata "Albo bylo nic, albo "-" (uzylam tylko
                jednego przeczenia - a co, nieladnie wyglada?), dlatego zapytalam o co
                chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka