10.09.18, 09:59
Jestem po leczeniu kanałowym zęba, prywatnie. Wywiązały się komplikacje - ale nie umiem powiedzieć, czy na skutek błędu lekarza, czy dlatego że ząb był już kiedyś niedokładnie przeleczony i teraz był to efekt tego niedoleczenia. Konieczne były dodatkowe zabiegi, np.nacięcie dziąsła, dreny, wypisywanie recept, dodatkowe kontrole. Ciekawa jestem, czy w takich sytuacjach pacjent powinien płacić za dodatkowe leczenie? Podkreślam, że nie wiem co jest przyczyną, być może zwykły pech i statystyka.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Płacić? 10.09.18, 13:33
      Jeśli nie ma pewności, ze był to błąd lekarski, którego skutkiem są komplikacje to oczywiście tak. Komplikacje w czasie leczenia, wynikłe z przypadku, z pecha czy z samej choroby są bardzo częste i gdyby lekarze brali pieniądze wyłącznie w sytuacji, gdy jest niemal 100% pewność, że nic nieoczekiwanego nie wystąpi, prawdopodobnie przestali by przyjmować wszystkie bardziej skomplikowane przypadki, bo szybko straciliby majątek.
      Moja dentystka nie bierze pieniędzy, o ile np. wypadnie po krótkim czasie plomba, którą wstawiła, uznając to za własny błąd. Ale jeśli sa to mogące wystąpić po danym zabiegu komplikacje - to bierze pieniądze za ich leczenie.
    • annthonka Re: Płacić? 10.09.18, 14:28
      Komplikacje pozabiegowe niestety się zdarzają i w większości przypadków nie są wynikiem błędu lekarza. Jeżeli nie masz absolutnej pewności, że to ten lekarz namotał, to nie ma wyjścia, trzeba płacić.
      • reinadelafiesta Re: Płacić? 10.09.18, 18:13
        Annthonka
        Cóż, mogę polegać tylko na zdaniu lekarza. Na razie rachunku nie wystawił, a ja nie pytałam, bo ból zęba nie pozwalał mi myśleć o niczym.
        • bene_gesserit Re: Płacić? 10.09.18, 20:22
          Jedyne, co możesz zrobić, to zasięgnąć opinii innego specjalisty. Co, niestety, wiąże się z kosztami.

Noi: Annthonka ma rację - komplikacje pozabiegowe chodzą po ludziach. Trudno zresztą udowodnić, czy to błąd lekarza, czy np. higieniczne zaniedbanie pacjenta, albo zwykły przypadek.
    • reinadelafiesta Re: Płacić? 11.10.18, 16:42
      Miesiąc temu założyłam ten wątek, od tamtej pory byłam kilka razy na kontroli, potrzebne byly jeszcze jakieś drobne zabiegi, teraz jest w miarę ok.
      Po skończonym leczeniu zapytałam panią doktor, jak wygląda kwestia rozliczeń? Machnęła ręką, powiedziała że nic nie jestem winna.
      Wyjaśnienia są chyba trzy: 1. albo to jednak była wina lekarza i poczuwali się do naprawienia szody, 2. albo komplikacje są wliczone w cenę, 3. albo polityka firmy taka jest, że czasem lepiej zrezygnować z paru groszy, zrobić dobre wrażenie, po to, żeby pacjent wrócił.
      Tak czy inaczej, wygląda na to, ze nie ma jakiejś zasady, która by te sprawy regulowała, niemniej dziękuję Wszystkim za pomoc.
      • magazynka Re: Płacić? 11.10.18, 23:02
        Dobrze się skończyło. Uczciwa dentystka.
        Kiedyś miałam podobnie - ewidentny błąd lekarza w drogiej prywatnej przychodni. Komplikacje leczyli za darmo i bali się, bym nie nagłośniła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka