Gość: Masa Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.crowley.pl 14.08.04, 20:10 A ja Wam radzę otworzyć firmę w Niemczech. Będziecie zwolnieni z ZUS chyba że ktoś przekroczy dochód 7.000eur a pozatym można prowadzić działalność w POLSCE i w NIEMCZECH. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.08.04, 17:36 A jakie sa koszty otwarcia biznesu w Niemczech? Bo slyszalem, ze w UE sa to jednak spore koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.04, 13:17 Od 1 sierpnia placi sie na emeryture 78 euro.Nowe przepisy dla samodzielnych zarabiajacych ponizej 400 euro na miesiac.W Niemczech ponizej 400 euro oznacza zadnych podatkow tylko na koniec roku wykazanie przychodow i wydatkow . Karta na handel obwozny kosztuje od 200 do 400 euro na cale zycie (uprawnia do handlowania nowym towarem na roznych targach miejskich,kiermaszach,stare rzeczy sprzedaje sie w Niemczech bez pozwolenia,tylko placi sie za metr straganu),przy sprzedazy obwozniej lodow i art.zywnosciowych dodatkowe pouczenie 2 godzinne 20 euro,zgloszenie import-export kosztowalo pare lat temu(jak prowadzilem)20 DM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.08.04, 21:15 Dzieki, Janie. 78 euro czyli jakies 350zl: ok. 300zl mniej niz w bogatej Polsce.. to brzmi rozsadnie! I poza ta karta na handel nie trzeba juz nic wiecej placic, rejestowac itp. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.08.04, 21:17 A czy ktos moze wie cos na temat innych nowych czlinkow UE?? np. Czechy, Slowacja. Sa rownie blisko i koszty np. lokalu pewnie tez mniejsze niz w Niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
devilish_witch Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 17.08.04, 17:16 Witam, Prosze doradzcie. Zastanawiam sie nad otwarciem sklepiku internetowego skierowanego glownie do kobiet (bielizna, kosmetyki itp., itd.). Czy ktos wie jakie wymogi musze spelnic od strony prawnej i podatkowej (czy rozni sie to czyms od klasycznych rozliczen)? Jak oceniacie szanse na powodzenie takiego biznesu? Jakie pieniadze powinnam brac pod uwage na rozkrecenie tego interesu? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 17.08.04, 20:24 Co do form rozliczen i pozwolen to nic Ci nie pomoge. Natomiast sam pomysl wydaje sie niezly z tym, ze spojrz np. na ktorylolwiek portal internetowy (gazeta.pl takze)- praktycznie na kazdym jest reklama bielizny. Musisz wiec wejsc na rynek z czyms nietypowym a poza tym chyba taka reklama w portalu tez by sie przydala. A to niestety kosztuje.. Jedyny pomysl jaki moge Ci podsunac to zaproponowanie wlascicielowi jakiejs strony www reklame na zasadzie wymiany: on reklamuje Ciebie a Ty jego. I jeszcze cos (nie tylko do Ciebie): jednym z podstawowych bledow zwiazanych z prowadzeniem firmy jest strach przed dzialaniem. A wiec odwagi i do dziela!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomiczne Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:31 W razie potrzeby dysponujemy biznes planem sklepu z bielizną, i kilkaset innymi. Możemy też w miarę możliwości służyć radą jeśli chodzi o feranchising (j/w Green Way itp.). --------------------------------- Serwis Ekonomiczne www.ekonomiczne.ys.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rajo22 Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 25.08.04, 23:35 ab. Czy to wystarczy? Wymiana reklamy czy nawet sama reklama ? Takich sklepów jest mnogo. A może warto zastanowić sie dlaczego mam dokonać zakupu właśnie w tym sklepie?Czym oferta, serwis różni się od pozostałych? Nic nowego ale czasami zapominamy o podstawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomiczne Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:36 Jeśli chodzi o sklep internetowy to rozliczenia są takie same jak w przypadku każdej innej działalności gospodarczej. Maleją tutaj Twoje koszty logistycznei i koszty działalności. Musisz liczyć się np. z zaprojektowaniem sklepu internetowego (korzystanie z gotowych skryptów mija się z celem, sklep powinien wyglądać profesjonalnie i być w pełni konfigurowalny), do tego dochodzą koszty zakupienia serwera (te są coraż tańsze - w razie czego możemy doradzić dostawcę usłu) + domena internetowa + promocja w sieci + pozycjonowanie strony (chodzi o to, aby klient wpisując w google "sklep z bielizną" widział adres Twojej strony np. w pierwszej dziesiątce, a nie na szarym końcu, do którego nigdy nie dotrze). W razie pytań pisz na adres, który znajdziesz w serwisie Ekonomiczne. ----------------------- Serwis Ekonomiczne www.ekonomicne.ys.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek444 forum Moja Firma 28.09.04, 09:58 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22269 Zapraszam wszystkich zainteresowanych na forum dla osób myślących o własnym biznesie - tym dużym, ale i tym najmniejszym, zakładających właśnie firmę a także tych działających. Możemy być dla siebie nawzajem cennym źródłem informacji! Pozdrawiam, Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewkaT 6 bledow marketingowych IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 17.08.04, 23:32 poczytajcie: nowoczesnafirma.wp.pl/artykuly/artykul_5566.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.08.04, 21:03 dzieki, to naprawde porzadne kompendium wiedzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab ZUS jednak bedzie podwyzka skladek :( IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 21.08.04, 22:23 biznes.interia.pl/news?inf=534967 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 16:48 jak otwierać jakiś interes to od razu w Niemczech / samozatrudnienie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
naganoga Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 30.08.04, 13:19 Za niecaly rok koncze studia w Niemczech i zastanawiam sie co dalej. Z praca wyglada tutaj nieciekawie i tez zastanawiam sie czy wlasny interes nie bylby alternatywa. Na razie brakuje mi sensownego pomyslu. Mam co prawda kilka idei i wiem, ze chcialabym jak najmniej zainwestowac (a najlepiej nic;)) i ze chcialabym swiadczyc uslugi. Chcialabym wykorzystac swoja znajomosc jezykow i znajomosc mentalnosci obu krajow. Polska po wejsciu do UE staje sie coraz bardziej interesujaca, wiec moze swiadczyc jakies uslugi dla firm sredniej wielkosci???? Albo np. pomoc kilku malym firmom zorganizowac sie do kupy i sprzedawac ich produkty???? Sama nie wiem. Od jakiegos czasu nie bylo mnie juz w Polsce. Co o tym myslicie????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcio@gazeta.pl Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: 213.195.172.* 31.08.04, 15:47 Mysle ze to dobry pomysl nawet juz Masz pierwszego klijenta :) Pisz na priwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dargas@poczta.onet Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: 5.5R2D* / *.pg.com 31.08.04, 21:33 Odpisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PitKil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:25 Ja też obecnie staram sie ciagnąć swoją firmę. Robię rożnego rodzaju projekty związane z informatyką i elektroniką. Na przykład elektroniczna rejestracja czasu pracy. Elektroniczna Kontrola Dostępu. Projektuje strony www z panelami administracyjnymi tak aby klient mogl sam sobie aktualizowac a nie placic firmie za kazdorazową aktualizację. Jednak ostatnio zastanawiałem się aby zdywersyfikować swoją działalność inwestując w nowe kierunki. Myślałem o stacji tankowania gazem, i tu chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś może powiedzieć jakie są przybliżone koszta takiej inwestycji no i jakas równie przybliżona prognoza zysków? Drugi pomysł to ciekawa restauracja, hmmm może też coś na wzór Green Way albo cos podobnego. I tu równie podobne pytania: przybliżone koszta inwestycji oraz przybliżone zyski. ;-) Może to zbyt odważne pytania ale prosze o wyrozumiałość. Będę wdzięczy na wszelką pomoc. Pozdrawiam Pit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopik Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 07:46 dzien dobry wszystkim forumowiczom. zamierzam otworzyc firme zajmujaca sie przede wszystkim tlumaczeniami rozmaitego rodzaju oraz nauczaniem jezyka ang. zamierzam takze dopisac do przedmiotu dzialalnosci fotografie (bo lubie i troche umiem, ale to bardziej na zapas) oraz usulgi informatyczne, bo moj chlopak sie tym zajmuje; tym niemniej zamierzam skupic sie na tlumaczeniach i nauce. jestem zatrudniona na caly etat, wiec bede placic tylko skladke zdrowotna. prosze mi podpowiedziec jaka forma opodatkowania bylaby dla mnie najlepsza: ryczalt czy ksiazka przychodow i rozchodow? a moze jakies inne opcje, ktorych nie znam? bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PitKil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:59 Uważam, że najodpowiedniejszą formą opodatkowania byłaby książka przychodów i rozchodów z wpisem do ewidencji VAT. Jak zarobisz to płacisz podatek a jak nie to jedziesz na stracie. Rozliczasz koszta bez problemu, paliwo, materiały dla uczniów itp. Wtedy płacisz tylko składke na zdrowotne czyli ok 150 pln. Jak wybierzesz natomiast ryczałt to z tego co się orientuję musisz również co miesiąc wnieść podatek właśnie z tytułu ryczałtu :-) Chcąc prowadzić usługi informatyczne czy fotograficzne forma ksiązki przychodów i rozchodów również się tu doskonale nadaje. Raczej nie ma obecnie korzystniejszej formy opodatkowania. W miarę łatwo wtedy kontrolować koszty i dochody a także "znamienity" podatek VAT. Pozdrawiam i życzę sukcesów PitKil www.SYSTEM-PROJEKT.pl www.system-projekt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zap Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.ynet.pl / 195.205.163.* 14.09.04, 22:27 Witam, nosze sie z tym samym zamiarem. Moze wymienimy sie pomysłami, spostrzezeniami, huh? U mnie w miescie jest juz pare 'zadomowionych' szkol i walka z nimi wymagalaby duzo uwagi i wysilku (tez juz pracuje), dlatego myslalem wynalezieniu jakiejs niszy dla siebie, czegos nie masowego, co wieksze firny lekcewaza, a dla mnie byloby jak najbardziej atrakcyjne. O tłumaczeniach tez myślałem ale mi wydaje sie to zbyt czasochlonne, a pieniądze mniejsze niz na nauczaniu, chyba zeby komus zlecac. Czekam na newsy o postepach; pozdr & powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouse Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.echostar.pl 09.09.04, 19:06 Witam wszystkich romantyków biznesu w Polsce. Tych, którym jeszcze się chce coś robić, zamiast biadolić. Wiem, że zus, że to i tamto ale trzeba walczyć. Ja niedługo wypływam trzeci raz, ale tak to bywa. Albo trafi się na lepszych od siebie, albo coś się spieprzy, albo się zmieni koniunktura czy rynek i kończy się prosperita. Zaczynam trzeci raz w trzeciej branży zawsze się uczę praktycznie od zera, ale to trzeba chcieć. Pozdrawiam tych, którym się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni from Łódź Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:45 Jestem chetna do dzialania.Od dawna myslę o zalożeniu czegos swojego.Chwilowo pracuję w firmie medycznej, ale jestem otwarta na wspólne planowanie przyszlości z ludzmi pełnymi energii!!! Mój mail: audia6@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:01 Jesli nie macie wystarczajaco kasy to pomyslcie o UE Z Funduszy Strukturalnych czeka na Was kilkaset milionow EURO. Wystarczy ponie siegnac. W wiekszosci przypadkow wystarczy 20% wlasnego wkladu, 50% da UE pozostale 30% kredyt bankowy (latwiejszy bo dla projektu finans z UE) i po sprawie!!! Zainteresowani? Wiecej info na - biuro@fundusze-strukturalne.com Pomagamy w przygot wnioskow, planow wykonaln, biznes planow. Za uslugi placicie dopiero po otzrymaniu pieniedzy z UE. Sprobowac warto. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.pl / *.net-conekt.pl 19.09.04, 08:58 Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi,jestem pełen podziwu dla waszej odwagi i pomysłowości.Niedawno poszedłem w moim mieście do Sanepidu aby dowiedzieć się jakie warunki musi spełnić lokal w którym chcę prowadzić działalność gospodarczą lub gdzie szukać info na ten temat.Na początek zostałem odesłany po kolei do trzech różnych pokoi,w tym ostatnim już straciłem cierpliwość i powiedziałem że nie wyjdę dopóki nie otrzymam informacji.Kobieta która wcześniej z uporem twierdziła że ona tu nie jest od udzielania porad w końcu się zlitowała i na karteczce napisała dzienniki ustaw gdzie mam tego szukać.Piszę to , aby osoby chcące otworzyć własny interes nie podłamywały się niepowodzeniami i koniecznie drązcie interesujące was tematy do końca.A tak na marginesie,moze czyta to ktos kto ma DUŻO wolnych środków i chciałby zainteresować się moim pomysłem.Do realizacji tego przedsięwzięcia potrzebne są bardzo duże pieniadze, a ja choć planuję zarobić trochę grosza w życiu to jednak wiem że nie zdołam uzbierać tyle aby samodzielnie podołać temu wyzwaniu. andrzej.surma1@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agaf Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:14 czy warto inwestować w branże budowlaną, myślę o jakims przedstawicielstwie ale przydałby sie jakis produkt, którego jeszcze u nas na rynku nie ma zbyt wiele. Wczesniej myślałem o oknach ale w moimmieście jest ich zatrzesienie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.infoplus.com.pl 28.09.04, 19:37 Ja chce otworzyc Biuro kredytowe niestety borykam sie z problemami finansowymi wystarczyloby zaledwie 7000 zl ale coz moge tylko pomarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia.p1 Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 01.03.05, 23:17 kredyt w wysokości 8000zl można dostać z mikro funduszu..wejdz sobie na ich stronke i zadzwoń do nich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normia Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.ams.as54203.net 28.05.24, 10:52 A jak się zapatrujecie na sens otwarcia sklepu z rybami świeżymi? Odpowiedz Link Zgłoś
epupil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 28.01.26, 14:34 Pomysły na biznes na wsi znajdziecie na zarabiajnawsi.pl Odpowiedz Link Zgłoś