Dodaj do ulubionych

Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes

• Gość: Masa Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.crowley.pl 14.08.04, 20:10
      A ja Wam radzę otworzyć firmę w Niemczech. Będziecie zwolnieni z ZUS chyba że
      ktoś przekroczy dochód 7.000eur a pozatym można prowadzić działalność w POLSCE
      i w NIEMCZECH. Pozdrawiam!
      • Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 15.08.04, 17:36
        A jakie sa koszty otwarcia biznesu w Niemczech? Bo slyszalem, ze w UE sa to
        jednak spore koszty.
        • Gość: Jan Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.dip.t-dialin.net 16.08.04, 13:17
          Od 1 sierpnia placi sie na emeryture 78 euro.Nowe przepisy dla samodzielnych zarabiajacych ponizej 400 euro na miesiac.W Niemczech ponizej 400 euro oznacza zadnych podatkow tylko na koniec roku wykazanie przychodow i wydatkow .
          Karta na handel obwozny kosztuje od 200 do 400 euro na cale zycie (uprawnia do handlowania nowym towarem na roznych targach miejskich,kiermaszach,stare rzeczy sprzedaje sie w Niemczech bez pozwolenia,tylko placi sie za metr straganu),przy sprzedazy obwozniej lodow i art.zywnosciowych dodatkowe pouczenie 2 godzinne 20 euro,zgloszenie import-export kosztowalo pare lat temu(jak prowadzilem)20 DM.
          • Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.08.04, 21:15
            Dzieki, Janie. 78 euro czyli jakies 350zl: ok. 300zl mniej niz w bogatej
            Polsce.. to brzmi rozsadnie! I poza ta karta na handel nie trzeba juz nic
            wiecej placic, rejestowac itp. ??
          • Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 16.08.04, 21:17
            A czy ktos moze wie cos na temat innych nowych czlinkow UE?? np. Czechy,
            Slowacja. Sa rownie blisko i koszty np. lokalu pewnie tez mniejsze niz w
            Niemczech
    • devilish_witch Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 17.08.04, 17:16
      Witam,

Prosze doradzcie.
      Zastanawiam sie nad otwarciem sklepiku internetowego skierowanego glownie do
      kobiet (bielizna, kosmetyki itp., itd.).
      Czy ktos wie jakie wymogi musze spelnic od strony prawnej i podatkowej (czy
      rozni sie to czyms od klasycznych rozliczen)?
      Jak oceniacie szanse na powodzenie takiego biznesu?
      Jakie pieniadze powinnam brac pod uwage na rozkrecenie tego interesu?

Z gory dziekuje za pomoc.
      Pozdrawiam
      • Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 17.08.04, 20:24
        Co do form rozliczen i pozwolen to nic Ci nie pomoge. Natomiast sam pomysl
        wydaje sie niezly z tym, ze spojrz np. na ktorylolwiek portal internetowy
        (gazeta.pl takze)- praktycznie na kazdym jest reklama bielizny. Musisz wiec
        wejsc na rynek z czyms nietypowym a poza tym chyba taka reklama w portalu tez
        by sie przydala. A to niestety kosztuje.. Jedyny pomysl jaki moge Ci podsunac
        to zaproponowanie wlascicielowi jakiejs strony www reklame na zasadzie wymiany:
        on reklamuje Ciebie a Ty jego. I jeszcze cos (nie tylko do Ciebie): jednym z
        podstawowych bledow zwiazanych z prowadzeniem firmy jest strach przed
        dzialaniem. A wiec odwagi i do dziela!!!
        • Gość: Ekonomiczne Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:31
          W razie potrzeby dysponujemy biznes planem sklepu z bielizną, i kilkaset
          innymi. Możemy też w miarę możliwości służyć radą jeśli chodzi o feranchising
          (j/w Green Way itp.).

---------------------------------
          Serwis Ekonomiczne
          www.ekonomiczne.ys.pl
        • rajo22 Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 25.08.04, 23:35
          ab. Czy to wystarczy? Wymiana reklamy czy nawet sama reklama ? Takich sklepów
          jest mnogo. A może warto zastanowić sie dlaczego mam dokonać zakupu właśnie w
          tym sklepie?Czym oferta, serwis różni się od pozostałych? Nic nowego ale
          czasami zapominamy o podstawach.
      • Gość: Ekonomiczne Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 15:36
        Jeśli chodzi o sklep internetowy to rozliczenia są takie same jak w przypadku
        każdej innej działalności gospodarczej. Maleją tutaj Twoje koszty logistycznei
        i koszty działalności. Musisz liczyć się np. z zaprojektowaniem sklepu
        internetowego (korzystanie z gotowych skryptów mija się z celem, sklep powinien
        wyglądać profesjonalnie i być w pełni konfigurowalny), do tego dochodzą koszty
        zakupienia serwera (te są coraż tańsze - w razie czego możemy doradzić dostawcę
        usłu) + domena internetowa + promocja w sieci + pozycjonowanie strony (chodzi o
        to, aby klient wpisując w google "sklep z bielizną" widział adres Twojej strony
        np. w pierwszej dziesiątce, a nie na szarym końcu, do którego nigdy nie dotrze).

W razie pytań pisz na adres, który znajdziesz w serwisie Ekonomiczne.

-----------------------
        Serwis Ekonomiczne
        www.ekonomicne.ys.pl

• kasiek444 forum Moja Firma 28.09.04, 09:58
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22269
          Zapraszam wszystkich zainteresowanych na forum dla osób myślących o własnym
          biznesie - tym dużym, ale i tym najmniejszym, zakładających właśnie firmę a
          także tych działających. Możemy być dla siebie nawzajem cennym źródłem
          informacji!
          Pozdrawiam,
          Katarzyna
    • Gość: ewkaT 6 bledow marketingowych IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 17.08.04, 23:32
      poczytajcie: nowoczesnafirma.wp.pl/artykuly/artykul_5566.htm
    • Gość: ab Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 18.08.04, 21:03
      dzieki, to naprawde porzadne kompendium wiedzy!!
    • Gość: ab ZUS jednak bedzie podwyzka skladek :( IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 21.08.04, 22:23
      biznes.interia.pl/news?inf=534967
    • Gość: baska Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 16:48
      jak otwierać jakiś interes to od razu w Niemczech / samozatrudnienie polecam
    • naganoga Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 30.08.04, 13:19
      Za niecaly rok koncze studia w Niemczech i zastanawiam sie co dalej. Z praca
      wyglada tutaj nieciekawie i tez zastanawiam sie czy wlasny interes nie bylby
      alternatywa. Na razie brakuje mi sensownego pomyslu. Mam co prawda kilka idei i
      wiem, ze chcialabym jak najmniej zainwestowac (a najlepiej nic;)) i ze
      chcialabym swiadczyc uslugi. Chcialabym wykorzystac swoja znajomosc jezykow i
      znajomosc mentalnosci obu krajow. Polska po wejsciu do UE staje sie coraz
      bardziej interesujaca, wiec moze swiadczyc jakies uslugi dla firm sredniej
      wielkosci???? Albo np. pomoc kilku malym firmom zorganizowac sie do kupy i
      sprzedawac ich produkty???? Sama nie wiem. Od jakiegos czasu nie bylo mnie juz
      w Polsce. Co o tym myslicie?????
      • Gość: dcio@gazeta.pl Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: 213.195.172.* 31.08.04, 15:47
        Mysle ze to dobry pomysl nawet juz Masz pierwszego klijenta :)
        Pisz na priwa
    • Gość: dargas@poczta.onet Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: 5.5R2D* / *.pg.com 31.08.04, 21:33
      Odpisz
    • Gość: PitKil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 21:25
      Ja też obecnie staram sie ciagnąć swoją firmę. Robię rożnego rodzaju projekty
      związane z informatyką i elektroniką. Na przykład elektroniczna rejestracja
      czasu pracy. Elektroniczna Kontrola Dostępu. Projektuje strony www z panelami
      administracyjnymi tak aby klient mogl sam sobie aktualizowac a nie placic
      firmie za kazdorazową aktualizację.

Jednak ostatnio zastanawiałem się aby zdywersyfikować swoją działalność
      inwestując w nowe kierunki. Myślałem o stacji tankowania gazem, i tu chciałbym
      sie dowiedzieć czy ktoś może powiedzieć jakie są przybliżone koszta takiej
      inwestycji no i jakas równie przybliżona prognoza zysków?

Drugi pomysł to ciekawa restauracja, hmmm może też coś na wzór Green Way albo
      cos podobnego. I tu równie podobne pytania: przybliżone koszta inwestycji oraz
      przybliżone zyski. ;-)

Może to zbyt odważne pytania ale prosze o wyrozumiałość.

Będę wdzięczy na wszelką pomoc.

Pozdrawiam
      Pit
    • Gość: hopik Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 07:46
      dzien dobry wszystkim forumowiczom. zamierzam otworzyc firme zajmujaca sie
      przede wszystkim tlumaczeniami rozmaitego rodzaju oraz nauczaniem jezyka ang.
      zamierzam takze dopisac do przedmiotu dzialalnosci fotografie (bo lubie i
      troche umiem, ale to bardziej na zapas) oraz usulgi informatyczne, bo moj
      chlopak sie tym zajmuje; tym niemniej zamierzam skupic sie na tlumaczeniach i
      nauce. jestem zatrudniona na caly etat, wiec bede placic tylko skladke
      zdrowotna. prosze mi podpowiedziec jaka forma opodatkowania bylaby dla mnie
      najlepsza: ryczalt czy ksiazka przychodow i rozchodow? a moze jakies inne
      opcje, ktorych nie znam? bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi.

• Gość: PitKil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 08:59
        Uważam, że najodpowiedniejszą formą opodatkowania byłaby książka przychodów i
        rozchodów z wpisem do ewidencji VAT. Jak zarobisz to płacisz podatek a jak nie
        to jedziesz na stracie. Rozliczasz koszta bez problemu, paliwo, materiały dla
        uczniów itp. Wtedy płacisz tylko składke na zdrowotne czyli ok 150 pln. Jak
        wybierzesz natomiast ryczałt to z tego co się orientuję musisz również co
        miesiąc wnieść podatek właśnie z tytułu ryczałtu :-)
        Chcąc prowadzić usługi informatyczne czy fotograficzne forma ksiązki przychodów
        i rozchodów również się tu doskonale nadaje. Raczej nie ma obecnie
        korzystniejszej formy opodatkowania. W miarę łatwo wtedy kontrolować koszty i
        dochody a także "znamienity" podatek VAT.

Pozdrawiam i życzę sukcesów
        PitKil

www.SYSTEM-PROJEKT.pl
        www.system-projekt.pl
      • Gość: zap Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.ynet.pl / 195.205.163.* 14.09.04, 22:27
        Witam, nosze sie z tym samym zamiarem. Moze wymienimy sie pomysłami,
        spostrzezeniami, huh? U mnie w miescie jest juz pare 'zadomowionych' szkol i
        walka z nimi wymagalaby duzo uwagi i wysilku (tez juz pracuje), dlatego
        myslalem wynalezieniu jakiejs niszy dla siebie, czegos nie masowego, co wieksze
        firny lekcewaza, a dla mnie byloby jak najbardziej atrakcyjne. O tłumaczeniach
        tez myślałem ale mi wydaje sie to zbyt czasochlonne, a pieniądze mniejsze niz
        na nauczaniu, chyba zeby komus zlecac.
        Czekam na newsy o postepach; pozdr & powodzenia!
    • Gość: mouse Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.echostar.pl 09.09.04, 19:06
      Witam wszystkich romantyków biznesu w Polsce. Tych, którym jeszcze się chce coś
      robić, zamiast biadolić. Wiem, że zus, że to i tamto ale trzeba walczyć. Ja
      niedługo wypływam trzeci raz, ale tak to bywa. Albo trafi się na lepszych od
      siebie, albo coś się spieprzy, albo się zmieni koniunktura czy rynek i kończy
      się prosperita. Zaczynam trzeci raz w trzeciej branży zawsze się uczę
      praktycznie od zera, ale to trzeba chcieć.

Pozdrawiam tych, którym się chce.
    • Gość: Moni from Łódź Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.toya.net.pl 14.09.04, 14:45
      Jestem chetna do dzialania.Od dawna myslę o zalożeniu czegos swojego.Chwilowo
      pracuję w firmie medycznej, ale jestem otwarta na wspólne planowanie
      przyszlości z ludzmi pełnymi energii!!!
      Mój mail: audia6@wp.pl
      • Gość: pawel Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:01
        Jesli nie macie wystarczajaco kasy to pomyslcie o UE
        Z Funduszy Strukturalnych czeka na Was
        kilkaset milionow EURO.
        Wystarczy ponie siegnac. W wiekszosci przypadkow wystarczy 20% wlasnego wkladu,
        50% da UE pozostale 30% kredyt bankowy (latwiejszy bo dla projektu finans z UE)
        i po sprawie!!!
        Zainteresowani?
        Wiecej info na - biuro@fundusze-strukturalne.com
        Pomagamy w przygot wnioskow, planow wykonaln, biznes planow.
        Za uslugi placicie dopiero po otzrymaniu pieniedzy z UE.
        Sprobowac warto.
        pozdrawiam
        • Gość: andrzej Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.pl / *.net-conekt.pl 19.09.04, 08:58
          Przeczytałem wszystkie wasze wypowiedzi,jestem pełen podziwu dla waszej odwagi
          i pomysłowości.Niedawno poszedłem w moim mieście do Sanepidu aby dowiedzieć się
          jakie warunki musi spełnić lokal w którym chcę prowadzić działalność
          gospodarczą lub gdzie szukać info na ten temat.Na początek zostałem odesłany po
          kolei do trzech różnych pokoi,w tym ostatnim już straciłem cierpliwość i
          powiedziałem że nie wyjdę dopóki nie otrzymam informacji.Kobieta która
          wcześniej z uporem twierdziła że ona tu nie jest od udzielania porad w końcu
          się zlitowała i na karteczce napisała dzienniki ustaw gdzie mam tego
          szukać.Piszę to , aby osoby chcące otworzyć własny interes nie podłamywały się
          niepowodzeniami i koniecznie drązcie interesujące was tematy do końca.A tak na
          marginesie,moze czyta to ktos kto ma DUŻO wolnych środków i chciałby
          zainteresować się moim pomysłem.Do realizacji tego przedsięwzięcia potrzebne są
          bardzo duże pieniadze, a ja choć planuję zarobić trochę grosza w życiu to
          jednak wiem że nie zdołam uzbierać tyle aby samodzielnie podołać temu
          wyzwaniu. andrzej.surma1@wp.pl
    • Gość: agaf Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 16:14
      czy warto inwestować w branże budowlaną, myślę o jakims przedstawicielstwie ale
      przydałby sie jakis produkt, którego jeszcze u nas na rynku nie ma zbyt wiele.
      Wczesniej myślałem o oknach ale w moimmieście jest ich zatrzesienie niestety.
    • Gość: Artur Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.infoplus.com.pl 28.09.04, 19:37
      Ja chce otworzyc Biuro kredytowe niestety borykam sie z problemami finansowymi
      wystarczyloby zaledwie 7000 zl ale coz moge tylko pomarzyc.
      • agusia.p1 Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 01.03.05, 23:17
        kredyt w wysokości 8000zl można dostać z mikro funduszu..wejdz sobie na ich
        stronke i zadzwoń do nich...
    • Gość: normia Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes IP: *.ams.as54203.net 28.05.24, 10:52
      A jak się zapatrujecie na sens otwarcia sklepu z rybami świeżymi?
    • epupil Re: Do wszystkich chcacych otworzyc swój interes 28.01.26, 14:34
      Pomysły na biznes na wsi znajdziecie na zarabiajnawsi.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka