Gość: Karol IP: *.acn.waw.pl 16.09.04, 12:04 Chcę kupić oprogramowanie z innego kraju przez internet. Polegałoby to na ściągnięciu oprogramowania, przelewie pieniędzy i uzyskaniu kodu aktywacyjnego. Co z VATem? Jaka stawka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 16.09.04, 13:40 1. masz firme i EuroNIP to kupujesz netto i placisz polski VAT 2. nie masz EuroNIP - placisz stawke jaka obowiazuje w kraju zakupu (15 - 25%) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eurofabrika.com Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.04, 06:50 > 1. masz firme i EuroNIP to kupujesz netto i placisz polski VAT Jaki polski VAT ??? , placisz VAT tylko jak odsprzedajesz dalej . Nicola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 10:35 Dzięki za odzew. Z jednej strony słuszna uwaga (jeśli chodzi Ci o to, że płaci się jedynie różnicę VAT pomiędzy wartością sprzedaży i zakupu), ale autorce chodziło chyba o 'ubruttowienie' wartości poprzez doliczenie polskiej stawki VAT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 16:33 Mylisz sie. VAT przy zakupie zawsze musisz zaplacic. 1. polski VAT o ile kupilas netto w innym kraju UE 2. VAT kraju w ktorym dokonalas zakupu kupujac po cenie brutto EuroNIP wymyslono po to zeby przy zakupie netto (mozna tylko podajac swoj EuroNIP) skarbowka automatycznie zostala powiadomiona ze ma rozliczyc VAT w kraju. Czasy kiedy zakupy w UE robilo sie Free Taxe skonczyly sie 1.05.04 tzn. w dniu wejscia Polski do UE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 10:32 > 1. masz firme i EuroNIP to kupujesz netto i placisz polski VAT > 2. nie masz EuroNIP - placisz stawke jaka obowiazuje w kraju zakupu (15 - 25%) Dzięki za odpowiedź. Mam jednak kolejne pytanie, bo nie bardzo rozumiem tę procedurę. W pierwszym przypadku napisałaś 'kupujesz netto i płacisz polski VAT'. Masz na myśli, że kontrahentowi płacę wartość netto, a wartość VAT odprowadzam gdzie indziej? W drugim przypadku napisałaś 'płacisz stawkę, jaka obowiązuje w kraju zakupu' i tu też nie wiem, gdzie wartość VAT mam zapłacić. Nie pomyślałem o tym wcześniej, ale teraz wydaje mi się, że całą kwotę powinienem zapłacić kontrahentowi zza granicy. Nie wiem jednak, jaką stawkę VAT doliczyć do płaconej kontrahentowi kwoty netto - krajową, czy zagraniczną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 16:22 EuroNIP jest po to zeby firma mogla kupowac zagranica netto a VAT placila w kraju. Przyklad Kupuje w D netto - odprowadza 22% w PL (oczywiscie przy polakiej stawce VAT nie jest to oplacalne) EuroNIP jest po to zeby niemiecki urzad skarbowy mogl sprawdzic czy za towar zostal zaplacony VAT w PL. Juz niejeden sie na tym nabral tzn. nie sprawdzi czy ktos podal prawidlowy EuroNIP tzn. odprowadzil VAT w PL (albo innym kraju UE)i musial skarbowce w D zaplacic niemiecki VAT. Nie masz firmy/EuroNIP kupujesz w D po cenie brutto i o nic wiecej sie nie martwisz bo VAT odprowadza w D sprzedawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macius Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 19:52 to proste -jesli kupujesz produkt w niemczech to tam oplacasz Vat a jesli przywozisz ten produkt do polski to mozesz zaplacic Vat w polsce ubiegajac sie o zwrot niemieckiego Vatu co sie malo oplaci.Musisz miec tylko faktorke Vat,a euro nip jest tylko po to by Vat zostal zaplacony w UE nie wazne w ktorym kraju czlonkowskim Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: VAT śródwspólnotowy 19.09.04, 12:51 piszecie wszyscy Karolowi trochę bez sensu - Karol napisał o procedurze związanej z "handlem" elektronicznym . wszystkie kraje UE mają przepisy oparte na art. 9.2.e. VI Dyrektywy UE, w tym Polska i Niemcy. Oznacza to Karolu,że jeśli jesteś zarejstrowany na VAT, firma niemiecka nie obciązy Cię tym podatkiem (oczyiwście mowa o niemieckim VACie, czyli MWSt.)za to Ty powieneś to zrobić w swojej deklaracji VAT. VAT naliczony "sam sobie" będzie jednocześnie Twoim VATem do odliczenia , czyli powinieneś wyjść na zero w ramach tej operacji (wyjątek mógłby mieć miejsce, gdybyś np. zakupił ten program aby wykonywać dzialalność/czynności zwolnione z VAT). Jeśli Karolu nie jesteś VATowcem, wówczas - firma z Niemiec naliczy VAT a Ty nie będziesz mógł go odliczyć (ani odzyskać w Niemczech w jakiejkolwiek formie). Również nie będziesz go musiał naliczyć we własnej deklaracji VAT (he he , bo jej po prostu nie złożysz, gdyż nie masz takiego obowiązku). uwaga jest taka: "euronip" nie ma tu znaczenia, liczy się fakt rejestracji na VAT jako takiej, czyli to czy otrzymaleś kiedykolwiek decyzję zwaną VAT-5. Pozdrawiam, Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: VAT śródwspólnotowy 19.09.04, 13:38 jck.x napisał: > uwaga jest taka: "euronip" nie ma tu znaczenia, Ma i to decydujace - zadna firma zagranica nie sprzeda Ci towaru po cenie netto jak nie podasz im twojego euroNIP Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: VAT śródwspólnotowy 19.09.04, 18:00 joasia1 napisała: > > Ma i to decydujace - zadna firma zagranica nie sprzeda Ci towaru po cenie netto > > jak nie podasz im twojego euroNIP 1) Karol mówi o usłudze a nie o towarze (bo usługą jest dostawa software'u przez internet); 2) Nie wiem czy wiesz, ale NIE MOŻESZ zarejestrować się na "euronip" w Polsce na takiej podstawie, że zamierzasz zakupić software za granicą. Nie wierzysz ? zajrzyj do ustawy VAT art. 97 ust. 1 - 3. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: VAT śródwspólnotowy 20.09.04, 10:51 jck.x napisał: > 1) Karol mówi o usłudze a nie o towarze (bo usługą jest dostawa software'u > przez internet); Niewazne czy towar czy usluga - zadna firma nie wystawi rachunku netto bez znajomosci euroNIP klienta. > 2) Nie wiem czy wiesz, ale NIE MOŻESZ zarejestrować się na "euronip" w Polsce > na takiej podstawie, że zamierzasz zakupić software za granicą. Nie wierzysz ? > zajrzyj do ustawy VAT art. 97 ust. 1 - 3. To juz sprawa polskich przepisow - sprzedajacego przy wystawianiu rachunku interesuje tylko czy kupujacy ma euroNIP czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jjj123 Re: VAT śródwspólnotowy 20.09.04, 12:10 joasia1 napisała: > Niewazne czy towar czy usluga - zadna firma nie wystawi rachunku netto bez > znajomosci euroNIP klienta. opierając się (Twoim) powyższym zdaniu, pewnie żadna firma niemiecka nie wystawi faktury bez vat za taką samą usługę, jeśli klientem byłaby firma amerykańska ???? co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 14:34 Do USA to jest export po za UE a wiec zawsze netto. EuroNIP jest systemem wewnatrzwspolnotowym. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: VAT śródwspólnotowy 16.12.04, 23:22 najpierw jeden drobiazg - w calej UE jedynie PL i akurat kraj z ktorego piszesz to jedne z niewielu (jeśli nie jedyne) gdzie istnieje podwójny system numeracji VAT. W całej reszcie krajów - ISTNIEJE TYLKO JEDEN NUMER Vat (właśnie z prefiksem) Najważniejsze jednak jest to co poniżej. jest to frgm. niemieckiej ustawy VAT mowiący o warunkacj uznania , że usluga m.in. dostawy programu przez internet, a także udzielenia licencji itp. uważana jest za świadczoną w kraju beneficjenta. Przeczytaj to Asiu i wskaż mi gdzie jest tutaj mowa o jakimś EURONIPIE ???????????? btw. nie ma w UE takiego pojęcia jak eksport uslug (a jedynie "miejsce świadczenia" - Ort der Leistung) "Ist der Empfänger einer der in Absatz 4 bezeichneten sonstigen Leistungen ein Unternehmer, so wird die sonstige Leistung abweichend von Absatz 1 dort ausgeführt, wo der Empfänger sein Unternehmen betreibt." - art. 3a MwStGst. Mit freundlichen Gruessen ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1 Re: VAT śródwspólnotowy 19.09.04, 13:44 Firma musi miec euroNIP - zwrot niemieckiego VAT juz od 1.05.04 nie jest mozliwy - jak chce zakupic towar netto tzn. rozliczyc sie z VAT w Polsce. Jedynym towarem ktory osoby prywatne moga kupic w innym kraju UE netto a VAT placa w kraju rejestracji sa nowe samochody Odpowiedz Link Zgłoś
altu Re: VAT śródwspólnotowy 16.12.04, 13:37 a w jaki sposób sprawdza sie, czy firma faktycznie posiada numer EuroNIP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.04, 14:28 europa.eu.int/comm/taxation_customs/vies/de/vieshome.htm tu mozesz sprawdzic czy podany EuroNIP istniej Kazda firma musi podawac EuroNIP przy korespondencji miedzynarodowej - po prostu jest on czescia adresu firmy Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: VAT śródwspólnotowy 16.12.04, 23:30 joasia1 napisała: > Firma musi miec euroNIP - zwrot niemieckiego VAT juz od 1.05.04 nie jest > mozliwy - jak chce zakupic towar netto tzn. rozliczyc sie z VAT w Polsce. Nie wiem o czym piszesz ! - przecież każdy kraj w UE ma przepisy pozwalające na zwrot VAT firmom z innych krajów UE. Tego wymaga VIII Dyrektywa Unii. Tyle tylko, że nie jest to korzystne (zazwyczaj). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.04, 12:37 Po to jest EuroNIP zeby US z kraju sprzedawcy mogl sprawdzic czy kupujacy zaplacil VAT u siebie. Czyzby polskie firmy mogly rozliczac sie z polskim US wg. roznych stawek VAT obowiazujacych w roznych krajach UE? Jak to w praktyce ma wygladac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: VAT śródwspólnotowy IP: *.acn.waw.pl 19.09.04, 14:19 Dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat. Uściślę trochę sytuację, ponieważ widzę, że podałem za mało informacji. Kupującym będzie VATowiec - spółka z o.o. Zastanawiam się nad kupnem tego oprogramowania przez internet od firmy angielskiej i amerykańskiej. Rozumiem już nieco sytuację w przypadku kupna z Anglii. Czy ktoś wie, jak przebiega taka procedura w przypadku zakupu ze Stanów? Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: VAT śródwspólnotowy 19.09.04, 18:02 procedura będzie wyglądała tak samo - spółka zo.o. w PL będąca podatnikiem VAT będzie musiała naliczyć VAT od tzw. importu usług. W tym samym miesiącu będzie to VAT do odliczenia. - jak pisałem wyżej w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś